Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

passat b3

Featured Replies

Napisano

witam. Zastanawiam sie nad paskiem b3. Myśle ze w okolichach 6000+- bym sie zmieścił cfaniaczek.gif.

Jak jest w tych autach z awaryjnością, rudą, cenami części (np. ile kosztuje rozrząd)?

Jakie silniki najlepiej sie sprawują w tych autach, który wybrać i dlaczego?

i ogólnie co byście mogli napisać zeby mnie zachecić do tego modelu lun zniechęcić smile.gif.

pozdro i dzieki za wszystkie odpowiedzi

Napisano

> witam. Zastanawiam sie nad paskiem b3. Myśle ze w okolichach 6000+-

> bym sie zmieścił .

Da rade grinser006.gif

> Jak jest w tych autach z awaryjnością, rudą, cenami części (np. ile

> kosztuje rozrząd)?

Benzyna czy diesel Cie interesuje?

Do mojego 80zł rozrząd + 80zł wymiana.

Ruda to coraz częstsze zjawisko na Passkach. Szczególnie tylna klapa i podłoga z przodu + progi.

> Jakie silniki najlepiej sie sprawują w tych autach, który wybrać i dlaczego?

Benzynowe 8V ponoć długowieczne i najmniejproblemowe, no i oczywiście D TD i TDI

> i ogólnie co byście mogli napisać zeby mnie zachecić do tego modelu

> lun zniechęcić .

Szukaj zadbanego to bedzie niezawodny, ale też za 6000 ciężko Ci bedzie takiego znaleźć, chyba że dopiero do opłat zlosnik.gif

Napisano

> a takie coś?? Co wam sie wydaje na pierwszy rzut oka tak po fotkach?

Na pierwszy rzut oka jest pięknie wypicowany zlosnik.gif

Jak widzę tak wymyty silnik to uciekam gdzie pieprz rośnie zlosnik.gif

Genealnie jak szukasz bezproblemowego samochodu to Pasek jest ok.gif Ja polecam wszystkie 1.8 8V. Sam miałem i było ok.gif. Wujek ma ok 700kkm (pierwszy właściciel, kupiony w Polsce zlosnik.gif i bez remontu nadal jeździ icon_eek.gif silnik AAM).

2.0 8V jest też całkiem całkiem, potrafi paść przepływomierz, jest oczywiście dynamiczniejszy.

Jeżeli jest bezwypadkowy - a o taki trudno to z rdzą nie powinno być najmniejszego problemu ok.gif

Tylko znaleźć dobrego B3 jest bardzo trudno crazy.gif

Acha części są śmiesznie tanie

Napisano

> bym sie zmieścił .

samodzielnie sprowadzony ponad 7k zlotych ale to w maju 2006 i przebiej niecale 150 k km, jak teraz stoja nie wiem

> kosztuje rozrząd)?

rdza - na brzegu tylnej klapy jak ktos sie przyjrzy, no i odpryski pewnie od kamykow (po poprzednim wlascicielu), podwozie pomimo 15 lat nie ma sladow korozji ale autko garazowane, lakier metalic polysk jak nowy

> Jakie silniki najlepiej sie sprawują w tych autach, który wybrać i

> dlaczego?

1.8 na szprycy w sam raz do zagazowania, niewielka ilosc czujnikow, brak przeplywomierza czyli prawie nie ma co sie popsuc jesli chodzi o elektryke, praktycznie wszystko mozna samemu zrobic, rozrzad 75 zeta czesci + 70 dych robota, pompa wodna 62zeta + 2 godzinki (pierwsza pompa w zyciu), plastykowe elementy ukladu chlodzenia wysiadly pewnie ze wzgledu na wiek, a serwisu blizej znalezc sie nie da, najblizszy przed wlasnym domem

> lun zniechęcić .

> pozdro i dzieki za wszystkie odpowiedzi

duuuuzo miejsca zarowno z przodu jak i na tylnej kanapie, passat b5 jesli chodzi o porownanie miejsca w kabinie to klitka, no i b3 ma calkiem spory bagaznik szczegolnie w kombi daje duze mozliosci wykorzystania

jezeli chodzi o zniechecenie to moim zdaniem nienajlepiej auto hamuje a 90KM jakie oferuje silnik na wtrysku jednopunktowym z nog nie zwala i mistrzem w sprincie spod swiatel nie czyni, ale da sie jezdzic, i mnostwo rzeczy mozna ze soba zabrac

jeszcze jeden slaby punkt -spalanie, chociaz na niemieckich autostradach wyszlo mi 6,8 litra to jezdzac po miescie z niestety niezbyt lekka noga potrafi w granicach 12-13 litrow z baku pociagnac, srednio 10l ale za wszystko inne bardzo je cenie smile.gif

Napisano

> bym sie zmieścił .

> kosztuje rozrząd)?

> Jakie silniki najlepiej sie sprawują w tych autach, który wybrać i

> dlaczego?

> lun zniechęcić .

> pozdro i dzieki za wszystkie odpowiedzi

kupiłem takiego zlosnik.gif kombi, jestem bardzo bardzo miło zaskoczony komfortem (w porónaniu do lanosa) i spalaniem (średnio 5-6/100)

jeśli diesel, to 1.6 TD, wbrew pozorom, jest mocniejszy od 1.9 i lepiej dopracowany (choć wydaje się to mało prawdopodobne, jednak tak jest)

co do ceny.. to ciężko będzie coś dobrego upolować w 6 tys zł, nastaw się raczej na 8-10

co do części.. kurde... wiesz co... zastanawiam się po co ja trzymałem tego lanosa, bo pasek nie dość, że mniej pali, jest ogromy w porównaniu do lanosa, to jeszcze częśći są tanie nawet w porównaniu z lanosowymi

zwróć uwagę na tylną klapę i progi czy nie rdzewieją, sprawdź jak sprawa ma się z elektryką (szyby, centralny itp.)

Napisano

> zwróć uwagę na tylną klapę i progi czy nie rdzewieją, sprawdź jak

> sprawa ma się z elektryką (szyby, centralny itp.)

zgadza sie, centralny zamek czasem plata figle, uklad chlodzenia rowniez ale to sa male koszta i slynne passatowe wyrabiajace sie klamki ale to jest praktycznie zaden problem, zdarzaja sie tez problemy z licznikami, ze wskazaniami temperatury i poziomu paliwa, ale to sa albo zimne luty albo taka jedna pierdolka, mi tez to nie dziala, ale w lato moze w koncu to zrobie,

a jak bedziesz kupowal auto ktore pojezdzilo juz w polsce to pewnie bedzie mialo urwany albo naderwany hokej zlosnik.gif uroda polskich drog, kraweznikow i progow w garazach zlosnik.gif

Napisano

> zgadza sie, centralny zamek czasem plata figle, uklad chlodzenia

> rowniez ale to sa male koszta i slynne passatowe wyrabiajace sie

> klamki ale to jest praktycznie zaden problem, zdarzaja sie tez

> problemy z licznikami, ze wskazaniami temperatury i poziomu

> paliwa, ale to sa albo zimne luty albo taka jedna pierdolka, mi

> tez to nie dziala, ale w lato moze w koncu to zrobie,

> a jak bedziesz kupowal auto ktore pojezdzilo juz w polsce to pewnie

> bedzie mialo urwany albo naderwany hokej uroda polskich drog,

> kraweznikow i progow w garazach

Ja kupiłem B3 po bardzo okazjonalnej cenie od właściciela warsztatu, kupił sobie nowego paska półrocznego w pełnym wypasie... a ja skasowałem lanosa i zaproponował mi kupno swojego.

Auto miało dwie wady w momencie zakupu: nagrzewnica działała tylko na 4 biegu (już naprawione) no i wspomniane przez ciebie liczniki wink.gif

Poza tym mam w aucie nowy silnik, który ma przejechane niecałe 17 tys km z czego ja zrobiłem 1000, nowy zawias, drązki, hamulce, całkowicie nowy lakier, konserwację całego auta, cały bagażnik dodatkowych klamotów (łącznie z założonymi już relingami), kompletem kół na lato... takich tam innych ciekawych rzeczy.

Za auto dałem 8.500 i dostałem jeszcze pół roku gwarancji wink.gif Jeździ mi się super. Może nie szybko, ale wygodnie i przede wszystkim tanio, niewspółmiernie tanio w porównaniu do lanosa, który palił ponad 2x tyle w dodatku benzyny droższej o 30-40 groszy na litrze wink.gif

W zasadzie zostało mi założyć głośniki z lanosa, bo są szajsowate w pasku, wyprostować jedną felgę albo wymienić bo jest lekko pokrzywiona i zrobić te nieszczęsne zegary (w sumie muszę tylko podjechać do elektryka, bo już wsio zapłacone, tylko nie mam kiedy).

W szoku byłem kiedy do bagażnika wrzuciłem poza swoją nierozłączną skrzyneczką z klamotami jeszcze podsufitkę z lanosa, jakieś plastiki, zrobiłem zakupy a tam jeszcze było miejsce smile.gif

Tak, że generalnie... polecam auto smile.gif

Napisano
  • Autor

> kupiłem takiego kombi, jestem bardzo bardzo miło zaskoczony

> komfortem (w porónaniu do lanosa) i spalaniem (średnio 5-6/100)

> jeśli diesel, to 1.6 TD, wbrew pozorom, jest mocniejszy od 1.9 i

> lepiej dopracowany (choć wydaje się to mało prawdopodobne,

> jednak tak jest)

> co do ceny.. to ciężko będzie coś dobrego upolować w 6 tys zł, nastaw

> się raczej na 8-10

> co do części.. kurde... wiesz co... zastanawiam się po co ja

> trzymałem tego lanosa, bo pasek nie dość, że mniej pali, jest

> ogromy w porównaniu do lanosa, to jeszcze częśći są tanie nawet

> w porównaniu z lanosowymi

> zwróć uwagę na tylną klapę i progi czy nie rdzewieją, sprawdź jak

> sprawa ma się z elektryką (szyby, centralny itp.)

6000 to tak podałem po przeglądnięciu allegro grinser006.gif

silnik to albo 2.0 albo tak jak piszesz 1.6 td grinser006.gif

aha i jak już coś to napewno sedan

Napisano

> 6000 to tak podałem po przeglądnięciu allegro

> silnik to albo 2.0 albo tak jak piszesz 1.6 td

> aha i jak już coś to napewno sedan

eee... jeśli benzyna to VR6 i żaden inny biglaugh.gif jeśli diesel to tylko 1.6 TD

no i nie rozumiem... tego sedana... no ale powiem bez bicia, że to moje pierwsze kombi w życiu biglaugh.gif tylko i wyłącznie dlatego, że to była okazja i cholera powiem... przełamałem się hehe.gif jak nienawidziłem kombi za wygląd, tak pokochałem za praktyczność wink.gif

Napisano

> 6000 to tak podałem po przeglądnięciu allegro

> silnik to albo 2.0 albo tak jak piszesz 1.6 td

> aha i jak już coś to napewno sedan

mi sie akurat tylko kombi podoba jeśli o b3 chodzi zresztą wg badan kobiety najchetniej kochaja sie wlasnie w kombi yay.gif

a w razie czego można np przeprowadzke zrobić, nieraz jezdzilem zaladowany po dach zaczynajac zaraz za przednimi fotelami i naprawde duuuzo sie w tym aucie miesci

...ehhh vr6 marzenie ale ktora matka to wykarmi, chociaz gdyby mnie bylo stac na vr6+sekwencje lpg to bym sie dlugo nie zastanawial zlosnik.gif

Napisano

> mi sie akurat tylko kombi podoba jeśli o b3 chodzi zresztą wg badan

> kobiety najchetniej kochaja sie wlasnie w kombi

> a w razie czego można np przeprowadzke zrobić, nieraz jezdzilem

> zaladowany po dach zaczynajac zaraz za przednimi fotelami i

> naprawde duuuzo sie w tym aucie miesci

> ...ehhh vr6 marzenie ale ktora matka to wykarmi, chociaz gdyby mnie

> bylo stac na vr6+sekwencje lpg to bym sie dlugo nie zastanawial

hmmm... teoretycznie mnie stać na vr6 i sekwencję... ale po co wink.gif szkoda mi jednak na to kasy... tak samo jak na jakikolwiek tuning jakiegokolwiek auta zlosnik.gif już się po lanosie wyleczyłem z pakowania w auto kasy, która nigdy się nie zwróci

co do paska... to chodzą mi po głowie tylko lepsiejsze hamulce, jakieś mocniejsze zaciski i tarcze nacinane, wiercone, wentylowane

Napisano

> co do paska... to chodzą mi po głowie tylko lepsiejsze hamulce,

> jakieś mocniejsze zaciski i tarcze nacinane, wiercone,

> wentylowane

zakaldaj piasty + tarcze + zaciski od VR i masz hamulce claps.gif

Napisano

> zakaldaj piasty + tarcze + zaciski od VR i masz hamulce

jaki jest orientacyjny koszt ?

Napisano

> jaki jest orientacyjny koszt ?

mysle ze w 1000PLN spokojnie zmiescisz sie z nowymi tarczami i klocki + uzywane zaciski i piasty

VR ma piasty 5x100mm i tarcze z przodu 288mm ok.gif (min 15" felga i to nawet nie wszystkie wejda)

Napisano

> mysle ze w 1000PLN spokojnie zmiescisz sie z nowymi tarczami i klocki

> + uzywane zaciski i piasty

> VR ma piasty 5x100mm i tarcze z przodu 288mm (min 15" felga i to

> nawet nie wszystkie wejda)

a idź mi w cholerę zlosnik.gif 1000 zł za klocki, tarcze i piasty, drugie tyle za stalówki z oponami biglaugh.gif to ja postoję hehe.gif

jeszcze na łeba nie upadłem, poczekam aż gdzieś się trafi jakiś skasowany pasek za grosze wink.gif i z niego powyciągam wink.gif

Napisano

> a idź mi w cholerę 1000 zł za klocki, tarcze i piasty,

jak sie zachcianki na 5x100mm to niestety trzeba tyle wydac

> drugie tyle

> za stalówki z oponami to ja postoję

jakie stalowki jka juz to alu...

> jeszcze na łeba nie upadłem, poczekam aż gdzieś się trafi jakiś

> skasowany pasek za grosze i z niego powyciągam

szukaj od VR lub 2.0 16V 150KM lub TDI 110KM

Napisano

> jak sie zachcianki na 5x100mm to niestety trzeba tyle wydac

> jakie stalowki jka juz to alu...

> szukaj od VR lub 2.0 16V 150KM lub TDI 110KM

mam lepszego plana.. pobimbam się tym z rok - dwa a potem focus rs zlosnik.gif jakaś audica s czy cuś takiego mocno mocniejszego wink.gif

Napisano

> co do paska... to chodzą mi po głowie tylko lepsiejsze hamulce,

> jakieś mocniejsze zaciski i tarcze nacinane, wiercone,

> wentylowane

o tak, o ile jeszcze w mieście da sie hamowac to zatrzymac sie lub znacząco zwolnic ze 160 to nie lada wyczyn dla b3 :/

nieraz sie człowiek przed zjazdem z szybszej drogi spocił

Napisano

> o tak, o ile jeszcze w mieście da sie hamowac to zatrzymac sie lub

> znacząco zwolnic ze 160 to nie lada wyczyn dla b3 :/

> nieraz sie człowiek przed zjazdem z szybszej drogi spocił

ja tam nie wiem... więcej niż 130 tym nie jechałem i więcej mi nie trzeba w sumie wink.gif

Napisano

> o tak, o ile jeszcze w mieście da sie hamowac to zatrzymac sie lub

> znacząco zwolnic ze 160 to nie lada wyczyn dla b3 :/

nie dla kazdego cfaniaczek.gif

> nieraz sie człowiek przed zjazdem z szybszej drogi spocił

hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.