Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dzis sprawdzilem dokladnie ile mi pali samochod

Featured Replies

Napisano

wracalem dzis z wawki oczywiscie na resztkach paliwka na liczniku 288km od poprzedniego tankowania i samochod stanał jakies 3 km od domu smile.gif po powrocie do domu (dobrze ze kolega niedaleko mieszkal i mial troche paliwa ) wyliczylem sobie ze na tym paliwie co bylo powinienem przejechac okolo 280 km smile.gif czyli i tak mam oszczedny samochod bo zrobila 8 km ponad normę szkoda ze juz tych 3 km nie dociagla smile.gif

Napisano

> wracalem dzis z wawki oczywiscie na resztkach paliwka na liczniku

> 288km od poprzedniego tankowania i samochod stanał jakies 3 km

> od domu po powrocie do domu (dobrze ze kolega niedaleko

> mieszkal i mial troche paliwa ) wyliczylem sobie ze na tym

> paliwie co bylo powinienem przejechac okolo 280 km czyli i tak

> mam oszczedny samochod bo zrobila 8 km ponad normę szkoda ze juz

> tych 3 km nie dociagla

Nie wiem czy nie warto by było sprawdzić czy ten test nie zapaprał filrta paliwa. Przy tak niskim poziomie pompa wciąga wszystkie syfy co pływają po dnie baku!

Napisano

> nic z tego nie qmam.

> tzn ile palił?

> i skąd wiesz że tyle

To jest tzw. metoda oszczednego bogacza wlewasz na pusty bak 10 litrow i jezdzisz az samochod stanie ... hahaha.gifhahaha.gif i musisz szukac kumpla co by ci przywiozl kolejne 10 litrow hahaha.gifhahaha.gif a pozniej jeszcze silnik albo pompa sie spierdziela i wydatek na naprawe oink.gifoink.gif

Kolego dieslem sie tak nie jezdzi cfaniak.gif

Napisano

> Kolego dieslem sie tak nie jezdzi

ee tam nic mu nie będzie. nie ma sie co spiepszyć

Napisano

ee tam, każdy sposób jest dobry. Coprawda chyba lepiej było zatankowac do pełna, przejechać kilkaset km, znowu zatankować i wtedy policzyć ilość zatankowanych litrów/ilość km na liczniku * 100 i powinien wyjść dobry wynik, ale każdy ma swoje sposoby 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ee tam nic mu nie będzie. nie ma sie co spiepszyć

Pompa moze sie zatrzec cfaniaczek.gif

ale pomysl kolega ma niezly. Co nie? spineyes.gifspineyes.gif Znam tez jednego takiego co tak robi kiedys zapomnial i stal gdzies w "Wolce Walkowej" i sciagal od zyczliwego kierowcy paliwko tylko ze on jezdzil benzyna

Napisano

> Pompa moze sie zatrzec

> ale pomysl kolega ma niezly. Co nie? Znam tez jednego takiego co

> tak robi kiedys zapomnial i stal gdzies w "Wolce Walkowej" i

> sciagal od zyczliwego kierowcy paliwko tylko ze on jezdzil

> benzyna

Z klekotem to i tak pół biedy.

Na benzynie to jest niezłe EXTREMUM. Pompa chłodzi się gdyż jest zanużona w paliwie. W momencie jak kończy się paliwo zaczyna pracować przy dostępie tlenu. Iskrzenie może być niekoniecznie od samego wirnika, szczotek ale i od zagrzanej ośki.

i BUUUMMMMMM

Napisano

> Pompa moze sie zatrzec

nie zatrze sie bo nie ma jak.

jak skonczy sie paliwo, to pompa przestaje działać i tyle

Napisano

> nie zatrze sie bo nie ma jak.

> jak skonczy sie paliwo, to pompa przestaje działać i tyle

IMHO ma jak no idac tym tokiem jaki przybrales jak sie skonczy to ot tak nie jest od razu wylanczana troche jeszcze w czsie ubywania paliwa a to troche zaciagnie a to pozostanie wiec od tak nagle sie nie zatrzyma (jezdzac motorkiem na rezerwie nie raz wystarczylo przechylic lekko motor zeby zaciagnął paliwo)

a po drugie teraz chcialbym zobaczyc filtr paliwa jak bedzie zasyfiony to pompa ma wieksze obciazenie przy zaciaganiu jak bedzie wieksze obciazenie na pompie to i nie bedzie zaciagac odpowiedniej ilosci paliwa aco za tym idzie smarowanie bedzie dupne

Analogiczne do tego jest moj przyklad: mialem elektromagnes - takie zabezpieczenie odcinajace paliwo czasami mi sie nie do konca otwierał i teraz mam efekt pompa wtryskowa chodzi glosniej i czasami szumi a tez nie wiem do konca czy czasem szarpanie DTLa nie jest z tym zwiazana sick.gif

No a po 3 po co tak jezdzic grinser006.gif

Napisano

kłócił się nie będe, ale jestem pewnien, ze pompy wtryskowej nie da się zatrzec tym, ze w zbiorniku jest mało paliwa, albo tym, ze jexdzimy z brudnym filtrem paliwa.

( w przeciwieństwie do benzyny)

Napisano

> kłócił się nie będe, ale jestem pewnien, ze pompy wtryskowej nie da

> się zatrzec tym, ze w zbiorniku jest mało paliwa, albo tym, ze

> jexdzimy z brudnym filtrem paliwa.

> ( w przeciwieństwie do benzyny)

ale to nie jest klotnia 20.GIF chce tylko ustalic albo zweryfikowac swoja wiedze

nie wiem czy to przeczytałes bo dodalem przed chwila :

Analogiczne do tego jest moj przyklad: mialem elektromagnes - takie zabezpieczenie odcinajace paliwo czasami mi sie nie do konca otwierał i teraz mam efekt pompa wtryskowa chodzi glosniej i czasami szumi a tez nie wiem do konca czy czasem szarpanie DTLa nie jest z tym zwiazana

Napisano

> wracalem dzis z wawki oczywiscie na resztkach paliwka na liczniku

> 288km od poprzedniego tankowania i samochod stanał jakies 3 km

> od domu po powrocie do domu (dobrze ze kolega niedaleko

> mieszkal i mial troche paliwa ) wyliczylem sobie ze na tym

> paliwie co bylo powinienem przejechac okolo 280 km czyli i tak

> mam oszczedny samochod bo zrobila 8 km ponad normę szkoda ze juz

> tych 3 km nie dociagla

trza bylo do jakiegos baru okolicznego baru zajrzec i kupic butelke rzepaku wink.gif

Napisano

> trza bylo do jakiegos baru okolicznego baru zajrzec i kupic butelke

> rzepaku

Albo do spożywczego i coś słonecznikowego? hehe.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

ja tego nie zrobilem specjalnie poprostu sie zagadalem kontrolki nie mam i tak sobie jechalem jeszcze z pare km i bym wpadl na stacje i zatankowal do pelna, bo jeszcze mialem druga trase robic poprostu przecenilem oszczednosc samochodu 270751858-jezyk.gif kiedys mialem Nissana z silnikiem 2.8D to tamten z 8-10 palil na 100 to jakos sie zawsze pamietalo ze trzeba wlac

Napisano

> ja tego nie zrobilem specjalnie poprostu sie zagadalem kontrolki nie

> mam i tak sobie jechalem jeszcze z pare km i bym wpadl na stacje

> i zatankowal do pelna, bo jeszcze mialem druga trase robic

> poprostu przecenilem oszczednosc samochodu kiedys mialem

> Nissana z silnikiem 2.8D to tamten z 8-10 palil na 100 to jakos

> sie zawsze pamietalo ze trzeba wlac

Ja tez mialem kiedys taka manie sprawdzania ile mi pali na takiej samej trasie przy prawie identycznych warunkach na paliwie z ruznych stacji i co tankowanie wlewalem 5l do baku i 5l do karnistra i w trase jak mi zabraklo wlewalem z karnistra i spowrotem smile.gif i raz mi sie zdazylo ze nie dojechalem do tej stacji bo po drodze byl wypadek i stalem w korku robilem tak ok 10 razy bo tyle jest stacji w miescie czyli min 20 razy zabraklo mi paliwa i nic sie nie stalo smile.gif ale zapasowa pompa lezy w bagazniku smile.gif a co jest najlepsze ruznica miedzy stacjami przy 5l jest duza nawet do 15km

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.