Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audio w tylej półce sedana

Featured Replies

Napisano

Wobec braku wskazówek sam postanowiłem zaatakować temat tylnego audio w sedanie. Na początku miałem tylko zamiar przyjrzeć się frontowi robót i przeprowadzić je w cieplejszych okolicznościach, ale poszło tak łatwo że dobrnąłem do końca. Opisana metoda dotyczy osadzenia głośników okrągłych 130mm i głębokości 60mm.

Na początek wyposażyć się trzeba w:

-Wkrętak gwiazdkowy,

-Klucz nastawy lub klucz oczkowy 6teczkę (chyba),

-Skalpel lub nóż do tapet,

-Wiertło 2mm,

-Wkrętarkę,

Na początek kładziemy oparcie i demontujemy listwę osłaniającą mechanizm ryglowania oparć tylnych. Na zdjęciu widać tylko 3 wkręty, w sumie jest ich 5.

99319600ns3.th.jpg

Po zdemontowaniu listwy przechodzimy do bagażnika i lokalizujemy 3 nakrętki trzymające półkę. Wyglądają tak:

63808446nz8.th.jpg

Jedna jest na środku, dwie pozostałe w okolicach osłon zawiasów klapy tylnej. Przy okazji przyglądamy się przewidzianym na głośniki 'koszom', czy aby nie są za płytkie i wykręcamy listwę żarówek 3ciej lampy STOP

37782455wp8.th.jpg

Po odkręceniu nakrętek półki wypychamy całość ku górze.

Przechodzimy do środka samochodu i wyciągamy do siebie półkę. Robimy to z wyczuciem, gdyż szpilki często zaczepiają się o otwory technologiczne i można wyrwać je z półki - wtopione są w plastikowy stelaż, który przyklejony jest do półki jakimś żółtym badziewiem. Mi niestety udało się urwać jedno mocowanie, ale udało mi się przykleić plastikowy stelaż do półki za pomocą kleju w sztyfcie.

Bierzemy półkę 'na warsztat' i odmierzamy środek otworu na głośnik - w tym przypadku wymiary dotyczą głośnika 130mm. Na zdjęciu widoczny stelaż szpilki, który udało mi się odkleić.

54655921oh8.th.jpg

Po znalezieniu środka głośnika przebijamy igłą półkę i odrysowujemy dziurę do wycięcia.

92333808kw8.th.jpg

Okazało się, że półka jest wykonana z dość grubej 4-5mm sprasowanej masy papierowej. Zdecydowałem się na 'odwierty'

72678970dl6.th.jpg

Obsadzamy głośniki, docinając ew, półkę w miejscach wyprowadzenia konektorów

Obsadzone w półce głośniki.

52523057qe5.th.jpg

Sprawdzamy 'kompatybilność' wtyczek instalacji z konektorami głośników i montujemy półkę w kolejności odwrotnej - znowu uważamy na nieszczęsne szpilki, które łatwo wyrwać z półki.

16390808ah6.th.jpg

Montujemy ramki -> głośniki -> maskownice i voila

10di0.th.jpg

To na razie jest wersja 'przejściowa' - docelowo ramki głośników i maskownice pomalowane będą na szary mat. Ew. maskownice będą obciągnięte szarym materiałem ok.gif

Przy okazji zaszalałem z tuningiem... zlosnik.gif

11vt7.th.jpg

Napisano

jako kolejny "tjunink" sugeruje montaż oświetlenia tylnego rzędu siedzeń grinser006.gif

Napisano

witam wszystkich

ja od roku mam w tylnej polce duze glosniki JBL 6x9 cala z calkiem poteznym magnesem, wydawalo sie ze sie nie zmieszcza ale jezeli dobrze sie wyliczy tak zeby trafic w srodek firmowych zaglebien wzmocnien w bagazniku to wchodzi i jest jeszcze ok 5 mm luzu crazy.gif

tak wiec szczerze polecam wszystkim zainteresowanym - gdyz po zmianie oczywiscie radia na jakies dobre - az sie nie chce z auta wysiadac!

Napisano

> Wobec braku wskazówek sam postanowiłem zaatakować temat tylnego audio

Gratuluję - bardzo ładnie to wygląda! Popieram pomysł na obciągnięcie lub pomalowanie maskownic.

Mam pytania dodatkowe:

1. Są przewody od radia? Jeśli tak to gdzie ich szukać?

2. Jeśli moje oparcie nie jest składane, to jak je zdjąć? Bo oglądałem i macałem i nadal nie wiem.

Napisano
  • Autor

> Mam pytania dodatkowe:

> 1. Są przewody od radia? Jeśli tak to gdzie ich szukać?

Przewód prawy (patrząc na tył auta) jest albo w 'koszu' na głośnik w tylnym wzmocnieniu albo w osłonie zawiasu pokrywy bagażnika.

Przewód lewy powinien być w koszu, gdyż wychodzi z jakiejś innej wiązki ni nie ma luzu żeby spaść gdzieś za osłony.

> 2. Jeśli moje oparcie nie jest składane, to jak je zdjąć?

niewiem.gif Zdjęcie oparcia będzie chyba konieczne do zdjęcia tej listwy osłonowej mechanizmy ryglowania oparcia, chociaż u Ciebie takiego mechanizmu raczej nie będzie. Tak czy inaczej półka jest lekko poniżej poziomu górnej krawędzi oparć więc demontaż w 100% konieczny frown.gif

Napisano

> 2. Jeśli moje oparcie nie jest składane, to jak je zdjąć? Bo

> oglądałem i macałem i nadal nie wiem.

Niestety jest konieczny demontaż kanapy, gdyż takowa zasłania 2 śruby torx. Potem oparcie do góry i gicio.

Napisano

Polecam poczytać LINEK o montowaniu głośników a na forach o caraudio dlaczego powinno montować się tylko z przodu głośniki i w jaki sposób. PS Ja juz maty mam kupione, kable też już są 2,5mmKW wzmacniacz.... przejsciówki,,,,, no i głośniczki w systemie odseparowanym, teraz czekam na cieplejszy weekend i do dzieła smile.gif ,postaram sie popstrykac kilka fotek.

Napisano
  • Autor

> jak i czym zes pomalowal to J?

Specjalny, tuningowy lakier do paznokci za 2zł - podnosi moc o 20KM i moment obrotowy o 70Nm zlosnik.gif

Napisano

> Specjalny, tuningowy lakier do paznokci za 2zł - podnosi moc o 20KM i

> moment obrotowy o 70Nm

jaki odcien? zlosnik.gif czyli jak pomaluje dwie literki to bedzie 40 km? icon_eek.gif wyppaaaassssss...

Napisano

> Niestety jest konieczny demontaż kanapy

Tak się domyślam...

> , gdyż takowa zasłania 2 śruby

> torx. Potem oparcie do góry i gicio.

Gdzie dokładnie te śruby? Bo szukałem i nic nie znalazłem. Na dole, na górze? Jak je odkręcę, to oparcie szarpnąć pionowo w górę?

Napisano

> Tak się domyślam...

> Gdzie dokładnie te śruby? Bo szukałem i nic nie znalazłem. Na dole,

> na górze?

Na dole ok. 30 cm od krawędzi

Jak je odkręcę, to oparcie szarpnąć pionowo w górę?

Dokładnie tak

Napisano

> Na dole ok. 30 cm od krawędzi

Proszę, pokaż mi to na obrazku, bo zajarzyć nie mogę...

kanapaax9.png

> Dokładnie tak

Jak tak to fajnie, bo można szybko i wygodnie bagażówkę zrobić, kable ciągać etc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.