Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwa problemy:pukajace drzwi i nie działajacy szyberdach

Featured Replies

Napisano

Witam,mam dwa problemy które mam nadzieje pomożecie mi wyeliminować.

Problem 1:

Przy jeździe na dziurach z drzwi pasażera dochodzi dźwiek podobny do takiego jak sa drzwi nie domkniete,wymieniłem już sworznie od zawiasów i nic nie pomogło.Przyszło mi do głowy że to może zamek jest żle ustawiony,czy można go jakoś regulować żeby drzwi domykały sie troche mocniej?

Problem 2:

Chciałem dzisiaj otworzyć szyber a o nic,ani sie nie odsuwa ani nie podnosi,co mogło sie stać?Sprawdziłem bezpieczniki sa sprawne,gdzie szukać możliwych usterek? Z góry dzieki za odpowiedzi IThankYou.gif

Pozdro

Napisano

> Witam,mam dwa problemy które mam nadzieje pomożecie mi wyeliminować.

> Problem 1:

> Przy jeździe na dziurach z drzwi pasażera dochodzi dźwiek podobny do

> takiego jak sa drzwi nie domkniete,wymieniłem już sworznie od

> zawiasów i nic nie pomogło.Przyszło mi do głowy że to może zamek

> jest żle ustawiony,czy można go jakoś regulować żeby drzwi

> domykały sie troche mocniej?

> Problem 2:

> Chciałem dzisiaj otworzyć szyber a o nic,ani sie nie odsuwa ani nie

> podnosi,co mogło sie stać?Sprawdziłem bezpieczniki sa

> sprawne,gdzie szukać możliwych usterek? Z góry dzieki za

> odpowiedzi

> Pozdro

jesli chodzi o zamek to mozesz tylko troche to ucho na slupku przesunac i w sumie to nic wiecej sie tam nie reguluje

Napisano

1. Być może wytarły się zawiasy i wymiana sworzni nie pomoże. Otwórz drzwi tylko tyle, żebyś mógł je złapać ręką za dół i poruszaj nimi góra-dół. Jeśli będzie ruch to czeka cię rozwiercanie zawiasów.

2. Jaką miałeś temperaturę? Może uszczelka przymarzła hmm.gif

Napisano
  • Autor

> jesli chodzi o zamek to mozesz tylko troche to ucho na slupku

> przesunac i w sumie to nic wiecej sie tam nie reguluje

Dzieki za podpowiedz ,jak tylko pogoda pozwoli to spróbuje to troche przesunać

Pozdro

Napisano
  • Autor

> 1. Być może wytarły się zawiasy i wymiana sworzni nie pomoże. Otwórz

> drzwi tylko tyle, żebyś mógł je złapać ręką za dół i poruszaj

> nimi góra-dół. Jeśli będzie ruch to czeka cię rozwiercanie

> zawiasów.

Ruszałem,nic nie wyczułem ,sworznie wymieniłem bo czytajac archiwum na ten temat pomyślałem że to może być to,koszt niewielki wiec spróbowałem.Niestety nie pomogło

> 2. Jaką miałeś temperaturę? Może uszczelka przymarzła

w momencie jak próbowałem go otworzyć 9 stopni

Gdzie można sie dostać do przewodów żeby sprawdzic czy do silniczka prad dochodzi?

Pozdro

Napisano

> 1. Być może wytarły się zawiasy i wymiana sworzni nie pomoże. Otwórz

> drzwi tylko tyle, żebyś mógł je złapać ręką za dół i poruszaj

> nimi góra-dół. Jeśli będzie ruch to czeka cię rozwiercanie

> zawiasów.

Mam podobny problem, przednie drzwi kierowcy i pasażera stukają mi na wybojach. Po uchyleniu można je podnieść z 0,5 cm, sworznie wymieniałem ale nie pomogło. Kolega coś wspomniał o rozwiercaniu zawiasów, i tu moje pytanie: czy ktoś to robił i jaki jest koszt tej operacji? Do kogo się z tym udać, do blacharza???

Napisano

> Mam podobny problem, przednie drzwi kierowcy i pasażera stukają mi na

> wybojach. Po uchyleniu można je podnieść z 0,5 cm, sworznie

> wymieniałem ale nie pomogło. Kolega coś wspomniał o rozwiercaniu

> zawiasów, i tu moje pytanie: czy ktoś to robił i jaki jest koszt

> tej operacji? Do kogo się z tym udać, do blacharza???

Dołączam sie do pytania odkad mam furke jest ten "problem", nie powiem na wybojach troche to irytuje, takie wrazenie jakby drzwi byly niedomkniete, jest na to jakas rada??

Napisano
  • Autor

> Problem 2:

> Chciałem dzisiaj otworzyć szyber a o nic,ani sie nie odsuwa ani nie

> podnosi,co mogło sie stać?Sprawdziłem bezpieczniki sa

> sprawne,gdzie szukać możliwych usterek? Z góry dzieki za

> odpowiedzi

> Pozdro

Witam.obejżałem dziś wtyczki które mam przy szyberdachu i okazało sie że do przewodu czerwonego (stały plus) nie dochodzi napiecie.Po podaniu napiecia na ten przewód wszystko śmiga aż miło.I teraz moje pytanie ,gdzie i z czym łaczy sie ten przewód żeby sprawdzić jego przerwanie lub rozłaczenie i czy jest zabezpieczony jakimś bezpiecznikiem (w skrzynce z bezpiecznikami wszystkie bezpieczniki całe)?

Pozdro

Napisano

> Mam podobny problem, przednie drzwi kierowcy i pasażera stukają mi na

> wybojach. Po uchyleniu można je podnieść z 0,5 cm, sworznie

> wymieniałem ale nie pomogło. Kolega coś wspomniał o rozwiercaniu

> zawiasów, i tu moje pytanie: czy ktoś to robił i jaki jest koszt

> tej operacji?

Wymyśliłem mniej inwazyjny sposób rozwiązania tego problemu. Udało mi się go zrealizować u siebie. Operacja jest w pewnym sensie skomplikowana bo wymaga precyzji. Jednak jest wykonalna czego dzisiaj dowiodłem.

Opis w skrócie.

1. Otworzyć drzwii maksymalnie.

2. Zabezpieczyć lakier wokół górnego zawiasu (np taśmą klejącą papierową)

3. Zdjąć plastiki zbaezpieczające sworzeń od dołu i góry

4. Włożyć w sworzeń od góru drut lub gwóźdź (w celu zabezpieczenia drzwii przed opadnięciem po wybiciu sworznia)

5. Wybić sworzeń prawie całkowicie, najlepiej tak aby pozostał w dolnej części zawiasu karoserii i jeszcze 2-3 mm w zawiasie drzwii .

6. Dociąć cienką blaszkę (np, z puszki po cukierkach) w kształt prostokąta i zwinąć w rurkę o średnicy troszkę większej niż średnica sworznia zawiasu i wysokości mniejszej niż część zawiasu odpowiadająca drzwiom.

7. Wcisnąć zrolowaną blaszkę od góry w otwór zawiasu tak aby umiejscowiła się w uchwycie drzwii.

8. Teraz wcisnąć pomiędzy zawiasy np cienki nożyk lub inny kawałek metalu prostopadle do sworznia zawiasu tak aby podczas wbijania sworznia nasza blaszka pozostawała na swoim miejscu a nie wychodziła górą razem z wbijanym, sworzniem.

9. Wbić sworzeń tyle ile się da następnie wyciągnąć "nożyk" (opisany w pkt 8)

10. Wbić sworzeń do końca.

11. Wszystko pożądnie nasmarować, założyć zabezpieczające plastiki.

12. Drzwii pozbawione luzu na zawiasach, a co najważniejsze pozbyliśmy się denerwującego stukania.

Takim to sposobem uzupełniliśmy ubytek metalu w zawiasie spowodowany wytarciem.

Ważne aby prawidłowo ocenić grubość blaszki tak aby tylko skasować luz na zawiasie a nie spowodować zaklinowania sworznia, bo to może się źle skończyć.

Należy też podkreślić, że metoda jest dobra kiedy założenie nowych sworzni nie pomaga. W przypadku luzu na zawiasach naprawę należy zacząć od wymiany sworzni.

Mam nadziej, że opis nie jest zbytnio zagmatwany, wiem, że zdjęcia znacznie ułatwiły by sprawę ale wiecie, samemu cieżko zajmować się naprawą i robieniem zdjęć.

Jak będzie zainteresowanie tematem to może zrobię rysunek ideowy umiejscowienia "regenerującej" blaszki.

Napisano

Robiłem to u siebie tylko użyłem zamiast blaszki żyletki. Niestety niewiele to pomogło.

Napisano

Jeżeli nie skasowałeś luzu na zawiasie to nie miało prawa pomóc. Grubość blaszki czy "żyletki należy dobrać tak aby skasować luz zawiasu.

Napisano

Ledwo ją wcisnąłem.

Chodzi o to, że u mnie z otworu zrobiło się jajo więc bez rozwiercania nie da się skasować luzu.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Witam,mam dwa problemy które mam nadzieje pomożecie mi wyeliminować.

> Problem 1:

> Przy jeździe na dziurach z drzwi pasażera dochodzi dźwiek podobny do

> takiego jak sa drzwi nie domkniete,wymieniłem już sworznie od

> zawiasów i nic nie pomogło.Przyszło mi do głowy że to może zamek

> jest żle ustawiony,czy można go jakoś regulować żeby drzwi

> domykały sie troche mocniej?

Problem został rozwiązany yay.gif.Nie mogłem sobie sam poradzić i podjechałem do blacharza,pieć minut roboty i nic nie puka.Blacharz stwierdził że drzwi sie troche obwiesiły,uchylił je lekko,chwycił od spodu i i paroma szarpnieciami podiósł do góry,nastepnie przesunał to na czym zamyka sie zamek troche do środka i nastała błoga cisza.Żeby nie było zbyt różowo to stwierdził że jeśli drzwi znowu sie opuszcza,to trzeba bedzie je wymontować i o 1mm podnieść do góry,górny zawias i wtedy na pewno już nić nie bedzie pukać .Wyszło troche długie ale może komuś pomorze

Pozdro

Napisano

Mam identyczny problem, drzwi od kierowcy stukają podczas jazdy na wybojach, spróbuje popodnosić je i nasmarować czymś, chociaż kiedyś to robiłem i pomogło ale na chwilę

Napisano
  • Autor

> Mam identyczny problem, drzwi od kierowcy stukają podczas jazdy na

> wybojach, spróbuje popodnosić je i nasmarować czymś, chociaż

> kiedyś to robiłem i pomogło ale na chwilę

Zrobiłem dopiero 500 km od kiedy byłem u blacharza,na razie odpukać jest cisza zobaczymy jak dlugo

Pozdro

• 4 tygodnie później...
Napisano

> 5. Wybić sworzeń prawie całkowicie, najlepiej tak aby pozostał w

> dolnej części zawiasu karoserii i jeszcze 2-3 mm w zawiasie

> drzwii .

Jak to wybić? Może jakieś zdjęcie?

Napisano

> Jak to wybić? Może jakieś zdjęcie?

Zdjąć z dolnej części sworznia plastikową osłonkę (jeżeli jeszcze jest) założyć na sworzeń klucz płaski 8 lub 10 tak aby w miarę ciasno wszedł. Jedną ręką trzymać klucz a drugą walić młotkiem w klucz tuż przy zawiasie i sworzeń wyjdzie. Przynajmniej ja tak wybiłem - górny sworzeń metodą "od dołu".

Warto przed tym zabiegiem zabezpieczyć lakier w okolicy operacji np taśmą papierową - wrazie omsknięcia młotka nie podrapiemy lakieru.

Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.