Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne uczucie przy wciskaniu pedału gazu

Featured Replies

Napisano

Od niedawna poczułem że gdy wciskam pedał gazu coś jakby stwarzało opór. angryfire.gif Najgorzej jest jak chcę dodać pomału zaczynając od obrotów na tzw luzie.

Zajrzałem dzisiej pod mache i popsiukałem WD-40 na wystający kawałek linki od gazu przy silniku. Troche popsiukałem na sprężynę i tą tulejkę prze samym pedale gazu i nadal jakbym czuł jakieś dziwne opory, ocieranie! confused.gif

Wspomnę że jakieś 2 - 3 tyg temu zamarzła mi linka właśnie od gazu i nie mogłem zwiększyć obrotów dopóki od rozgrzanego silnika nie rozmarzła.

Co może powodować ten dziwny opór?

Napisano

> Od niedawna poczułem że gdy wciskam pedał gazu coś jakby stwarzało

> opór. Najgorzej jest jak chcę dodać pomału zaczynając od

> obrotów na tzw luzie.

> Zajrzałem dzisiej pod mache i popsiukałem WD-40 na wystający kawałek

> linki od gazu przy silniku. Troche popsiukałem na sprężynę i tą

> tulejkę prze samym pedale gazu i nadal jakbym czuł jakieś dziwne

> opory, ocieranie!

> Wspomnę że jakieś 2 - 3 tyg temu zamarzła mi linka właśnie od gazu i

> nie mogłem zwiększyć obrotów dopóki od rozgrzanego silnika nie

> rozmarzła.

> Co może powodować ten dziwny opór?

chyba kupa rdzy wtej lince siedzi WD nie wypłukało dobrze hmm.gif

Napisano
  • Autor

odświeżam temat bo już mnie szlak trafia! Trzeci dzień z rzędu kombinuję z tą linką. Posmarowałem smarem wszystki ruchome elementy. Niby już nie trzeszczy ale nadal jest ten opór i gdy wciskam pomału pedał to przeskakuje mi i wtedy samochodem szarpie. Ile można tak jeżdzic! Już rano wydaje się że wszystko ok a nagle znowu....

Chyba wypadało by wpuścić oleju do całej linki. Tylko powiedzcie mi jak ją odczepić przy silniku.

Napisano

a napewno to jest linka?? moze wina lezy w tym elemencie do ktorego jest montowana linka na pompie...moze ta "dzwignia" stawia opór...

Napisano

Moim zdaniem linke by trzeba wymienic.. Mialem tak w innym aucie. Czesc drucikow w lince poprostu sie przetarla i podwinela. Podwiniete druciki haczyly o pancerzyk i linka sie zacinala. Smarowalem, czyscilem chyba z 15 razy, to samo przy osi pedalu gazu. W koncu wymienilem i od razu sie poprawilo. Dopiero jak w celach badawczych obcialem koncowke i wywloklem linke z pancerzyka przekonalem sie o przyczynie.

Napisano
  • Autor

a inaczej nie da się jej odczepić - wymontować?

hymm hmm.gif też właśnie myślałem nad mechanizmem przy pompie. Mogło dostać się tam piachu i teraz haczy. Jade jutro po nowe WD-40 grinser006.gif

Napisano

Najlepiej odczepic linke od mechanizmu przy pompie i sprobowac ręką czy stawai duzu opór, podobny do tego na pedale... ale radzialbym ostroznie z tym WD w tym miejscu gdyz tam jest uszczelniacz. A jezeli bedzie on w kiepskim stanie to WD wypłucze wszystkie "brudy" i zacznie cieknąc paliwo...

Napisano

> a inaczej nie da się jej odczepić - wymontować?

> hymm też właśnie myślałem nad mechanizmem przy pompie. Mogło dostać

> się tam piachu i teraz haczy. Jade jutro po nowe WD-40

Powiem Ci szczerze - WD to sobie można...

To nie jest super środek do wszystkiego. Wyczyścić może i wyczyści ,ale pozatym nic. Trza przesmarować po nim...

Napisano
  • Autor

wkońcu jak ręką odjął! Dzisiaj podjąłem ostatnie starcie z ciążko wciskającym się pedałem gazu.! Wygrana!

Broń: WD 40

Miejsce ataku: ten "teleskopik" odciągający przy silniku. wysunąłem go całego i przez szczelinę popsiukałem WD-40 do środka.

Wsiadłem... Jak ręką odjął!!!

Jutro wpuszczę tam troszkę oleju albo smaru.

Nareszcieeee ! biglaugh.gifbrawo.gif

P.S zdjęcie podglądowe. Nie pochodzi z mojego autka. Źródło: allegro.

278525418-171234149_4.jpg

post-73592-14352479768084_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.