Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gorący silnik, nie działa ogrzewanie i wentylator chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam następujący problem (punto mkI, 55sx), silnik nagrzewa się błyskawicznie i do "czerwonego pola" (po przejechaniu 3 - 4 kilometrów), jednocześnie nie włącza się wentylator, a z nawiewu do kabiny leci zimne powietrze.

Nie sprawdziłem jeszcze przewodu górnego do chłodnicy, ale wydało mi się oczywiste że termostat się nie otworzył.

A teraz pytanie, dlaczego wentylator się nie uruchamia, skoro na forum jest informacja o sterowaniu z komputera, a czujnik mierzy temperaturę silnika? Wydawało mi się że wentylator powinien włączyć się gdy gorąca jest chłodnica, bo gdy termostat jest zamknięty, to może sobie dmuchać na zimną chłodnicę i pomoże że hej...

Cyt. PunTomasa: "Termostat nie ma nic wspólnego ze sterowaniem wentylatora; włączaniem steruje sterownik silnika na podstawie czujnika temperatury silnika. "

Proszę o wyjaśnienie, bo nie wydaje mi się prawdopodobne aby jednocześnie padł termostat i wentylator confused.gif.

Dzięki.

Napisano

> Witam,

> Mam następujący problem (punto mkI, 55sx), silnik nagrzewa się

> błyskawicznie i do "czerwonego pola" (po przejechaniu 3 - 4

> kilometrów), jednocześnie nie włącza się wentylator, a z

> nawiewu do kabiny leci zimne powietrze.

> Nie sprawdziłem jeszcze przewodu górnego do chłodnicy, ale wydało mi

> się oczywiste że termostat się nie otworzył.

> A teraz pytanie, dlaczego wentylator się nie uruchamia, skoro na

> forum jest informacja o sterowaniu z komputera, a czujnik mierzy

> temperaturę silnika? Wydawało mi się że wentylator powinien

> włączyć się gdy gorąca jest chłodnica, bo gdy termostat jest

> zamknięty, to może sobie dmuchać na zimną chłodnicę i pomoże że

> hej...

> Cyt. PunTomasa: "Termostat nie ma nic wspólnego ze sterowaniem

> wentylatora; włączaniem steruje sterownik silnika na podstawie

> czujnika temperatury silnika. "

> Proszę o wyjaśnienie, bo nie wydaje mi się prawdopodobne aby

> jednocześnie padł termostat i wentylator .

> Dzięki.

Może czujnik temp padła albo kabel od niego sie cie przetarł.

Napisano

Może pasć tak wiele ze nawet nie wiesz

Przede wszystkim do sprawdzenia

-czy jest wogóle płyn?i czy układ jest niezapowietrzony?

-byc moze padła Ci UPG

-sprawdz zasilanie=bezpieczniki tu moze byc przyczyna

-skontroluj pracę termostatu

Jak już to zrobisz i wykluczysz to sprecyzuj pytanie bo przyczyn może być naprawdę wiele a nikt tu nie jest wróżką

Napisano
  • Autor

> Może czujnik temp padła albo kabel od niego sie cie przetarł.

Silnik nagrzał mi się dzisiaj po 15 minutach na maksimum, termostat powinien się otworzyć, wtedy pęd powietrza by trochę obniżył temperaturę owiewając chłodnicę, nie stałem w korku jadąc do pracy bo za wcześnie.

Napisano

po pierwsze wentylator uruchamia się czujką na chłodnicy, jeśli płyn do chłodnicy nie dociera (ciepły oczywiście) to na jakiej podstawie ma się włączyć wentylator.

po drugie padający termostat zazwyczaj przepuszcza płyn powodując niedogrzanie silnika przy niskich temp otoczenia, sytuacja zupełnie nie otwierającego sie termostatu jest marginalna, ale nie niemożliwa.

Napisano

Długo już masz ten samochód? czy jesteś jego nowym właścicielem?

Napisano

W tamtym roku też mnie to spotkało, jadę sobie i czuje, że coś jakby się przegrzewało, rzut oka na wskaźnik temperatury a on na maxa. Jak się okazało padł termostat, wentylator nie chodził bo i jak miał chodzić skoro chłodnica była zimna. Na chłodnicy znajduje się czujnik od włączania wentyla.

Napisano

Termostat, albo mało płynu mad.gif

Napisano

> Witam,

> Mam następujący problem (punto mkI, 55sx), silnik nagrzewa się

> błyskawicznie i do "czerwonego pola" (po przejechaniu 3 - 4

> kilometrów), jednocześnie nie włącza się wentylator, a z

> nawiewu do kabiny leci zimne powietrze.

> Nie sprawdziłem jeszcze przewodu górnego do chłodnicy, ale wydało mi

> się oczywiste że termostat się nie otworzył.

> A teraz pytanie, dlaczego wentylator się nie uruchamia, skoro na

> forum jest informacja o sterowaniu z komputera, a czujnik mierzy

> temperaturę silnika? Wydawało mi się że wentylator powinien

> włączyć się gdy gorąca jest chłodnica, bo gdy termostat jest

> zamknięty, to może sobie dmuchać na zimną chłodnicę i pomoże że

> hej...

> Cyt. PunTomasa: "Termostat nie ma nic wspólnego ze sterowaniem

> wentylatora; włączaniem steruje sterownik silnika na podstawie

> czujnika temperatury silnika. "

> Proszę o wyjaśnienie, bo nie wydaje mi się prawdopodobne aby

> jednocześnie padł termostat i wentylator .

> Dzięki.

Miałem dokładnie to samo. W moim przypadku po prostu uszedł płyn chłodniczy. Zakończyło to sie dla mojego punciaka wymianą uszczelki pod głowicą, pompy płynu chłodzącego i na wszelki wypadek termostatu. sick.gif

Napisano
  • Autor

Ok, czyli czujnik jest tam gdzie powinien być, czyli na chłodnicy, dzięki za wyjaśnienie.

Płyn chłodniczy sprawdzałem profilaktycznie ze 2 tygodnie temu i było w normie. Kałuży pod samochodem tez sobie nie przypominam, Po pracy sprawdzę, może jakiś wyciek nastąpił i dam znać. Nie chciałem się babrać przed pracą na parkingu przy zagotowanym silniku. Otwarcie korka z płynem, jeżeli jeszcze jest, pozbawiłoby mnie skóry i może nawet wbiło korek w czoło smile.gif.

Spod uszczelki (głowica) jakieś drobne wycieki oleju się pojawiały wcześniej, może ją faktycznie wydmuchało.

Napisano
biglaugh.gif widzę że profil uzupełniony, no i koledzy już wszystko wyjasnili :-)
Napisano

Wita, mialem tak samo ok 2 miesiace temu padl termostat blyskawicznie sie podniosl wskaznik temperatury.nie bylo ogrzewania.Jesli padl termostat nie ma plynu na duzym obiegu czyli do chlodnicy i wtedy tam jest caly czas zimny plyn wiec nie wlaczy ci sie wentylator.Obstawiam termostat ewentualnei malo plynu w cholodnicy jesli to termostat to pozniej odpowietrz uklad bo moga bycpozniej jaja.

Napisano
  • Autor

> widzę że profil uzupełniony, no i koledzy już wszystko wyjasnili

> :-)

Profil uzupełniony już ze 2 latka, bez tego nikt by mi nie odpowiedział kiedy pytałem o wibracje karoserii na wolnych obrotach.

swiesta:

To że wentylator się nie włączy wydało mi się oczywiste, co napisałem, jednak przy lekturze forum padło stwierdzenie że wentylator jest niezależny od termostatu (w domyśle temperatury dużego obiegu), jest sterowany wyłącznie czujnikiem w silniku.

Nie ma sensu juz gdybać, upewniłem się w swoim przekonaniu, za 2h wychodze z pracy i sprawdzę ponownie poziom płynu, jeśli będzie nadal ok. zobaczę temperaturę górnej rury, dolotowej do chłodnicy, zanim silnik się zagotuje.

Napisano

Gdyby termostat zaciął się w pozycji otwarte silnik byłby niedogrzany, gdyby zaciął się w pozycji zamknięty - przegrzewał by się ale ogrzewanie wnętrza działało by aż za dobrze. Jeśli silnik się przegrzewa a ogrzewanie nie działa to układ chłodzenia jest zapowietrzony albo nie pracuje pompa wody.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.