Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozrusznik czy aku? - słabo kręci

Featured Replies

Napisano

wczoraj oddałem bryke do ASO (dobrego i sprawdzonego) na wymianę tulei w rozruszniku. Objawy były takie, że słabo kręcił i czasem się przycinał - mam to od kiedy go kupiłem. Myślałem że to wina słabego aku ale po wymianie na nowy było to samo. Rok temu dałem go do naprawy, ale mechanik okazał się lewy. Tylko go przesmarował i przez kilka dni był jak nówka. Więc padło na tuleje.

Odebrałem wczoraj samochód, rozrusznik był u elektryka, sprawdzony, rozkręcony, przesmarowany i diagnozy brak - rozrusznik nie ma luzów na tulejach, a reszta ok. Chodzi trochę lepiej ale to pewnie tylko do czasu. Sprawdzone kable, mocowania, wszystko ok i ASO stawia na aku - za mały prąd rozruchu. Mam Aku 40Ah, 320 A. Mają rację?

Napisano

> wczoraj oddałem bryke do ASO (dobrego i sprawdzonego) na wymianę

> tulei w rozruszniku. Objawy były takie, że słabo kręcił i czasem

> się przycinał - mam to od kiedy go kupiłem. Myślałem że to wina

> słabego aku ale po wymianie na nowy było to samo. Rok temu dałem

> go do naprawy, ale mechanik okazał się lewy. Tylko go

> przesmarował i przez kilka dni był jak nówka. Więc padło na

> tuleje.

> Odebrałem wczoraj samochód, rozrusznik był u elektryka, sprawdzony,

> rozkręcony, przesmarowany i diagnozy brak - rozrusznik nie ma

> luzów na tulejach, a reszta ok. Chodzi trochę lepiej ale to

> pewnie tylko do czasu. Sprawdzone kable, mocowania, wszystko ok

> i ASO stawia na aku - za mały prąd rozruchu. Mam Aku 40Ah, 320

> A. Mają rację?

sadze ze maja racje !!! a raczej jestem pewny, tez tak mialem ale aku 45Ah, hehe tylko ze u mnie teraz siedzi aku na ktorym moge jezdzic bez odpalania auta biglaugh.gif

Ojciec wymienial z Forda Transita wiec zabrałem z niego Aku istny kolos 72Ah zeby.GIF i 680 A

Napisano

No za mały jak na takie autko.

Powinien być chyba conajmniej koło 55Ah (nie sprawdzałem nigdzie ) - to tak na logikę.

Pozdrawiam. yay.gif

Napisano

>Mam Aku 40Ah, 320 A.

>Mają rację?

Jeśli masz możliwość to pożycz od kogoś mocniejszy aku i będziesz wiedział czy to wina aku, czy rozrusznika, albo najlepiej podjedź gdzieś do sklepu z aku i niech na próbe włożą Tobie nowy mocniejszy aku.

W sumie to samo możesz zrobić z rozrusznikiem.

Napisano

Ja mam jakiś oplowski akku 45Ah i auto pali jak marzenie...coprawda niebyło jeszcze trudnych warunków takich jak np. w zeszłym roku gdzie przy -30 C nowiutkie dobloo nieodpaliło, ale jak do tej pory nie miałem kłopotów z odpalieniem...czasami tylko po nocy i większych przymrozkach pierwsze przekrecenie było słabsze....

Napisano

Ja mam teraz w swoim Centre FUTURA. Można na nim bez benzyny jeździć.

Boa

Napisano
  • Autor

> No za mały jak na takie autko.

> Powinien być chyba conajmniej koło 55Ah (nie sprawdzałem nigdzie ) -

> to tak na logikę.

> Pozdrawiam.

wg katalogów minimum to 44Ah i 360A prądu rozruchowego, ja mam (sprawdziłem) 40Ah i 340 A - czyżby robiło to taką różnicę?

Przy -25 w zeszłym roku nawet nie zagadał... pewnie dlatego że zapłaciłem za niego 80 PLNów zlosnik.gif

Napisano

a jak odpali to wpada na wysokie obroty?????

Napisano

mam roczną centrę plus. właśnie oddałem do reklamacji moim zdaniem padaka, ledwo kręci a silnik głupieje z rana. wpada na wysokie obroty

Napisano
  • Autor

> a jak odpali to wpada na wysokie obroty?????

nie, normalnie 1500-1800, jak zimny

Napisano

zapodaj centre future 50ah cf01 zobaczysz jak bedzie krecil jakby inny rozrusznik biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> zapodaj centre future 50ah cf01 zobaczysz jak bedzie krecil jakby

> inny rozrusznik

zakupiłem nowy aku centra plus 50Ah 450 A, kręci ok ale dalej się czasem przycina. Co Wy na to?

Stary aku rozładował się bo zostawiłem zapaloną na kilkanaście godzin lampke oświetlenia wnętrza, więc to już musiała byc padlina.

Napisano

dwwie rzeczy dodam zlosnik.gif 40Ah zdaje sie byc bardzo malo, taki to w cc zakladali zlosnik.gif druga rzecz to nawet jak tuleje sa bez luzu to i tak moze byc do kitu, mialem tak w cc, wymienilem 2 komplety tulejek i dopiero 3 komplecik byl lux

Napisano

moze kolo zamachowe poharatane i dlatego zgrzyta

a tobie zgrzyta czy wogóole nie chodzi tzn nie chce nawet automat zaskoczyc??

Napisano
  • Autor

> moze kolo zamachowe poharatane i dlatego zgrzyta

> a tobie zgrzyta czy wogóole nie chodzi tzn nie chce nawet automat

> zaskoczyc??

nic nie zgrzyta tylko czasem po prostu się zatrzymuje na pół sekundy i jak trzymam stacyjkę przekręconą to załapuje i dalej kręci. Jak go puszcze i włączę drugi raz też kręci. Nie zdarzyło się żeby nie chciał kręcić. Tak jakby nagle przez chwilę nie dopływał do niego prąd. Może styki w stacyjce słabe?

Z drugiej strony kiedyś miałem słaby aku i przytrzymałem kluczyk w stacyjce jak się zaciął. Momentalnie padł aku więc to by wskazywało raczej na jakieś zwarcie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.