Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dwa pytania o regulacje

Featured Replies

Napisano

Jak lepiej sie reguluje mixerowa instalacje?

- czy podpinajac do komputera sterownik gazu i obserwujac zachowanie lambdy

- czy tez moze analizatorem spalin (we wydech wklada sie czujnik i taka mala szafka pokazuje kilka wartosci)?

Pytam bo jak bylem ostatnio u gaziarzy, to regulowali tylko na analizatorze, bez ogladania przebiegu lambdy.

Dodatkowo fachman pokrecil srubami na reduktorze w taki sposob:

- mala srube na srubokret (czyli chyba to bedzie stala dawka gazu) zakrecil na maxa. Stwierdzil, ze nie jest ona potrzebna odkrecona, bo silnik moze wiecej palic niz powinien. Dodatkowo twierdzi, ze uzywa jej sie do duzych silnikow (u mnie 1.2 siedzi).

- przykrecil nieco plastikowa srube (recznie) tak, aby analizator spalin pokazal wg niego wartosc mieszczaca sie w normie.

Aha i jeszcze cos - regulowal tylko na jalowym biegu, bez krecenia silnika na wyzsze obroty. Pod komputer nie byl podlaczany sterownik gazu, takze praca silnika krokowego nie zostala zmieniona.

No i wlasnie - czy nie powinien tez na wiekszych obrotach sprawdzic sklad mieszanki? I ta mala sruba - wszedzie czytalem, zeby ja ustawiac jakos (cisnienie atmosferyczne czy cos takiego) - a on zakrecil na maxa.

Nie wiem jak ze spalaniem teraz ale dynamika pojazdu tylko minimalnie spadla, mozna powiedziec, ze pozostala niezmieniona...

Dodatkowo jeszcze stwierdzil, ze silnik bierze olej, co jest prawda, bo czasem dolewke trzeba zrobic - nawet nie wiedzialem, ze takie rzeczy moze ten analizator pokazac!

Napisano

Ja się nie znam, ale moim zdaniem gazownik słabo to wyregulował...co do śrubek nie wypowiem się, ale jeździ się przecież na wyższych obrotach a nie na biegu jałowym...więc powinien był chociaż sprawdzić jak "to" chodzi...może być tak jak u mojego brata w Lanku... reduktor jest "fabrycznie uszkodzony" i jak się wyreguluje ok na jałowym, to na wysokich nie wyrabia a jak się wyreguluje dla wysokich, to na jałowym jest za bogato...wprawdzie z analizatora sprawny mechanik to wyczyta ale nie każdy...a do kompa moi gazownicy też nie przyłączają a tam to najlepiej widać, że reduktor nie bangladesz... sciana.gif

Spalanie oleju wyczytał ze stężenia HC... cool.gif

Napisano

powinien sprawdzac z podpietym kompem i/lub analizatorem

nie wiem jak w twojej instalce -moze byc tak ze masz ustawiona autoadaptacje i ktokowy ustawil wartosc reset tak jak ma byc-ale gaziarz skad wiedzial o tym ze tak jest confused.gif

Napisano
  • Autor

> powinien sprawdzac z podpietym kompem i/lub analizatorem

> nie wiem jak w twojej instalce -moze byc tak ze masz ustawiona

> autoadaptacje i ktokowy ustawil wartosc reset tak jak ma byc-ale

> gaziarz skad wiedzial o tym ze tak jest

Oj chyba nie ma autoadaptacji, znaczy ma, ale jest wylaczona, poniewaz zaznaczone jest pole "Ustawianie wartosci PWA". Wartosc PWA jest okreslona na 87 krokow (z tego co pamietam).

Napisano
  • Autor

Jeszcze moze jakies wypowiedzi? Ktos chetny do skomentowania? smile.gif

Napisano

prawidlwa regulacja to nie tylko krecenie srobkami i sprawdzenia jak samochod stoi

trzeba pojezdzic z podpietym laptopem zeby widziec co sie dzieje w rzeczywistych warunkach obciazenia

a uwierz mi ze moze sie to znacznie roznic (np. na postoju lambda osyluje a podczas jazdy jest np. caly czas bogato)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.