Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regulator napiecia

Featured Replies

Napisano

Prosba do posiadaczy EPC. Silnik;X 16 SZR rok 1999 ,alternator BOSCH ,jaki nr. katalogowy regulatora napiecia do tego alternatora?

Z rezystorem czy bez? Dziękuję za ewentualną podpowiedż.

Napisano

> Prosba do posiadaczy EPC. Silnik;X 16 SZR rok 1999 ,alternator BOSCH

> ,jaki nr. katalogowy regulatora napiecia do tego alternatora?

> Z rezystorem czy bez? Dziękuję za ewentualną podpowiedż.

Bądź łaskaw zatem napisać, czy posiadasz wspomaganie???

Pzdr.

Napisano
  • Autor

Dziękuje za zainteresowanie tematem.Szczerze mówiąc nie widzę zwiazku przyczynowego regulatora napięcia ze wspomaganiem... Ale skoro Twierdzisz ze to istotne., opowiadam ,tak posiadam wspomaganie i wszystkie inne elekyryczne dodatki.Ponadto ABS,klime ,poduszki i.t.d Pozdrawiam sciana.gif

Napisano

> Szczerze mówiąc nie widzę zwiazku

> przyczynowego regulatora napięcia ze wspomaganiem...

Pytanie było uzasadnione, bo EPC odróżna na wstępie czy jest wspomaganie czy nie wink.gif Dopiero potem sprawa się wyjaśnia. Różnice są w elementach altrnatora (m. in mocowanie i koło pasowe) ale regulatory są takie same.

Ale nie będzie tak łatwo wink.gif Musisz zobaczyć czy masz regulator zintegrowany za szczotkami (czyli jest zamontowany "na wierzchu" alternatora) czy oddzielnie niż szczotki (czyli zamontowany wewnątrz alternatora).

12 04 271 jeżeli rozdzielony ze szczotkami, 12 04 259 jeżeli jest zespolony ze szczotkami.

W razie wątpliwości zapodam jakieś obrazki wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

No cóż, kto pyta.. ten nie wie. Tym bardziej jak Ci deszcz w robocie pomaga...Jutro zajme sie tym do końca ,wezmę poprostu obydwa regulatory które podał LELEK(dziekuje) i jeden z nich musi pasować,a drugi zwrócę w sklepie,gdzie mówią mi to samo,że albo ,albo

Dowcip polega na tym, że z tyłu alternatora jest plastikowy dekiel na zewnątrz wychodzą dwie śuby,do których przykręcone są kable. Jedna z tych srób(nakrętka) jest troche uparta ,tak że najrozsądniej bedzie wymontować alternator i wtedy wszystko bedzie jasne.W każdym razie ten samochód zadziwia mnie czasami,chodż da się lubic...

Napisano

Zobacz na oba obrazki. Alternatory różnią się nie tylko regulatorami ale także wyglądem zewnętrznym. Który bardziej przypomina Twój?

278472117-a_mx.JPG

Drugi:

278472117-a_pq.JPG

Pozdroofka

post-36940-1435247943412_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Jedno piwo zdecydowanie rozjasnia umysl! Dzieki za obrazki(napewno przydadzą sie jeszcze komus), tak więc korzystając z natchnienia ,sądzę że jest to ten drugi ponadto po oczyszczeniu odczytałem następujące symbole: BOSCH 70 0123 120 001 i pod spodem PQ 90 413 760 oraz to że wyprodukowany w Hiszpani ,tak to wygląda, czyli trzeba chyba zajrzeć do środka.. oj będzie sie działo..w każdym razie nakrętki już odpuściły (WD-40) Miałem już kilka samochodów ale ten jest wyjątkowo edukacyjny,chcesz wymienić pasek klinowy(wielorowkowy długi) to łapę odkręć i silnik góra,chcesz ustawić zbieżność ,to najpierw drążki wymontować i śruby usprawnić,wymiana szczotek i regulatora to znowu cała epopeja .No ale kto powiedział że będzie łatwo? W każdym razie gdyby ktoś z młodzieży chciał się na mechanika uczyć to udostępnię mu warsztat dydaktyczny nieodpłatnie..

Pozdrawiam.

Napisano

> odczytałem następujące symbole: BOSCH 70 0123 120 001 i pod spodem PQ 90 413 760

Tak, to ten drugi - zwróć uwagę na napisy na obrazkach: MX i PQ , oraz na to jak nazwałem pliki z fotami:

a_mx.JPG

a_pq.JPG

wink.gif

Poza tym numer częsci Opla 90 413 760 wskazuje na PQ

> chcesz wymienić

> pasek klinowy(wielorowkowy długi) to łapę odkręć i silnik

> góra

No ja na szczęście mam poza łapą smile.gif

Ciesz się, że termostatu nie masz pod rozrządem zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Ciesz się, że termostatu nie masz pod rozrządem

Czekaj, Ty masz X16SZR, czyli jednak pod rozrządem zlosnik.gif

W pierwszej chwili przeczytałem X16XE

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki za pomoc w dekonspiracji alternatora i osprzętu 20.GIF A termostat przerabiałem,przerabiałem i powiem że koszt wymiany jest odwrotnie proporcjonalny do ceny przyzwoitego termostatu(wahler).Ale jak wspominałem jest to autko rozwijające zdolności manualne jak również wiedzę na temat motoryzacji i mechaniki. smile.gif

Napisano

> Wielkie dzieki za pomoc w dekonspiracji alternatora i osprzętu A

> termostat przerabiałem,przerabiałem i powiem że koszt wymiany

> jest odwrotnie proporcjonalny do ceny przyzwoitego

> termostatu(wahler).Ale jak wspominałem jest to autko rozwijające

> zdolności manualne jak również wiedzę na temat motoryzacji i

> mechaniki.

Tak, opelki bardzo fajne autka do nauki smile.gif mechaniki, ciagle cos trzeba pogrzebac smile.gif Ale to dobrze, każde inne to bedzie pestka przy nim smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.