Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwne szarpanie - woda w baku?

Featured Replies

Napisano

Mam dziwny problem :-( przy mocniejszym wcisnieciu gazu samochod zaczyna dziwnie szarpac. Nie wciskam do dechy ale z umiarem poniewaz 250-300km wczesniej mialem wymiane pierscieni. Czy to moze byc wina gaznika, bo jeszcze nie jest dokladnie wyregulowany, ale mechanik powiedzial ze lepiej wyregulowac jak sie dobrze pierscienie uloza. Dodam ze problem raczej wystepuje jak juz jest ok 3-5 litrow paliwa. NIestety niestac mnie obecnie na zatankowanie za wieksza kwote ale jak jest ok 10litrow to juz tego sie tak nie odczuwa. To moze byc spowodowane woda w zbiorniku? Prosilbym o jakies rady :-)

(swiece zmienione wczoraj, kopulka tydzien temu, modul 4 dni temu, przewody 2 miesiace temu)

Napisano

Dodam ze problem raczej wystepuje

> jak juz jest ok 3-5 litrow paliwa . ale jak jest ok 10litrow to juz się tego nieodczuwa .

Już sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie,. Nie ma auta które by chciało jeździć bez paliwa waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Przed robieniem pierscieni nie bylo takich problemow nawet jak paliwa bylo bardzo malo. Myslalem ze moze to z powodu regulacji gaznika.

Jak sie pozbyc tej wody?

Napisano

> Przed robieniem pierscieni nie bylo takich problemow nawet jak paliwa

> bylo bardzo malo. Myslalem ze moze to z powodu regulacji

> gaznika.

> Jak sie pozbyc tej wody?

Ja tak miałem jak mieszanka była zbyt bogata, wciskałem gaz a zamiast przyspieszać to go dusiło, zmniejszyłem dawke paliwa, zwiększyłem prędkość biegu jałowego i po problemie, zalałem jeszcze do baku liquil moly do czyszczenia gaźników i wszystko ok.

Napisano

> Przed robieniem pierscieni nie bylo takich problemow nawet jak paliwa

> bylo bardzo malo. Myslalem ze moze to z powodu regulacji

> gaznika.

> Jak sie pozbyc tej wody?

Jak silnik jest na doarciu to narazie nie eksperymentuj tylko zatankuj sobie chociaz zbiornik do polowy ( oczywiscie lepiej do pelna). Jak polatasz nim juz troszke to mozna dolac do zbiornika denaturatu. Mozna powiedziec 1L na caly zbiornik paliwa benzyny.

Pozdro i powodzenia.

Napisano
  • Autor

Oki dzieki za rady, a jeszcze jest jedna rzecz, jak otwieram korek wlewu paliwa to slysze takie Sssss. Nie ma duzego znaczenia ile jest paliwa. Jest to od okolo miesiaca. Czym to moze byc spowodowane?

Napisano

> Oki dzieki za rady, a jeszcze jest jedna rzecz, jak otwieram korek

> wlewu paliwa to slysze takie Sssss. Nie ma duzego znaczenia ile

> jest paliwa. Jest to od okolo miesiaca. Czym to moze byc

> spowodowane?

Masz szczelny bak ok.gif

Napisano

> Oki dzieki za rady, a jeszcze jest jedna rzecz, jak otwieram korek

> wlewu paliwa to slysze takie Sssss. Nie ma duzego znaczenia ile

> jest paliwa. Jest to od okolo miesiaca. Czym to moze byc

> spowodowane?

jezeli chcesz sie pozbyc wody to przy wiekszym tankowaniu(1/2 baku) dolej 0.5 litra denaturatu,to wytepi ta wode..a co do syczenia z baku to jak ci to przeszkadza to natnij delikatnie uszczelke przy korku to pomoze..tylko uwazaj zebys jej nieprzeciol.. palacz.gif

Napisano

> ..a co do syczenia z

> baku to jak ci to przeszkadza to natnij delikatnie uszczelke przy korku to pomoze..tylko uwazaj zebys jej nieprzeciol..

A po jakiego walca ro robić?

Napisano

Syczenie oznacza podciśnienie w baku, może nawet to być powodem szarpania

To znaczy, że plastykowy przewód "oddechowy" z baku jest załamany i nie ma przelotru powietrza. Musisz go wymienić albo przywrócić mu drożność . ja z lenistwa zrobiłem to drugie - włożyłem od wolnego końca, poza zagięcie, kawałek aluminiowego drutu; to pozwoliło wyprostować troche załamanie i utworzyć szczelinę dla "oddychania" zbiornika.

Zamiast tego nacinania uszczelki korka wlewu raczej bym nie polecał, bo właśnie tędy też będzie mogła dostawać się woda.

Czy nie masz czasem pompy w zbiorniku? Jeśli tak, to musisz jej zapewnić sporo paliwa, bo inaczej szybko się zjara.

Pozdro. banana-wave.gif

Napisano
  • Autor

Zalalem zbiornik do polowy, wlalem ok 0.2l denaturatu. Przejezdzilem z 60km ale zero poprawy. Samochod zachowuje sie tak jakby przy wdepnieciu mocniejszym gazu brakowalo mu paliwa i sie lekko dusil, po puszczeniu gazu wszystko wraca do normy.

Napisano

> Zalalem zbiornik do polowy, wlalem ok 0.2l denaturatu. Przejezdzilem

> z 60km ale zero poprawy. Samochod zachowuje sie tak jakby przy

> wdepnieciu mocniejszym gazu brakowalo mu paliwa i sie lekko

> dusil, po puszczeniu gazu wszystko wraca do normy.

Wyreguluj gaźnik i problem zniknie.

Napisano

> Zalalem zbiornik do polowy, wlalem ok 0.2l denaturatu. Przejezdzilem

> z 60km ale zero poprawy. Samochod zachowuje sie tak jakby przy

> wdepnieciu mocniejszym gazu brakowalo mu paliwa i sie lekko

> dusil, po puszczeniu gazu wszystko wraca do normy.

Pewnie mieszanka za bogata.

Napisano
  • Autor

kurde, ta rurka jest ok, gaznik wyregulowany, - to samo

teraz mechanik podlaczyl od filtra do gaznika taka kurke jak na zdjeciu, wczesniej tego nie bylo i problemu tez nie bylo, albo w gazniku albo w filtrze juz dokladnie nie pamietam byla ta dziurka zatkana odetkach i podlazyl ten wezyk, moze to tego wina? jak ja odlacze od filtra to poprawy nie ma, bezsensu frown.gif

C2317019_4.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.