Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana nagrzewnicy w astrze G

Featured Replies

Napisano

witam

mam takie pytanie: rozkrecilem plastiki i odkrecilem ta plastikowa miske pod nagrzewnica, tylko mam problem bo cos jeszcze trzyma ta miske, tak jakby byla przykrecona od strony silnika. czy jezeli jakos uda mi sie odkrecic ta miske to czy potem nagrzewnica wyjdzie bez problemu czy czekaja mnie kolejne niespodzianki? a jak wyglada sprawa z ponownym jej wlozeniem? bede wdzieczny za wskazowki. mam diesla z klimatyzacja.

pozdrawiam

Napisano

> witam

> mam takie pytanie: rozkrecilem plastiki i odkrecilem ta plastikowa

> miske pod nagrzewnica, tylko mam problem bo cos jeszcze trzyma

> ta miske, tak jakby byla przykrecona od strony silnika. czy

> jezeli jakos uda mi sie odkrecic ta miske to czy potem

> nagrzewnica wyjdzie bez problemu czy czekaja mnie kolejne

> niespodzianki? a jak wyglada sprawa z ponownym jej wlozeniem?

> bede wdzieczny za wskazowki. mam diesla z klimatyzacja.

> pozdrawiam

Od strony silnika trzyma ją mocowane na dwie długie śruby odprowadzenie wody spod nagrzewnicy.Dojście do niej tylko z kanału i to bardzo kiepskie.Jest to taki czarny element z zakrzywioną do dołu gumową rurką

Powodzenia przy odkręcaniu.uprzedzam jeszcze raz - śruby są bardzo długie i ciężko je wykręcić.Nie próbuj ich wyrywac pod koniec bo one wchodzą w elementy plastikowe tej miski i je możesz poniszczyć

Napisano
  • Autor

wlasnie tak mi sie wydawalo ze sa jakies sruby bo czulem je pod reka jak siegalem reka na dol komory silnika. nie widzialem co dokladnie wykrecam wiec dalem sobie spokoj:) a jak juz odkrece te sruby to czy potem jest jakis problem z wyjeciem samej nagrzewnicy a potem z jej ponownym wlozeniem? bo tam ida takie dwie dlugie rurki pod deske i w sumie to nie widac jak je wcisnac w te odtwory do komory silnika

dzieki z gory za pomoc

Napisano

Nagrzewnica jest przymocowana czymś na kształt widełek z drutu aluminiowego po jednym (widelcu) z każdej strony przyglądnij się dokładnie z latareczką i ujrzysz je. Jak je wyciągniesz kombinerkami w kierunku drzwi z lewej i prawej strony to nagrzewnica wychodzi jak ta lala z 2 rurek. Uszczelki oringi polecam kupić oryginalne parę zł. w Service Opla. to tylko przecieka najczęściej = u mnie poszło po 180tys. km dlugie śruby od strony silnika, które wykręcasz baaaaardzo długo bo są długie i niewygodnie się je odkręca torxem nie musisz ich wykręcać całkowicie bo zarąbiesz się. Nie wiem jak Ci te widełki opisać ale zobaczysz jak się przypatrzysz są z aluminium. Powodzenia. smile.gif

Napisano
  • Autor

> nagrzewnica wychodzi jak ta lala z 2 rurek.

mam rozumiec ze wcale nie musze wyciagac rurek biegnacych do komory silnika bo nagrzewncie mozna od nich odpiac?

pozdrawiam

Napisano

Nagrzewnica ma rurkę o mniejszej średnicy, zaś z komory silnikowej wychodzi deczko grubsza tam jest oring, który puszcza. I te musisz wymienić.

Napisano

też kiedyś się męczyłem z wyjęciem nagrzewnicy bo chciałem się dostać do zaworu nagrzewnicy bo prawdopodobnie jest uszkodzony. Doszedłem właśnie do etappu zdejmowania dolnej osłony nagrzewnicy ale coś jeszcze blokowało w okolicach miejsca zaznaczonego na foto więc dałem sobie spokój.

278452945-nnnnn.jpg

post-32343-1435247932681_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

to co pokazales to jest zlapane dwiema srubami od strony silnika. w nagrzewnicy jest jakis zawor? na jakiej zasadzie dziala? bo moze to wlasnie ten zawor u mnie tez nawala

pozdrawiam

Napisano

Podłączam się do pytania, czy w nagrzewnicy jest zaworek, który otwiera i zamyka dopływ wody z silnika, czy przepływ wody jest ciągły, a tylko przepływ powietrza jest regulowany ( zimne omija nagrzewnicę , ciepłe przez nagrzewnicę )?

Napisano

Podobno jeśli jest klima to jest też zawór przy nagrzewnicy. Działa wtedy gdy się włączy klimę i regulator temperatury ustawi maxymalnie na zimne - wtedy chłodziwo(płyn) omija nagrzewnice.

Napisano
  • Autor

powiedzcie mi jak to jest mozliwe ze rurka biegnaca do nagrzewnicy od strony komory silnika jest goraca a przy wejsciu do nagrzewnicy (wymacalem ja pod tapicerka) jest ledwo ciepla?? czy na tym odcinku za tapicerka jest cos co moze blokowac przeplyw wody?

pozdrawiam

Napisano

> powiedzcie mi jak to jest mozliwe ze rurka biegnaca do nagrzewnicy od

> strony komory silnika jest goraca a przy wejsciu do nagrzewnicy

> (wymacalem ja pod tapicerka) jest ledwo ciepla?? czy na tym

> odcinku za tapicerka jest cos co moze blokowac przeplyw wody?

> pozdrawiam

jest zawór:

278467753-nnnnn1.jpg

post-32343-14352479416093_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

na jakiej zasadzie dziala ten zawor? w jaki sposob jest sterowany?

Napisano

> na jakiej zasadzie dziala ten zawor? w jaki sposob jest sterowany?

Już pisałem zlosnik.gif

odcina przepływ cłodziwa przez nagrzewnicę gdy włączysz klimę a pokrętło od temperatury ustawisz max. na zimne - jeśli się mylę to niech ktoś poprawi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> pokrętło od temperatury ustawisz max. na zimne

czyli ten zawor sterowany jest jakas linka?

Napisano

> czyli ten zawor sterowany jest jakas linka?

Linką nie, na końcu zakresu regulacji temperatury (max zimne) jest mikro włącznik, kiedyś rozbierałem te pokrętła od nawiewów bo wymieniałem tam żarówkę i wtedy zerknąłem że jest taki włącznik.

Napisano
  • Autor

hmm bede musial chyba troche w tym pogrzebac. moze u mnie to kwestia wlasnie tego zaworka bo nadmuch grzeje mi tylko czasami przy wysokich obrotach a przy niskich nie grzeje.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Linką nie, na końcu zakresu regulacji temperatury (max zimne) jest

> mikro włącznik, kiedyś rozbierałem te pokrętła od nawiewów bo

> wymieniałem tam żarówkę i wtedy zerknąłem że jest taki włącznik.

A mógłby kolega tak dla mnie:) jak już się silnik nagrzeje sprawdzić ręką czy ten plastik pod nagrzewnicą robi się ciepły??

Chodzi o to że u mnie coś dzisiaj klima nie działała(leciało ledwo chłodniejsze powietrze niż bez) i tak sobie sprawdziłem ręką to ta obudowa była bardzo ciepła. Z tego co wyżej wyczytałem to ten zaworek powinien zamykać obieg... u mnie coś chyba nie bangla:(

Jaka może być przyczyna??

Ogólnie bez klimy to też mi się wydaje że powietrze leci cieplejsze niż na zewnątrz jest..

Pokrętło samo w sobie działa.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam

Wymontowałem właśnie nagrzewnicę i mam pytanie. Auto jest z klimą a przy nagrzewnicy nie mam elektrozaworu. Jest za to plastikowy łącznik pomiędzy nagrzewnicą a rurkami z komory silnika ( w załączniku zdjęcie z Allegro). W tym łączniku jest ślepy zatrzask, do którego zapięta jest wtyczka z 2 przewodami.

Poza tym nagrzewnicy nie trzymały u mnię opisane wcześniej aluminiowe widelce. Mam pytanie - czy wychodziły takie egzemplarze czy ktoś poprostu wymienił elektrozawór na łącznik ? Da się zamontować elektrozawór - chodzi o jego wymiary ?

A tak na marginesie - Opel się nie popisał - umieścić złącze nagrzewnicy wewnątrz auta to kiepski pomysł. Mam małe bagno w samochodzie, muszę teraz zdemontować przednie fotele i jakoś wysuszyć wykładzinę oslabiony.gif

post-61740-14352481321401_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Poza tym nagrzewnicy nie trzymały u mnię opisane wcześniej aluminiowe

> widelce. Mam pytanie - czy wychodziły takie egzemplarze czy ktoś

> poprostu wymienił elektrozawór na łącznik ? Da się zamontować

> elektrozawór - chodzi o jego wymiary ?

witam

w mojej astrze nie bylo nawet tego czarnego elementu miedzy rurkami a mam klime w aucie

pozdrawiam

Napisano

> witam

> w mojej astrze nie bylo nawet tego czarnego elementu miedzy rurkami a

> mam klime w aucie

> pozdrawiam

Czyli nie każda A II z klimą ma taki zawór. Może zależy to od producenta bo w astrach jest ich dwóch: berth i delphi. Najlepiej zadzwonić do ASO i tam podpytać jak to jest z tym zaworem.

Napisano

Nagrzewnica nowa Behr 9007474 za 184

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.