Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava 1.6 LPG - gubienie zaplonow

Featured Replies

Napisano

czy ktos moze mial podobny problem ?

brava 1.6 16V lpg II gen gubi zapłony tak na benzynie jak i na gazie.

filtry nowe zmienione, kable nowe, swiece NGK Vline zmienione , po pracy na wyzszych obrotach jak staje na swiatlach i chwile chodzi na biegu jalowym to przy nagrzanym silniku zaczynaja wypadac zaplony po ok 10 sek. dzieje sie tak zarowno na benzynie jak i na gazie. na zimnym silniku zaplony nie wypadaja. dodatkowo mam wrazenie ze samochod na lekko cieplym silniku po postoju kilkudziesieciu minut kreci rozrusznikiem zdecydowanie dluzej niz na zimnym i na goracym. bez roznicy czy byl gaszony na benzynie czy na lpg.

pali sie marchewa - wg poprzedniego wlasciciela czujnik temperatury powietrza w kolektorze ssacym. ja jeszcze nie zdazylem podjechac na egzaminera zadnego wiec ciezko mi potwierdzic w 100% to uszkodzenie, ale nie sadze zeby mialo to wplyw na wypadajace zaplony.... niekiedy w czasie jazdy marchewa gaśnie i nie pali się przez nawet kilkadziesiąt kilometrow.

w zakresie gornych obrotow auto bez problemu ciagnie i na benzynie i na gazie do 5.5 tys - wiecej nie probowalem i nie ma wiekszych problemow ze spalaniem ani dynamika.

macie jakies pomysly w tej sprawie ? wink.gif

pozdrawiam

Cyprian

Napisano

Jak ww gubienie zapłonów się objawia?

Napisano
  • Autor

> Jak ww gubienie zapłonów się objawia?

no normalnie wink.gif zaplony wypadaja, nastepuje brak spalenia mieszanki czyli nieregularna praca silnika + zapach niespalonego paliwa zarowno na lpg jak tez Pb. nie falowanie obrotow bo to by wskazywalo na krokowiec, tylko wlasnie wypadanie zaplonow.

w poprzednich autach z gazem jakimi jezdzilem to zwykle oznaczalo kable lub swiece.... a tutaj nie...

teoretycznie moze byc jeszcze cewka, na razie nie sprawdzalem jej stanu.

Napisano

> no normalnie zaplony wypadaja, nastepuje brak spalenia mieszanki

> czyli nieregularna praca silnika + zapach niespalonego paliwa

nie wpadlbym na to zeby tak to nazwac:) ale sadzac po opisie mialem podobnie, pol roku temu wymienialem cewke i sie uspokoilo, i teraz 2 tygodnie temu wyglada ze tez mi padla cewka bo wczoraj zalozylemnowai sie uspokoilo. teraz sie zastanawiam jakie moga byc przyczyny padania tych cewek

Napisano
  • Autor

> nie wpadlbym na to zeby tak to nazwac:)

hmm, w srodowisku Forda i Citroena to standardowe okreslenie tego typu przypadłości wink.gif

>ale sadzac po opisie mialem

> podobnie, pol roku temu wymienialem cewke i sie uspokoilo, i

> teraz 2 tygodnie temu wyglada ze tez mi padla cewka bo wczoraj

> zalozylemnowai sie uspokoilo. teraz sie zastanawiam jakie moga

> byc przyczyny padania tych cewek

a zakładasz jakieś konkretne marki tych cewek ? zamienniki ? oryginały ?

Napisano

Pad cewki zapłonowej - nowa ok 250zł i nie ma sensu szukać używanej 'w dobrym stanie'

Przerabiałem dokładnie to samo rok temu ok.gif

Napisano

> hmm, w srodowisku Forda i Citroena to standardowe okreslenie tego typu przypadłości

to się wyjaśniło bo nie mialem takich aut;)

1 szt kupilem namiejscu za 340zl (drogo mnie skasowali) teraz zobacze czy się opłacało bo bede ja reklamowal

a teraz kupilem taka cewka

Napisano
  • Autor

no dobra,

cewke zmienilem, ale to nie cewka. na nowiutkiej Boscha - efekt identyczny.

zarowno gazownik po zrobieniu pelnej diagnostyki jak tez moj mechanior twierdza ze mam problem z kompresja i dlatego wypadaja zaplony ., do tego dochodzi lekkie stukanie po nagrzaniu silnika. z tego co widzialem to juz na FOrum ktos mial problem z taka przypadloscia (stukanie) a "trzesawke" to juz chyba w 5 watkach widzialem... coz, moze trzeba sie przyzwyczaic ? wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.