Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dymi bravoo

Featured Replies

Napisano

Witam Problem jest aki ze prz odpalaniu zimnego bravo 1.9 td z tlumika wydobywa sie strasznie czarny dym, oraz nie pali tak jak na cieplym silniku. [Problem z odpalaniem mam tylko na zimnym 9 byc moze przyczyna jest to ze mam slabsza baterli bo na dizla 40 a to chyba malo. frown.gif

Napisano

> Witam Problem jest aki ze prz odpalaniu zimnego bravo 1.9 td z

> tlumika wydobywa sie strasznie czarny dym, oraz nie pali tak jak

> na cieplym silniku. [Problem z odpalaniem mam tylko na zimnym 9

> byc moze przyczyna jest to ze mam slabsza baterli bo na dizla 40

> a to chyba malo.

a nie ubywa Ci oleju ?? czarny dym znaczy że albo spala olej albo wtryski leja za dużo paliwa i silnik go nie przepala. Możliwe że turbina puszcza olej.

Możesz zdjąć rurę idącą z turbo do kolektora ssącego i zobaczyć czy nie jest zaolejona ( trochę oleju może być ). Jeżeli będzie go tam dużo to znaczy że turbina mówi papa.

Jeszcze inna opcją jest przepływomierz. Jeżeli źle odczytuje dawkę powietrza zasysanego lub jego temp to silnik może lać za dużo paliwa i stąd ten czarny dym.

Najlepiej zacząć od egzaminera i zobaczyć czy któryś z czujników nie pokazuje błędu.

Edit:

PS Aku 40Ah to trochę za mało. Ale nie sądzę żeby to było przyczyną. Przez to możesz mieć tylko problem z odpaleniem na mrozie i trwałością aku. Każda ze świec żarowych bierze ok 10 A przy rozgrzewaniu, więc jeżeli będziesz jeździł na krótkich odcinkach to aku padnie szybko.

Napisano

A ja mam jasny dymek....czy to dobrze?

Napisano

> A ja mam jasny dymek....czy to dobrze?

Mam małą podpowiedz poczytaj

W sprawnym silniku spalinowym, niezależnie czy jest to benzynowy czy wysokoprężny z rury wydechowej powinny wydostawać się bezbarwne spaliny.

Jeśli jest inaczej i za autem pojawia się dym niebieski, czarny lub biały świadczy to o usterce silnika. A po kolorze dymu można wstępnie zdiagnozować rodzaj usterki.

Niebieski

Jeśli z rury wydechowej silnika benzynowego lub diesla wydobywa się dym o barwie błękitnej to niestety świadczy to o jego zużyciu, ponieważ spalany jest olej silnikowy. Jeśli mamy wątpliwości, czy faktycznie jest to olej powinniśmy sprawdzić poziom oleju w silniku. Jego szybkie ubywanie w połączeniu z niebieskim dymem z rury niestety świadczy o uszkodzeniu silnika. To, w jakich warunkach pracy silnika pojawia się dymienie, może nam podpowiedzieć o rodzaju uszkodzenia. Jeśli na biegu jałowym nie widać dymu, a pojawia się przy schodzeniu silnika z wysokich obrotów może to świadczyć o zużyciu uszczelniaczy zaworowych. Jeśli dym pojawia się na biegu jałowym i przy zwiększaniu obrotów, to niestety świadczy to o zużyciu pierścieni tłokowych i gładzi cylindra. W silnikach z turbosprężarką kłęby niebieskiego dymu mogą być spowodowane uszkodzeniem turbiny.

Biały

Biały dym wydostający się rury wydechowej również nie wróży nic dobrego. Jeśli z układu chłodzenia nie ma wycieków, płyn znika a z rury wydechowej wydostaje się biały dym to niestety świadczy to o przedostawaniu się płynu do komory spalania. Powodem tego może być uszkodzona uszczelka pod głowicą lub co gorsze pęknięcie głowicy lub kadłuba silnika. Dym z płynu chłodniczego jest znacznie gęstszy niż para wodna wydostająca się z wydechu, która jest normalnym produktem spalania i widoczna jest wyraźnie w niskich temperaturach.

Czarny

Czarny dym z rury wydechowej to domena silników wysokoprężnych. Pojawia się najczęściej przy dużym obciążeniu i przy wysokich obrotach. Niewielkie dymienie jest dopuszczalne i nie musi świadczyć o zużyciu układu wtryskowego. Jednak jeśli nawet niewielkie dodanie gazu skutkuje kłębami dymu to świadczy o poważnym niedomaganiu układu wtryskowego. Do regulacji lub wymiany mogą kwalifikować się końcówki wtryskiwaczy, pompa wtryskowa lub uszkodzony może być układ recyrkulacji spalin. Koniecznie należy przeprowadzić szczegółową diagnozę, gdyż naprawa układu wtryskowego jest bardzo kosztowna, zwłaszcza, jeśli jest to nowoczesna konstrukcja z pompowtryskiwaczami lub układem common rail.

Czarny dym może pojawić się także w silniku benzynowym, jeśli nastąpi uszkodzenie w układzie sterowania silnika i do cylindrów będzie napływać bardzo bogata mieszanka paliwowa. Dymienie nie będzie duże, ale widoczne nawet na biegu jałowym.

Pozdrawiam powodzenia

Napisano

> A ja mam jasny dymek....czy to dobrze?

Jeżeli kopci na biało przy porannym odpaleniu ( a tym bardziej jeżeli parkujesz pod chmurką ), to przy tej pogodzie nic nadzwyczajnego. Przy tej wilgotności powietrza to normalne.

Gorzej jeżeli dymi również po rozgrzaniu silnika. Wtedy może być prawdopodobieństwo wycieku płynu chłodniczego do komory spalania.

Napisano

Niebieski oraz czarny przy przyspieszaniu może sugerować na b.brudny filtr powietrza.

Napisano

> Witam Problem jest aki ze prz odpalaniu zimnego bravo 1.9 td z

> tlumika wydobywa sie strasznie czarny dym, oraz nie pali tak jak

> na cieplym silniku. [Problem z odpalaniem mam tylko na zimnym 9

> byc moze przyczyna jest to ze mam slabsza baterli bo na dizla 40

> a to chyba malo.

Świece

Napisano

Sprawdz czy nei masz ... mydełka w nakretce od oleju..... jesli jest duzo mazi, silnik czasem sie przegrzewa i mało płynu chłodzacego to napewno uszxczelka lub pekniecie korpusu, napewno kłęby białego dymu to normalka w niskich temperatuchach.. poprostu para tak jakbys chuchal w zimnym powietrzu,.. sprawdz czy nie przegrzewa sie i poziom plynu i to muydełko i czy jak jest cieplo na dworzu to czy tez paruje, chopciaz nie znam prognozy pogody na ta zime smile.gif

Napisano

> Sprawdz czy nei masz ... mydełka w nakretce od oleju..... jesli jest

> duzo mazi, silnik czasem sie przegrzewa i mało płynu chłodzacego

> to napewno uszxczelka lub pekniecie korpusu, napewno kłęby

> białego dymu to normalka w niskich temperatuchach.. poprostu

> para tak jakbys chuchal w zimnym powietrzu,.. sprawdz czy nie

> przegrzewa sie i poziom plynu i to muydełko i czy jak jest

> cieplo na dworzu to czy tez paruje, chopciaz nie znam prognozy

> pogody na ta zime

U mnie wszystko ok, mam bezynę, a koledze z forum w dieslu coś za mocno kopci przy rozruchu zimnego silnika, więc sugeruję podgrzewacze-świece

Napisano

> U mnie wszystko ok, mam bezynę, a koledze z forum w dieslu coś za

> mocno kopci przy rozruchu zimnego silnika, więc sugeruję

> podgrzewacze-świece

Świece też mogą być. Tym bardziej, wyraźnie napisał że ma aku tylko 40 Ah. Być może daje za mały prąd na świece i dlatego świece mogą za mało podgrzewać.

Napisano

> Niebieski oraz czarny przy przyspieszaniu może sugerować na b.brudny

> filtr powietrza.

a czarny przy gwaltownym zdjeciu nogi z gazu, po wczesniejszym wprowadzeniu na jakies 5,5 tys obrotow?

Napisano

> a czarny przy gwaltownym zdjeciu nogi z gazu, po wczesniejszym

> wprowadzeniu na jakies 5,5 tys obrotow?

Ja bym zaczął od sprawdzenia turbo. W końcu wzięcie śrubokręta w łapę nic nie kosztuje. Jeżeli w rurze łączącej turbo z kolektorem ssącym nie będzie za dużo oleju ( może być tzn film olejowy na ściankach ) to przynajmniej o turbo nie będzie się martwił.

Nie wiem jak się sprawdza świece żarowe we Fiatach, ale w moim starym VW wystarczyło wziąść amperomierz cęgowy i sprawdzić jaki prąd płynie na świece przy ich nagrzewaniu ( w VW było to 10A na świece ). Jeżeli któraś była niesprawna to prąd na niej był 0A.

Czarny dym może również oznaczać uszkodzony przepływomierz powietrza ( nie wiem czy w TD jest czy nie ) , który źle odczytuje ilość powietrza zasysanego oraz jego temperaturę. Jeżeli przepływka zawyża odczyty to ECU podaje za dużo paliwa i stad może być kopcenie na czarno.

Oczywiście nie wykluczam bardziej poważnej awarii typu zużyte wtryskiwacze czy walnięta uszczelka pod głowicą. Ale najpierw sprawdziłbym powyższe elementy.

Dodatkowo jeżeli masz takie małe aku jak na diesla to spróbuj pożyczyć od kogoś jakiś większy na jedna nockę. Zobaczysz przynajmniej czy to nie jego wina. Jak pisałem wyżej może być też tak że aku daje za mały prąd na świece i nie rozgrzewają sie tak jak powinny.

PS Czy dymienie występuje tylko przy odpalaniu zimnego silnika czy na rozgrzanym też ??

Czy podczas jazdy tez dymi ??

Napisano

nie mam turbo, wiec bedzie ciezko wink.gif

a co do mojego dymienia to wyrzuca kleby pary, niezaleznie czy zimny czy cieply, do tego pluje woda, a jak gwaltownie sciagne noge z gazu przy duzych obrotach to przykopci na czarno, co z reszta widac po koncowce wydechu

Napisano

> nie mam turbo, wiec bedzie ciezko

> a co do mojego dymienia to wyrzuca kleby pary, niezaleznie czy zimny

> czy cieply, do tego pluje woda, a jak gwaltownie sciagne noge z

> gazu przy duzych obrotach to przykopci na czarno, co z reszta

> widac po koncowce wydechu

Mój poprzedni post był do założyciela tego wątku.

Jeżeli u Ciebie w benzyniaku wywala wodę z wydechu to sprawdź czy Ci czasem płynu chłodniczego nie ubywa. No chyba, że jeździsz na LPG. Wtedy woda w spalinach jest możliwa ( takia u nas jakość LPG ).

U mnie w 1.6 (LPG) tez leciała woda z wydechu ( w małych ilościach i szczególnie przy porannym odpaleniu fury ) a płynu nie ubywało.

Napisano

> Mój poprzedni post był do założyciela tego wątku.

> Jeżeli u Ciebie w benzyniaku wywala wodę z wydechu to sprawdź czy Ci

> czasem płynu chłodniczego nie ubywa. No chyba, że jeździsz na

> LPG. Wtedy woda w spalinach jest możliwa ( takia u nas jakość

> LPG ).

> U mnie w 1.6 (LPG) tez leciała woda z wydechu ( w małych ilościach i

> szczególnie przy porannym odpaleniu fury ) a płynu nie ubywało.

no u mnie tez nie ubywa, z reszta jakby ubywalo w takim tempie jak wylatuje z rury, to musialbym gdzies pod wodociagi sie podlaczyc wink.gif

za to z baku niezle ubywa frown.gif

Napisano

> a czarny przy gwaltownym zdjeciu nogi z gazu, po wczesniejszym

> wprowadzeniu na jakies 5,5 tys obrotow?

Coś za dużo paliwa, a za mało powietrza

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.