Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manual-Demontaż wkładów lusterek elektrycznych <Mk II/FL>

Featured Replies

Napisano

Co prawda manuale dotyczące lusterek zewnętrznych na orgu są aż trzy, ale żaden z nich nie opisuje rozwiązania problemu ściągania wkładów lusterek, a na pewno nie ściągania wersji elektrycznej.

Różnica pomiędzy manualnymi, a elektrycznymi lusterkami jest taka, że w manualnych po wysterowaniu lustra maksymalnie na dół i do wewnątrz można je jeszcze odciągnąć, gdyż głowica ma pewnien luz, którego nie posiada głowica lusterka elektrycznego. Straszono mnie, że wyciągnięcie lusterka elektrycznego udaje się tylko poprzez zbicie szkła icon_rolleyes.gif, co nie bardzo mnie zadowalało.

Postanowiłem popróbować wymontowac wkład wedle wskazówek z lusterka manualnego, no i takie są tego efekty:

1. Z długiego gwoździa montujemy haczyk, którym będziemy podważać zaczepy. Gwódź długi, ostrą końcówkę szlifujemy do uzyskania kształtu pokazanego na fotce, następnie samą końcówkę zaginamy.

278455049-2.jpg

2. Krok następny to ustawienie lusterka w pozycji do wewnątrz (do szyby) i na dół, bierzemy latarkę i namierzamy dwa górne zaczepy, używając gwoździa, podciągamy je do siebie i na lusterko obserwując czy zeskoczyły z głowicy. W ten sposób postępujemy z zaczepami po prawej stronie głowicy lusterka (4 szt.)

278455049-3.jpg

278455049-333.jpg

Jak zwolnimy w/w 4 zaczepy po prawej stronie, możemy delikatnie z wyczuciem spróbować ciągnąć prawą stronę wkładu, powinien wyskoczyć bez problemu.

Oczywiście warto podkreślić, że operacja pójdzie łatwiej jeżeli lusterko i jego wewnętrzne elementy będą miały temperaturę pokojową przynajmniej, plastik będzie bardziej elastyczny, mniej poddatny na złamania.

278455049-4.jpg

No i to tyle, na temat demontażu wkładu, w przypadku lusterek ogrzewanych należy pamiętać o odłączeniu kabelków zasilających.

Demontowałem lusterko z powodu spalonej maty, Yaboll postawił taką diagnozę na podstawie pomiarów na kostce wchodzącej do lusterka.

Dalsza część prac to odklejenie adaptera, który utrzymuje lusterko na głowicy (to właśnie na nim są w/w zaczepy). Z pomocą przy odklejaniu tego plastikowego adaptera przyjdzie nam opalarka lub suszarka (lekkie podgrzanie, celem rozpuszczenia kleju) cienki śrubokręt lub scyzoryk, którego ostrze wpychamy miejsce w miejsce między taśmę klejącą, piankową, a adapter. Następnie podgrzewany sobie już samą taśmę i zaczynając z jednego z narożników powinniśmy bez problemu odkleić ją palcami, pozostałości po starej macie grzewczej zdrapiemy np. żyletką. Wszystko czyścimy NITRO i składamy w całość.

278455049-5.jpg

Warto pamiętać o zdjęciu sobie odległości umieszczenia adaptera od krawędzi lusterka, przydadzą się przy ponownym przyklejaniu adaptera, dokładność w tym miejscu jest wskazana, ze względu na praktycznie dokładnie wymierzoną obudowę lusterka (przy krzywym klejeniu lusterko może mieć mniejszy zakres pracy albo może w ogóle nie dać się regulować, jeśli będzie blokować się o ścianki obudowy).

post-40970-14352479338498_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> no super, zatem bedziesz miał przyjemność wyjmowania moich wkładów z

> lusterek

dobra, postaram się to jednak zrobić tak, abyś mimo wszystko wziął ode mnie te wkłady rotfl.gif.

Aha, a propos mat grzewczych polecam allegrowicza Bodek206, a konkretnie oferowane przez niego maty GB10S ok.gif

Napisano

> dobra, postaram się to jednak zrobić tak, abyś mimo wszystko wziął

> ode mnie te wkłady .

> Aha, a propos mat grzewczych polecam allegrowicza Bodek206, a

> konkretnie oferowane przez niego maty GB10S

chyba nawet te same kupowalem i nie wiem czy nie jest to osoba nawet z kacika.

Napisano
jednak się udało brawo.gif,a ja wątpiłem...
Napisano
  • Autor

> jednak się udało ,a ja wątpiłem...

powiem Ci, że poszło jak po maśle, zero problemu, potem tylko trochę babraniny z klejem natomiast mam new problem, bo strzeliła mi linka pionowa od składania fotela, już ją wymontowałem co prawda no ale trza zamówić, bo nie dało się jej zreanimować.

Napisano

Bardzo ładna FR-ka, ale robota iście zegarmistrzowska i precyzyjna. Podziwiam za cierpliwość przy zabawie z tymi zaczepami. Mnie by już krew zalała przy pierwszym zaczepie.

claps.gifclaps.gifclaps.gif

Napisano

Gratki claps.gifclaps.gif Robota pierwsza klasa i napewno nie można jej robić po nocnej imprezie z niestabilnymi rączkami hehe.gif

Super waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo ładna FR-ka, ale robota iście zegarmistrzowska i precyzyjna.

> Podziwiam za cierpliwość przy zabawie z tymi zaczepami. Mnie by

> już krew zalała przy pierwszym zaczepie.

też jestem niecierpliwy, a straszony wybijaniem lusterka tym bardziej się denerwowałem, żeby jednak nie urwać, żeby nie ułamać, a nóż widelec się uda, jednym słowem starałem się mocno. I ździwiłem się okropniście jak po 3 minutach lusterko wisiało na kablach od ogrzewania. Tak jak pisałem podstawa to nagrzane i elastyczne przez to plastiki ok.gif

Wystarczy odpiąć 3 może 4 reszta pójdzie z górki sama przy delikatnym wyciąganiu lusterka.

Napisano

hurraa 270635636-JUMP2.gif Zatem klepie sobie Twoje racki oink.gif i skillsy do wyjęcia moich wkładów biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> hurraa Zatem klepie sobie Twoje racki i skillsy do wyjęcia moich

> wkładów

Hehe Górnik hehe.gif

Ty tam lepiej nic nie klep, a tym bardziej mi nic nie klep tuk.gifbiglaugh.gif

spox jeżeli chodzi o narzędzie to mogę Ci udostępnić resztę zrobisz sam 270751858-jezyk.gif, wprawa w robotach precyzyjnych Ci sie przyda biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.