Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaśnie przy skręconych kołach

Featured Replies

Napisano

od paru miesięcy mam tak że przy manewrach parkingowych przy maksymalnie skręconych kołach spadają obroty aż silnik gaśnie.co może być przyczyną?coś w układzie wspomagania?

Napisano

> od paru miesięcy mam tak że przy manewrach parkingowych przy

> maksymalnie skręconych kołach spadają obroty aż silnik gaśnie.co

> może być przyczyną?coś w układzie wspomagania?

Sądząc po twoim przebiegu, to pewnie trzeba przeczyścić układ wspomagania(przepłukać,wlać nowy olej znowu przepłukać,aż olej będzie w miarę czysty...a potem zapewne odpowietrzyć. ok.gif

Swoją drogą to dobrze masz naciągnięty pasek hmm.gif

Napisano

może źle kombinuje ale... może zawór w pompie wspomagania nawala i słabo przelewa - rośnie opór jaki stawia pompa i poprzez pasek zwalnia obroty silnika (poprzez wał)

Jeśli to kompletne bzdury koledzy napewno sprostują hehe.gif

Napisano

nie skręcaj kól zupełnie na maxa tylko zatrzymaj kierownicę z centymetr przed oporem i problem zniknie.

mam to samo u siebie, tylko jako że mam dieselka, to on nie gaśnie, lecz pasek zaczyna przeraźliwie piszczeć przy maksymalnym skręcie

Napisano

skrajne skręcenie kół = max obciążenie dla pompy wspomagania, ale aby aż odławiało silnik hmm.gif

Napisano

>, ale aby

> aż odławiało silnik

motorek na gazie na niskich obrotach jest bardzo słabiutki, nie dziwię się że gaśnie

Napisano

Witam. Za utrzymanie wolnych obrotów odpowiedzialny jest silniczek krokowy i chyba od niego trzeba zacząc sprawdzanie.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> motorek na gazie na niskich obrotach jest bardzo słabiutki, nie

> dziwię się że gaśnie

tyle ze na benzynie tez gasnie

Napisano
  • Autor

> Witam. Za utrzymanie wolnych obrotów odpowiedzialny jest silniczek

> krokowy i chyba od niego trzeba zacząc sprawdzanie.

profilaktycznie wyczyscilem wczoraj krokowca-bez zmian.przy normalnym ustawieniu kol wolne obroty sa ok(850-900) tylko przy max skrecie dlawi silnik,wiec krokowy chyba odpada.

Napisano

U mnie było podobnie - spadały obroty, ale silnik nie gasł. Przyczyna objawiła się parę tygodni później, gdy zaczeło coś piszczeć przy pompie wspomagania. Okazało się, że kończy się rolka napinacza paska wieloklinowego, który także napędza pompę wspomagania. Po wymianie jest już cichutko, a przede wszystkim mogę kręcić na parkingu kierownicą do końca i nie ma żadnych problemów z obrotami. smile.gif

Napisano

No przecież robert_01 napisał ci co jest przyczyną...

Poza tym pompa ma najciężej kiedy skręcisz kołą na max bo już nie ma co wspomagać wink.gif Jeżeli bedzie w kiepskim stanie zacznie się zatrzymywac hamyjąc przy tym wał. Jeżeli pasek bedzie luźniejszy, ustąpi i będzie się slizgał i piszczał. Jeżeli naciągnięty - będzie hamował silnik aż do zaduszenia.

Owszem komputer powinien starać sie wyrównać obroty za pomocą krokowego, ale są pewnie granice... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Witam

Spróbuj przeczyścić cały układ wspomagania, bo raczej pompa daje za duży opór dla silnika i gasi go, przecież pompa wspomagania nie jest sterowana żadną elektroniką. A samochód gaśnie przy ful skręcie w obydwie strony czy tylko w jedną?

Napisano
  • Autor

A samochód gaśnie przy ful

> skręcie w obydwie strony czy tylko w jedną?

przy skrecie w obie strony gasnie.chyba faktycznie przeczyszcze caly uklad(wymiana oleju) bo od nowosci nikt w nim nic nie robil to sie zaczyna domagac.

Napisano

Mam to samo od roku frown.gif. Po wymianie ECU trochę pomogło tzn silnik nie gaśnie, lecz obroty falują między 850 a 500. Nie wiem czy winien jest układ wspomagania. U mnie falowanie występuje przy zwiększonym poborze prądu, czyli praca pompy wspomagania przy skręcaniu, albo dmuchawy na max, albo właczenie ogrzewania szyby . Co jest niewiem.gif ? Oczywiście krokowiec wymieniony, EGR i przepustnica przeczyszczone, odma działa...i Tech nie wykazuje żadnych błędów.

Napisano

> Mam to samo od roku . Po wymianie ECU trochę pomogło tzn silnik nie

> gaśnie, lecz obroty falują między 850 a 500. Nie wiem czy winien

> jest układ wspomagania. U mnie falowanie występuje przy

> zwiększonym poborze prądu, czyli praca pompy wspomagania przy

> skręcaniu, albo dmuchawy na max, albo właczenie ogrzewania szyby

> . Co jest ? Oczywiście krokowiec wymieniony, EGR i przepustnica

> przeczyszczone, odma działa...i Tech nie wykazuje żadnych

> błędów.

Ale zgaduję, że masz pompę elektryczną a w c16nz pompa jest napędzana paskiem. Jeśli u Ciebie pompa jest elektryczna to właśnie może w związku z elektryką tak się dzieje (stąd falowanie przy zwiększonym poborze prądu).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.