Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierunkowskazy - przerywacz

Featured Replies

Napisano

Wczoraj wieczorem musiałem zatrzymać się na chwilę w miejscu gdzie wskazane było włączenie świateł awaryjnych. Okazało się, że po kilku kliknięciach przekaźnik zamilkł i światła awaryjne przestały działać. Kilkukrotne włączanie i wyłączanie przycisku od awaryjnych nic nie dało. Włączałem kierunkowskazy na przemian lewy - prawy przełącznikiem pod kierownicą, lecz po 2 - 3 cyklach kierunkowskazy nie działały. Na szczęście do domu miałem około 5 km i w takim stanie (kierunkowskazy nadal mrugały ok. 2 razy) dojechałem do garażu. Dziś rano sprawdziłem bezpiecznik od kierunkowskazów, oczywiście był w porządku, styki bezpiecznika były idealnie czyste. Następnie zdemontowałem osłonę pod kierownicą i dostałem się do przerywacza. Znalazłem w garażu w starych szpargałach termobimetaliczny przerywacz od kierunkowskazów. Podłączyłem go przy pomocy 3 kabelków do instalacji w bravce i wszystko działało. Zdjąłem obudowę z oryginalnego przerywacza i ku mojemu zaskoczeniu zauważyłem na płytce drukowanej 2 zimne luty - jeden na podłączeniu cewki przekaźnika, drugi na rezystorze. W miejscach połączeń były śladowe ilości cyny, a w ogóle wszystkie miejsca lutowane wyglądały jakby ktoś je robił w ciemnej szopie za pomocą lutownicy do rynien. Przelutowałem wszystkie połączenia, zamontowałem przerywacz i w tej chwili wszystko działa jak należy. Tak więc jeśli ktoś będzie miał podobne problemy, nie należy od razu szukać nowego przerywacza, bo jest bardzo prawdopodobne, że przyczyną są właśnie zimne luty na płytce. Oczywiście, że przerywacz może paść całkowicie i wtedy trzeba go wymienić, ale jeśli zajdzie taka konieczność, to warto przed zamontowaniem sprawdzić stan lutowanych połączeń nawet w nowym oryginalnym przerywaczu.

Napisano

> Oczywiście, że przerywacz może paść całkowicie i wtedy trzeba go

> wymienić, ale jeśli zajdzie taka konieczność, to warto przed

> zamontowaniem sprawdzić stan lutowanych połączeń nawet w nowym

> oryginalnym przerywaczu.

Nie widzę takiej potrzeby.

Nowy jak nie działa to wymieniasz jako reklamację.

Częściej przyczyną uszkodzeń przekaźnika jest klejenie styków. Tutaj co najwyżej można je delikatnie wygładzić i posmarować, po czym wrzucić do schowka na rezerwę ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie widzę takiej potrzeby.

> Nowy jak nie działa to wymieniasz jako reklamację.

Zgadza się, pod warunkiem, gdy stwierdzisz od razu po zamontowaniu, że nowy przerywacz nie działa, to oczywiście trzeba go wymienić w ramach reklamacji. Skoro jednak zdarzają się takie oryginalne buble z niedokładnymi lutami, które, mimo tego pracują bezawaryjnie przez jakiś czas (tak jak w moim przypadku), to według mnie przed zamontowaniem nowego przerywacza nie zaszkodzi sprawdzić jak wygląda płytka, aby uniknąć przykrej niespodzianki w drodze.

Napisano

> według mnie przed zamontowaniem nowego przerywacza nie zaszkodzi

> sprawdzić jak wygląda płytka, aby uniknąć przykrej niespodzianki w drodze.

Nie wyobrażam sobie sprawdzana każdej nowej części przed zamontowaniem... To może być wyjątek, ale rozbieranie nowej części przed zamontowaniem może spowodować utratę gwarancji...

Chodzi o to, że PRZED zakupem nowego przerywacza sprawdź stary smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.