Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumik końcowy

Featured Replies

Napisano

Witam

Niestety, ale przyszedł czas na wymiane końcowego tłumika. Po pierwsze to jest już dziura(naszczeście by ograniczyć narazie koszty udało mi sie zaspawac), i poza tym jak przegazuje Stilonka i silnik zchodzi z obrotów o słychac taki metaliczne dzwonienie. W związku z tym chciałbym załozyć jakis sportowy, ale nie wiem jakich wymiarów? confused.gif,a na dodatek z tego co widze na allegro to sa same tłumiki bez wieszaków, czy trzeba je dospawac czy dokupić?(widziałem takie jakby obejmy dzieki którym można tłumik zamocowac czy takie cos tez może być?) Prosiłbym i wymiary tlumika jaki mozna zalozyc do Stillonka i jakies info co o jego zamocowania.

Z góry serdeczne dzieki za info bow.gif

Napisano

Możesz kupic tłumik przystosowany do tego auto i do tego silnika. Wtedy wszystko ci będzie pasowało i nawet możesz zyskać trochę mocy ale minimalnie. Jedyny problem to cena z tego co pamiętam to końcowy tłumik remusa do 1.8 kosztował coś koło 1100 zł.

Napisano

Dobry fachman praktycznie kazdy Ci dopasuje do stilona ja mam uniwersalny Ulter i gosciu ladnie go wkomponowal /moim zdaniem/ ok.gifWymiarow Ci nie podam bo gosciu dostal kluczyki i zrobil jak nalezalo ja tylko zaplacilem palacz.gif

278215434-stilo1.jpg

278215434-stilo2.jpg

278215434-stilo4.jpg

278215434-stilo5.jpg

20.GIFzakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gif

post-61299-14352477911359_thumb.jpg

Napisano

Na zamówienie koło 600 zł w firmie robiącej pod wymiar. NP EL-TEC w Warszawie.

Wieszaki polecam oryginalne Fiatowskie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz kupic tłumik przystosowany do tego auto i do tego silnika.

> Wtedy wszystko ci będzie pasowało i nawet możesz zyskać trochę

> mocy ale minimalnie. Jedyny problem to cena z tego co pamiętam

> to końcowy tłumik remusa do 1.8 kosztował coś koło 1100 zł.

Widziałem na allegro do 1.2, ale niestety, człowiek cenił sobie ok 1200PLN spineyes.gif więc to troche za duzo frown.gif

Napisano

> Widziałem na allegro do 1.2, ale niestety, człowiek cenił sobie ok

> 1200PLN więc to troche za duzo

Ja za swojego ulterka z montazem dalem cos kolo 350 pln ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dobry fachman praktycznie kazdy Ci dopasuje do stilona ja mam

> uniwersalny Ulter i gosciu ladnie go wkomponowal /moim zdaniem/

> Wymiarow Ci nie podam bo gosciu dostal kluczyki i zrobil jak

> nalezalo ja tylko zaplacilem

No własnie o cos takiego mi chodzi, a czy możesz zdradzic koszt takiej usługi i czy sam wybierales tlumik czy on ci wybral i załozyl najodpowiedniejszy?

pozdr

Napisano
  • Autor

> Na zamówienie koło 600 zł w firmie robiącej pod wymiar. NP EL-TEC w

> Warszawie.

> Wieszaki polecam oryginalne Fiatowskie

Szczerze mowiac chodziło mi o te z allegro gdziesz w przedziale 200-300PLN, a tak zmieniacjac troche temat czy opłaca sie wogule takie kupowac? ale o których wieszakach mówisz?? bo mi choidzi te żeby tłumik było za co zawiesic, bo na czym to bede mial grinser006.gif

Napisano

> No własnie o cos takiego mi chodzi, a czy możesz zdradzic koszt

> takiej usługi i czy sam wybierales tlumik czy on ci wybral i

> załozyl najodpowiedniejszy?

> pozdr

Koszt tak jak napisalem powyzej cos kolo 350 dokladnie nie pamietam.

Ja sobie wybralem a fachman jeszcze co nieco dopracowal i zalozyl ok.gifEfekt moim zdaniem jest ok.cenowy i wizualny biglaugh.gif20.GIF

278221482-stilo3.jpg

Jeszcze jedna fotken biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif20.GIF

post-61299-14352477968029_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Ja za swojego ulterka z montazem dalem cos kolo 350 pln

a to jest jakis sklep, ktory oferuje tłumik wraz z montarzem czy tylko montuje? i gdzie jesli mozna wiedziec?

Napisano

> a to jest jakis sklep, ktory oferuje tłumik wraz z montarzem czy

> tylko montuje? i gdzie jesli mozna wiedziec?

Montowalem to w warsztacie ,facet mial katalog ultera i po wybraniu zamontowal mi go dajac gwarancje na tlumik i robocizne ok.gifA warsztat ten znajduje sie dosc daleko od Lodzi a konkretnie w miejscowosci Trzebinia woj malopolskie biglaugh.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Montowalem to w warsztacie ,facet mial katalog ultera i po wybraniu

> zamontowal mi go dajac gwarancje na tlumik i robocizne A

> warsztat ten znajduje sie dosc daleko od Lodzi a konkretnie w

> miejscowosci Trzebinia woj malopolskie

uuuuu no to zeczywiście daleko, a co o tlumika to jaki załozyc, bo myslałem o takim jak np KM MALON, ale nie wiem czy cos wogule warte, choc na niektóre daja nawet 5lat gwarancji confused.gif

Napisano
  • Autor

> brzmi jak kompletny uklad wydechowy

Cena tak,ale to był juz komplety tlumik, to założenia

Napisano

...to jaki chcesz wybrac tlumik zalezy od efektu jaki chcesz osiagnac.

Jezeli chcesz zwykly tlumik ktory ma "ladnie" wygladac i buczec mozesz kupic np wspomnianej firmy KM, produkty z najnizszej polki cenowej i jakosciowej, mozesz tez isc troche dalej i kupic produkt firmy Ulter, jest on juz na pewno lepszy jakosciowo ale bez rewelacji. Potem calkiem niezle tlumiki ma np firma MG Motorsport , jakosciowo najlepsze z wymienionych ale za tlumik musisz powiedzmy dac te 500/600zl. Pozostaje jeszcze tlumik jakiejs renomowanej firmy dedykowany to Stilo - cena jak ktos wspominal od 1100zl, np.Supersprinta. Tylko ze jak nie masz zamiaru robic nic wiecej z ukladem wydechowym czy dolotowym to wydawanie 1100 na tlumik to glupota. A co do reszty to wybor juz zaleznie od predyspozyci i wielkosci portfela;) Co do mocowan to kazdy porzadny mechanik ktory bedzie Ci zakladal tlumik zajmie sie tez mocowaniem;) Jak chcesz to mam namiary na firmy w Cz-wie;) pozdro!

Napisano

Mialem KM w poprzednim aucie 1,5 roku i zlom ,,nie polecam a nawet odradzam" jak mi powiedzial fachura od tlumikow no.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

No to rzeczywiście musze sie zanstanowic czy tłumik ma tylo zastąpić stary oryginalny, czy ma służyć do czegoś więcej. Moje pytanie dotyczące stąd że chciałem go sobie sam zamontować, a na allegro widziałem tylko tłumiki bez "haków" za które możnaby było tłumik zawiesić.

Napisano

Jak już sie zdecydujesz , to nie zapomnij zdać relacji. Mój pewnie jeszcze troche wytrzyma , ale pewnie tez mnie to czeka w przyszłosci.

Napisano
  • Autor

> Jak już sie zdecydujesz , to nie zapomnij zdać relacji. Mój pewnie

> jeszcze troche wytrzyma , ale pewnie tez mnie to czeka w

> przyszłosci.

Nie zapomne dużych oczu i dziwnej miny sprzedawcy w sklepie, jak sie zapytałem czy ma tłumik do Stilo, zdziwił sie bo tego nawet jeszcze nigdy nie zamawiał bo nik nie chciał - ponoc niekorodują hehe.gif

Napisano

> Nie zapomne dużych oczu i dziwnej miny sprzedawcy w sklepie, jak sie

> zapytałem czy ma tłumik do Stilo, zdziwił sie bo tego nawet

> jeszcze nigdy nie zamawiał bo nik nie chciał - ponoc niekorodują

Ale jaja,

Muszę żądać wyjaśnienia w ASiO jeśli mój skorodował tak że na szwie się rozlazł.

Napisano

> Dobry fachman praktycznie kazdy Ci dopasuje do stilona ja mam

> uniwersalny Ulter i gosciu ladnie go wkomponowal /moim zdaniem/

> Wymiarow Ci nie podam bo gosciu dostal kluczyki i zrobil jak

> nalezalo ja tylko zaplacilem

wczoraj byłam rozejrzec za końcówkami Ulter, chciałam pojedyńczą prosta, ale facet mówił ,że proste nie pasują do Stilo bo ich nie będzie widać. ,że lepiej wyglądają zagięte takie jam ma Marco,

ma ktoś fotkę z prostą końcówką?

Marco jaką masz długość powierzchni polerowanej?

Napisano

> Marco jaką masz długość powierzchni polerowanej?

Ale tak ok.gif czy tak no.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Ale na powaznie jak zmierze to zapodam ,a narazie to zima i zimno jak cholera i nie chce mi sie na podworko wychodzic sick.gif

Napisano

Jak to nie bezie widać?? Przecież to zależy jak Ci ją dospawają. Ja co prawda nie miałem prostej, tylko jakąś ścętą i było OK! Podjedź do ULTERa, niech Ci pokażą co mają i zdecydujesz! U mnie wyglądalo to tak:

278259734-wydech.jpg

278259734-wydech2.jpg

post-60166-14352478172911_thumb.jpg

Napisano

> Jak to nie bezie widać?? Przecież to zależy jak Ci ją dospawają. Ja

> co prawda nie miałem prostej, tylko jakąś ścętą i było OK!

> Podjedź do ULTERa, niech Ci pokażą co mają i zdecydujesz! U mnie

> wyglądalo to tak:

i bardzo fajnie właśnie o czymś takim myślę.

gościu z Ultera powiedział, (chciałam prostą) ,że trzeba będzie ciąć zderzak, a jak się kupi łamaną do góry to nie trzeba będzie.

a ja tutaj widzę ,że i tak trzeba ciąć.

koszt końcówki to od 50 - 130 zł mam kilka upatrzonych, na początku tygodnia jadę na przymiarkę, a robocizna 25 zł a z cięciem 35zł

Napisano

No to jedz jedz, tylko sie przygotuj na troche inne wydatki! Też ogląłem na poczatku końcówki za 100, 150 itd ale żadna nie pasowała. No i oczywiście podcinać zderzak musisz, inaczej będzie lipa! Ja za swoja końcówe dałem 275 zl + 50 za robote. Razem bagatela 325 zł ale oplacało się. smile.gif

Teraz do alfy szukam już jednak całego wydechu, a nie samej końcówki... ale tylko z jednego powodu, wydech będzie na dwie strony! grinser006.gif

Napisano

> Ja za swoja końcówe dałem 275 zl + 50 za robote.

> Razem bagatela 325 zł ale oplacało się.

>

...ze tak zapytam jaka Ty koncowke zalozyles za takie pieniadze icon_eek.gif posrebrzana icon_eek.gif

Napisano

> ...ze tak zapytam jaka Ty koncowke zalozyles za takie pieniadze

> posrebrzana

Końcówka Ulter N1-27L... Końcówka, nie rura monatarzowa! Owalna, ścinana żeby lepiej pasowała do auta... Niestety ale takie sa ceny.... No ale zawsze mozna kupić przykręcaną, chromowaną nakladke na allegro i cieszyć sie tuningiem za 30 zł... zlosnik.gif

Napisano

...nikt tu nie mowi o koncowkach za 30zl bo to mija sie z celem - ale i tak cena dosyc wysoka bo koncowki Ultera srednio w sklepach chodza po 100-150zl. No ale grunt ze Ty jestes zadowolony wink.gif

Napisano

Jak masz chwile czasu wejdz sobie na ta stronke ok.gif

Masz tam galerie ,co prawda nie ma najpiekniejszego z fiatow w jedynie slusznej wersji nadwozia ale od czego masz wyobraznie hmm.gif

http://www.ulter.com.pl/pl/#glow[/url][/url]

278265585-stilo1.jpg

post-61299-14352478232533_thumb.jpg

Napisano

> i bardzo fajnie właśnie o czymś takim myślę.

> gościu z Ultera powiedział, (chciałam prostą) ,że trzeba będzie ciąć

> zderzak, a jak się kupi łamaną do góry to nie trzeba będzie.

> a ja tutaj widzę ,że i tak trzeba ciąć.

> koszt końcówki to od 50 - 130 zł mam kilka upatrzonych, na początku

> tygodnia jadę na przymiarkę, a robocizna 25 zł a z cięciem 35zł

Szczerze? hmm.gif Odpuściłbym sobie i podcinanie zderzaka i samą końcówkę. ok.gif - chyba, że trafiłaby się taka, która pasowałaby idealnie do kształtu oryginalnego zderzaka (bez podcinania) biglaugh.gif - ale patrząc na kształt zderzaka i sposób montażu końcowego tłumika w Stilo to raczej ciężko będzie coś takiego znaleźć hmm.gif

Napisano
  • Autor

> wczoraj byłam rozejrzec za końcówkami Ulter, chciałam pojedyńczą

> prosta, ale facet mówił ,że proste nie pasują do Stilo bo ich

> nie będzie widać. ,że lepiej wyglądają zagięte takie jam ma

> Marco,

> ma ktoś fotkę z prostą końcówką?

> Marco jaką masz długość powierzchni polerowanej?

ale z tego co mi wiadomo, to mar_co ma cały tłumik końcowy Ultera.

Napisano
  • Autor

> ...ze tak zapytam jaka Ty koncowke zalozyles za takie pieniadze

> posrebrzana

no własnie przeciez za takie pieniądze, to mogłeś kupić tłumik Ultera crazy.gif

Napisano
  • Autor

> ...nikt tu nie mowi o koncowkach za 30zl bo to mija sie z celem - ale

> i tak cena dosyc wysoka bo koncowki Ultera srednio w sklepach

> chodza po 100-150zl. No ale grunt ze Ty jestes zadowolony

nie ma to jak zadowolony właściciel auta z przeprowadzonej przeróbki cool.gif

Napisano

> ale z tego co mi wiadomo, to mar_co ma cały tłumik końcowy Ultera.

Tak jest mam caly tlumik ale uniwersalny ultera ,a ulter ma tez dedykowany do wersji 1,6 biglaugh.gif

http://www.ulter.com.pl/baza/wysyp.php?marka=8&model=36&silnik=368

Napisano

> No to jedz jedz, tylko sie przygotuj na troche inne wydatki! Też

> ogląłem na poczatku końcówki za 100, 150 itd ale żadna nie

> pasowała. No i oczywiście podcinać zderzak musisz, inaczej

> będzie lipa! Ja za swoja końcówe dałem 275 zl + 50 za robote.

> Razem bagatela 325 zł ale oplacało się.

> Teraz do alfy szukam już jednak całego wydechu, a nie samej

> końcówki... ale tylko z jednego powodu, wydech będzie na dwie

> strony!

no w sumie dziwne, oglądałam końcówki pojedyńcze Ultera i takich cen nie było.

no ale zapytam sie o końcówkę jaką ty masz , zobaczymy co powiedzą.

bardzo mi sie podoba.

coś podobnego\takiego samego chcę

Napisano

> ale patrząc na kształt zderzaka i sposób montażu końcowego tłumika w Stilo to raczej ciężko będzie coś takiego znaleźć

Ja znalazłem w minutę. Bierzesz końcówkę od Mar_Co i montujesz ją "do góry nogami". hehe.gif

Napisano

> Ja znalazłem w minutę. Bierzesz końcówkę od Mar_Co i montujesz ją "do

> góry nogami".

I co ci to da hmm.gif I tak trzeba podciac zderzak czy koncowka bedzie w gore czy w dol ............ irked.gif Watsonie icon_eek.gif

Napisano

> I co ci to da I tak trzeba podciac zderzak czy koncowka bedzie w

> gore czy w dol ............ Watsonie

Co prawda TCO ma "małe" stilo, ale w MW się zmieści. wink.gif A kranik będzie jak ta lala. hehe.gif

Napisano

> Co prawda TCO ma "małe" stilo, ale w MW się zmieści. A kranik będzie

> jak ta lala.

To nie kranik ,ktory jest w standardzie inaczej zwany siurakiem!!!!!!nono.gifA dworurka uzbroj_zlo.gifrotfl.gif

Napisano

> a nie wiesz czy tłumiki różnią się w zależności od wersji silnikowej??

Oryginalne fiatowskie się różnią, bo cały układ wydechowy występuje jako jedna wielka część (od plecionki do końca wydechu). Tłumiki Ultera niekoniecznie, bo tak na prawdę, to przyspawujesz tylko tłumik końcowy, a rur nie zmieniasz.

Napisano
  • Autor

> To nie kranik ,ktory jest w standardzie inaczej zwany

> siurakiem!!!!!!A dworurka

a nie podwójny kranik?

Napisano
  • Autor

> I co ci to da I tak trzeba podciac zderzak czy koncowka bedzie w

> gore czy w dol ............ Watsonie

Marco, a gdyby założyć ja odwrotnie (tył na przód) hmm.gifzlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Co prawda TCO ma "małe" stilo, ale w MW się zmieści. A kranik będzie

> jak ta lala.

Jakie małe, jakie małe tuk.gif

Napisano
  • Autor

> Oryginalne fiatowskie się różnią, bo cały układ wydechowy występuje

> jako jedna wielka część (od plecionki do końca wydechu). Tłumiki

> Ultera niekoniecznie, bo tak na prawdę, to przyspawujesz tylko

> tłumik końcowy, a rur nie zmieniasz.

No ale z tego co wiem to chyba (bo sie jeszcze nie dowiedywiałem) ULTER ma cały tłumik, chyba że jestem w błedzie

Napisano

> a nie wiesz czy tłumiki różnią się w zależności od wersji

> silnikowej??

Na tej stronie co podalem adres www mozna sobie sprawdzic bo sa chyba wszystkie wersje silnikowe od 1,2 do jtd ok.gifhmm.gif

http://www.ulter.com.pl/baza/wysyp.php?marka=8&model=36&silnik=368

Napisano

278308449-DSC00946.JPG278308449-DSC00945.JPG278308449-DSC00944.JPG278308449-DSC00943.JPG byłam w piątek zamontować końcówkę( i się znów rozchorowałam)

przejdzmy do rzeczy

koszt końcówki 104zł + montaż 15zł

Andrew pytałam się o twoją końcówkę bo mi się podoba i cena jej to 220zł ale trzeba by ją było sprowadzić czas oczekiwania ok tygodnia,

kurcze zamontowali mi tą końcówkę ale nie musieli wycinać zderzaka (dziwne) bo wszyscy na kąciku co się wypowiadali mówili ,że trzeba ciąć zderzak.

jak myślicie dobrze to zrobili?, ładnie to wygląda?

bo jak coś to pojadę tam i zareklamuje , niech poprawią (chyba za długa)

post-62706-14352478503274_thumb.jpg

Napisano

No jak dla mnie ok. Zawsze to lepsze niż standardowy kran! grinser006.gif A zderzaka nie podcinali, bo o ile dobrze widzę to poprostu zrobili Ci uskok na tej rurze wychodzącej z tłumika, a nie dospawali prosto tak jak u większości z nas! cool.gif

A co do końcówki jaką ja miałem, to zobacz na swoje drugie zdjęcie. Twoja końcówka jest prosta tzn po prawej stronie (końcówki) pasuje do zderzaka ok ale po lewej odstaje od zderzaka pare centymetrów bo zderzak w tamtym miejscu jest dośc mocno zaokrąglony. Mi się to właśnie nie podobało i dlatego wybrałem końcówkę ścinaną, która odstawała od krawedzi pionowej zderzaka mniej więcej tak samo. No ale to rzecz gustu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.