Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

było niestety, ale... cieknący zbiornik

Featured Replies

Napisano

Witam,

wiem, że było i wielu z was napewno kombinowało....

Czy opłaca się, cieknący zbiornik od spodu zaklejać jakimiś specjalnymi "plastelinami"?????

Niestety nowy kosztuje około 300 zł, a to raczej zdzierstwo!!!!

Nie udało mi się znaleźć żadnej używki więc dlatego pytam???

Na allegro najtańszy 200zł a nie chcę tyle kasy wkładać.

Może macie ewentualne jakieś inne pomysły ???

pozdrawiam

Feyro

Napisano

> Witam,

> wiem, że było i wielu z was napewno kombinowało....

Ja przy okazji robienia spodu autka, przejechałem spód zbiornika konserwacją , niewiele to da ale zawsze coś. grinser006.gif i narazie jest OK

Napisano

Jak msz zbiornik w ogólnie dobrym satnie to mozna załatać a jak już ma swoje lata to ja bym sie w to nie bawił - koszt łatania, czas pracy, i niepwenosć czy nie puści znowu czy gdzie indziej nie zacznie kapać.... Skoro jednak nie chces/nie masz (wydawać) kasy na nowy to nie pozostaje Ci nic innego tylko łatanie. Prosta sprawa.

Napisano

> Ja przy okazji robienia spodu autka, przejechałem spód zbiornika

> konserwacją , niewiele to da ale zawsze coś. i narazie jest OK

Jak czytam kolejne posty o dziurawym baku to zaczynam na prawdę doceniać to, że mam plastikowy. Pewnie poprzedni właściciel za mnie odwalił robotę smile.gif. Ehhhh, przynajmniej z jednym spokój...

Napisano

> Jak czytam kolejne posty o dziurawym baku to zaczynam na prawdę

> doceniać to, że mam plastikowy. Pewnie poprzedni właściciel za

> mnie odwalił robotę . Ehhhh, przynajmniej z jednym spokój...

raczej oryginalnie był zamontowany - na spodzie jest rok produkcji podany wiec sam mozesz to sprawdzic.

pozdr

Napisano

> Witam,

> Czy opłaca się, cieknący zbiornik od spodu zaklejać jakimiś

> specjalnymi "plastelinami"?????

> Niestety nowy kosztuje około 300 zł, a to raczej zdzierstwo!!!!

> Nie udało mi się znaleźć żadnej używki więc dlatego pytam???

> Na allegro najtańszy 200zł a nie chcę tyle kasy wkładać.

> Może macie ewentualne jakieś inne pomysły ???

a myslisz ,ze na te plasteliny ile wydasz... poszukaj moze uzywki za 5 dych mozna dostac,pomaluj corina i jakas farba i wsadz a jak nie chcesz uzywki to kup nowy. Z doswiadczenia powiem Ci ,ze nie oplaca sie kleic...

Napisano

> raczej oryginalnie był zamontowany

Prawie na pewno - też mam 1.0 '93 (włoska robota) i od nowości był plastikowy smile.gif - przynajmniej tego mulher.gif nie zeżre.

Napisano

> a myslisz ,ze na te plasteliny ile wydasz... poszukaj moze uzywki za

> 5 dych mozna dostac,pomaluj corina i jakas farba i wsadz a jak

> nie chcesz uzywki to kup nowy. Z doswiadczenia powiem Ci ,ze nie

> oplaca sie kleic...

spokojnie da się pokleić - sam robiłem cos takiego u jednego z klubowiczów (dobrze trzyma juz chyba 3 rok) .

Jednak aby to dobrze zrobic trza zbiornik wymontować , usunąć resztki tej kwadratowej ramki z dołu solidnie oczyścić go ze spodu (ja uzyłem wiertarki ze szczotką drucianą ale nie jest to specjalnie bezpieczne) i odtłuścić (najlepiej acetonem).

Nastepnie widoczne dziurki zaklejamy szarym poxipolem a na to dajemy żywice poliestrową i 2 - 3 warstwy maty "150" z włokna szklanego.

czekamy aż wszystko solidnie steżeje , zabezpieczamy cały zbiornik antykorozyjnie i zakładamy.

Tą metoda nie da sie jedna naprawic zbiornika cieknącego na zgrzewie łączącym jego górną cześć z dolną.

pozdr

Napisano

> Witam,

> Czy opłaca się, cieknący zbiornik od spodu zaklejać jakimiś

> specjalnymi "plastelinami"?????

Biedny zawsze traci a bogatych nie stać na oszczędzanie i dlatego są bogaci.

Uciekająca benzyna kosztuje...

Jak chcesz jeszcze trochę jeździć samochodem to zmień cały zbiornik i przy okazji sprawdź opaski mocujące czy nie skorodowały.

Ja raz mało zbiornika nie zgubiłem.

Napisano

Ostatnio łatałem swój... tyle że żywicą epoksydową...

Koszty 0,5l żywicy 23pln (razem z utwardzaczem)+ mata poliestrowa (małe ryzyko że nie zwiążę ale się udało) 1,5m2 6pln= 29pln jak się dobrze zagospodaruje to starczy na dwa zbiorniki, mniejszych ilości nie znalazłem.

Cała zabawa niestety jest czasochłonna, czas pracy (obróbki) żywicy ok 3-4godz. czas schnięcia ok 24 godz. pełne utwardzenie 7 dni, więc przy dwóch warstwach jakie nałożyłem (zawsze bezpieczniej i pewniej) trzeba postawić samochodzik na podjazdach na 2 tygodnie beksa.gif

Pierwsza warstwa jaka robiłem wytrzymała 2 lata, nalana była jedna warstwa żywicy bez maty i montowane w pośpiechu. Po 2 latach zabawa od nowa... tym razem dokładniej z matą i mam nadzieje że trzeciego nie będzie.

I powiem szczerze żeby nie malutki przeciek w miejscy gdzie nie było dolane to bym tego nie ruszał. Nie było szans żeby oderwać poprzednią warstwę od zbiornika, po prostu zalałem większą łatkę...

Czy wytrzyma powiem za 2-3 lata zakrecony.gif

Czy łatać, czy się opłaca sam zdecyduj...

Napisano

Można te z oddać do fachowca, do wycięcia tej felernej środkowej ramki, zgrzanej do dna - zgrzewy są źródłem szybkiej korozji, razem z kawałkiem dna, i wspawania (gazowego) solidnej łaty z blachy. W Lublinie w ub. r około 150 zł. Gorzej, że trzeba zbiornik wymontować, a wiec sposób wygodny dla lubliniaków.

Polecam łatanie kompozytami, po wymontowaniu zbiornika, solidnym oczyszczeniu do czystego metalu dużej powierzchni dna, wskazane usunięcie ramki spod dna. Dziurki kleimy gęstym kompozytem (np. Chester Metal) lub ostatecznie poxipolem, na to kolejno 2-4 warstwy maty szklanej przesycanej żywica epoksydową (2 warstwy), na wierzch oszczędniej moze być 2 warstwy maty szklanej przesyconej żywicą polimerową, przy czym ze dwie warstwy maty powinny być możliwie duże i najlepiej zachodzić aż na pionowe boki zbiornika - daje to gwarancję, że łata się nie zacznie odklejać od któregoś rogu, przy zadarciu jej o jakiś kamień itp.

Sporo roboty, ale satysfakcja i kasa zostaje. W ASO potrafią śpiewać za orygin. zbiornik nawet 800 zł + wymiana.

Powodzenia.

Napisano

Pytaj o klej do spawania na zimno. Spuścić paliwo, wyczyścić, zakleić, zakonserwować. Jak dobrze zrobisz to będzie trzymało tak jak mi czyli jak narazie ponad 3 lata.

Polecam, zrób porządnie i dokładnie. Nie ma co się spieszyć, a zaoszczędzisz 200 zł.

Napisano

A ja nadal upieram sie. Jak chcesz tym autem spokojnie i bezstresowo pojezdzic to KUP NOWY! Zalozysz nowy i jezdzisz bezstresowo a skleisz i nie wiesz czy bedzie dobrze czy to zaraz nie peknie,odpadnie,nie bedzie cieklo albo czy nie zardzewieje pod klejem i cala robota na marne...

Napisano

> A ja nadal upieram sie. Jak chcesz tym autem spokojnie i bezstresowo

> pojezdzic to KUP NOWY! Zalozysz nowy i jezdzisz bezstresowo a

> skleisz i nie wiesz czy bedzie dobrze czy to zaraz nie

> peknie,odpadnie,nie bedzie cieklo albo czy nie zardzewieje pod

> klejem i cala robota na marne...

Wszystko zależy jak zrobisz 270751858-jezyk.gif Jak zabierzesz się porządnie i zrobisz to dokładnie to nie ma lipy, musi trzymać.

Ponadto jak wytłumaczysz następujący fakt: nowy zbiornik zaczął przeciekać po 4 latach. Moje klejenie wytrzymuje już ponad 3 lata. Wię c jak się chce to można 270751858-jezyk.gif. Ponadto nie masz też pewności, że jak założysz nowy zbiornik to za kolejne 4 lata nie zacznie przeciekać 270751858-jezyk.gif.

Napisano

Ponadto nie masz też

> pewności, że jak założysz nowy zbiornik to za kolejne 4 lata nie

> zacznie przeciekać .

To jak juz sie trzymamy wersji ,ze rzezbimy to nowy zbiornik mozna dodatkowo pomalowac jakimis specyfikamy antykorozyjnymi i wtedy to na 100 lat wystarczy zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.