Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia biegów

Featured Replies

Napisano

Już parę godzin szukam ale niestety za wiele nie znalazłem więc pytam : mam problem najprawdopodobniej ze skrzynią (art. w autoświat) a mianowiecie na luzie dobiega hałas a po wciśnięciu sprzęgła ustaje (w art. pisali, że jest uszkodzona skrzynia) co jest z nią nie tak, czy bez naprawy tego się nie obędzie, nie chce zaniedbać sprawy no ale nie uśmiecha się ładować sporo kasy tylko po to by dźwięk ustał (na marginesie był wymieniony olej na mobil sae80w).Dzięki za pomoc! mlot.gif

Napisano

pewnie łożysko oporowe mówi 30.GIF więc trzeba rozbierać, u mnie dodatkowo oprócz hałasu coraz ciężej chodził pedał sprzęgła i okazało się że i docisk zjechany na maksa, a sama tarcza była jeszcze ok

Napisano
  • Autor

Jest to sprawa na już czy można z tym jeździć bez konsekwencji tj. bez awarii crazy.gif jaki orientacyjnie wynosi koszt naprawy?,u mnie też pedał sprzegła chodził ciężko no ale WD i dało radę.

Napisano

ja jeździłem z tym jakieś 5 tyś i postanowiłem wymienić sprzęgło kompletne, mechanior mówił, że zajechałem w ostatniej chwili bo mogło się wszystko rozsypać, ale gdyby im wierzył we wszystko to trzeba by połowę samochodu wymienić

skasował mnie (lato2006) strasznie jak tu mówili potem, bo aż na 250 za wymianę plus nowe sprzęgło

Napisano
  • Autor

Czyli robić skrzynie czy wymienić sprzęgło???trochę się zamieszałem.

Napisano

łożysko, które u mnie tak hałasowało jest częścią kompletnego sprzęgła (łożysko+docisk+tarcza), niektórzy wymieniają samo łożysko, jak reszta jest ok, nie ingeruje się tu w sam mechanizm skrzyni, tylko odłancza ją od silnika

jak mi facet zaśpiewał 250 za samą wymianę, to zrobiłem komplet,

Napisano
  • Autor

Kurcze to już sam nie wiem, nie chce się naciąć na wymianę sprzęgła, wg paru opini jeśli hałas jest na luzie a po wciśnięciu sprzegła ginie to wina jest po stronie skrzyni, a odwrotnie to wina sprzegła???Na pewno na luzie hałasował???a nie wierzę mechanikom bo strasznie kantują tak jak pisałeś, w ASO na wakacjach chcieli wymienić pół samochodu ale w innym warsztacie już było ok, wolę wcześniej każdą wizytę skonsultować. Dzięki za pomoc!!!

Napisano

na 100% jest to łożysko oporowe, można wymienić tylko je jak reszta jest dobra, należy się zastanowić dlaczego się sypnęło jak reszta jest dobra(czy nie dostaje się tam syf jakiś), brać należy pod uwagę przebieg auta i jak długo masz zamiar nim jeździć.

Wymiana nie jest zbyt problematyczna dla laika, niestety trzeba miec kanał, dobre podnosniki i troszkę się potrudzić, no tak z 5 godzin roboty a z przerwami na 20.GIF to dwa dni biglaugh.gif

Napisano

> na 100% jest to łożysko oporowe

to nie ja mam je wymienić nono.gif odpisuj właściwej osobie

Napisano

> a mianowiecie na luzie dobiega hałas a po wciśnięciu sprzęgła

> ustaje (w art. pisali, że jest uszkodzona skrzynia)

Nie chcę cię martwić, ale w artykule chyba mają rację. Mam dokładnie ten sam objaw i też myślałem, że to łożysko oporowe. Niestety, po wymianie kompletnego sprzęgła hałas nie ustąpił - jak wcisnę - cisza, jak puszczę - szumi. Na razie muszę się chyba z tym pogodzić - brak kasy na remont (lub wymianę) skrzyni.

Napisano

> to nie ja mam je wymienić odpisuj właściwej osobie

się tak nie gotuj, drobna pomyłka

Napisano

> Czyli robić skrzynie czy wymienić sprzęgło???trochę się zamieszałem.

tak czytam te posty ........ i dochodzę do wniosku,że piszący je koledzy nie mają pojęcia o czym piszą ................ u Ciebie objawy wskazują na uszkodzenie wałka sprzęgłowego ( łożysko ) lub innego łożyska w skrzyni biegów

WCIśnięcie SPRZęGłA ROZłąCZA SKRZYNIę Z SILNIKIEM a nie odwrotnie

więc jeżeli po wciśnięciu sprzęgła jest cisza to te odgłosy pochodzą ze skrzyni a nie ze sprzęgła , łożysko oporowe pracuje własnie podczas wciskania pedału sprzęgła i gdyby było uszkodzone to wtedy by hałasowało najbardziej ......................

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Czyli jednak skrzynia, co z tym mam robić??? naprawiać???(ciekawe jakie koszty, skrzynia nie brzmi najlepiej), czy jeżdzić i liczyć, że się nic nie stanie???Chociaż w cuda nie wierzę!

SERDECZNE PODZIEKI ZA POMOC!!!

Napisano

czy naprawiac czy nie to juz ty decyduj. dodam ze rozebranie skrzyni to nie latwa robota i niestety kosztowna. ja co prawda wymienialem synchronizator od dwojki i pomijajac koszty czesci to robota po bardzo duzej znajomosci kosztowala mnie ok 300zl.

ewentualny koszt uzywanej skrzyni waha sie od 800zl w gore - ale niegdy nie wiadomo jaka ta skrzynia jest

Napisano

Witam!

U Ciebie problemem jest tak jak kolega Saigon to napisał łożysko wałka sprzęgłowego w skrzyni biegów. Można z tym jeździć jednak trzeba się liczyć z naprawą w niedalekiej przyszłości. Zwlekanie z naprawą może doprowadzić do takich kuzów na łożysku że rozwali Ci też uszczelniacz na wałku i olej ze skrzyni będzie się dostawał na sprzęgło. Mówię z własnego doświadczenia niestety. Wtedy oprócz łożyska i uszczelniacza dojdzie Ci jeszcze koszt nowego sprzęgła.

Łożysko KOYO - ok 45 Pln

uszczelniacz wałka sprz. 16,50 - tylko w ASO

Robocizna - 350 z rabatem.

Pozdrawiam! 20.GIF

Napisano

> czy naprawiac czy nie to juz ty decyduj. dodam ze rozebranie skrzyni

> to nie latwa robota i niestety kosztowna. ja co prawda

> wymienialem synchronizator od dwojki i pomijajac koszty czesci

> to robota po bardzo duzej znajomosci kosztowala mnie ok 300zl.

> ewentualny koszt uzywanej skrzyni waha sie od 800zl w gore - ale

> niegdy nie wiadomo jaka ta skrzynia jest

mogę koledze sprzedać skrzynkę za 600zł jeszcze na samochodzie więc wie co kupuje smile.gif(2000r 104000km) 602 876 257

Napisano

Ja maiaem to samo - wszystko działało OK tylko strasznie buczało - nikt zbytnio się nie kwapił żeby się babrać i sprawdzać, ale opinie były zgodne - SKRZYNIA.

Na Słomczynie kupiłem za 350 i 200 dałem za założenie.

Pomogło.

Pozdrawiam

Napisano

> Wtedy oprócz łożyska i uszczelniacza dojdzie Ci jeszcze koszt

> nowego sprzęgła.

> Łożysko KOYO - ok 45 Pln

> uszczelniacz wałka sprz. 16,50 - tylko w ASO

Bylbys tak uprzejmy i zapodal numerki tych czesci? Domyslam sie ze lozysko jest AfterMarketowe, ale moze chociaz uszczelniacz, wtedy moze sobie poradze z numerkiem lozyska na podstawie ePERa.

Skrzynia i te jej wszystkie walki, zebatki, sprezynki, tulejki to dla mnie jedna wielka czarna dziura wink.gif

Napisano

> czy naprawiac czy nie to juz ty decyduj. dodam ze rozebranie skrzyni

> to nie latwa robota i niestety kosztowna. ja co prawda

> wymienialem synchronizator od dwojki i pomijajac koszty czesci

> to robota po bardzo duzej znajomosci kosztowala mnie ok 300zl.

> ewentualny koszt uzywanej skrzyni waha sie od 800zl w gore - ale

> niegdy nie wiadomo jaka ta skrzynia jest

ja za swoja zprzebiegiem 70 kkm dałem 400 zł + dojazd 300 km biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Będę musiał jeszcze chwile poczekać, właściwie to nie słychać tego bardzo (raz mechanik zwrócił uwagę ,że to sprzęgło :-) ale stwierdził , że takich pierdół sie nie robi :-) 5 tysiecy tak przejechałem i może jeszcze parę się uda. Gdyby nie artykuł w AŚ to bym się nawet nie zorientował ,że coś brzęczy :-)

Dzięki wszystkim za pomoc!!!

Napisano

NA 100% ŁOZYSKO OPOROWE SPRZEGŁA JA JEŻDZE PUNTO I PRACUJE W BOSCH SERVICE TAKŻE ZNAM SIE NA RZECZY ŁOZYSKO POWINNO HAŁASOWAC NA JAŁOWYM BIEGU PRZY PUSZCZONYM SPRZEGLE TAK JEST W FIATACH W NIEKTORYCH SAMOCHODACH INACZEJ ALE TO INNY TEMAT WYMIEN LEPIEJ WCZESNIEJ BO NIEDŁUGO ZACZNA SIĘ HACZYC BIEGI A JAK ROZPADNIE SIĘ ŁOŻYSKO TO MOZE USZKODZIĆ KOŁO ZAMACHOWE

Napisano

> NA 100% ŁOZYSKO OPOROWE SPRZEGŁA JA JEŻDZE PUNTO I PRACUJE W BOSCH

> SERVICE TAKŻE ZNAM SIE NA RZECZY ŁOZYSKO POWINNO HAŁASOWAC NA

> JAŁOWYM BIEGU PRZY PUSZCZONYM SPRZEGLE TAK JEST W FIATACH W

> NIEKTORYCH SAMOCHODACH INACZEJ ALE TO INNY TEMAT WYMIEN LEPIEJ

> WCZESNIEJ BO NIEDŁUGO ZACZNA SIĘ HACZYC BIEGI A JAK ROZPADNIE

> SIĘ ŁOŻYSKO TO MOZE USZKODZIĆ KOŁO ZAMACHOWE

fajnie, ale nie wiesz chyba, ze pisanie dużymi literami postów w internecie oznacza krzyk a my tu nie lubimy krzykaczy!

wyłacz kolego caps locka

Napisano
  • Autor

> NA 100% ŁOZYSKO OPOROWE SPRZEGŁA JA JEŻDZE PUNTO I PRACUJE W BOSCH

> SERVICE TAKŻE ZNAM SIE NA RZECZY ŁOZYSKO POWINNO HAŁASOWAC NA

> JAŁOWYM BIEGU PRZY PUSZCZONYM SPRZEGLE TAK JEST W FIATACH W

> NIEKTORYCH SAMOCHODACH INACZEJ ALE TO INNY TEMAT WYMIEN LEPIEJ

> WCZESNIEJ BO NIEDŁUGO ZACZNA SIĘ HACZYC BIEGI A JAK ROZPADNIE

> SIĘ ŁOŻYSKO TO MOZE USZKODZIĆ KOŁO ZAMACHOWE

mhm ok dzięki, zobaczymy co mechanik powie, a jaki koszt takiej naprawy??? screwy.gif

Napisano
  • Autor

> mhm ok dzięki, zobaczymy co mechanik powie, a jaki koszt takiej

> naprawy??? zlosnik2.gif jasne patrz str. 1

bananaevil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.