Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drżenie- o co chodzi?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam dziwny objaw podczas przyspieszania około 90km/h. Najpierw dosyć mocno drży (właściwie to lata) dźwignia zmiany biegów, a następnie przenosi się to na całe auto. Około 110 km/h ustaje. Na tym przedziale prędkości, tylko podczas przyspieszania, czuje się rzucanie autem. Czym to może być spowodowane?

Przy okazji wymiany wahacza zagadnąłem o to mechaników. Sprawdzili mocowanie silnika i skrzyni, poduszki- stwierdzili, że jest ok. Poradzili żeby sprawdzić po zamontowaniu nowego wahacza, bo stary miał już bardzo duże luzy i to mogło być przyczyną. Niestety po wymianie jest tak samo. Co jeszcze może być przyczyną? Zbieżność? Może od tego zacząć?

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

jak już napisał Jacek......zacznij od porządnego wyważenia kółek.........później zobaczysz czy jest różnica...

Napisano
  • Autor

> Sprawdź wyważenie kół.

Od tego to w ogóle zacząłem, bo zakres prędkości mi się kojarzył z wyważeniem. To nie jest chyba ten problem, bo jak zdejmuję nogę z gazu, to drżenie ustaje.

Napisano

ha, ja chyba wiem o co chodzi.

ja tez miałem podobną opcję, tylko nie ten typ silnika (ja mam 1.9 TD 100KM)

mianowicie tak z tydzień przy przyspieszaniu w przedziale 70 - 90 km/h drżał mi samochód po czym jadąc (wyprzedzając panią w mieście) ukręcił mi się yikes.gifyikes.gifboje_sie.gifboje_sie.gif wewnętrzny przegub z prawej strony auta, mysle że to może byc podobna sprawa, tylko że u mni moment obrotowy jest zdecydowanie wyższy i to on (oraz mocne but.gif) spowodowało wyrobienie się i ukręcenie wewnętrznego przegubu.

aha jeszcze wcześniej przed tym bujaniem pierwsze objawy były takie że nie dało się płynnie ruszyć bez szarpnięcia, jakby się wolno nie puszczało sprzęgła.

ale mam nadzieje ze kolegi ta opcja nie dopadne bo jest troche rozkręcania i troche kasy to pochłonie sciana.gif

Napisano
  • Autor

> aha jeszcze wcześniej przed tym bujaniem pierwsze objawy były takie

> że nie dało się płynnie ruszyć bez szarpnięcia, jakby się wolno

> nie puszczało sprzęgła.

U mnie nie ma objawu szarpania przy ruszaniu, więc może nie jest aż tak źle...

Czy jest jakaś możliwość oględzin przegubu wewnętrznego?

Piotr

Napisano

Magiczne auto masz ,hm kolka nie dopompowane,a moze nie dokrecone?

Napisano

> Czy jest jakaś możliwość oględzin przegubu wewnętrznego?

TAK. podnosisz auto na lewarku i spr ruszajac kołem w przod i w tył i jednoześnie obserwując czy półoś równomierne się obraca, jeśli występuje nawet minimalne opóźnienie obracajacej sie "obudowy" przegubu to może byc takiwłasnie luz. mozesz tez złapac grabą ten wewnętrzny przegub i pokręcic kolem. jak nic nie puka stuka to jest OK. wewnetrzne przguby raczej rzadko padają. trza nieźle but.gif

Napisano

> jak już napisał Jacek......zacznij od porządnego wyważenia

> kółek.........później zobaczysz czy jest różnica...

A jak bedzie wywazanie to zwroc tez uwage, czy ktores z kol Ci nie bije na boki (mimo wywazenia). Czy krzywe nie jest innymi slowy smile.gif

Napisano
  • Autor

> Magiczne auto masz ,hm kolka nie dopompowane,a moze nie dokrecone?

Może to i magia, bo zawsze starałem się wymienić to co zużyte i zepsute, a jakoś magicznie za chwilę znowu mu coś dolega:-(

Napisano
  • Autor

Dzięki- jest to jakiś trop.

Posprawdzam jeszcze raz wyważenie, zbieżność i ten luz na przegubie.

Napisano

> Witam!

> Mam dziwny objaw podczas przyspieszania około 90km/h. Najpierw dosyć

> mocno drży (właściwie to lata) dźwignia zmiany biegów, a

> następnie przenosi się to na całe auto. Około 110 km/h ustaje.

> Na tym przedziale prędkości, tylko podczas przyspieszania, czuje

> się rzucanie autem. Czym to może być spowodowane?

> Przy okazji wymiany wahacza zagadnąłem o to mechaników. Sprawdzili

> mocowanie silnika i skrzyni, poduszki- stwierdzili, że jest ok.

> Poradzili żeby sprawdzić po zamontowaniu nowego wahacza, bo

> stary miał już bardzo duże luzy i to mogło być przyczyną.

> Niestety po wymianie jest tak samo. Co jeszcze może być

> przyczyną? Zbieżność? Może od tego zacząć?

> Pozdrawiam

> Piotr

może sprawdz amory -mam taki sam objaw a pojawił się jak zaczą mi amor przedni rzygać

Napisano

witam , mam dokladnie to samo crazy.gif, widac 1,4 tak juz maja crazy.gif po ostatniej wizycie u machaniora padla wstepna diagnoza: przegub wewnetrzny lub mechanicm roznicowy angryfire.gif. na dniach wybieram sie na zrobienie tego i zobaczymy co z tego wyjdzie niewiem.gif

Napisano

Jak będziesz po obróbce daj znać jakie efekty. Motor może inny, ale chyba objaw podobny.

Pozdro. Mirek

Napisano

> Jak będziesz po obróbce daj znać jakie efekty. Motor może inny, ale

> chyba objaw podobny.

> Pozdro. Mirek

ja miałem to samo przy zmianie opon pokazali mi jak chodzi koło całe latało diagnoza :krzywa felga po zmianie felgi przestało drgać miałem to przy 95/h po 105 /h ustawało teraz jest o.k

Napisano

> Jak będziesz po obróbce daj znać jakie efekty. Motor może inny, ale

> chyba objaw podobny.

> Pozdro. Mirek

do naprawy odstawie autko na drugi tydzien, na pewno napisze co bylo przyczyna...

pozdrawiam wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.