Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polonez - blokowanie kół

Featured Replies

Napisano

Problem dotyczy modelu 1.6GSI rocznik '98 (pompa hamulcowa Lucas). Jakiś diabeł devil.gif dorwał się do układu hamulcowego i miesza. Zaczęło się od zapalenia pomarańczowej lampki (tej z pedałem hamulca). Nie było stopu, wymieniłem wyłącznik i po kłopocie, ale przyplątało się co innego. Usterka jest wyjątkowo paskudna i raczej nie ma nic wspólnego z wyłącznikiem stopu. Hamulce potrafią samoczynnie zablokować koła w czasie jazdy. Nie jest to problem ze sprężynami hamulców (sprawdzali w warsztacie). Pozostaje zatrzymać się, odczekać aż to wszystko przestygnie i przeważnie można jechać dalej, choć czasem z trudem. W warsztacie wymienili klocki - niby poprawa, a po kilku dniach - to samo. Ponowna wizyta - wymieniona została pompa hamulcowa. Niby lepiej, ale po 2 tygodniach usterka znów przytrafiła się. Wspomaganie hamulców działa, ale może to ono bruździ z jakiegoś powodu i odzywa się, gdy go nie proszą? Mechanicy są bezradni. Ręce opadają. Zastanawiam się jeszcze nad wyprawą do ASO. Polonez to nie jumbo-jet, więc co jeszcze można sprawdzić/wymienić odnośnie układu hamulcowego, jeżeli pompa, klocki, przewody, a nawet płyn zostały sprawdzone/wymienione? Macie może jakieś doświadczenia z hamulcami podobnych poldków albo pomysły, co to może być? niewiem.gif

TIA

Napisano

... a nie ruszal kolega połącznia miedzy pedalem hamulca a serwem ?? tam jest regulacja skoku .

Jesli hamulce same zaczynja hamowac to proponowal bym sprawdzic jaki jest luz na tej regulacji , na zimno i w momencie jak hamulce zaczyjana hamowac . Jesli bedzie wyrazna roznica w wielkosci luzu to proponuje popuscic troche na tej regulacji .

Napisano

> ... a nie ruszal kolega połącznia miedzy pedalem hamulca a serwem ??

> tam jest regulacja skoku .

> Jesli hamulce same zaczynja hamowac to proponowal bym sprawdzic jaki

> jest luz na tej regulacji , na zimno i w momencie jak hamulce

> zaczyjana hamowac . Jesli bedzie wyrazna roznica w wielkosci

> luzu to proponuje popuscic troche na tej regulacji .

ok.gifok.gifok.gifok.gifok.gif

dodam jeszcze że w książce serwisowej(typu "sam naprawiam...") jest podana ta wartośc luzu z adnotacją że brak takowego właśnie może powodować samoistne blokowanie hamulców

Napisano

Proponuję zajrzeć do serwa tam może tkwić przyczyna.

Napisano

U mnie problem polegal na gumowych przewodach, ktore z wiekiem sie rozwarstwily. W moim wypadku hamulce nie odpuszczaly ale dopiero po uprzednim wcisnieciu hamulca. Jesli juz odpuscily to nie blokowaly sie kiedy nie dotknalem pedalu. U Ciebie bedzie pewnie cos innego. Rowniez bylbym za serwem.

Napisano

Odlacz serwo. Zaslep waz. Pojezdzij troche i pohamuj. Tylko ostroznie !!!

Jesli problem zniknie to wszystko jasne.

Napisano
  • Autor

> ... a nie ruszal kolega połącznia miedzy pedalem hamulca a serwem ??

> tam jest regulacja skoku .

> Jesli hamulce same zaczynja hamowac to proponowal bym sprawdzic jaki

> jest luz na tej regulacji ,

Nie ruszałem, ale i nie sprawdzałem. Wielkie dzięki i piwo.gif za podpowiedź. Wspomaganie działało jak na razie ok.gif, ale może właśnie chodzi o ten luz, bo wszystko inne posprawdzane. Za podpowiedzi innych kolegów - też claps.gif

Napisano

> Nie ruszałem, ale i nie sprawdzałem. Wielkie dzięki i za podpowiedź.

> Wspomaganie działało jak na razie , ale może właśnie chodzi o

> ten luz, bo wszystko inne posprawdzane. Za podpowiedzi innych

> kolegów - też

jeszcze jedno ... w ksiazce do obslugi jest podana wielkosc tego luzu , ale spotkalem sie z takim przypadkiem ze trzeba bylo dac okolo 2 razy wiekszy luz aby samoczynnie nie blokowalo kol . Wbrew opiniom 2 razy wiekszy luz nie ma duzego wplywu na wysokosc pedalu hamulca

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.