Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem, prosze o pomoc -dość długie

Featured Replies

Napisano

Mam fiata UNO 1.0 z jednopunktowym wtryskiem i instalsacją II generacji . reduktor LOV TECH , instalacja tomasetto. Jest to prosta instalacja z jakimś komputerem na którym nie ma napisane jaki oraz śruba i atutorem. Podczas gwarancji 2 razy gazownicy wymieniali mi ten komputer wraz z wiązką kabli, śruba i atutorem. Powód: komputer łapał błędy i po regulacji oraz odłączeniu klem chodził dobrze przez jakieś 2 ,3 dni a potem po odpaleniu samochodu przez jakies 5-7 km (a później coraz dłużej ) utrzymywał obroty na biegu jałowym około 2500 obr/min. Po odłączeniu klem było znów dobrze 2,3 dni i problem pojawiał sie znów. Gwarancja skończyła mi sie w styczniu a problem sie znów pojawił, tyle że panowie gazownicy chcą pieniązki za wymiane kompa + atutor ze śurbą. Postanowiłem więc odłączyć ów komputer od sondy lambda i elektrozaworu ( niegdzie więcej nie jest wpięty )i wyregulowałem instalke śrubą idącą do miksera oraz śruba na parowniku( w tym momencie mam instalke I generacji ). Myślełem że bedzie dobrze ale PROBLEM POJAWIA SIĘ ZNÓW TEN SAM . TZN po 3 dniach znów samochód po porannym odpaleniu ma 3 tys obrotów przez pierwsze 5 km jazdy. NIE WIEM JUŻ CO ROBIĆ A NIE USMIECHA WYDAĆ MI SIE PONAD 300 zł na nowy komp gazowy. Nie wiem może coś źele robie, albo żeby instalcja była I gen coś jeszcze musze zrobić. Pomóżcie bo nie wiem co robic............. angryfire.gif

Napisano

> Mam fiata UNO 1.0 z jednopunktowym wtryskiem i instalsacją II

> generacji . reduktor LOV TECH , instalacja tomasetto. Jest to

> prosta instalacja z jakimś komputerem na którym nie ma napisane

> jaki oraz śruba i atutorem. Podczas gwarancji 2 razy gazownicy

> wymieniali mi ten komputer wraz z wiązką kabli, śruba i

> atutorem. Powód: komputer łapał błędy i po regulacji oraz

> odłączeniu klem chodził dobrze przez jakieś 2 ,3 dni a potem po

> odpaleniu samochodu przez jakies 5-7 km (a później coraz dłużej

> ) utrzymywał obroty na biegu jałowym około 2500 obr/min. Po

> odłączeniu klem było znów dobrze 2,3 dni i problem pojawiał sie

> znów. Gwarancja skończyła mi sie w styczniu a problem sie znów

> pojawił, tyle że panowie gazownicy chcą pieniązki za wymiane

> kompa + atutor ze śurbą. Postanowiłem więc odłączyć ów komputer

> od sondy lambda i elektrozaworu ( niegdzie więcej nie jest

> wpięty )i wyregulowałem instalke śrubą idącą do miksera oraz

> śruba na parowniku( w tym momencie mam instalke I generacji ).

> Myślełem że bedzie dobrze ale PROBLEM POJAWIA SIĘ ZNÓW TEN SAM .

> TZN po 3 dniach znów samochód po porannym odpaleniu ma 3 tys

> obrotów przez pierwsze 5 km jazdy. NIE WIEM JUŻ CO ROBIĆ A NIE

> USMIECHA WYDAĆ MI SIE PONAD 300 zł na nowy komp gazowy. Nie wiem

> może coś źele robie, albo żeby instalcja była I gen coś jeszcze

> musze zrobić. Pomóżcie bo nie wiem co robic.............

musiales trafic na niezlych "fachowcow".....

jezeli ci wymieniali kompa kilka razy to przeciez powinienes miec gwarancje na samego kompa przedlkuzona!! ja ci radze udacv sie na poczatek do PIH`u...i tam zglosic to wszystko...oni sie tym powinni zajac!!

Jak sie nie znaja na instalacja gazowych(a jednopunktowy wtrysk to nic kosmicznego)to niech zaczna moze ziemniaki sprzedawac...tylko czy beda to tez dobrze robic?!

Napisano

Witam

Jak regulowałeś? do czego?

Takie obroty występują na gazie i benzynie czy tylko na gazie?

Od regulacji wolnych obrotów to chyba jest elektronika auta.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Obroty wystepuja i na gazie i na benzynie. Tak naprawde to regulował mi kolega, regulując śrubą na parowniku i śruba na wężu idącym do miksera. Troche to było na czuja ale samochód przez 3 dni jeździł bez zarzutów. Elektronike cała wypiąłem przecierz chcąc mieć I generacje.

Od regulacji wolnych obrotów to chyba jest elektronika auta.

Napisano

Masz coś takiego jak (chodzi mi o atutator)

link

Może popytaj na swoim kąciku, bo to raczej sprawa elektroniki silnika, może łapie błędy od kompa gazowego. U mnie czasem zapali się kontrolka od silnika (zła emulacja sondy) a auto na benzynie nie chodzi jak powinno i w wielu autach z LPG niestety występują mniejsze lub większe problemy z elektroniką auta.

Jeżeli tak jest to nic nie pomoże "przerobienie" na instalke I gen, bo nie jest to sprawa mieszanki.

Skoro 3 razy padł ci komp to może coś z podłączeniami jest do bani.

Napisano
  • Autor

Atutor jest taki ( bardzo podobny ) Mysle ze z elektronika auta jest OK bo samochód po odłączeniu klem i wyjęciu bezpiecznika od gazu na samej benie chodzi OK. Podłączenia też są chyba OK bo samochód chodził 4 miesiące po wymianie kompa gazowego. W tej chwili mnie dziwi fakt że cała elektronika kompa gazowego jest wypięta ( jest I generacja ) a problem jest ten sam.

> Masz coś takiego jak (chodzi mi o atutator)

> link

> Może popytaj na swoim kąciku, bo to raczej sprawa elektroniki

> silnika, może łapie błędy od kompa gazowego. U mnie czasem

> zapali się kontrolka od silnika (zła emulacja sondy) a auto na

> benzynie nie chodzi jak powinno i w wielu autach z LPG niestety

> występują mniejsze lub większe problemy z elektroniką auta.

> Jeżeli tak jest to nic nie pomoże "przerobienie" na instalke I gen,

> bo nie jest to sprawa mieszanki.

> Skoro 3 razy padł ci komp to może coś z podłączeniami jest do bani.

Napisano

> Mysle ze z elektronika auta jest

> OK bo samochód po odłączeniu klem i wyjęciu bezpiecznika od gazu

> na samej benie chodzi OK.

Bo po odłaczeniu klem kasujesz kompa od benzyny (wraca do ustawień fabrycznych) i dlatego chodzi poprawnie, czyli jest dobry. Dopiero jak zaczniesz jeździć na gazie łapie błedy i zaczyna wariować.

> Podłączenia też są chyba OK bo

> samochód chodził 4 miesiące po wymianie kompa gazowego.

A czy nie zaczęsto się uwala? Może się przegrzewa albo cuś.

> W tej

> chwili mnie dziwi fakt że cała elektronika kompa gazowego jest

> wypięta ( jest I generacja ) a problem jest ten sam.

A masz emualcje sondy i też jest wypieta, ja jak wypne kompa gazowego to nie odpale auta?

Masz wszystko wypięte czy tylko krokowca i połączenie z sondą?

Pytanie do kol. z forum

Czy auto z LPG bedzie jeździć bez kompa od gazu (chodzi mi o jazdę na benzynie)? Czy jest to zależne od rodzaju instalki.

Napisano
  • Autor

> Bo po odłaczeniu klem kasujesz kompa od benzyny (wraca do ustawień

> fabrycznych) i dlatego chodzi poprawnie, czyli jest dobry.

> Dopiero jak zaczniesz jeździć na gazie łapie błedy i zaczyna

> wariować.

> A czy nie zaczęsto się uwala? Może się przegrzewa albo cuś.

> A masz emualcje sondy i też jest wypieta, ja jak wypne kompa gazowego

> to nie odpale auta?

MAM wypiety komputer z sondy lambda i z elektrozaworu, ale on nigdzie indziej nie jest więcej wpięty.

> Masz wszystko wypięte czy tylko krokowca i połączenie z sondą?

> Pytanie do kol. z forum

> Czy auto z LPG bedzie jeździć bez kompa od gazu (chodzi mi o jazdę na

> benzynie)? Czy jest to zależne od rodzaju instalki.

Napisano

no wlasnie masz taki problem ze komp samochodu (od noPB) lapie bledy. jesli masz podpiety tylko lambdy i elektrozaworu - nie masz emulacji ani sondy, ani wtryskiwaczy i jest to w pelni zrozumiale.

- tak - samochod moze chodzic na benie bez wlaczonego kompa gazowego !!!! Oczywiscie - a jak jest jesli w aucie nie ma instalacji gazowej smile.gif:):):) . W kazdej instalacji gazowej do auta , wynikajazy z przepisow wymog mowi : niesprawnosc instalacji gazowej nie moze wplywac na sprawnosc samochodu!! Zatem wyjecie np. bezpiecznika od kompa gazowego powoduje ciagla prace na noPB.

Palenie sie kompow gazowych - tak naprawde nie wiem czy to bylo palenie czy tez "myk" ze strony "instalatorow" chcacych Cie zbyc na moment i miec spokoj. Byc moze byly one dobre tylko problemem bylo rozjezdzanie sie nastaw kompa samochodowego. POdczas wymiany rozpinali klemy co powodowalo reset ECU.

Co radze : udaj sie wg wskazowek kolegi wyzej do PIh lub zasiegnij informacji w swoim urzedzie powiatowym gdzie masz taka sprawe zglosic. Udaj sie do innego/innych zakladu gazujacego zapytac jaka instalke do TWOJEG samochodu proponuja - nie do takiego samego tylko do TWOJEGO (pewne rzeczy zaleza od rocznika lub np. oprogramowania ECU. Nastepnie udaj sie do swoich "instalatorow" i powiedz im ze juz wszystko wiesz , rowniez to gdzie masz zglosic cala sprawe i zarzadaj NAPRAWY!! Jesli nie to wowczas ruszysz cala procedure i beda mieli bagno.

Jasniej chyba tego nie moglem wyrazic .

Pzdr

Napisano

> samochod moze chodzic na benie bez wlaczonego kompa gazowego

> !!!! Oczywiscie - a jak jest jesli w aucie nie ma instalacji

> gazowej smile.gif:):) . W kazdej instalacji gazowej do auta ,

> wynikajazy z przepisow wymog mowi : niesprawnosc instalacji

> gazowej nie moze wplywac na sprawnosc samochodu!! Zatem wyjecie

> np. bezpiecznika od kompa gazowego powoduje ciagla prace na

> noPB.

Witam

Ja jak odepne kompa gazowego od instalcji to auto nie zapali ! - próbowałem, bo zastanawiałem się jak go dać do naprawy. Może przy prostszej instalacji jest to możliwe,a może mam coś namieszane.

Co innego jest odcięcie zasilania, wtedy układ jest zamknięty, spróbuje odpalić z wyciągniętym bezpiecznikiem, jak silnik pracuje to można go wyciągnąc i auto chodzi dalej, więc pewnie będzie chodził.

Pozdrawiam

Napisano

Wydaje mi się, że problem jest następujący. Komputer od beznyny ma funkcję ciągłego przeprogramowywania się w zależności od wskazań: sondy lambda, potencjometru, czujnika obrotów i temp.

W twoim przypadku komp dostaje sygnał z sondy lambda na gazie o wiele słabszy (mniesjze napięcie i mniejszy czas wypełnienia napiecia prostokątnego), i "myśli", że masz za uboga mieszankę. W ten sposób nawet podczas jazdy na gazie ustawia sobie parametry wtrysku na benzynie, czyli wtryskuje za dużo paliwa (choć dziwne, ze aż do 2500obr.).

Dośc dobrym rozwiazaniem jest podłączenie "emulatora" sondy lambda, czyli generatora napiecia prostokątnego. Czas wypełnienia i napiecie trzeba eksperymentalnie wyregulować, żeby ani komputer przy przeciętnej jeździe nie zubażał, ani za bardzo nie wzbogacał mieszanki. Generalnie zawsze bedzie problem, tylko można go trochę zmniejszyć. Tak to już musi II generacja działać.

Komp od gazu może być tylko uszkodzony w takim znaczeniu, że ma uszkodzony emulator zamontowany wewnątrz. A może po prostu odłączył się kabel sonda-komp gazowy.

Pozdrawiam.

Emulator do kupienia na allegro.

Napisano

silniczek krokowy przy wtrysku !!!

Napisano
  • Autor

Na pewno nie bo na samej benie jeżdzi, po resecie kompa ( odłączeniu klem )

> silniczek krokowy przy wtrysku !!!

Napisano

> Na pewno nie bo na samej benie jeżdzi, po resecie kompa ( odłączeniu

> klem )

> > silniczek krokowy przy wtrysku !!!

Kolodze chodziło o krokowy do regulacji wolnych obrotów. Który w zależności od obciążenia silnika (światła, klima etc.) reguluje wolne obroty (na benzynie i na gazie).

Jeży byłby to krokowy to dlaczego porawia się jego działanie po resecie ECU?

Napisano

> Kolodze chodziło o krokowy do regulacji wolnych obrotów. Który w

> zależności od obciążenia silnika (światła, klima etc.) reguluje

> wolne obroty (na benzynie i na gazie).

> Jeży byłby to krokowy to dlaczego porawia się jego działanie po

> resecie ECU?

po resecie ECU chodzi na ustawieniach fabrycznych

natomiast jak sie kilka razy zawiesi to wpisuje się błąd do ECU i już jest d... zbita

jak zresetujesz to jest nadal OK

też to miałem w swoim UNO i też FIRE więc stawiam na 99% że to jest silniczek krokowy

Napisano

> po resecie ECU chodzi na ustawieniach fabrycznych

tak

> natomiast jak sie kilka razy zawiesi to wpisuje się błąd do ECU i już

> jest d... zbita

tzn silniczek krokowy daje błąd do ecu i dlatego potem wariuje?

> jak zresetujesz to jest nadal OK

> też to miałem w swoim UNO i też FIRE więc stawiam na 99% że to jest

No to może kolega ma rozwiązanie swojego problemu! claps.gif

Tylko pewnie silniczek to troszke kaski i trzeba by się upewnić na 100% że to on.

Pozdrawiam

Napisano

> tak

> tzn silniczek krokowy daje błąd do ecu i dlatego potem wariuje?

silniczek czasem może sie nie wysuwać lub nie chować to jego najczęstrza bolączka

> No to może kolega ma rozwiązanie swojego problemu!

> Tylko pewnie silniczek to troszke kaski i trzeba by się upewnić na

> 100% że to on

na 100% to trza go wykręcić i zapodać mu zasilanie około 7v i povinien się chować i wysuwać po zmianie biegunowości

.

ja kupiłem bo mój się zakleszczał i dałem 100 zł

> Pozdrawiam

Napisano

> MAM wypiety komputer z sondy lambda i z elektrozaworu, ale on nigdzie

> indziej nie jest więcej wpięty.

> > benzynie)? Czy jest to zależne od rodzaju instalki.

widać że panowie fachowcy z warszatu wkrecili ci wałka. komputer auta łapie błedy ponieważ masz źle dobraną instalacje gazową do swojego auta i tyle. Po zresetowaniu kompa auta (ściągnięcie klem akumulatora) wyczyszczasz jego pamięć i kasujesz błędy dlatego auto chodzi ci przez chwile dobrze.Ja na twoim miejscu postraszyłbym mechaników troche sądem w końcu jeżeli jeździsz na gwarancji ciągle z tą samą usterką to albo ją usuwają albo zwrot kasiory, a po terminie gwarancji jest też jakiś okres tzw. rękojmi ale to musisz sie dowiedzieć w prawach konsumenta...

Napisano
  • Autor

Na pewno nie. Odłaczyłem klemy, odłaczyłem bezpiecznik od gazu i jeździłem na samej benzynie ponad tydzień i problem sie nie pojawił, natomiast załączyłem bezpiecznik od gazu i zacząłem jeździć na gazie to problem sie pojawił sie po 2 dniach.

> po resecie ECU chodzi na ustawieniach fabrycznych

> natomiast jak sie kilka razy zawiesi to wpisuje się błąd do ECU i już

> jest d... zbita

> jak zresetujesz to jest nadal OK

> też to miałem w swoim UNO i też FIRE więc stawiam na 99% że to jest

> silniczek krokowy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.