Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OPEL TECH - jak ... podłączyć bo jest problem.

Featured Replies

Napisano

zakladam ze jest sprawny....Tech go wykrywa...wsioOK..dostaje tylko info ze sterownik auta nie odpowiada. Wyczytalem ze napiecie na diag ma byc ciut mniejsze od zasilania a u mnie lipa..jakies grosze tylko. Poza tym fejs jest nie tylko do Asterki, z Vag-iem mozna podejsc tez do VW, Audi i jeszcze kilka innych, szkoda byloby sie go wyzbyc smile.gif

Napisano

nie wyczytal tyko uslyszal od Viakena jako pewnik, a tera podpiał pod VAGa i wykryl interfejs..

Napisano

I jaki rezultat? VAGi maja dwie linie diagnostyczne a opel ma jedna przelanczana an rozne piny. Oczewiscie rozne piny w oplu jak i w VAGach. Na forum VU tez zesmy probowali zrobic fejsa zeby obslugiwal VAGa i opla i w sumie to do dzis nie wiadomo czy poszlo( koles mial przetestowac). Tyle ze to miala byc przerobka fejsa opla z dodatkowym pinem 15 dla VAGa.

Napisano

Interfejs posiada multiplekser i podlaczone wszystkie piny..multiplekser odpowiada za elektroniczne przelaczanie pinow. W przypadku VAGa mozna smialo odlaczyc linie L i tez dziala (sprawdzone na audi C4 silnik AAT!!)

Napisano

Koles kupil cos takiego: LAUNCH

Dziala z kazdym pojazdem, tylko wtyczki zmienia ale kosztowalo 8tys. zl. Pytanie tylko czemu viaken nie podaje na swojej stronce ze to jest fejs do obu marek? Osobno sprzedaja do opla i VAGow? Cos tu smierdzi.

Napisano

Jesli bardzo Tobie zalezy to moge to sprawdzic! Tyle ze jedyne auto (audi) do jakiego mam dostep ma OBD I wiec bede musial dorobic piny. Po podlaczeniu wtyczki i zapaleniu VAGa wsio bedzie jasne....Na razie podpialem VAGa do Opelka smile.gif szukal i szukal..ale nie znalazl ECU...ale wydaje mi sie ze OBD to OBD...to standard....potrzeba tylko dopasowanego do auta oprogramowania

Napisano

Wlasnie niby OBD2 ale kazda marka ma inaczej te piny, inny system diagnozy, inne czestoliwosci i napiecia tych pinow diagnostycznych i dlatego lipa jest.

Napisano

> No do końca nie wiadomo jak jest z tymi przejściówkami pod USB.

Dostep do gniazda COM (RS232) odbywa się przez porty wejścia-wyjścia, czyli wstawiamy coś w odpowienie miejsce w pamięci komputera i to się pojawia jako sygnał na określonym pinie interfejsu. Analogicznie możemy przeprowadzić odczyt napięcia na danym pinie.

Z USB jest gorzej - wymaga konkretnego oprogramowania do przeprowadzenia komunikacji, czyli wsparcia systemu operacyjnego + sterownika.

Z tego wynika, że taka przejściówka nie zadziała jeśli Tech nie ma wbudowanej obsługi USB tylko zakłada że w komputerze jest port szeregowy. Po prostu program nie będzie wiedział jak 'użyć' USB, więc do końcówki RS232 nie dotrze żaden sygnał.

Myślę że mogłaby tu zadziałać emulacja portu szeregowego przez port USB, która to przechwytuje sygnały wysyłane na COM i kieruje je na interfejs.

Cokolwiek by nie wynikało z tego bełkotu, to jest szansa że przejśćiówka zadziała, ale trzeba jeszcze wykombinować programik który będzie udawał port szeregowy.

Napisano

Koncząc wątek: interfejs na usb posiada sterowniki emulujace port Com, wpelni konfigurowalne (a wiec mozna wybrac nawet nr portu). Interfejs o ktorym tu mowa dotyczy diagnozowania Opla i po to go kupilem ale....u mnie nie dziala smile.gif i jest to raczej wina auta niz calej reszty frown.gif Co do samego OBD..tem wlasnie interfejs podlaczylem do VW Polo z 99 z wykorzystaniem Vag Coma. Działa bardzo dobrze, uklad odczytal mi dostepne moduly i pozwolil wykasowac błedy. Zakladam ze z Oplem i jego SPRAWNYM złączem rowniez poradzi sobie bez problemu wiec....smialo mozna go polecic uzytkownikom laptopów bez złacza szeregowego

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Chciałbym wrócić ponownie do tego tematu.

A mianowicie zmontowałem sobie ten kabelek, ale mam obawy co do jego podłączenia. Ryzyk fizyk....

Czy istnieje jakas możliwość sprawdzenia tego na sucho zanim podłączę się z komputerem do laptopa?

Napisano

Jesli boisz sie o zlacze w samochodzie-OBD to raczej nie masz po co. Kraza jakies mity ze trzeba uwazac zeby jakiejs zwary nie zrobic ale ja juz wszystkie mozliwoasci robilem z tym zlaczem i jakos wszystko dziala.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Jesli boisz sie o zlacze w samochodzie-OBD to raczej nie masz po co.

> Kraza jakies mity ze trzeba uwazac zeby jakiejs zwary nie zrobic

> ale ja juz wszystkie mozliwoasci robilem z tym zlaczem i jakos

> wszystko dziala.

czytam ten watek i doszedlem do wniosku ze z tego ukladu na max232 wychodza tylko 3 przewody ktore wpina sie do auta masa, +12 i data line czy dobrze to zrozumialem??

PS. skad zassac techa bo wszedzie martwe linki na forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.