Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zalecane obroty

Featured Replies

Napisano

mam pytanie dotyczy ono bardziej techniki jazdy, chodzi mi o minimalne obroty np. jade na 5 biegu i mam 1300 obrotów ma to jakiś negatywny wpływ na samochód bo z tego co wiem na spalanie pozytywny, zakładamy że silnik jest rozgrzany

Napisano

1300 na 5 biegu? To ile masz na liczniku ? 60? No raczej dla silnika i spalanie nie jest to najlepsze wyjście. Silnik nie lubi za niskich obrotów. 2200 - 2500 to chyba najbardziej optymale obroty. Silnik nie wyje, mało pali.

Napisano

> mam pytanie dotyczy ono bardziej techniki jazdy, chodzi mi o

> minimalne obroty np. jade na 5 biegu i mam 1300 obrotów ma to

> jakiś negatywny wpływ na samochód bo z tego co wiem na spalanie

> pozytywny, zakładamy że silnik jest rozgrzany

Z tego co mi wiadomo, silniki 16V lubia wysokie obroty i z natury biora wiecej paliwka. 1300 obr to stanowczo zamało. Zalecał bym latać ponad 2000obr, może to i oszczedza paliwo, ale napewno nie silnik i reszte elementow napedu.

Napisano

Ponizej 1500 obr słychac zawory przeciez...Nie przeszkadza Ci to? No chyba ze sie bawisz w "zimny łokiec" i lubisz takie buuuuu to powodzenia. Napisz pozniej ile kosztowała Cie naprawa silnika smile.gif

Napisano

1300 na 5 biegu to męka dla silnika i wcale nie pali mało ani nie robi dobrze silnikowi ja mam 1,8 16v i najlepiej zachowuje się przy jeżdzie właśnie na obrotach 2200-2500 i wtedy spalanie jest dobre, silnik nie wyje. I potwierdzam że ten silnik raczej woli wyższe obroty bo ma tendencję do zamulania się...ja od czasu do czasu przegonię autko na 3500 - 4000 przez kilka minut i całkiem inaczej jeździ, bo po jeżdzie na codzień w korkach to masakra.

Napisano

> 1300 na 5 biegu? To ile masz na liczniku ? 60? No raczej dla silnika

> i spalanie nie jest to najlepsze wyjście. Silnik nie lubi za

> niskich obrotów. 2200 - 2500 to chyba najbardziej optymale

> obroty. Silnik nie wyje, mało pali.

Popieram kolegę na 5 biegu ok50-60/h lekka przesada to ja tego nie nazwał bym jazdą tylko raczej duszeniem silnika najbardziej optymalne to właśnie tak jak pisze kolega ok 2000-2500 i jest ok

no ale wybór należy do właściciela

Pozdr.

Napisano
  • Autor

dzięki właśnie o to mi chodziło, myślałem że nie powinno sie tak jeździć, a pytanie biegi przy ilu zmieniać 3k 2,5k coś takiego chyba nie, a żeczywiście mam 62k kilometrów

Napisano

> biegi przy ilu zmieniać 3k 2,5k

Organoleptycznie, jak i czytając wcześniejsze wypowiedzi na forum 2,5k i faktycznie - od razu przyjemniej się jeździ, a i autko jakby bardziej zadowolone wink.gif

Napisano

> dzięki właśnie o to mi chodziło, myślałem że nie powinno sie tak

> jeździć, a pytanie biegi przy ilu zmieniać 3k 2,5k coś takiego

> chyba nie, a żeczywiście mam 62k kilometrów

62 km? Daj spokuj z tymi kilometrami! Licznik i tak zaniża 5-10 km/god. Wrzucasz następny bieg jak czujesz że auto zaczyna głośniej pracować. Obroty są z wysoki - wrzucasz większy bieg. Za niskie - redukujesz. To takie trudne? Jak będziesz się patrzył za każdą zmianą na obroti i na prędkościomierz to wkońcu znajdziesz się na czyimś zderzaku czego Ci nie życzę.

Trochę wyczucia i samo wejdzie w krew!

Napisano

Patrząc na wykresy spalania to przy tak niskich obrotach na tak wysokim biegu nie jest to jazda ekonomiczna. Potwierdzam jak inni 2000 - 2500 obr/min.

Napisano

Panowie z Opla tak się starali: odciążali korbowody i tłoki, wyważali wały, żeby silniczki ciągnęły do 5500rpm, a wy tu 2500rpm? Warto od czasu do czasu depnąć mocniej, żeby silnik sadła nie nabrał wink.gif

Napisano

> Panowie z Opla tak się starali: odciążali korbowody i tłoki, wyważali

> wały, żeby silniczki ciągnęły do 5500rpm, a wy tu 2500rpm? Warto

> od czasu do czasu depnąć mocniej, żeby silnik sadła nie nabrał

Mowa była o jeździe optymalnej pod kątem silnik/paliwo.

Ja muszę śmigać ok 3000obr żeby jazda była płynna (C14NZ nie nalezy do elastycznych silników wraz ze skrzynią o przelożeniu 4,18 - Stworzyli po prostu muła na potęgę 270751858-jezyk.gif), a często osiągam nawet 4500-5000obr przy wyprzedzaniu, niestety na stacji bywam dość często mad.gif. I tak uważam że na tak leciwy samochód to i tak dobrze sie trzyma.

Napisano

Jejku jak dobrze ze juz nie mam tego problemu.

teraz od 3500obr to sie dopiero budzi mala bestia he,he,he.

Napisano

Cześc Koledzy. Według mojej wiedzy i doświadczenia najlepiej dla silnika i portwela jest nie przeciągac obrotów powyżej maksymalnego momentu obrotoego. Czyli dokręcam do max momentu i energicznie zmieniam bieg na wyższy.

jak większośc Kolegów uważam że 1300 obrotów na 5 przy Twoim silniku to trochę za mało. Przy silniku 1,6 8V jest to dopuszczalne.

POZDRAWIAM

Napisano

> Cześc Koledzy. Według mojej wiedzy i doświadczenia najlepiej dla

> silnika i portwela jest nie przeciągac obrotów powyżej

> maksymalnego momentu obrotoego. Czyli dokręcam do max momentu i

> energicznie zmieniam bieg na wyższy.

> jak większośc Kolegów uważam że 1300 obrotów na 5 przy Twoim silniku

> to trochę za mało. Przy silniku 1,6 8V jest to dopuszczalne.

> POZDRAWIAM

U siebie nie mogę pozwolić na kręcenie do max momentu obrotowego bo występuje on przy 4000 obr/min co oznacza że prędkość na 3 biegu to ok. 80 km/h a na 4 biegu 110 km/h. To stanowczo za dużo na jazdę po mieście.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.