Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z obrotami w astrze 1,7td (GM)?????

Featured Replies

Napisano

Mam astrę 1,7TD (silnik Oplowski) 96r. Nie wiem czy to jest problem dlatego więc piszę.

Zapalam samochód rano (silni kzimny) obroty podwyższone jest na podwójnej dawce (jest ok.). I tu pytanie kiedy ta dawka powinna się zmniejszyć, ponieważ u mnie obroty silnika zmniejszają się dopiero gdy silnik osiągnie optymalną temperaturę, czyli ok. 90 stopni. Czy to nie za długo - obroty nie powinny sie zmniejszać wcześniej. Czy zależne jset to od czyjnika temp. płynu chłodzącego? jeśli tak to jak to sprawdzić?

Czy podwyższone obroty na zimnym silniku to tzw. "podwójna dawka paliwa", czy po prostu tych terminów nie należy wiązać? Prosze o wasze spostrzeżenia.

pozdrowienia Piotr R.

Napisano

u mnie po 3-4 minutach pracy silnika obroty spadają do zwykłego poziomu, także wskaźnik temperatury nie zdąży nawet drgnać z miejsca.

podwójna dawka paliwa, to nazwa zupełnie nietrafna. Gdyby tak było, motor kopciłby jak stary rzęch pod górkę;)

Całe to urządzenie zmieniające obroty silnika sterowane jest podciśnieniem ale w jaki sposób to jeszcze nie wiem, bo u siebie nie grzebałem.

Napisano
  • Autor

> u mnie po 3-4 minutach pracy silnika obroty spadają do zwykłego

> poziomu, także wskaźnik temperatury nie zdąży nawet drgnać z

> miejsca.

> podwójna dawka paliwa, to nazwa zupełnie nietrafna. Gdyby tak było,

> motor kopciłby jak stary rzęch pod górkę;)

> Całe to urządzenie zmieniające obroty silnika sterowane jest

> podciśnieniem ale w jaki sposób to jeszcze nie wiem, bo u siebie

> nie grzebałem.

A gdzie jets pompka podciśnienia? i które to są wężyki?

Napisano

> A gdzie jets pompka podciśnienia? i które to są wężyki?

Z boku głowicy. Po przeciwnej stronie od rozrządu. Wychodzi z niej gruby przewód do serwa hamulców i cienki wężyk do sterowania pompą wtryskową (śledząc je kolejno można zlokalizować wszystkie elementy tego układu). O tym czy podciśnienie dociera do elementów sterowania silnikiem decyduje czujnik temperatury wkręcony w obudowie termostatu. Elementem wykonawczym zmiany obrotów jest zbiornik podciśnienia (czarna grucha na pompie przy chłodnicy). Ona pociąga dwigienkę na pomipie odpowiedzialną za obroty na zimnym i ciepłym silniku.

Co do temperatury zmiany obrotów to gdzieś kiedyś czytałem, że jest to 50 st. U mnie obroty spadają gdzieś na początku niebieskiego pola wskaźnika temperatury.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Co do temperatury zmiany obrotów to gdzieś kiedyś czytałem, że jest

> to 50 st. U mnie obroty spadają gdzieś na początku niebieskiego

> pola wskaźnika temperatury.

> Pozdr.

wężyk (cienki) idzie od pompki podciśnienia do "wejścia przy obudowie termostatu (górne wejście), natomiast z dolnego wychodzi grubszy do trójnika a dalej do czarnej gruszki. czy tak jest uwas

w obudowie są dwa czujniki (u góry obudowy). Jeden (mniejszy) od wskaźnika a ten drugi? to on właśnie dajw impuls aby podciśnienie zmniejszyło obroty?

Obroty u mnie w samochodzie spadają przy pełnym nagrzaniu silnika ( dosyć długo) . Co może być przyczyną? Walnięty czujnik a może zatkany przewód albo ............

Napisano

> wężyk (cienki) idzie od pompki podciśnienia do "wejścia przy obudowie

> termostatu (górne wejście), natomiast z dolnego wychodzi grubszy

> do trójnika a dalej do czarnej gruszki.

Z tego co pamietam to tak

> w obudowie są dwa czujniki (u góry obudowy). Jeden (mniejszy) od

> wskaźnika a ten drugi? to on właśnie dajw impuls aby

> podciśnienie zmniejszyło obroty?

Tak i moze ten czujnik masz cos nie tak albo cos przewod zapchane (przedmuchaj moze dla pewnosci) hmmm nie wiem czemu ale zastanawia mnie czemu przy 90 ... temperatura powiazana z termostatem aczkolwiek nie ma nic wspolnego confused.gif

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

Szybkie pytanie: Na obudowie termostatu z boku gdzie wchodzą węzyki podciśnieniowe to jest właśnie ten czujnik termiczny czy nie? jesSli tak to na górze obudowy są dwa kolejne. Proszę o opisanie.

PS. Dodam jeszcze że gdy chodzi na podwyższonych obrotach to przy bardzodelikatnym wciśnięciu gazu obroty spadają.

Napisano

> Obroty u mnie w samochodzie spadają przy pełnym nagrzaniu silnika (

> dosyć długo) . Co może być przyczyną? Walnięty czujnik a może

> zatkany przewód albo ............

u mnie po wymianie termostatu obroty dosyc szybko spadają, czasem juz na wolnych obrotach to slychać po 2 - 3 min

Napisano

> Szybkie pytanie: Na obudowie termostatu z boku gdzie wchodzą węzyki

> podciśnieniowe to jest właśnie ten czujnik termiczny czy nie?

> jesSli tak to na górze obudowy są dwa kolejne. Proszę o

> opisanie.

To na zdjęciu (zalacznik)zaznaczone idąc po węzykach dojdziesz do tego co jest czujnikiem;)

> PS. Dodam jeszcze że gdy chodzi na podwyższonych obrotach to przy

> bardzodelikatnym wciśnięciu gazu obroty spadają.

skoro po dodaniu gazu przestaje byc na wiekszych obrotach to moze cos sie blokuje przy tym "wiekszym zaznaczeniu na załączniku"893goodvibes.gif (nie wiem jak to sie nazywa fachowo)

czolem

Oberon

post-58851-14352478366852_thumb.jpeg

Napisano

> u mnie po wymianie termostatu obroty dosyc szybko spadają, czasem juz

> na wolnych obrotach to slychać po 2 - 3 min

No tak bo szybciej łapie tą graniczna temperaturę po której reaguje czujnik podcisnieniowy

no ale temperatura cieczy jest ta sama(tzn przy tej samej sie zmniejszaja obroty) a nie jak u kolegi 90 st

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

> To na zdjęciu (zalacznik)zaznaczone idąc po węzykach dojdziesz do

> tego co jest czujnikiem;)

Czy jest jakaś możliwośc żeby sprawdzić ten czujnik? skoro w tym miejscu jest czujnik to chyba nie ma związku z termostatem wymieniony 0,5 roku temu).

W takim razie na obudowie termostatu patrząc z góry są dwa czujniki: jeden wiem że jest od wskaźnika na desce a drugi od czego ....?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.