Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana silnika X16SZ w F-ce na 1,6 z Astry G

Featured Replies

Napisano

witam

Mam Asterkę F z X16SZ i poszukuję silnika w dobrym stanie, jednak większość napotykanych 1,6 8V pochodzą z Vauxhall'i Astra G. Widzę oczywiście różnice w miejscu zamontowania łap do silnika, złącze alternatora i rozrusznika wydaje się też być inne, EGR i kolektory podobno też się różnią. Czy ktoś robił taką przekładkę? Co muszę zmodyfikować i co z osprzętu powinno lub będzie się nadawać do mojej "biduli"

pozdrawiam i za wszelkie uwagi będę zobowiązany

Piotrek

Napisano
  • Autor

Podbijam bo sprawa dla mnie aktualna, może ktoś pomoże?

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

JUŻ PO PRZESZCZEPIE ;-)

Sprawa nie była skomplikowana oprócz tego, że nie pasuje nic z osprzętu hehe.gif

Napisano

> JUŻ PO PRZESZCZEPIE ;-)

> Sprawa nie była skomplikowana oprócz tego, że nie pasuje nic z

> osprzętu

Ile kosztowal silnik i ile za swap'a.

Co bylo nie tak z poprzednim silnikiem.

Napisano

i powiadasz z e przeszczep sie udał i chula jak trzeba??????????

Napisano
  • Autor

Chula chula jak zły-jak na swoje 75 koników.

Poprzedni silnik skatował wcześniejszy właściciel, chyba nie zmieniał oleju. Po kupnie chciałem wymienić szklanki zaworowe, bo klekotały, podczas rozbiórki okazało się, że jest tyle szlamu i nagaru, że pozapychały się kanaliki olejowe w wałku rozrządu-nie było jednej z krzywek, a reszta była też w kiepściutkim stanie. Po zdjęciu głowicy okazało się iż na jednym z cylindrów była jakaś "przycierka". Stąd decyzja o poszukiwaniu silnika.

Silnik znalazłem u ludzi, którzy kupują jeżdżące Vauxhalle do rozbiórki. Chodziło mi o to żeby zobaczyć jak pracuje silnik zanim zostanie wmontowany do mojej Asterki. Wyjęli go z Astry II z przebiegiem niecałe 70 000 mil. Z racji nie pasującego osprzętu wziałem goły silnik z głowicą ale nawet bez kolektorów, bo też nie pasują. Kosztował mnie 900zł, nie jest to super tanio ale jak na stołeczne warunki całkiem umiarkowanie cenowo, na dużym szrocie chcą 1500 za coś takiego.

Co do samego swapa, to tylko trzeba założyć łapę od F-ki, tą od strony paska rozrządu i zmienić obudowe paska rozrządu. Kolektory, wtrysk, wspomaganie, rozrusznik, alternator, wszystko pasuje od F-ki, bez przeróbek, bez demolki wink.gif.

Teraz mam czyściutki silniczek i mam nadzieję, że długo pojeżdzi. yay.gif

Jeśli ktoś jest zainteresowany źródłem silnika, to mogę dać namiary. Chłopak prowadzi w Markach mały składzik tylko z Oplami (Astry G, Vectry B).

Napisano

jak miał coś do Omegi B to poproszę na priv ok.gif

Napisano

> Jeśli ktoś jest zainteresowany źródłem silnika, to mogę dać namiary.

To ja poprosze namiary na priv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.