Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duzy ubytek oleju. Gdzie szukac?

Featured Replies

Napisano

Witam mam taki problem. Od jakiegos czasu mam znaczne ubytki oleju. Na które miejsca zwrócic uwagę. Z rury nie kopci na niebiesko, pod autem nie ma plam, na uszczelce głowicy i pokrywy zaworów nie cieknie, oring od DIS'u wymieniony. Poci sie za to na uszczelce miski olejowej (ale plam nie ma, jak wczesniej napisałem), widze ze zapackana jest skrzynia w miejscu gdzie wchodzi linka sprzegła. Z góry dzieki.

Napisano

Duży ubytek tzn ile litrów na ile kkm?

Czy to jest teoretycznie możliwe aby olej z silnika przeciekał do skrzyni biegów, wie ktoś?

Napisano

> Ponad litr na 1000 km

Pytałem dlatego, ze u mnie widać wycieki na misce olejowej, ale mam niezauważalne ubytki oleju. Może ścieka gdzieś z tyłu bloku?

Napisano
  • Autor

Ok, sprawdzic z tyłu bloku. Co jeszcze, bo gdyby przepalał olej w takich ilosciach to za autem powinna byc chyba chmura niebieskiego dymu, szczególnie jak mu sie da w pi..., chyba sie nie myle, ale tak nie jest.

A za nim pojade do mechanika chciałbym sam wiedziec na co zwrócic uwage i gdzie popatrzec.

Napisano

> Ok, sprawdzic z tyłu bloku. Co jeszcze, bo gdyby przepalał olej w

> takich ilosciach to za autem powinna byc chyba chmura

> niebieskiego dymu, szczególnie jak mu sie da w pi..., chyba sie

> nie myle, ale tak nie jest.

A sprawdzałeś czy nie kopci na niebiesko jak jest dobrze nagrzany? Może dopiero wtedy olej jest na tyle mało lepki że przenika przez pierścienie niewiem.gif

Napisano

> takich ilosciach to za autem powinna byc chyba chmura

> niebieskiego dymu, szczególnie jak mu sie da w pi..., chyba sie

> nie myle, ale tak nie jest.

U mnie tez pije ok. 1l/1kkm i chmury nie widać, a po sprawdzeniu wyszło, że pierścienie do wymiany.

Sprawdź czy końcówka wydechu okopcona. Włącz silnik i sprawdź czy kopci z wlewu oleju i otworu na bagnet. Jeśli tak, to albo pierścienie albo uszczelniacze. Zmierz kompresję jak wyjdzie nierówna, to zrób próbę olejową.

Możesz jeszcze sprawdzić czy nie cieknie przy filtrze oleju ale skoro nie ma plam...

Napisano

jak nie widać plam, to nie ma innego wyjścia, musi spalac ten olej

Napisano
  • Autor

> U mnie tez pije ok. 1l/1kkm i chmury nie widać, a po sprawdzeniu

No ale Ty masz 16v

> wyszło, że pierścienie do wymiany.

> Sprawdź czy końcówka wydechu okopcona. Włącz silnik i sprawdź czy

> kopci z wlewu oleju i otworu na bagnet.

Kopci z bagnetu, ale wczesniej tez dmuchało a brał duzo mniej.

Napisałem wczesniej bo, jakis czas temu podkreciłem go troche mocniej na dwójce (okolice czerwonego pola, tak mi sie wydaje bo nie mam obrotka) i od tamtej pory bierze wiecej, wczesniej brał ok 0,3l na 1000

Edit: chyba trzeba przyjac ze jednak pali ten olej, a zatem czy po wykreceniu swiec da sie po nich poznac ze zachodzi spalanie oleju albo moze jakas analiza spalin wykaze to?

Napisano

To mój 1.4 brał (po mieście) nawet 1l na 100(!) km i też zazwyczaj nie było widać niebieskiej chmury. Ten olej gdzieś się odkładał i co kilka dni potrafił puścić taką chmurę, że nic nie było widać w lusterkach wstecznych. Wtedy nawet na wolnych obrotach kopcił gorzej od Wartburga. Później znów przestawał itd.

Acha, co jakiś czas przestawał palić na 1-2 cylindry bo świece były kompletne zalane olejem

Napisano

Witam!

U mnie po odkręceniu świec i zapuszczeniu żurawia do cylindrów było widać olej stojący na tłoku zlosnik2.gif na świecach też było go trochę. Co ciekawe jak mechanior nalał nafty, żeby sprawdzić czy cieknie - to nie uciekło nic przez całą noc.

Przyczyną były uszczelniacze oraz zapieczone pierścienie zgarniające. Po wymianie w/w + tłoków nie wiem co to ubytek oleju (ale swoje kosztowało zakrecony.gif).

Napisano
  • Autor

> Witam!

> U mnie po odkręceniu świec i zapuszczeniu żurawia do cylindrów było

> widać olej stojący na tłoku na świecach też było go trochę. Co

> ciekawe jak mechanior nalał nafty, żeby sprawdzić czy cieknie -

> to nie uciekło nic przez całą noc.

> Przyczyną były uszczelniacze oraz zapieczone pierścienie zgarniające.

> Po wymianie w/w + tłoków nie wiem co to ubytek oleju (ale swoje

> kosztowało ).

No przyznaj sie ile???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.