Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej do Astra III CDTI

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zamierzam w najbliższym czasie wymienić olej w swojej A III 1,3 CDTI. Przebieg 12000. Będzie to pierwsza wymiana. Jaki olej polecacie do tego typu silnika.?

Do poprzedniej astry 1,6 8V kupowałem w GSI Goszczyński olej OPEL 5W30. Spełnia on normy również do silników diesla. Jednak nie jestem pewien czy parametry tego oleju są wystarczające, czy nie powienien to być olej przynajmniej 0W40. Pytam dlatego, że nie zamierzam jechać na wymianę do ASO, tylko zrobić to we własnym zakresie. Jak kiedyś wcześniej wspominałem, już raz byłem na pierwszym przeglądzie w ASO i tak sie zraziłem, że więcej tego nie zrobię. Dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisano

Ja mam 1,7 cdti i o ile dobrze pamiętam zalecany jest olej 10W30. Ale sprawdź u siebie w książce. Mi na pierwszym przeglądzie wymienili na Mobil.

A dlaczego wymieniasz już olej?

Napisano

> Ja mam 1,7 cdti i o ile dobrze pamiętam zalecany jest olej 10W30. Ale

> sprawdź u siebie w książce. Mi na pierwszym przeglądzie

> wymienili na Mobil.

> A dlaczego wymieniasz już olej?

myśle że z przodu powinno być co najwyżej 5W, a z tyłu pewnie minimum 30

ale najlepiej doczytać w instrukcji do auta

Napisano
  • Autor

W książce oczywiście jest mowa o oleju przynajmniej 0W30. A wymienić chcę, gdy będę miał około 15-16000. A co, to za szybko? W poprzednim wymieniłem dopiero po 22000, ale to był benzyniak. W aso twierdzą, że śmiało można jeździć do 30000, ale jakoś nie jestem tego pewien.

Napisano

> W książce oczywiście jest mowa o oleju przynajmniej 0W30. A wymienić

> chcę, gdy będę miał około 15-16000. A co, to za szybko? W

> poprzednim wymieniłem dopiero po 22000, ale to był benzyniak. W

> aso twierdzą, że śmiało można jeździć do 30000, ale jakoś nie

> jestem tego pewien.

olej spokojnie można co 15kkm zmieniać, nie zaszkodzi

co do lepkości, to IMHO możesz lać 5W30 i obserwować

jak się okaże, że ubywa, to przy następnej zmianie zalać 5W40

ale zawsze syntetyk

Napisano

> W książce oczywiście jest mowa o oleju przynajmniej 0W30. A wymienić

> chcę, gdy będę miał około 15-16000. A co, to za szybko? W

> poprzednim wymieniłem dopiero po 22000, ale to był benzyniak. W

> aso twierdzą, że śmiało można jeździć do 30000, ale jakoś nie

> jestem tego pewien.

Są tu jakieś nieścisłości.

Ja mam instrukcję wydanie 1/2004 i tam mówią, że:

- wymiana w benzyniakach 30 kkm lub 2 lata (olej 5W-30 / GM-LL-A-025),

- wymiana w dieslach 50 kkm lub 2 lata (olej 5W-40 / GM-LL-B-025).

Wpowyższych literkach LL to Long Life.

Instrukcja mówi także, że można dolać max. 1 litr innego oleju (od 0W-30 do 10W-40). Jeśli dolejemy więcej, to wtedy skraca się czas wymiany do 15 kkm / 1 rok, czyli nie serwisuje się według programu EcoServiceFlex i należy zignorować termin wskazywany na wyśwqietlaczu (Insp).

Napisano

> Witam.

> Zamierzam w najbliższym czasie wymienić olej w swojej A III 1,3 CDTI.

> Przebieg 12000. Będzie to pierwsza wymiana. Jaki olej polecacie

> do tego typu silnika.?

> Do poprzedniej astry 1,6 8V kupowałem w GSI Goszczyński olej OPEL

> 5W30. Spełnia on normy również do silników diesla. Jednak nie

> jestem pewien czy parametry tego oleju są wystarczające, czy nie

> powienien to być olej przynajmniej 0W40. Pytam dlatego, że nie

> zamierzam jechać na wymianę do ASO, tylko zrobić to we własnym

> zakresie. Jak kiedyś wcześniej wspominałem, już raz byłem na

> pierwszym przeglądzie w ASO i tak sie zraziłem, że więcej tego

> nie zrobię. Dzięki za podpowiedzi.

> Pozdrawiam

Mam 1,7 cdti no i u mnie zalany jest 0w40 MOBIL pierwszy przeglad mial przy 50 tyś. no i nastepny tak samo lub dwa lata tak powiedzieli mi majstry z Niemieckiego serwisu skad brałem Asterixa mojego czysto po przegladzie

Napisano
  • Autor

W takim razie jeszcze śmiało mogę jeździć przynajmniej drugi raz tyle co mam przejechane. Rozumiem, że wtedy również mam zmienić wszystkie zalecane filtry.

Dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisano

> Mam 1,7 cdti no i u mnie zalany jest 0w40 MOBIL pierwszy przeglad

> mial przy 50 tyś. no i nastepny tak samo lub dwa lata tak

> powiedzieli mi majstry z Niemieckiego serwisu skad brałem

> Asterixa mojego czysto po przegladzie

Producenci samochodów robia cuda by przciągnoć klijentów co róz to wprowadzajc jakies nowosci i ułatwiajac obsługe auta. Ale powiem szczerze ze potem bedzie strach kupic takie auto które pierwszą wymiane oleju miało dopiero po 50 tys km a na 100 tys raptem dwie zmiany. Przeciez wiadomo ze w takim nowym samochodzie w oleiu znajduje sie wiecej róznego rodzaju opiłków wynikajacych z procesu docierania sie czesci niesadze tez zeby filtry olejowe spełniały swe zadania az przez 50 tys. Jesli ja zakupił bym nowy samochód i planował jego dłuzszą eksploatacje to pomimo zalecań producenta ze mozna wymieniac olej co 50 tys (tak zrozumiałem z tego postu) nadal robił bym to w przedziale 10-15tys. Zresztą przykładem jest nawet laguna 1,9Dci gdzie producent zalweca wymiane co 30 tys i padają turbosprezarki w tych silnikach. Natomiast jak twierdzą uztkownicy którzy zmianiaja olej dwa razy czesciej zadnych problemów z turbosprezarkami niem.

Napisano

> Producenci samochodów robia cuda by przciągnoć klijentów co róz to

> wprowadzajc jakies nowosci i ułatwiajac obsługe auta. Ale powiem

> szczerze ze potem bedzie strach kupic takie auto które pierwszą

> wymiane oleju miało dopiero po 50 tys km a na 100 tys raptem

> dwie zmiany. Przeciez wiadomo ze w takim nowym samochodzie w

> oleiu znajduje sie wiecej róznego rodzaju opiłków wynikajacych z

> procesu docierania sie czesci niesadze tez zeby filtry olejowe

> spełniały swe zadania az przez 50 tys. Jesli ja zakupił bym nowy

> samochód i planował jego dłuzszą eksploatacje to pomimo zalecań

> producenta ze mozna wymieniac olej co 50 tys (tak zrozumiałem z

> tego postu) nadal robił bym to w przedziale 10-15tys. Zresztą

> przykładem jest nawet laguna 1,9Dci gdzie producent zalweca

> wymiane co 30 tys i padają turbosprezarki w tych silnikach.

> Natomiast jak twierdzą uztkownicy którzy zmianiaja olej dwa razy

> czesciej zadnych problemów z turbosprezarkami niem.

50 tyś między wymianami tak sobie opel wymyślił więc coś w tym musi być bo w golfie IV jest tak samo,ale zawsze można samemu wymienić olej wcześniej jeżeli jest na to kasiurka to nawet zalecane bo co świeze to dobre 20.GIF

Napisano

W ciężarówkach wymianę robi się co 100 000 km, a oleje stosuje się takie same. Widać zależy to od konstrukcji silnika i jeżeli producent tekie przebiegi między wymianami zaleca to widocznie tak ma być. Należy jedynie pamiętać aby wymianę robić nie rzadziej niż raz w roku (lub dwa jeżeli tak podano) lub po przekroczeniu przebiegu km.

Napisano

> 50 tyś między wymianami tak sobie opel wymyślił więc coś w tym musi

> być bo w golfie IV jest tak samo,ale zawsze można samemu

> wymienić olej wcześniej jeżeli jest na to kasiurka to nawet

> zalecane bo co świeze to dobre

Wiesz jesli opel ustalił wymiane oleju co 50 tys to nie dziwne ze golf bezposredni konkurent astry zaraz ten temat podchwycił (lub odwrotnie). Ja osobiscie niewieze ze olej moze zachowywac swe własciwosci przez 50 tys. Zresztą cytowany juz przezmnie cytat o lagunie zdaje sie to potwierdzac. Mógłbym sie z tym zgodzic gdyby nastapiła jakas rewolucja w dziedzinie produkcji olei ale nie nastapiła. Wiec jak to ze nagle olej powiedzmy Lotos syntetik zalecany był zeby wymianiac co 15 tys a teraz co 50. Przeciez to ten sam olej.

Napisano

W mojej niuni od nowosci mialem dwie dolewki oleju (za pierwszym razem w czasie jazdy wlaczyla mi sie kontrolka oleju) za drugim przezornie sprawdzilem poziom i uzupelnilem bo bat byl prawie suchy. Na poczatku brala olej strasznie, ale panowie z serwusu hOpla mowili, ze to normalne (jak wiele innych przypadlosci...)

Potem juz byla wymiana serwisowa przy 30kkm. Teraz mam 38kkm i odpukac nie dolewalem smile.gif

Napisano

W corsach C też wymyślono wymianę oleju co 30 kkm, silniki był prawie identyczne jak w corsach B. Skutek był taki, że silniki padały po 40 - 50 kkm. Opel szybko zmienił politykę i zalecił wymianę co 15 kkm.

Napisano

> Witam.

> Zamierzam w najbliższym czasie wymienić olej w swojej A III 1,3 CDTI.

> Przebieg 12000. Będzie to pierwsza wymiana. Jaki olej polecacie

> do tego typu silnika.?

> Do poprzedniej astry 1,6 8V kupowałem w GSI Goszczyński olej OPEL

> 5W30. Spełnia on normy również do silników diesla. Jednak nie

> jestem pewien czy parametry tego oleju są wystarczające, czy nie

> powienien to być olej przynajmniej 0W40. Pytam dlatego, że nie

> zamierzam jechać na wymianę do ASO, tylko zrobić to we własnym

> zakresie. Jak kiedyś wcześniej wspominałem, już raz byłem na

> pierwszym przeglądzie w ASO i tak sie zraziłem, że więcej tego

> nie zrobię. Dzięki za podpowiedzi.

> Pozdrawiam

Ojciec w silniku Z19DTH pierwszą wymianę zaliczył zaraz po zakończeniu docierania, drugą po 30 000, trzecia teraz się szykuje (13 miesięcy i 60 000km), za kazdym razem oryginalny olej Opla

Napisano
  • Autor

Witam.

Oryginalny olej opla, ale z jakimi parametrami?. Też po dotarciu chciałbym właśnie wymienić olej. Olej opel 5W30 to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie dla tego silnika, pomimo tego, że spełnia normy podane w instrukcji. A może się mylę? Filtr oleju to wiadomo, ale czy wymieniałeś też filtr powietrza i ppyłkowy. I może wiesz gdzie jest filtr ppyłkowy.

Pozdrawiam

Napisano

> I może wiesz gdzie jest filtr ppyłkowy.

Ja wiem, bo wymieniałem.

Filtr znajduje się za schowkiem pasażera (podobnie jak w Astrze G)

Trzeba odkręcić 4 wkręty mocujące schowek pasażera, odłączyć podświetlenie schowka i wyjąć schowek.

Następnie wykręcić 2 wkręty pokrywy filtra i potem wyjąć filtr.

Wkładając nowy pamiętać aby strzałka na filtrze wskazywała kierunek przepływu powietrza a nie kierunek jazdy.

TUTAJ dla przykładu PDF jak to wygląda w Astrze G (czyli podobnie jak w Astrze H)

Napisano

Ja uwazam ze olej powinno sie zmieniac zdecydowanie czesciej niz 30tkm, wystarczy sprawdzac jak ten olej wygląda jak jest czarny jak smoła i w dotyku pocierając palcami "szorstki" (ciezko to opisac) to nalezy kategorycznie wymienic. A taki to sie robi juz po ok 10tkm, zalezy od marki oleju i silnika. W kazdym razie gadałem kiedys z facetem co sprzedaje tylko oleje, mowi ze nigdy by nie kupil auta ktore mialo olej zmieniany co 50tkm, bez znaczenia na jakosc kupowanego oleju.

Mysle ze najlepiej jest zmieniac co pół roku, na zime zalewac żadszy, na lato gęstszy. To chyba najoptymalniejsze rozwiązanie dla silnika, choc troche kosztowne.

Ciekaw jestem co pisze Erzhold w ksiązka dla astry 3, wyszyl wogóle takie??

Aha a co do brania oleju przez nowe silniki to normalka, silniki sie musi spasowac, pierscienie itd..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.