Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda w aucie...

Featured Replies

Napisano

Od dłuzszego czasu mam problem z woda w srodku autka. Woda znajduje sie tylko z przodu od strony kierowcy. z zewnatrz wykładzina (tzn pod dywanikami) nie jest mokra tylko delikatnie wilgotne ale jak wyciagne od dolu te zaslepki to gabka ta co jest pod wykładzina od spodu jest cala mokra(tak jakby woda wpływała od spodu albo spływała gdzies po blachcach)...przeczytalem juz kolegi Lelka artykuł pt. Parowanie szyb - po raz ostatni, sprawdzilem wszystko tak jak tam jest napisane i wszystko bylo ok, przeszukalem forum w tematach parowanie szyb, mokre dywaniki itd. i nadal nie wiem skad ta woda tam sie bierze...jeszcze zastanawialem sie nad tym czy tą uszczelke dookoła szyby nie nasmarowac od spodu silokonem...

Napisano
  • Autor

czyzby nikt nie miał pomysłu skad ta woda i jak usunąc ją z auta?? beksa.gif

Napisano

kolega lelek dobrze pisał. ok.gif Mnie szybki parowały bo miałem tam kupę syfu i to się zgadzało ale drugi astromaniak ode mnie na całym podszybiu miał może ze dwa ziarenka i WŁAŚNIE miał wodę w środku.

1. Lekarstwo: w całości zrobić tak jak napisał lelek ale przy składaniu plastików podszybia zastosować dodatkowo silikon (bezbarwny) w miejscach (styku pierwszego plastiku z szybą na całej długości [potem to co będzie wystawało osunąć szmatką], potem na złączeniach kolejnych plastików aż do momentu gdzie ostatni plastik wchodzi w formie widełek - tam już nie musisz )

po 2 sprawdzałeś czy nagrzewnica gdzieś nie cieknie?

3 dłubałeś coś może przy uszczelkach w drzwiach , moze gdzieś coś nie halo z uszczelkami którymi wchodzą linki z komory silnika do środka.

Jak nie ustalisz co to proponuje wykręcić fotel w jakiś suchy dzień jeden do środka a drugi leje po samochodzie ze "szlaufa" i szukać.

Napisano

może też podciekać (jak było u mnie) z pod obudowy wlotu powietrza wentylacji, stare uszczelki parcieją i przepuszczają, może też podciekać za uszczelką drzwi z pod szyberdachu, gdyby odpływ był zatkany (też tak miałem). cool.gif

Napisano

a sprawdz kolego czy nie ubywa ci plynu do chlodnicy bo jesli tak to moze byc nieszczelna nagrzewnica a ona znajduje sie wewnatrza auta

pozdro

Napisano
  • Autor

Kolejny problem, kolejny "wciek" wody do auta. Tym razem woda po niewielkim deszczu zebrała sie we wgłebieniu z przodu w podsufitce w ktorym jest wmontowana lampka... skąd ona mogla tam sie dostac?? dodam ze nie mam szyberdachu...wlasciwie to zauwazylem ze ona tam jest dopiero jak przyhamowalem, wiec pewnie dopiero wtedy tam wciekła i zaczeła kapac...

Napisano

> Kolejny problem, kolejny "wciek" wody do auta. Tym razem woda po

> niewielkim deszczu zebrała sie we wgłebieniu z przodu w

> podsufitce w ktorym jest wmontowana lampka... skąd ona mogla tam

> sie dostac?? dodam ze nie mam szyberdachu...wlasciwie to

> zauwazylem ze ona tam jest dopiero jak przyhamowalem, wiec

> pewnie dopiero wtedy tam wciekła i zaczeła kapac...

A może to nie woda? Może to płyn do spryskiwaczy? Jak psikasz z tyłu szybkę, to w wężyku jest dzuira, albo się gdzieś przetarł. wink.gif Może kombinuje... confused.gif

Napisano
  • Autor

na 90% to jest woda bo zdjalem lampke i wycieralem podsufitke " od srodka" i chusteczka nie zmienila koloru, a gdyby to byl plyn to bylaby pod kolor płynu ( na niebiesko)...ale jakby co to sprawdze tylko gdzie mam szukac tego wezyka??

Napisano

> na 90% to jest woda bo zdjalem lampke i wycieralem podsufitke " od

> srodka" i chusteczka nie zmienila koloru, a gdyby to byl plyn to

> bylaby pod kolor płynu ( na niebiesko)...ale jakby co to

> sprawdze tylko gdzie mam szukac tego wezyka??

Prawdopodobnie idzie prawą stroną podsufitki (pasażera). Ale nie jestem pewien. smile.gif

Napisano
  • Autor

a ma ktos moze jakies inne pomysly skad ta woda... bo jak zciagne podsufitke to chcialbym sprawdzic juz wszystko zeby nie zciagac jej co chwile...

Napisano

> a ma ktos moze jakies inne pomysly skad ta woda... bo jak zciagne

> podsufitke to chcialbym sprawdzic juz wszystko zeby nie zciagac

> jej co chwile...

ja mam kombika i u mnie ciekla woda spod sruby mocujace relingi

Napisano

Najpierw sprawdz czy faktycznie Ci tego plynu z chlodnicy nie ubywa.Czytalem cos kiedys ze z nagrzewnicy moze ciec pod dywaniki.

Albo druga wersja:masz dziury w podłodze...

Napisano

Odnośnie wody na podsufitce - jeżeli masz kombi (nie znalazłem typu nadwozia Twojego samochodu) to była opisywana naprawa szwów dachowych i połączeń relingów.

Jeżeli HB lub sedan to pozostaje chyba tylko przetarty wężyk do spryskiwaczy....

Napisano

> Od dłuzszego czasu mam problem z woda w srodku autka. Woda znajduje

> sie tylko z przodu od strony kierowcy. z zewnatrz wykładzina

> (tzn pod dywanikami) nie jest mokra tylko delikatnie wilgotne

> ale jak wyciagne od dolu te zaslepki to gabka ta co jest pod

> wykładzina od spodu jest cala mokra(tak jakby woda wpływała od

> spodu albo spływała gdzies po blachcach)...przeczytalem juz

> kolegi Lelka artykuł pt. Parowanie szyb - po raz ostatni,

> sprawdzilem wszystko tak jak tam jest napisane i wszystko bylo

> ok, przeszukalem forum w tematach parowanie szyb, mokre dywaniki

> itd. i nadal nie wiem skad ta woda tam sie bierze...jeszcze

> zastanawialem sie nad tym czy tą uszczelke dookoła szyby nie

> nasmarowac od spodu silokonem...

W moim aucie taka sytuacja byął spowodowana włąsnie tą okrągłą zaślepką pod nogami kierowcy-kiedyś najechałęm na zaspę śnieżną i poprostu trochę się ona ruszyła, a tym samym przepuszczałą wodę spod kół. Pomogło kiedy odchyliłęm tę gąbkę wygłuszającą i uszczelniłem kitem tę zaślepkę. cool.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Najpierw sprawdz czy faktycznie Ci tego plynu z chlodnicy nie

> ubywa.Czytalem cos kiedys ze z nagrzewnicy moze ciec pod

> dywaniki.

> Albo druga wersja:masz dziury w podłodze...

raczej plynu mi nie ubywa bo od wakacji nie dolewalem jeszcze ani razu ,caly czas trzyma sie na jednakowym poziomie...a co do dziur to nie powinno ich byc bo na jesieni robilem konserwacje podwozia i nic nie bylo widac...a z woda ta mecze sie juz od tamtych wakacji..

Napisano
  • Autor

> W moim aucie taka sytuacja byął spowodowana włąsnie tą okrągłą

> zaślepką pod nogami kierowcy-kiedyś najechałęm na zaspę śnieżną

> i poprostu trochę się ona ruszyła, a tym samym przepuszczałą

> wodę spod kół. Pomogło kiedy odchyliłęm tę gąbkę wygłuszającą i

> uszczelniłem kitem tę zaślepkę.

> Pozdrawiam

nie sadze zeby woda dostawala sie przez zaslepke bo dywaniki sa mokre od polowy odleglosci miedzy siedzeniem a pedalami do polowy tego skosu co jest pod pedalami...a woda nie przemieszcza sie w gore tylko raczej splywa w najnizsze miejsce...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.