Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F- optymalne rozwiazanie wlotu powietrza do filtra

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak macie zmieniona, jesli wogole, sprawe wlotu powietrza do obudowy filtra powietrza? Czy jest standard, czy zalozona rura i odwrocona, czy moze zaklejona w czesci, czy jeszcze cos innego? Jakie przy tym macie kompy gazowe.

Pytam gdyz chce zebrac jak najwiecej wskazowek dla gazownika kiedy sie do niego wybiore. Ostatnio jak mi jakos zmulilo auto na gazie, to regulowal i regulowal az w koncu wlot zakleił w połowie. wczesniej byl tylko wyciety z boku od strony blotnika, a teraz i to i to. Wydaje mi sie , ze to zwezenie dolotu jest wlasnie powodem mocnego dlawienia na benzynie po odpaleniu. Ciezko go nawet przegazowac na luzie zeby osiagnał 2200rpm i przelaczyl sie na gaz, najlepiej powolutku gazem operowac albo chwile odczekac. Co moze sie wydarzyc jak odkleje to co zostalo zaklejone, za duzo powietrza i zubozona mieszanka? Mysle nad zasugerowaniem im zalozenia rury i odwrocenia jej w kierunku chlodnego miejsca np. okolice blotnika - co wy na to?

Czy nie mozna tak wogole wyregulowac instalki na normalnym dolocie? Jak to u Was jest? Komputer mam Autronic Al 700. Reszta Landi-Renzo. Instalacja od 18kkm, do 15 kkm było bezobslugowo, chodzilo git. Kiedys nagle cos sie rozregulowalo, chyba po trefnym gazie.

Napisano

Witaj

Ja mialem Astre F 1.6 16V z instalacja II gen Landi i sterownikiem LES 98A.

Dolot standardowy ma taka plastikowa tuleje ktora jest umiejscowiona w pasie przednim poprzecznie do kierunku jazdy. Ja odkrecilem ten plastikowy dolot, ktory z puszka filtra powietrza byl polaczony gumowa tulejka.

W jego miejsce zakupilem ok 0,5 m rury takiej gietkiej, chyba aluminiowej. Spotyka sie je w starszych polonezach i duzych fiatach do odwracania obiegu powietrza w zimie.

Rure ta poprowadzilem od puszki filtra pow. w dol w miejsce miedzy krzywizna zderzaka a prawym przednim nadkolem. Tam jest niezaklocony obieg powietrza i powietrze to jest chlodniejsze niz z przedzialu silnika, co podobno ma znaczenie.

Samochod chodzil idealnie, nie mulil, nie gasl na luzie.

Mam nadzieje ze w miare obrazowo to wytlumaczyem. Niestety Asterka jest skasowana i nie moge zrobic zdjec.

Napisano

W Astrze G ojca, gazownicy wywiercili dziurę na "pierwszym zakręcie dolotu" (nie chce mi się rysowac zlosnik.gif) Taki sam efekt dałoby zapewne obcięcie tego kawałka skierowanego do przodu.

U ojca ten patent działa, autko ładnie chodzi i na gazie i na noPb.

Napisano

ja mam tylko zdjety gomowy lacznik miedzy grillem a pucha filtra bo jak wcinkalem sprzeglo przy 100 kilku na godzinke zeby V wpakowac to gasl czasem

Napisano
  • Autor

> tutaj chyba już pytałeś

ano pytałem. Ale chyba moge zapytac na forum "gaz na ulicach" takze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.