Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwa bąbelki na przedniej szybie

Featured Replies

Napisano

witam!

Coś ostatnio mnie prześladuje pech. Dziś zauważyłem, że na przedniej szybie na wysokości deski rozdzielczej pojawiły się dwa punkciki w odległości ok 4-5mm od siebie. Z wewn. ich nie wyczuwam, ale z zewn. czuje, nieiwielki wybrzuszenie, do tego w promieniu ok 2-3mm od tych punkcików szyba zmieniła barwę (z wew. tego niewidać). Co więcej od wewn. widzę, że zaczynają robić pajączki (promieniście od tych punkcików kilka wychodzących delikatnych rys o długości od 1mm do 3mm).

Tylko co to mogło spowodować? Kamyki? Tak jak pisałem, nie ma żadnego ubytku w szybie (wręcz przeciwnie są mini górki). Przewiduję, że rysy bedą się powiększać (też ich nie wyczuwam, tak jakby były w wewn. warstwie).

No i czy ASO uzna mi to za naprawę gwarancyjną?

Napisano

> No i czy ASO uzna mi to za naprawę gwarancyjną?

im szybciej z tym pojedziesz tym więcej wskórasz.

Napisano

Jest to wada fabryczna i masz prawo do wymiany szyby na nową, tym bardziej że masz jeszcze gwarancję.

Napisano

> Jest to wada fabryczna i masz prawo do wymiany szyby na nową, tym

> bardziej że masz jeszcze gwarancję.

ale na szyby chyba nie działa

Napisano

nie wiem do końca ja kto wygląda u Ciebie ale jeżeli szba w tym miejscu robi się jakby biała i raczej nieprzezroczysta to w tym miejscu się rozwarstwia/rozkleja...

ale to się raczej robi w samochodach sporo ponad 10 letnich...

Napisano
  • Autor

Więc w ASO powidzieli, że to jest punktowe, a oni tego nie uwzględniają, bo to pewnie jest kamień :/ Mimo, że jak sami przyznali...nie wiedzą dlaczego tam jest wypukłość, a nie ubytek.

No więc pognałem do AUTOGLASS JAAN. Tu otrzymałem krótką i fachową opinię. Otóż to był ubytek, ale już jest zaklejony żywicą i nic z tym się nie powinno dalej dziać.

screwy.gif A więc jeździłem z tym odczasu kupna auta i tego nie widziałem hmm.gif Oczywiście ASO albo o tym nie wie, albo udaje, że nie wie. W każdym bądź razie najważniejsze, że dalej nie powinno się z tym nic dziać.

Napisano

Jak cos to ja ostatni wymienialem przednia szybe, 350 z robocizna jezeli dobrze pamietam

Napisano

> W każdym bądź razie najważniejsze, że dalej nie powinno się z tym nic dziać.

W innym aucie mam pajaczka o srednicy ok 3cm zaklejonego w AutoJaan i od ... roku, moze poltora jest OK - takze IMO jest to bdb metoda na naprawe malych uszkodzen.

Napisano

można wiedzieć gdzie za te pieniążki to wymieniłeś? Na jaką markę to wystarczyło?

Napisano

> Więc w ASO powidzieli, że to jest punktowe, a oni tego nie

> uwzględniają, bo to pewnie jest kamień :/ Mimo, że jak sami

> przyznali...nie wiedzą dlaczego tam jest wypukłość, a nie

> ubytek.

> No więc pognałem do AUTOGLASS JAAN. Tu otrzymałem krótką i fachową

> opinię. Otóż to był ubytek, ale już jest zaklejony żywicą i nic

> z tym się nie powinno dalej dziać.

> A więc jeździłem z tym odczasu kupna auta i tego nie widziałem

> Oczywiście ASO albo o tym nie wie, albo udaje, że nie wie. W

> każdym bądź razie najważniejsze, że dalej nie powinno się z tym

> nic dziać.

a możesz powiedzieć ile takie sklejenie Cie kosztowało...

Napisano
  • Autor

> a możesz powiedzieć ile takie sklejenie Cie kosztowało...

nie wiem ile o kosztuje, bo jak już napisałem, już miałem to zaklejone. Najlepiej zadzwonić http://www.jaan.com.pl/ .

Napisano

a spoko...nie skumałem...;P

Napisano

> a możesz powiedzieć ile takie sklejenie Cie kosztowało...

Odprysk + początki pęknięcia na zewnętrznej warstwie szyby (nie wiem, czy rozrastałoby się dalej, ale poza samym odpryskiem było widać niteczkę pęknięcia o długości ok. 2mm) został naprawiony tą metodą za ~100 zł. Na taką naprawę jest gwarancja polegająca na tym, że w przypadku gdyby szyba pękła w miejscu naprawianym, to masz wymianę szyby na nową gratis.

Podobno do naprawy tą metodą kwalifikują się wszystkie uszkodzenia, które da się przykryć monetą pięciozłotową - nie wiem, jak to się ma w przypadku większych szkód, to, co u mnie było naprawiane miało wielkość łebka od gwoździa, po naprawie praktycznie nie widać śladów. ok.gif

Napisano

ja się pytam bo w rolce mam właśnie taki odprysk po kamieniu który zaczął pajączkiem zarastać w dwie strony i jest wielkości około 20 groszówki...

może się skuszę na sklejenie szyby...:)

thx za odp

Napisano
  • Autor

> ja się pytam bo w rolce mam właśnie taki odprysk po kamieniu który

> zaczął pajączkiem zarastać w dwie strony i jest wielkości około

> 20 groszówki...

> może się skuszę na sklejenie szyby...:)

> thx za odp

to niech zrobią to jak najszybciej. Im wcześniej pojedziesz tym mniej zapłacisz i większe bedą szanse, że to dalej nie pójdzie...

Napisano

Warunek dodatkowy: uszkodzenie musi byc min. 10 cm od konca szyby.

Napisano

> ja się pytam bo w rolce mam właśnie taki odprysk po kamieniu który

> zaczął pajączkiem zarastać w dwie strony i jest wielkości około

> 20 groszówki...

> może się skuszę na sklejenie szyby...:)

> thx za odp

Dzwoniłem przed chwilą do tego Jaaana w W-wie Połczyńska, cena tego klejenia jest niezalezna od wielkości odprysku i wynosi 122 pln brutto.

Przy tej cenie, myśle że położę patyk na takie klejonko.

Wole nowa szybkę z Pilklingtona za 350 pln, bez napisu Fiat owszem, ale też bez rys po wycieraniu piachu z naszych dróg wycieraczkami przez 3 lata.

Kiedyś 2 razy kleiłem szybę, ale kosztowało to ok 70 pln do ręki. 122 pln to trochę przesada, ma sens gdyby nowa szyba kosztowała np 700-1000 pln, od jakiegoś unikalnego pojazdu..., a jesli kosztuje z wymianą 350, to nie ma sensu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.