Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BREMBO &FERODO

Featured Replies

Napisano

warto zainwestować w taki zestaw klocków, szczęk bębnów i tarcz? chodzi mi o "RAZ A DOBRZE" smirk.gif

Napisano

> warto zainwestować w taki zestaw klocków, szczęk bębnów i tarcz?

> chodzi mi o "RAZ A DOBRZE"

Jeśli chodzi o szczęki to nie kojaże aby ferodo je produkowało hmm.gif, poza tym jesli masz na myśli "premiery" to są to mocno standardowe klocki za małą kase i nie ma co sie jakoś szczególnie jarać. Myśle, że jak nie trafisz na podróby, to będziesz miał zadowalające hamulce oparte na firmowych elementach.

Co do cech szczególnych to powszechna opinia głosi (sam nie testowałem bo wziołem TRW Lucas), że Ferodo robi klocki miękkie i mocno pylące (jesli masz fele w stylu BBS to może być lipa clown.gif)

..aha i nie wyciągaj wniosku, że Ci odradzam. Bo to, że sa to przyziemnie spowalniacze montowane w wielu autach na fabrycznym montażu, a nie jakies wypas racinigowe nie oznacza wcale, że są złe. Służa takim piździdłom jak Uniaki i nie maja hamowac z 200km/h, a skutecznie łapać bez większej rozgrzewki.

ufff tyle teorii !

ktos pewnie Ci napisze nieco o praktyce smirk.gif

Napisano

Ja miałem taką konfiguracje w Uniaku i to samo będę zakładał do forda bo byłem bardzo zadowolony z efektu waytogo.gif

Napisano

nic specjalnego, aczkolwiek części znanych firm i można po nich oczekiwać lepszych właściwośći, np. trwałośiowych, ale klocki ferodo rzeczywiście dość szbciej się ścierają i pylą mocniej... przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie

jeśli chodzi natomiast o samo hamowanie to trzeba pamiętać że i tak najważniejsze są opony..... jak na seryjnym hamplu można zablokować koła to i superhiper 20to tołoczkowe zaciski nawet nie pomogą

głowna rzecz której należy się spodziewać po lepszych klockach/tarczach/płynie to trzymanie właśniwości nawet przy czestych ostrych hamowaniach np. podczas zjazdów ok.gif

Napisano

> Ja miałem taką konfiguracje w Uniaku i to samo będę zakładał do forda

> bo byłem bardzo zadowolony z efektu

ja mam tarcze Brembo, klocki Ferodo i jestem bardzo zadowolony !!

wcześniej miałem tarcze chyba At i klocki Lukas, czuć w tym momencie zdecydowaną poprawę !! ok.gif

Napisano

tarcze jak tarcze, bębny jak bębny - wszystkie takie same i nikt mi nie wmówi że żeliwo jest inne w każdej firmie - co do klocków i szczęk, ja śmigam na TRW LUKAS i jest mi z tym dobrze. Jak chcesz wymieniać tacze i bębny na te "markowe" to będziesz miał tzw "tuning psychologiczny" będziesz się "lepiej" czuł że wydaleś straszną kasę....

Napisano

> tarcze jak tarcze, bębny jak bębny - wszystkie takie same i nikt mi

> nie wmówi że żeliwo jest inne w każdej firmie - co do klocków i

> szczęk, ja śmigam na TRW LUKAS i jest mi z tym dobrze. Jak

> chcesz wymieniać tacze i bębny na te "markowe" to będziesz miał

> tzw "tuning psychologiczny" będziesz się "lepiej" czuł że

> wydaleś straszną kasę....

jakieś różnice są na pewno, zwłaszcza jakościowe. Jednak w tym przedziale cenowym jakiegoś szoku kolega nie dozna zapewne i może śmiało przebierać w różnych firmach. Co do "tuningu psychologicznego" to IMO filozofujesz... ja zawsze jak coś wymieniam w aucie to staram się to potem przetestować i czasem jak zrobie coś za pare groszy to czuje większą różnice niż wtedy kiedy wydam sporo kasy. Myśle, że takie coś jak efektywność hamowania jest do "wyczucia" i nikt w czasie hamowania nie myśli o napisie FERODO na klocku.

Napisano
  • Autor

niechodzi mi o uczucie MACHO zlosnik.gif ani żadne inne, chce żeby chociaż jedna rzecz była 100% dobra i trwała i niech to najlepiej będą Hamulce... jedyna rzecz od której zależy być albo niebyć sick.gif jeszcze jedno to że oszczędzać to można na czym innym boozing.gif

Napisano

Ale tak na prawdę to jedynym obiektem w samochodzie, od którego zależy "być czy nie być" jest sam kierowca.

Napisano
  • Autor

> Ale tak na prawdę to jedynym obiektem w samochodzie, od którego

> zależy "być czy nie być" jest sam kierowca.

tysz! wink.gif

Napisano

nie od dziś Panowie wiadomo, że za ceną przeważnie idzie jakość !!

sprzęgło Valeo i Sachs to dwie różne historię, tak jak amortyzatory Delphi i Sachs ...

Napisano

> nie od dziś Panowie wiadomo, że za ceną przeważnie idzie jakość !!

> sprzęgło Valeo i Sachs to dwie różne historię, tak jak amortyzatory

> Delphi i Sachs ...

To, że za marką w przeważnie idzie jakość to wiem. Ale o tym, że wyższa cena oznacza wyższą jakość to pierwsze słyszę (błąd logiczny w Twoim rozumowaniu). Nie sztuka wywalić kupę szmalu na hamulce i uzyskać niewiele lepszy efekt niż w przypadku tańszych części.

Co do markowych części to uważam, że pakowanie super, hiper klocków do Una to przerost formy nad treścią. Nie oszukujmy się, to nie jest samochód sportowy, nie potrzebuje takiego sprzętu. Zwłaszcza gdy używa się samochodu do jeżdżenia a nie na pokaz. Gdybym miał co roku wywalać tyle kasy na klocki...no chyba, że ktoś ma przebiegi 5kkm rocznie to nie odczuje wyższych cen.

Co do takich części jak amorki czy sprzęgło lepiej jest dać coś markowego i sprawdzonego bo:

1. wymiana nie jest już tak banalna jak w przypadku klocków gdzie jest 15 minut roboty.

2. okres eksploatacji tych części jest dużo dłuższy i koszty się rozkładają w czasie bardzo sensownie

Tarcze też bym wstawił sprawdzonej marki bo wymiana tego chol... jest może mało skomplikowana ale za to baaaaardzo pracochłonna.

Napisano

> To, że za marką w przeważnie idzie jakość to wiem. Ale o tym, że

> wyższa cena oznacza wyższą jakość to pierwsze słyszę (błąd

> logiczny w Twoim rozumowaniu). Nie sztuka wywalić kupę szmalu na

> hamulce i uzyskać niewiele lepszy efekt niż w przypadku tańszych

> części.

> Co do markowych części to uważam, że pakowanie super, hiper klocków

> do Una to przerost formy nad treścią. Nie oszukujmy się, to nie

> jest samochód sportowy, nie potrzebuje takiego sprzętu.

> Zwłaszcza gdy używa się samochodu do jeżdżenia a nie na pokaz.

> Gdybym miał co roku wywalać tyle kasy na klocki...no chyba, że

> ktoś ma przebiegi 5kkm rocznie to nie odczuje wyższych cen.

> Co do takich części jak amorki czy sprzęgło lepiej jest dać coś

> markowego i sprawdzonego bo:

> 1. wymiana nie jest już tak banalna jak w przypadku klocków gdzie

> jest 15 minut roboty.

> 2. okres eksploatacji tych części jest dużo dłuższy i koszty się

> rozkładają w czasie bardzo sensownie

> Tarcze też bym wstawił sprawdzonej marki bo wymiana tego chol... jest

> może mało skomplikowana ale za to baaaaardzo pracochłonna.

no wiesz, hamulce na pokaz confused.gif

hamowanie nawet ze 100km/h w przypadku dobrych hamulców i jakiś pseudo to prawdziwa przepaść !!

poza tym wszystko zależy co kto lubi biglaugh.gif

Napisano

> no wiesz, hamulce na pokaz

A czy ja coś pisałem o hamulcach na pokaz??? Trochę mało interesujący element samochodu żeby go robić na pokaz.

> hamowanie nawet ze 100km/h w przypadku dobrych hamulców i jakiś

> pseudo to prawdziwa przepaść !!

Mamy w kwestii części eksploatacyjnych, tak to nazwijmy, zupełnie inne podejście. Ja liczę koszty i ważna jest dla mnie ekonomia jazdy - co dzienne muszę dojechać do pracy i z powrotem. Kilometerki bardzo szybko rosną i trza samochód serwisować.

O jakiej mówisz przepaści? Proszę o miarodajne dane. Droga hamowania na przykład. Do tego bardzo by było miło poznać stosunek cena/jakość.

Napisano
  • Autor

> no wiesz, hamulce na pokaz

> hamowanie nawet ze 100km/h w przypadku dobrych hamulców i jakiś

> pseudo to prawdziwa przepaść !!

> poza tym wszystko zależy co kto lubi

już sam niewiem confused.gif ostatnie ASO było jak autko miało 60kkm teraz jest ponad 100kkm więc dawnooo i tarcze "zbliżają" się do wymiany... wole wyłożyć raz a dobrze a niżeli mam coś znów poprawiać.... bo jakaś tam "chińszczyzna" miała wade i zaczęła sobie "pukać" przy 100km/h albo materiał się przegrzał sick.gif chce tego uniknąć w maxymalnym stopniu!! choć licze się z tym że z firmówką może być podobnie ale prawdopodobieństwo może jest mniejsze! grinser006.gif

Napisano
  • Autor

wiem że niektórzy sobie kombinują jak mogą... bo mają samochód na "niedziele" u mnie jest inaczej... matka codziennie go używa i co mi z tego że kupie 3X DAKO itp czy raz Brembo albo Lukas... koszty praktycznie identyczne... ale 3X robota niewiem.gif

zresztą "kombinator płaci 2X" IThankYou.gif

Napisano

> wiem że niektórzy sobie kombinują jak mogą... bo mają samochód na

> "niedziele" u mnie jest inaczej... matka codziennie go używa i

> co mi z tego że kupie 3X DAKO itp czy raz Brembo albo Lukas...

> koszty praktycznie identyczne... ale 3X robota

> zresztą "kombinator płaci 2X"

Tak jak pisałem wyżej wymiana tarczy jest pracochłonna i niewdzięczna więc wolałbym założyć droższą ale dobra. Wszystko oczywiście w granicach rozsądku bo jak kupisz tarczę 3x droższą to nie łudź się, że starczy na 3x dłużej albo droga hamowania Ci się skróci 3x.

Za to z wymianą klocków nie ma żadnych problemów więc ja szukam zawsze coś ekonomicznego - dobre i w miarę tanie. Nie wiem ile kosztują te wyczynowe klocki, Lukas jest bardzo dobry i w całkiem przyzwoitej cenie.

Napisano
  • Autor

> Tak jak pisałem wyżej wymiana tarczy jest pracochłonna i niewdzięczna

> więc wolałbym założyć droższą ale dobra. Wszystko oczywiście w

> granicach rozsądku bo jak kupisz tarczę 3x droższą to nie łudź

> się, że starczy na 3x dłużej albo droga hamowania Ci się skróci

> 3x.

> Za to z wymianą klocków nie ma żadnych problemów więc ja szukam

> zawsze coś ekonomicznego - dobre i w miarę tanie. Nie wiem ile

> kosztują te wyczynowe klocki, Lukas jest bardzo dobry i w

> całkiem przyzwoitej cenie.

niechodzi o 3X doroższą!! sick.gif biega o to że wole zapłacić 70 pare zł, za komplet brembo albo Lukas i jeździć np. 4lata i ich niewymieniać niż w ciągu tych 4lat kupić 3 komplety tarcz za 30zł komplet np. jakieś DAKO sick.gifsick.gifsick.gif

Napisano

> Tak jak pisałem wyżej wymiana tarczy jest pracochłonna i niewdzięczna

> więc wolałbym założyć droższą ale dobra. Wszystko oczywiście w

> granicach rozsądku bo jak kupisz tarczę 3x droższą to nie łudź

> się, że starczy na 3x dłużej albo droga hamowania Ci się skróci

> 3x.

> Za to z wymianą klocków nie ma żadnych problemów więc ja szukam

> zawsze coś ekonomicznego - dobre i w miarę tanie. Nie wiem ile

> kosztują te wyczynowe klocki, Lukas jest bardzo dobry i w

> całkiem przyzwoitej cenie.

wyczynowe to one nie są biglaugh.gif

ja wiem z własnego doświadczenia, miałem normalny zestaw teraz mam taki i mogę powiedzieć tylko i wyłącznie na podstawie tego !!

najważniejsze, jest JEDNO - żeby w ogóle dbać o hamulce !! przewody, tłoczki i płyn !!

Napisano

> najważniejsze, jest JEDNO - żeby w ogóle dbać o hamulce !! przewody, tłoczki i płyn !!

Zgadzam sie w 100% smile.gif Wczoraj skończyłem robić hamulce w moim Unolocie - wymienione: tarcze, klocki, elastyczne przewody, gumki w zaciskach, z tyłu nowe szczęki, cylinderki no i przewody - stare tak zardzewiały że nie dało się odkręcić oslabiony.gif Poprzedni właściciel o hamulce prawie wcale nie dbał, ręcznego nie było w ogóle... No ale teraz - REWELACJA biglaugh.gif

Napisano

> Zgadzam sie w 100% Wczoraj skończyłem robić hamulce w moim Unolocie

> - wymienione: tarcze, klocki, elastyczne przewody, gumki w

> zaciskach, z tyłu nowe szczęki, cylinderki no i przewody -

> stare tak zardzewiały że nie dało się odkręcić Poprzedni

> właściciel o hamulce prawie wcale nie dbał, ręcznego nie było w

> ogóle... No ale teraz - REWELACJA

Też popieram w 100%. I to samo mnie czeka niedługo. Już wszystkie części namierzyłem. Tylko ta robota mi się średnio podoba. Długo Cię zeszło z wymianą przewodów?

Napisano

Jeśli odkręcisz to 10 min.

Tarcza Brembo 08.3636.14 za 34

Klocki Ferodo TAR346 za 50

Napisano

> Długo Cię zeszło z wymianą przewodów?

Jeśli uda Ci się bez problemu odkręcić przewody, to 20-30 minut i masz wymienione. U mnie niestety nie było tak kolorowo frown.gif Śruby były strasznie zapieczone, nawet WD-40 nie pomogło, a jak się troszkę ruszyło, to się przewód ukręcił.... oslabiony.gif No ale i tak stare przewody były do wymiany...

A co do Brembo i Ferodo:

>BREMBO - tarcze 32 zł sztuka

>FERODO - klocki 49 zł komplet

Powiem szczerze że jestem zadowolony z wyboru smile.gif

Napisano

> Jeśli uda Ci się bez problemu odkręcić przewody, to 20-30 minut i

> masz wymienione. U mnie niestety nie było tak kolorowo Śruby

> były strasznie zapieczone, nawet WD-40 nie pomogło, a jak się

> troszkę ruszyło, to się przewód ukręcił.... No ale i tak stare

> przewody były do wymiany...

A wierzysz, że u mnie się uda bezproblemowo odkręcić smile.gif? Ja nastawiam się na tą dłuższą czasowo wersję.

>BREMBO - tarcze 32 zł sztuka

>FERODO - klocki 49 zł komplet

Eeeee, no to chłopaki to zupełnie zwykłe ceny są. Ja myślałem, ze te tarcze i klocki to kosztują ho ho i trochę. Jak sprawdzone to pewnie, że takie montować.

Napisano
  • Autor

a jak to wygląda sprawa cylinderków, można je reanimować czy kupić nowe? i jakiej firmy Delphi, samko, lucas ? oslabiony.gif bo co jakiś czas zakleszcza mi sie lewe koło ale tylko połówka. i z jakiego fiaciora by podeszły jak już

Napisano

> a jak to wygląda sprawa cylinderków, można je reanimować czy kupić

> nowe? i jakiej firmy Delphi, samko, lucas ?

Jeśli chodzi o cylinderki w tylnych kołach, najlepiej kupić nowe, ja płaciłem 11 zł za sztukę, Delphi ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.