Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cos syczy

Featured Replies

Napisano

Jak stoje i silnik chodzi, obojetnie czy na LPG czy na Pb95 icon_eek.gif

Syczy jakby sie gaz ulatnial i to ostro, tylko ze nic nie smierdzi gazem.

Syczy z okolic reduktora.

Wpadlem na pomysl ze moze filtr gazu sie jakos urwal i tak gaz syczy w nim, tylko ze gaz chyba nie leci jak sie jedzie na benzynie ? icon_eek.gif

Jak przyspieszam to nie syczy (tzn moze syczy, ale ciszej), ale jak stoje na postoju, lub jade, ale nie dodaje gazu,t o syczy baaaaardzo wyraznie icon_rolleyes.gif

Instalacja wtrysku gazu IV generacja. Firma OMVL.

Jakies pomysly ? icon_eek.gif

Nie boje sie ze wylece w powietrze, ale jest to deko irytujace, pozatym boje sie pojechac w trase, bo cholera wie czy nie stane icon_eek.gif

Napisano

Witam

Może po prostu gdzieś zapowietrza się parownik i tak słychać, tzn do płynu przedostaje się powietrze. Ciekawe czy po przekręceniu kluczyka i nie odpalaniu też syczy ??

A! może zasysa lewe powietrze i tak słychać...np. nie dokręcona opaska zaciskowa na gumie ?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Może po prostu gdzieś zapowietrza się parownik i tak słychać, tzn do

> płynu przedostaje się powietrze. Ciekawe czy po przekręceniu

> kluczyka i nie odpalaniu też syczy ??

> A! może zasysa lewe powietrze i tak słychać...np. nie dokręcona

> opaska zaciskowa na gumie ?

Nie syczy jak przekrece kluczyk. Musze odpalic silnik zeby syczalo.

Jak zgasze to syczy jeszcze z sekunde (przez taki czas przez jaki widze jeszcze ze pala sie kontrolki na wskazniku gazu)

Wydaje mi sie ze nie ma mozliwosci brania lewego powietrza. Gdyby gdzies byla taka dziura, to predzej wydostawalby sie gaz, bo jest pod wiekszym cisnieniem. TO syczy jakby wewnatrz parownika

Napisano
  • Autor

> OT: ile Ci pali?

Zalezy jak puluje zlosnik.gif

Ostatnio jak jechalem z Pragi po autostradzie szybko devil.gif, a pozniej w miare dynamicznie (po polskiej stronie TIRy) to dojechalem daleko za Wroclaw wink.gif Zrobilem ponad 390km na baku gazu, zanim musialem przerzucic na benzynke wink.gif. Pozniej jak zatankowalem i trafilem na jakiegos Lanosa za ktorym moglem dawac w palnik (bo po drodze dostalem mandat od pajacy z szuszarka sick.gif), to nawet do Warszawy nie dojechalem. Gaz sie skonczyl jak bylo cos ponad 280km zlosnik.gif. Do baku wchodzi jakies 35-37l, w zaleznosci jak zatankuje wink.gif

Jak jechalem naprawde rekreacyjnie to zjaral 7.5 litra. Nie wiem ile przejechalbym na baku, ale zatankowalem ze strachu, bo myslalem ze sie juz na benzyne przelaczyl a ja o tym nei wiem. Bylo grubo ponad 400km smile.gif

Napisano

> Nie syczy jak przekrece kluczyk. Musze odpalic silnik zeby syczalo.

> Jak zgasze to syczy jeszcze z sekunde (przez taki czas przez jaki

> widze jeszcze ze pala sie kontrolki na wskazniku gazu)

> Wydaje mi sie ze nie ma mozliwosci brania lewego powietrza. Gdyby

> gdzies byla taka dziura, to predzej wydostawalby sie gaz, bo

> jest pod wiekszym cisnieniem. TO syczy jakby wewnatrz parownika

Sprawdź wszystkie połączenia przewodów powietrznych, i wężyki podciśnieniowe.... hmm.gif nic innego nie przychodzi mi do głowy...

Możesz też zakręcić zawór na butli, wypalić z przewodów gaz i wtedy sprawdzić (na benzynie) czy coś jeszcze syczy...

Napisano

Bardzo prawdopodobne ze filtr. Mi sie niedawno przedarl filtr ale powietrza i syczał az sie na początku przestraszyłem.

Napisano

Też mam lanosa i też mi syczy ... okolice rura którą zasysane jest powietrze z filtra powietrza, w momencie gdy wpada do silnika jest taka metalowa obejma to chyba z niej tak syczy...

Nie wiem czy to nienormalne - zakładam, że normalne mam autko 2 miesiące i od początku syczało.

Intensywność syczenia zmienia się wraz z regulowaiem reduktora (i obrotów).

Moja teoria jest taka, że w przypadku, kiedy auto ma przykręcony gaz (dostaje go mało) to zwiększa się wydatek powietrza i niestety pobiera go niekoniecznie poprzez filtr.

Niestety nie widzę możliwości usunięcia tej przypadłości więc jeżdzę tak...

Byłem na przeglądzie i nikt sie robił z tego problemu więc zakładam, że to nie jest awaria tylko niektóre lanoski tak mają.

Może zapytaj w forum lanosa komu syczy cool.gif

postaram się zrobic zdjęcia i wysłać na maila (okolice mojego syczenia).

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odpadl jakis wezyk od reduktora. Gazownik powiedzial ze to jakis od nadcisnienia (a moze od podcisnienia).

W kazdym badz razie auto jechalo normalnie a uciekalo......powietrze zlosnik.gif

Nie wiem skad sie tam bralo powietrze, nie znam sie.

Jak sie pytalem, to gazownik powiedzial ze przez to nie bylo jakis tam odczytow, ale widac nic to nie szkodzilo, bo roznicy w spalaniu i osiagach nie bylo (albo nie zauwazylem) wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.