Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Baaardzo szybki reportaż - wymiana sondy lambda x14xe

Featured Replies

Napisano

a skąd masz kabelek auto komp i za ile?

dorobilem sie przenosnego wiec moze sie pobawie

Napisano

A sprawdziłeś grzałkę sondy, czy na pewno jest przepalona? Może po prostu styki były brudne lub za niskie napięcie w instalacji...?

I drugie pytanie: czy odczuwasz różnicę przy jeździe z nową sondą - lepsza dynamika pojazdu, ewentualnie mniejsze spalanie, zwłaszcza LPG?

I po trzecie: przeregulowałeś instalkę LPG po wymianie sondy? Stara mogła być trochę zużyta i mogła zaniżać napięcie...

Pozdr.

Napisano

A ja zrobie OT offtopic.gif za ktory przepraszam z gory, ale nie moglem sie oprzec...

Zakochalem sie w tej malej hondzie serce.gif

Napisano
  • Autor

> A sprawdziłeś grzałkę sondy, czy na pewno jest przepalona? Może po

> prostu styki były brudne lub za niskie napięcie w instalacji...?

> I drugie pytanie: czy odczuwasz różnicę przy jeździe z nową sondą -

> lepsza dynamika pojazdu, ewentualnie mniejsze spalanie,

> zwłaszcza LPG?

> I po trzecie: przeregulowałeś instalkę LPG po wymianie sondy? Stara

> mogła być trochę zużyta i mogła zaniżać napięcie...

> Pozdr.

Zanim zmienilem sonde sprawdzilem wszystko przed wymiana. Pierwsze co jak wywalilo check to zajrzalem do wtyczki, pozniej poszedl w ruch miernik i pomiary. Do grzania lambdy dochodzilo okolo 14V czyli tak jak ma byc. Sama sonda w pomiarach miernikiem tez dawala oznaki zycia (oscylowala jak nalezy). Nawet spalanie sie nie zwiekszylo, 10-11 l/100 km po miescie co na ten silnik i caravana jest chyba normalne.

LPG przeregulowane, zreszta dosyc czesto bo co kilka tyg sprawdzam ustawienie LPG (mam kabelek i laptopa)

Na starej sondzie mialem duzego muła na benzynie - podejrzewalem ze moze wtryskiwacze ale pojezdzilem wiecej na benzynce, zalalem nawet czerwonego STP i nadal mulilo. Na LPG demonem mocy nigdy nie byl ale ... nie wiem czy sonda ma tu znaczenie, dzis zrobilem 70 km po miescie i zauwazylem ze nie plywa na wolnych obrotach, a poprzednio mu sie plywalo (inna sprawa ze czeka mnie wymiana filtru LPG)

74 PLN za sonde nie majatek, zobaczymy czy pozyje dluzej niz 2 miesiace smile.gif

Co do spalania zobaczymy za pare dni, dzis zatankowalem LPG do pelna wiec dam znac jak spalanie.

Napisano
  • Autor

> A ja zrobie OT za ktory przepraszam z gory, ale nie moglem sie

> oprzec...

> Zakochalem sie w tej malej hondzie

tez mi sie podoba, a ile sie przy niej nadłubałem zeby wrocila do zycia. Teraz czeka az moje chlopaki dorosną smile.gif a ja choruje na VFR-kę

Napisano

> jak wywalilo check to zajrzalem do wtyczki, pozniej poszedl w

> ruch miernik i pomiary.

Chciałem wiedzieć, czy pomierzyłeś rezystancję grzałki po odłączeniu od ECM...?

> Sama sonda w pomiarach miernikiem tez

> dawala oznaki zycia (oscylowala jak nalezy).

Czyli grzałka działała, a ten check nr P0135 to incydent, zimna sonda (od silnika się nie nagrzeje, sonda po ok. 25 sekundach i cały czas podczas pracy ma ok. 600*C) nie dawałaby napięcia i wskazywałaby stale ubogą mieszankę...

> ... nie wiem czy sonda ma tu znaczenie, dzis

> zrobilem 70 km po miescie i zauwazylem ze nie plywa na wolnych

> obrotach, a poprzednio mu sie plywalo

Co wskazuje, że sonda raczej była sprawna... co nie znaczy, że nie była nieco "zużyta" i nie zaniżała napięcia o np. 0,1V...

> 74 PLN za sonde nie majatek, zobaczymy czy pozyje dluzej niz 2

> miesiace

Oryginalna sonda GM do mojego silnika na Allegro kosztuje minimum 200 zł , np. tutaj:link, w ASO Opel pewnie jeszcze drożej, stąd moje pytania, chcę "na czyichś doświadczeniach" nauczyć się, jak ocenić, czy już czas na wymianę sondy wink.gif .

Być może sonda uniwersalna byłaby tańsza, ale czytałem, że sonda sondzie nie równa, a te uniwersalne nie za bardzo "dopasowane" są do ECM. Być może mają nieco inną charakterystykę....?

Na konieć chciałem zapytać: czy starą sondę wykręca się na gorącym, zimnym, czy ciepłym silniku? Czy uzywa się WD-40 do pomocy? Czy można np. ukręcić łeb sondy podczas odkręcania? Czy nową sondę wkręca się na sucho, czy na silikon wysokotemperaturowy, czy jeszcze inaczej?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Chciałem wiedzieć, czy pomierzyłeś rezystancję grzałki po odłączeniu

> od ECM...?

> Czyli grzałka działała, a ten check nr P0135 to incydent, zimna sonda

Raczej nie incydent bo z taka sonda jezdzilem okolo tygodnia, blad po skasowaniu pojawial sie od razu. Poprostu sonda zakonczyla swoj zywot.

Co do wymiany wymienialem na zimnym silniku. Poszlo bez problemu, plaski klucz 22 i odkrecilem (bez polewania WD-40).

W nowej sondzie gwint posmarowany byl smarem wysokotemperaturowym, po przelutowaniu wtyczki wkrecilem sonde i po zabiegu.

Jesli chodzi o sondy na allegro w tej samej cenie byly sondy pod nazwą Bosch - specjalnie napisalem pod nazwa bo kto to robi trudno wyczuc, tak samo jak ta ktora ja kupilem (podobno NGK). Przegladajac stare tematy na temat uszkodzen lambdy trafilem na post ktoregos z kolegow ktory tez zamontowal NGK z allegro, pojezdzil rok i samochod sprzedal i poniekad dlatego wybralem NGK.

Co do wymiany - ja bym wymienial jak padnie albo jesli spalanie stanie sie niepokojaco wysokie. Widze ze tez masz autronica i pewnie sam bawisz sie w regulacje. IMHO Autronic to bardzo przyjemny komputer do LPG.

Moj ojciec sie smieje czym ja jezdze bo jemu jeszcze nigdy nie zdarzyl sie pad lambdy. wrrr.gif

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Właśnie wczytałem się w treść ww. aukcji - do naszych silników są te same sondy... jeśli wierzyć sprzedającemu. Nie sądzę, żeby uniwersalna sonda za 74 zł była równa tej za 200 zł i dlatego postanowiłem kupić oryginał, ale z powodu ceny zrobię wymianę tylko po ewidentnej awarii starej lub gdy spalanie wzroście na tyle, że zakup nowej się zwróci... Na razie spalam chyba niedużo, ostatnio w jeździe miejskiej 10,7-11,4, średnio 11,0 LPG, ale mam większy silnik i czasem lubię "depnąć"... no i rodzaj trasy: 20 km robię w 40 minut, prędkość od 0 do 80-90 km/h, średnia 30 km/h, bo co chwilę skrzyżowanie ze światłami... rozpędzanie, hamowanie... itd.

W trasie miałem rekord 7,0 LPG/100 km: noc i mgła, prędkość 80-90 km/h przez 200 km. A zwykle ok. 8,5 -10,0 LPG/100 km przy prędkościach 120-160 km/h i właczonej klimie. Nie sądzę, żeby sonda była niesprawna, ale... człowiek chciałby coś poprawić... aż korci...

A propos Autronica, zainspirowany jednym z wątków na AK, zmierzyłem, że na postoju moja (i nie tylko moja) centralka AL-700 pobiera prąd 47,7 mA, warto zrobić jakieś odcięcie przewodu "30"... w ostateczności zwarcie z "15".

A propos poboru prądu: "domykanie szyb" metodą kabelka z przekaźnikiem w progu (widziałem u ciebie na stronie internetowej) pobiera u mnie 100mA na postoju - na razie odłaczyłem (po padnięciu akumulatora...).

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Dzięki za odpowiedź. Właśnie wczytałem się w treść ww. aukcji - do

> naszych silników są te same sondy... jeśli wierzyć

> sprzedającemu. Nie sądzę, żeby uniwersalna sonda za 74 zł była

> równa tej za 200 zł i dlatego postanowiłem kupić oryginał, ale z

> powodu ceny zrobię wymianę tylko po ewidentnej awarii starej lub

> gdy spalanie wzroście na tyle, że zakup nowej się zwróci... Na

> razie spalam chyba niedużo, ostatnio w jeździe miejskiej

> 10,7-11,4, średnio 11,0 LPG, ale mam większy silnik i czasem

> lubię "depnąć"... no i rodzaj trasy: 20 km robię w 40 minut,

> prędkość od 0 do 80-90 km/h, średnia 30 km/h, bo co chwilę

> skrzyżowanie ze światłami... rozpędzanie, hamowanie... itd.

> W trasie miałem rekord 7,0 LPG/100 km: noc i mgła, prędkość 80-90

> km/h przez 200 km. A zwykle ok. 8,5 -10,0 LPG/100 km przy

> prędkościach 120-160 km/h i właczonej klimie. Nie sądzę, żeby

> sonda była niesprawna, ale... człowiek chciałby coś poprawić...

> aż korci...

poczekaj az padnie i dopiero zmieniaj smile.gif

jesli chodzi o moj silnik rozmawialem z gaziarzem i mial przypadki ze x14xe potrafil ciagnac 15-17 l/100 km w jezdzie miejskiej wiec jesli u mnie jest ~10 -11 l uwazam to za dobry wynik. Ja mam podobne wyniki spalania do Twoich. Lato klima non stop i lubie przycisnac.

> A propos Autronica, zainspirowany jednym z wątków na AK, zmierzyłem,

> że na postoju moja (i nie tylko moja) centralka AL-700 pobiera

> prąd 47,7 mA, warto zrobić jakieś odcięcie przewodu "30"... w

> ostateczności zwarcie z "15".

> A propos poboru prądu: "domykanie szyb" metodą kabelka z

> przekaźnikiem w progu (widziałem u ciebie na stronie

> internetowej) pobiera u mnie 100mA na postoju - na razie

> odłaczyłem (po padnięciu akumulatora...).

frown.gif u mnie domykanie jest od maja, zero problemow z aku i tak szczerze nawet nie mierzylem nigdy poboru pradu na postoju. Zdarza sie ze opelek stoi 3 dni w garazu, wsiadam krece i jade. Samochod ma juz prawie 8 lat i oryginalny akumulator oplowski.

Problemy z akumulatorem mialem tylko w maluchu 270751858-jezyk.gif

Napisano

Witam i z gory przepraszam za maly OT, ale podlacze sie tutaj zeby nie smiecic i zapyrtam gdzie znajduje sie sonda lambda w moim silniku? Zdiecie mile widziane wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.