Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wartość auta - wcale nie taka mała

Featured Replies

Napisano

Tyle się słyszy o tym że ceny aut mocno lecą w dół. Prawda ale gdy ktoś mi mówi że za moją astrę F z 94 roku 1.7 Diesel ZAREJESTROWANĄ dostanę 4 tyś to wybaczcie ale hehe.gif

Dlaczego o tym pisze?

Dziś byliśmy na giełdzie samochodowej z Golfem III siostry która dostałą nową Corolle od firmy i służbowy jej wystarcza w zupełności.

Golf:

1993, 1.6 benz + gaz, bardzo uboga wersja (tylko wspomaganie), zarejestrowana w kraju, srebrny metalik, gdzieniegdzie pojawia się ruda (na dachu hmm.gif), Przebieg ok 180 kkm. Zgadnijcie ile chciał dzisiaj dać za nią handlarz po dłuższym zastanowieniu....

więc?

hmm.gif

7 tyś zł. icon_eek.gif

Fakt jest zarej , ma instalację gazową ale mój dieselek tez nie wymaga żadnych wkładów finansowych a pozatym jest odrobine młodszy, lepiej się prezentuje zlosnik.gif ! Co jak co ale te 6 tyś wziałbym za niego.

Aż korci mnie żeby go wymienić na coś innego.... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Aż korci mnie żeby go wymienić na coś innego....

==========================

Powiem ci ,że ja swojej bym już teraz nie sprzedał.Dostałbym za nią grosze , a po drugie ,to szkoda by mi było .Zamontowałem MIda itp. i mimo przerobionych km .dalej chodzi ładnie.Części tanie ,mieszcze sie w zupełności z rodzinką w samochodzie na dłuższych trasach .

W ostateczności zostawie ją żonie ,sobie kupie nową asterke i jak żonie się rozsypie całkowicie ,to wtedy oddam ją na złom.

Napisano
  • Autor

zorumiem Cię. Kupując samochód już odrazu tracimy na jego wartości. Też włożyłem w niego nie tylko sporo czasu ale i pieniędzy. Półtora roku temu dałem za niego 6300. Zarejestrowanie 1400 to już7700. Przez ten czas policzyłem wszystko co dokupowałem do niego i wyszło ok 1000 czyli prawie 9tyś mnie kosztował. Szkodabyło by mi go sprzedać bo mało pali i jeszcz mnie nigdy nie zawiódł. Ale nie chce jeździć nim go zdechu bo kiedyś mi się znudzi i skończą się pomysły z unowocześnianiem.

Napisano

> zorumiem Cię. Kupując samochód już odrazu tracimy na jego wartości.

> Też włożyłem w niego nie tylko sporo czasu ale i pieniędzy.

> Półtora roku temu dałem za niego 6300. Zarejestrowanie 1400 to

> już7700. Przez ten czas policzyłem wszystko co dokupowałem do

> niego i wyszło ok 1000 czyli prawie 9tyś mnie kosztował.

> Szkodabyło by mi go sprzedać bo mało pali i jeszcz mnie nigdy

> nie zawiódł. Ale nie chce jeździć nim go zdechu bo kiedyś mi się

> znudzi i skończą się pomysły z unowocześnianiem.

====================

Takie życie.Na razie ja swoją asterką jezdze ,ale jak kupie nową ,to starą asterkę oddam żonie .A co ona z nią zrobi ? to już jej sprawa .

Napisano

> nie chce jeździć nim go zdechu bo kiedyś mi się

> znudzi i skończą się pomysły z unowocześnianiem.

Dokłądnie tak, znudzenie tez mnie juz bierze i zamierzam zmienic swojego astrolota na cos innego, szukam i szukam ale nic nie odpowiada moim oczekiwaniom jedyne co mi sie do tej pory podobało to inny astrolot tylko ze kombi sliczny kolorek no i wersja CDX i chyba zostane przy tym wyjsciu zmienie astre na astre:D:D:D:D:D:D:D

ASTRA i'm lovin it

Podro dla astromaniaków

Napisano
  • Autor

najwazniejsze żeby się nie cofać do tyłu. Ja np nie wymienił bym astry na... astre.

Napisano

> najwazniejsze żeby się nie cofać do tyłu. Ja np nie wymienił bym

> astry na... astre.

n a ja zmnienilem F-ke na G, czy to krok wstecz hmm.gif

Napisano

> najwazniejsze żeby się nie cofać do tyłu. Ja np nie wymienił bym

> astry na... astre.

A na co bys wymienil:)

Cos mi sie wydaje ze 2 zmiany i nie byloby juz na co wyzej zmieniac chyba ze na jakas a8

Napisano
  • Autor

> A na co bys wymienil:)

> Cos mi sie wydaje ze 2 zmiany i nie byloby juz na co wyzej zmieniac

> chyba ze na jakas a8

mam na myśli dorzucić 3-4 tyś i kupić coś młodszego z lepszym wyposażeniem. Wiem że za 10 tyś nie kupie merca ale ładne autko można już kupić.

Napisano
  • Autor

> n a ja zmnienilem F-ke na G, czy to krok wstecz

nooo tez chciałby się tak cofnąć zlosnik.gif

Napisano

> Tyle się słyszy o tym że ceny aut mocno lecą w dół. Prawda ale gdy

> ktoś mi mówi że za moją astrę F z 94 roku 1.7 Diesel

> ZAREJESTROWANĄ dostanę 4 tyś to wybaczcie ale

> Dlaczego o tym pisze?

> Dziś byliśmy na giełdzie samochodowej z Golfem III siostry która

> dostałą nową Corolle od firmy i służbowy jej wystarcza w

> zupełności.

> Golf:

> 1993, 1.6 benz + gaz, bardzo uboga wersja (tylko wspomaganie),

> zarejestrowana w kraju, srebrny metalik, gdzieniegdzie pojawia

> się ruda (na dachu ), Przebieg ok 180 kkm. Zgadnijcie ile chciał

> dzisiaj dać za nią handlarz po dłuższym zastanowieniu....

> więc?

> 7 tyś zł.

> Fakt jest zarej , ma instalację gazową ale mój dieselek tez nie

> wymaga żadnych wkładów finansowych a pozatym jest odrobine

> młodszy, lepiej się prezentuje ! Co jak co ale te 6 tyś

> wziałbym za niego.

> Aż korci mnie żeby go wymienić na coś innego....

Stare samochody są wyeksploatowane, technologicznie przestarzałe, a do tego sto razy mniej bezpieczne, niż nowe. Kupując kilkunastoletnie auto, musisz być wyjątkow naiwny, by myśleć, że zwróci Ci się chociaż część tego, co w nią włożyłeś. Stare samochody powinno się kupować tylko i wyłącznie po to, by je eksploatować. Kupno auta nigdy nie było, nie jest i nie będzie dobrą lokatą kapitału. Co z tego, że Twoje auto mało pali i jest niezawodne? Większość widząc w dowodzie datę produkcji 1994 szybko kalkuluje, że to kilkunastoletnie auto. Według informacji z Izb Celnych, Polacy przestali się już niezdrowo podniecać autami, które kosztują 100E i mają 15 lat - średnia wieku to teraz 10 lat. To chyba dobrze, bo wpłynie pozytywnie na bezpieczeństwo na drogach. Osobiście nie mam nic przeciwko astrom, którym blisko do pełnoletności, ale uważam, że to samochód dobry na pierwsze auto lub środek lokomocji dla licealisty/studenta.

Pzdr,

PezeT

Napisano

witam,

a ja tam juz nie mysle o sprzedazy swojej odkad naprawilem drazniace piski przy szarpaniu smile.gif(naprawa 15zl) smile.gif teraz tfu tfu jezdzi sie super w tym roku zaliczyla chorwacje, w powrocie z przygodami ( i to tez mialo wplyw na mysl o sprzedaniu smile.gif ). a jak bede zmienial to na zafire.

pozdr

Napisano

Ja swoją kupilem 2,5 roku temu w rajchu, na gotowo wyszla jakies 12500zl, dzisiaj jak widze te ceny typu 5500zl, to poprostu wrrr.gif. Ja sobie cenie za nią teraz 8000zl, to minimum za ktore jestem w stanie zaczac sie dopiero zastanawiac. Ale to nie w tym problem, problem jest taki ze nie ma co wybrac niewiem.gif, szukam i szukam i nic konkretnego dla siebie nie widze, jak cos fajnego to kosmiczna cena. W przedziale do 20000zl nic dla mnie nie ma smirk.gif, czuje ze jeszcze dlugo ta astrą pojezdze icon_rolleyes.gif. Myslalem o vectrze dieslu, ale tam są same motory 2.0L, a te jak wiadomo są awaryjne, inne silniki odpadają, więc i vectra odpada, VW w tym przedziale cenowym zadnego nie chce, ewentulanie jakis japonczyk, ale tu znow z czesciami problemy. Myslalem o jakims seacie z motorem tdi, ale seat to praktycznie to samo co opel, tyle ze w nieco gorszym wydaniu zafundowanym przez vw. Byla jeszcze omega 2,5tds na oku, ale jednak silnik bmw to porazka, awaryjny i czesci trozsze jak do japoncow. Ford gowno wort, mialem to wiem. Golfa3 tez mialem i nie chce wiecej. No i tak sie bujam juz rok czasu szukając czegoś lepszego. Poprostu doszedlem do wniosku ze astra jest najoptymalniejszym wyborem za naprawde male pieniadze, silnik isuzu, ktory jest wystarczająco zwawy jak na nasze warunki i smiga na kazdym paliwie, wygodne siedzenia kubelkowe, przestrzeni dosc duzo, na dziurach nie telepie za bardzo, naprawde dobrze mi sie jezdzi tym oplem. Chcialbym zmienic na cos lepszego, ale takiego zeby naprawde za niezbyt duze pieniądze (do 20000zl) byla odczuwalna ta roznica, a nie tylko wygląd. Co by tu kupic hmm.gif, moze mi cos doradzicie? W gre wchodzi tylko diesel, benzyny nie chce.

Napisano

Zgadzam się.

Obecną Astrę znam już dobrze. Gdyby teraz przyszło kupić H to znowu nauka, do tego trzeba by jakiś czytnik OBD2 dokupić, żeby coś przy niej zrobić.

Stare samochody może i są zawodne, ale można je łatwo samemu naprawić, części są tanie.

Teraz za Astrę z lat 90-tych nie sprzeda się za porządną kasę, więc lepiej jeździć nią do końca, zwłaszcza że to przecież nie takie rupiecie. Niektóre trzymają się bardzo dobrze.

Napisano

> dzisiaj jak widze te ceny typu 5500zl, to poprostu .

> Ja sobie cenie za nią teraz 8000zl, to minimum za ktore jestem w

> stanie zaczac sie dopiero zastanawiac. Ale to nie w tym problem,

> problem jest taki ze nie ma co wybrac , szukam i szukam i nic

> konkretnego dla siebie nie widze, jak cos fajnego to kosmiczna

> cena.

Domyślam się, że o Twojej "ofercie" potencjalni kupujący też powiedzieliby, że jest "wzięta z kosmosu" grinser006.gif Na kilkunastoletnich samochodach nie da się zarobić. Z drugiej strony często trzeba trochę zainwestować, żeby "jakoś jeździło "więc kółko się zamyka. Prawda jest taka - powtórzę jeszcze raz - kilkunastoletnie samochody są dla bogatych wink.gif

Pzdr,

PezeT

Napisano

> Domyślam się, że o Twojej "ofercie" potencjalni kupujący też

> powiedzieliby, że jest "wzięta z kosmosu" Na kilkunastoletnich

> samochodach nie da się zarobić. Z drugiej strony często trzeba

> trochę zainwestować, żeby "jakoś jeździło "więc kółko się

> zamyka. Prawda jest taka - powtórzę jeszcze raz -

> kilkunastoletnie samochody są dla bogatych

> Pzdr,

> PezeT

Nie no, cene trzymam taką bo wiem ze to auto jest zdrowe jest w duzo lepszym stanie niz niektore duzo drozsze auta jakie widzialem w cenach powyzej 20000 i rocznikach 2000-..., zero rdzy, maly przebieg, nie krecony, niewyeksploatowana i za 5-6tys napewno nie warto jej oddac, poprostu jakbym ja tak tanio sprzedal to bym niemogl spac spokojnie, ze takie fajne auto za takie grosze poszlo, kuzyn miesiac temu chcial ja kupic za 7-8, ale sie rozmyslilem, bo gdybym mial cos konkretnego na oku to bym kupil i mu swoja astre sprzedal, ale poniewaz nie ma nic dla mnie, to trzymam auto i cenę wink.gif. Jestem pewien ze wielu z was ma taką wlasnie rosterke icon_rolleyes.gif, zwlaszcza wlascieciele dieslow.

Napisano

> Nie no, cene trzymam taką bo wiem ze to auto jest zdrowe jest w duzo

> lepszym stanie niz niektore duzo drozsze auta jakie widzialem w

> cenach powyzej 20000 i rocznikach 2000-..., zero rdzy, maly

> przebieg, nie krecony, niewyeksploatowana i za 5-6tys napewno

> nie warto jej oddac, poprostu jakbym ja tak tanio sprzedal to

> bym niemogl spac spokojnie, ze takie fajne auto za takie grosze

> poszlo, kuzyn miesiac temu chcial ja kupic za 7-8, ale sie

> rozmyslilem, bo gdybym mial cos konkretnego na oku to bym kupil

> i mu swoja astre sprzedal, ale poniewaz nie ma nic dla mnie, to

> trzymam auto i cenę . Jestem pewien ze wielu z was ma taką

> wlasnie rosterke , zwlaszcza wlascieciele dieslow.

Dla uściślenia - rozmawiamy o Twoim aucie? '93 kombi 1,7? Wiesz, nie chcę sprowadzać Cię na ziemię, ale te 8 tysięcy do bardzo optymistyczne szacunki;)

Pzdr,

PezeT

Napisano

> Dla uściślenia - rozmawiamy o Twoim aucie? '93 kombi 1,7? Wiesz, nie

> chcę sprowadzać Cię na ziemię, ale te 8 tysięcy do bardzo

> optymistyczne szacunki;)

> Pzdr,

> PezeT

patrzac rocznikowo tak, ale patrzac na stan jest tyle warta, no tak uwazam, jak juz pisalem moglem ją pogonic kuzynowi za mniej wiecej 7,5. ja nie chce sprzedac szybko, ja chce sprzedac dobrze, zeby potem nie zalowac.

Napisano

Do 20kzl to jedyne co mi sie nasuwa to wlasnie Vectra B po face liftingu. Jak analizowalem ceny czesci i cene zakupu to az dziwne, ale chyba bardziej oplaca sie kupic Vectre zamiast Astry G. Podobnie jest z Omega.

Fajne sa TDi, ale te akurat trzymaja cene.

Napisano

> Do 20kzl to jedyne co mi sie nasuwa to wlasnie Vectra B po face

> liftingu. Jak analizowalem ceny czesci i cene zakupu to az

> dziwne, ale chyba bardziej oplaca sie kupic Vectre zamiast Astry

> G. Podobnie jest z Omega.

> Fajne sa TDi, ale te akurat trzymaja cene.

No wlasnie vectra mi sie podoba, tyle ze najwiecej jest tych silnikow 2.0 o zlej renomie, chociaz niewykluczone ze gdybym znalazl jakąs ladną, wartą zainteresowania, to bym wziął hmm.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.