Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kilka pytań o nawiew i klimę - ale nic o parowaniu ;-)

Featured Replies

Napisano

No więc tak:

po pierwsze - przy przekręcaniu pokrętła regulacji temperatury przed samym minimum jest takie "klik" + dźwięk przekaźnika z bodaj okolic prawego słupka. Co to jest?

Z kolei - co się dzieje jak włączę klimę i temperaturę np. na maxa? czy klima wtedy działa? Czy "klik" z punktu wyżej to może jest właśnie odcięcie klimy, jeśli temperatura nie jest na minimum?

Po przekręceniu "kierunku wiania" tylko na szybę, dosyć mocno wieje jeszcze na środek. Tak ma być, czy jest to jakaś usterka?

Ostatnio dałem do nabicia i odgrzybienia klimę. Od jakiegoś czasu po wyłączeniu klimy miałem taki charakterystyczny zapaszek. Wyczytałem, że jest to kwestia brudnej instalacji. Po przeglądzie i odgrzybieniu zapaszek cały czas pojawia się po wyłączeniu klimy (nawiew zostaje włączony). Czy to oznacza, że odgrzybianie nie zostało przeprowadzone prawidłowo?

Pozdrawiam

Napisano

> Z kolei - co się dzieje jak włączę klimę i temperaturę np. na maxa?

Polecam lekturę instrukcji użytkownika, tam jest wszystko dokładnie napisane. A klima i owszem, działa. Jest taka opcja: ciepłe nogi i zimna głowa.

> czy klima wtedy działa? Czy "klik" z punktu wyżej to może jest

> właśnie odcięcie klimy, jeśli temperatura nie jest na minimum?

tego akurat nie sprawdzałem, możesz mieć rację,

> Po przekręceniu "kierunku wiania" tylko na szybę, dosyć mocno wieje

> jeszcze na środek. Tak ma być, czy jest to jakaś usterka?

Mam to samo smile.gif Prawdopodobnie TTTM, ja zamykam wtedy nawiew środkowy.

> Ostatnio dałem do nabicia i odgrzybienia klimę. Od jakiegoś czasu po

> wyłączeniu klimy miałem taki charakterystyczny zapaszek.

> Wyczytałem, że jest to kwestia brudnej instalacji. Po

> przeglądzie i odgrzybieniu zapaszek cały czas pojawia się po

> wyłączeniu klimy (nawiew zostaje włączony). Czy to oznacza, że

> odgrzybianie nie zostało przeprowadzone prawidłowo?

U mnie to jest jakby rozgrzany na słońcu kurz, taki suchy i lekko gryzący zapach... I wystąpiło również po odgrzybianiu. Pojęcia nie mam skąd się wzięło...

Napisano
  • Autor

> Polecam lekturę instrukcji użytkownika, tam jest wszystko dokładnie napisane.

Nie wątpię, ale nie mam instrukcji do fury, tzn. mam ale do wersji bez klimy :-) Czy ktoś ewentualnie mógłby w jakiś elektroniczny sposób udostępnić rzeczony rozdział ?

> U mnie to jest jakby rozgrzany na słońcu kurz, taki suchy i lekko

> gryzący zapach... I wystąpiło również po odgrzybianiu. Pojęcia

> nie mam skąd się wzięło...

U mnie było przed i jest po. A spodziewałem się, że zniknie. Taki trochę jakby słodkawy zapaszek, nie jest bardzo nieprzyjmeny...

Napisano

> Nie wątpię, ale nie mam instrukcji do fury, tzn. mam ale do wersji

> bez klimy :-) Czy ktoś ewentualnie mógłby w jakiś elektroniczny

> sposób udostępnić rzeczony rozdział ?

Zerknij tutaj: KLIK

> U mnie było przed i jest po. A spodziewałem się, że zniknie. Taki

> trochę jakby słodkawy zapaszek, nie jest bardzo nieprzyjmeny...

To jednak ja miałem coś innego. Może to nie grzyby ale jakaś roślinka gnije? Wymieniałeś filtr pp?

Napisano

u mnie podobie po wylaczeniu klimy (po odgrzybieniu tez) chrakterystyczny zapach prawadopodobie cos wilgotnego gnijacego?? ale gdzie tego szukac?? Jesli klima nie jest włączana przez jakis czas a dziala sam nawiez zapachu takiego nie ma dopiero wylaczeniu klimy sie pojawia

Napisano

> No więc tak:

> po pierwsze - przy przekręcaniu pokrętła regulacji temperatury przed

> samym minimum jest takie "klik"

To słychać ten słynny zawór na nagrzewnicy. Wersje z klimą go mają, bez klimy nie.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Zerknij tutaj: KLIK

fajno :-) Chyba nawet kiedyś ściągałem. Nawet nie wiedziałem, że mam opcję "zimna głowa, ciepłe nogi". Do tej pory byłem tylko świadom opcji "zimne łokcie" (ale nie używałem) ;-).

Co do instrukcji to jest tylko mała nieścisłość. Nie mam chłodzenia schowka. Poza tym włączniki mam mniejsze, prostokątne. Czy to jest jakiś inny typ klimy?

> To jednak ja miałem coś innego. Może to nie grzyby ale jakaś roślinka gnije? Wymieniałeś filtr pp?

I owszem, całkiem niedawno. Myślę, że to nie to. Dziś małżonkę poprosiłem o zcharakteryzownaie tego zapaszku bo kobity jednak lepsze są w te klocki. Stwierdziła że nawet przyjemny. W sumie nieprzyjemny nie jest tylko mnie stresuje, że powinno go nie być i powinienem pojechać na poprawkę do "fachowców".

> Jesli klima nie jest włączana przez jakis czas a dziala sam nawiez zapachu takiego nie ma dopiero wylaczeniu klimy sie pojawia

dokładnie tak to u mnie działa

>To słychać ten słynny zawór na nagrzewnicy

hmmm... słynny powiadasz :-) A możesz wyjasnić w skrócie z czego on słynie? Bo nic na jego temat nie znalazłem...

Napisano

> Co do instrukcji to jest tylko mała nieścisłość. Nie mam chłodzenia

> schowka. Poza tym włączniki mam mniejsze, prostokątne. Czy to

> jest jakiś inny typ klimy?

Może masz innego producenta. Ja mam firmowy napis na sprężarce i skraplaczu "Harrison". Na przycisku nie ma frown.gif

> I owszem, całkiem niedawno. Myślę, że to nie to. Dziś małżonkę

> poprosiłem o zcharakteryzownaie tego zapaszku bo kobity jednak

> lepsze są w te klocki. Stwierdziła że nawet przyjemny. W sumie

> nieprzyjemny nie jest tylko mnie stresuje, że powinno go nie być

A może ten zapach jest właśnie po to żeby nie było czuć grzybobójczego paskudztwa? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A może ten zapach jest właśnie po to żeby nie było czuć

> grzybobójczego paskudztwa?

Nie sądzę. Jak kupiłem furę to tego nie było - a była świeżo po nabiciu wg poprzedniego właściciela. Zapaszek pojawił sie w trakcie uzywania, kilka miesięcy po zakupie...

Napisano

> Nie sądzę. Jak kupiłem furę to tego nie było - a była świeżo po

> nabiciu wg poprzedniego właściciela. Zapaszek pojawił sie w

> trakcie uzywania, kilka miesięcy po zakupie...

Czyli tak: jedziesz bez klimy, sam nawiew: zapaszku nie ma. Włączasz klime, zapaszek jest. Wyłączasz klime, zapaszek jest. Dobrze rozumiałem?

Nie wiem jaki ma zapach R134a, czynnik chłodzący z klimy, ale może ulatnia się lekko na parowniku albo sprężarce i dostaje się do nawiewu?

Napisano
  • Autor

> jedziesz bez klimy, sam nawiew: zapaszku nie ma.

Nie ma

> Włączasz klime, zapaszek jest.

Nie ma smile.gif

> Wyłączasz klime, zapaszek jest.

Tak jest - pojawia sie dopiero po WYLACZENIU klimy. Tzn. tak byBo przed nabiciem. Wczoraj jak sie bawilem to mialem wrazenie, ze czuc go lekko takze podczas pracy, ale moze to tylko wrazenie (?)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.