Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

no i nie ma mocy!!!

Featured Replies

Napisano

witam wszystki ch uno maniaków!!!

dziś rano moje uno zaniemogło tzn. silnik pracuje jak traktor wydając przy tym głos metaliczny(stukot) ale tylko jak sie do daje gazu albo rusza z miejsca ,jest bardzo słaby do tego stopnia że są problemy z ruszaniem. daje takie objawy jakby jakis celinder ne działał ale sprawdzałem to iskra jest na wszystki ch świecach. Jak ściągnołem obudowe filtra powietrza to w wężyku łączącym obudowe zaworów a obudową filtra była maź koloru musztardy może ktos miał taki przypadek to prosze o pomoc ..

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

...a no zapomniałem to jest uno z 92r. 60s silnik 1,1 na gaźniku...

Napisano

Witam

I należało by profil uzupełnić nono.gif

Napisano

No to masz wodę czy tam co wozisz w chłodnicy zmieszaną z olejem. Pewnie poszła uszczelka pod głowicą i płyn chłodzący dostał się do oleju, a mocy nie ma bo ma przedmuch spod uszczelki. Lepiej nie próbuj nim ruszać bo uszkodzisz silnik.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

> No to masz wodę czy tam co wozisz w chłodnicy zmieszaną z olejem.

> Pewnie poszła uszczelka pod głowicą i płyn chłodzący dostał się

> do oleju, a mocy nie ma bo ma przedmuch spod uszczelki. Lepiej

> nie próbuj nim ruszać bo uszkodzisz silnik.

> Pozdrawiam

> Krzysztof

Nie do końca tak musi być, ponieważ takie objawy (mowa o tym oleju koloru musztardy) pojawiają się gdy się silnik nie dogrzewa, a że doszło to odmą z silnika do filtra powietrza to raczej norma. Ale nie twierdze że nie masz racji, wystarczy wyjąć bagnet i sprawdzić, jak jest margaryna na bagnecie to bankowo uszczelka lub coś gorszego. Ale mógł też przeskoczyć rozrząd o jeden ząbek.

Hmmm? hmm.gif

Napisano
  • Autor

uszczelka raczej nie bo płynu z chłodnicy nie ubywa, grzeje się dośc szybko ale co ciekawe w wewnątrz samochodu nie leci ciepłe powietrze tylko zimne, na bagnecie jest normalny olej tzn. kolor. Najdziwniejszy jest stukanie jak do da się gazu a jak rusza to się nasila bardzo. Pewnie nie obędzie sie bez wizyty u mechaniora...

Napisano

> uszczelka raczej nie bo płynu z chłodnicy nie ubywa, grzeje się dośc

> szybko ale co ciekawe w wewnątrz samochodu nie leci ciepłe

> powietrze tylko zimne, na bagnecie jest normalny olej tzn.

> kolor. Najdziwniejszy jest stukanie jak do da się gazu a jak

> rusza to się nasila bardzo. Pewnie nie obędzie sie bez wizyty u

> mechaniora...

Zapewne ja bym stawiał że coś z rozrządem hmm.gifale takie tam moje domysły, powodów może być masa.

Napisano
  • Autor

a jeszcze jedno.. jak jest gaźnik odsłonięty i doda się raptownie gazu to w pierwszym momencie zmula go okropnie pochwili zaczyna się zbierac i zaczyna w niewielkiej ilości chlapa benzyna do góry i ten metaliczny stukot tak jakby było słychac ze środka gaźnika ...

Napisano

> a jeszcze jedno.. jak jest gaźnik odsłonięty i doda się raptownie

> gazu to w pierwszym momencie zmula go okropnie pochwili zaczyna

> się zbierac i zaczyna w niewielkiej ilości chlapa benzyna do

> góry i ten metaliczny stukot tak jakby było słychac ze środka

> gaźnika ...

Tak jak piszę, po......ne fazy rozrządu, wałek rozrządu znajduje się pod gaźnikiem prawda więc z stamtąd mogą dochodzić te dziwne odgłosy.

Napisano
  • Autor
hmm.gifa jak to można sprawdzic czy te fazy są ok!! ma ktoś może schemat jak maja byc znaki na kole i obudowie ? to moze bym sam coś pokombinował hmm.gif
Napisano

> witam wszystki ch uno maniaków!!!

> dziś rano moje uno zaniemogło tzn. silnik pracuje jak traktor wydając

> przy tym głos metaliczny(stukot) ale tylko jak sie do daje gazu

> albo rusza z miejsca ,jest bardzo słaby do tego stopnia że są

> problemy z ruszaniem. daje takie objawy jakby jakis celinder ne

> działał ale sprawdzałem to iskra jest na wszystki ch świecach.

> Jak ściągnołem obudowe filtra powietrza to w wężyku łączącym

> obudowe zaworów a obudową filtra była maź koloru musztardy może

> ktos miał taki przypadek to prosze o pomoc ..

> pozdrawiam

No to co koledzy piszą to wszystko może być

ale ja dołożę od siebie

jeżeli nie masz ubytków płynu albo oleju lub przyrostu a autko nie pali na biało lub niebiesko uszczelka odpada

Napisano

> a jeszcze jedno.. jak jest gaźnik odsłonięty i doda się raptownie

> gazu to w pierwszym momencie zmula go okropnie pochwili zaczyna

> się zbierac i zaczyna w niewielkiej ilości chlapa benzyna do

> góry i ten metaliczny stukot tak jakby było słychac ze środka

> gaźnika ...

Nie licząc chlapania benzyną (nie odkrywałem gaźnika) to miałem podobne objawy właśnie przy źle ustawionym rozrządzie - przestawiony o jeden ząbek. Ustawienie możesz sobie sprawdzić zgodnie z tym manualem.

Był też jakieś 4 miesiące temu wątek o ustawianiu rozrządu - poszukaj.

Napisano
  • Autor

czyli znaki na rozrzadzie i na wale korbowym muszą sie zgadzac? już wszystko rozebrałem i było by oki gdbym mugł znaleźc znak wału korbowego nie ma na obudowie żadnego wycięcia a ni nic moze wie ktoś gdzie on się znajduje w tym silniku?

Napisano
  • Autor

> Znaki są na pasku rozrządu.

na moim nic nie wida pomimo że nie dawno był wymieniany no ale jeżeli ustawie tak jak sa na obudowie to powinno byc oki bo w tej chwili się nie pokrywaja na obudowie ani rozrządu ani wału korbowego

Napisano

Znak wału korbowego znajdziesz tam gdzie sprawdza się zapłon .Wyciągasz tą gumową zaślepkę ze skrzyni biegów (poniżej aparatu zapłonowego )na kole zamachowym jest znak

ustawiasz go na zero stopni wtedy pierwszy tłok jest w gmp.

Wałek rozrządu jak w manualu.

Napisano
  • Autor

> Znak wału korbowego znajdziesz tam gdzie sprawdza się zapłon

> .Wyciągasz tą gumową zaślepkę ze skrzyni biegów (poniżej

> aparatu zapłonowego )na kole zamachowym jest znak

> ustawiasz go na zero stopni wtedy pierwszy tłok jest w gmp.

> Wałek rozrządu jak w manualu.

tak zrobiłem było przestawione gdzieś koło dwóch ząbkow ale nic nie pomogło czy jest jakiś sposob na sprawdzenie czy prąd na świece dochodzi ?

Napisano

Jak o2 zęby to może oberwało klin na kole wału korbowego to się zdarza .

Wykręć świece i zobacz czy wszystko ok mnie kiedyś pękła porcelana na środkowej elektrodzie tłukło i nie wchodził na obroty.

Napisano
  • Autor

teraz odkryłem dziwną żecz a mianowicie jak jest zapalony silnik od strony zapłonu z dwoch pierwszych świec jak ściągam przewody to praktycznie nic się nie dzieje nie ma żadnej różnicy ale iskra jest przewody są okej a tak że świece poprostu dwa garczki nie działają i dlatego pluje benzyną przez gaźnik tylko dlaczego hmm.gif

Napisano
  • Autor

i jeszcze jedno pytanko na wysokości świecy (tej pierwszej od koła wałka rozrządu) jest wkręcony w głowice jakiś czujnik i gdy podczas zapalonego silnika rozłaczam go to nic się nie dzieje co to jest za czujnik?

Napisano

> i jeszcze jedno pytanko na wysokości świecy (tej pierwszej od koła

> wałka rozrządu) jest wkręcony w głowice jakiś czujnik i gdy

> podczas zapalonego silnika rozłaczam go to nic się nie dzieje co

> to jest za czujnik?

Tak z tyłu?? Jeżeli tak to jest to czujnik temperatury (od wskaźnikana na desce), ale po jego wykręceniu powinien lać się płyn, a gdy go rozlączysz to wskaźnik temperatury powienien znajdować się w najniższym położeniu.

Napisano

> teraz odkryłem dziwną żecz a mianowicie jak jest zapalony silnik od

> strony zapłonu z dwoch pierwszych świec jak ściągam przewody to

> praktycznie nic się nie dzieje nie ma żadnej różnicy ale iskra

> jest przewody są okej a tak że świece poprostu dwa garczki nie

> działają i dlatego pluje benzyną przez gaźnik tylko dlaczego

Moja propozycja to podjedź do jakiegoś magika i niech ci sprawdzi zapłon lampą strobo,(lampa stroboskopowa, będziesz wiedział czy pasek jest ok) i nie baw sie paskiem bo jeszcze coś pochrzanisz i będziesz miał bigos 20.GIF

Napisano
  • Autor

no i uszczelke wydmuchało zrobiło 2 cm-trową przerwe między celindrami także przyczyna rozpoznana teraz mam pytanko bo mam straszny nagar na gniazdach zaworowych i na tłokach czym to najlepiej wyczyści? i zostały kawałki uszczelki na bloku silnika które są bardzo mocno przyczepione to najlepiej jakimśpapierkiem ściernym?

Napisano

> uszczelka raczej nie bo płynu z chłodnicy nie ubywa, grzeje się dośc

> szybko ale co ciekawe w wewnątrz samochodu nie leci ciepłe

> powietrze tylko zimne, na bagnecie jest normalny olej tzn.

> kolor.

Jeżeli przy nagrzanym silniku nie masz ogrzewania ciepłym powietrzem, to znaczy że, oprócz innych opisanych niedomagań silnika, masz:

- za niski poziom płynu (zakładam, że nie, ale sprawdź poziom, koniecznie przy ZIMNYM silniku

- ZAPOWIETRZONY układ chłodzenia - po ustawieniu pokrętła ogrzewania na MAX musisz otworzyć korek górny i odpowietrzyć układ oraz ewent. uzupełnić płyn chłodzący

- uszkodzony zaworek ogrzewania (często zaworek ukręca się na plastykowej ośce po mało delikatnym kręceniu pokretłem do oporu i jeszcze dalej) lub rozregulowane cięgło regulacji zaworu - sprawdź, niestety kłopotliwy tam dostęp.

Powodzenia

Napisano

> witam wszystki ch uno maniaków!!!

> dziś rano moje uno zaniemogło tzn. silnik pracuje jak traktor wydając

> przy tym głos metaliczny(stukot) ale tylko jak sie do daje gazu

> albo rusza z miejsca ,jest bardzo słaby do tego stopnia że są

> problemy z ruszaniem. daje takie objawy jakby jakis celinder ne

> działał ale sprawdzałem to iskra jest na wszystki ch świecach.

> Jak ściągnołem obudowe filtra powietrza to w wężyku łączącym

> obudowe zaworów a obudową filtra była maź koloru musztardy może

> ktos miał taki przypadek to prosze o pomoc ..

> pozdrawiam

Sprawdź ciśnienie w każdym cylindrze u mnie poszła uszczelka pod głowicą pomiędzy cylindrami, płyn chłodniczy nie pomieszał się z olejem a silnik zachowywał się tak jak opisałeś

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.