Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drżenie przy hamowaniu

Featured Replies

Napisano

Heyka

Mam kolejny problem. Podczas hamowania z większych prędkości - tak od 80 km/h pojawia się drganie (dosłownie czuć na desce rozdzielczej) ale nie na kierownicy. Wymienione zostały bębny i okładziny z tyłu i klocki i tarcze z przodu - nic nie dało frown.gif Nie jest to wina kół - tak było przed i po wyważeniu. Może mieliście coś takiego ???

Napisano

Wywazenie wywazeniem - ale sprawdz na maszynie do wywazania czy napewno opona jest prosta. Czesto goscie w wulkanizacjach sluchaja tylko co im "Pani Kasia" powie i wbijaja ciezarki, a czesto bicie z jednej strony równoważy to z drugiej i koło jest pozornie wywazone. Nie mowiac juz o tym ze opony moga byc porpostu wadliwe co tez sie zdaza i to nie tak zadko nawet bardzo markowym oponom.

Napisano

Prawdopodobnie masz luzy na wahaczach z przodu.Też daje to efekt drżenia przy hamowaniu.

Napisano

> Potwierdzam - sprawdź dokładnie wahacze.

Również potwierdzam. Po wymianie wahaczy nic nie telepie.

Napisano
  • Autor

niestety to nie to - wahacze wymienione około 2 tys. km temu. Co do wyważenia to było tak samo na letnich i na zimowych po wymianie i wyważeniu. DOSTAJE W GŁOWE OD TEGO mlot.gif

Napisano

> Heyka

> Mam kolejny problem. Podczas hamowania z większych prędkości - tak od

> 80 km/h pojawia się drganie (dosłownie czuć na desce

> rozdzielczej) ale nie na kierownicy. Wymienione zostały bębny i

> okładziny z tyłu i klocki i tarcze z przodu - nic nie dało Nie

> jest to wina kół - tak było przed i po wyważeniu. Może mieliście

> coś takiego ???

czy w obu oponach masz takie samo cisnienie ??? moze to błache ale tez warto sprawdzić

Napisano

wymieniales tarcze i bebny bo miales bicie , czy bicie pojawilo sie po wymianie ? jesli po wymianie to ktorys beben lub tarcza jest krzywa/sa krzywe. jesli bicie bylo wczesniej to opona/opony sa wadliwe (ale wtedy powinienes wyczuwac cos nawet gdy nie hamujesz, a jedziesz z duza predkoscia)

Napisano

miałem to samo....przy 80km/h biło mi....okazało się że oponka nie jest równa.

Napisano

sprawdz czy końcówki drążków nie są wybite, u mnie objaw był taki sam

Napisano
  • Autor

koledzy!!!

taka sytuacja miła miejsce i na zimówkach i na letnich po wymianie i wyważeniu - w poprzednim sezonie nie było problemu. Końcówki drążków wymieniałem przy okazji wymiany wahaczy... nadal wielka niewiadoma

Napisano

> Heyka

> coś takiego ???

potwierdzam przypadek z wahaczami, tez tak mialem, przetoczylem bębny, nowe klocki, hamulca jak sie patrzy aż sie w końcu w... i uderzyłem do aso, tam gosc szybko mi pokazał gdzie i miał racje-wahacze

Napisano

wywazenie sie nie liczy zlosnik.gif skoro mowisz ze na dwu kompletach opon to samo to znaczy ze tarcze lub bebny masz do toczenia albo jedno i drugie

Napisano

Witam,

Ja też mam ten problemik od dość dawna. Na razie stwierdziłem, że to wina tyłu. Wystarczyło zaciągnąć ręczny przy wspomnianej prędkości i chwilę poczekać. Myślałem że to wina bębnów, ale po wymianie wraz ze szczękami dalej to samo. Więc najprawdopodobniej w wibrację wpada cała belka. Mam zamiar wymienić poduszki, ale to jak się zrobi cieplej i zbuduję odpowiednią prasę ze starego (ale wciąż sprawnego podnośnika 20T).

p.s.

Oczywiście wachacze, amorki, oponki, felgi itp. są w pełnej sprawności.

Napisano

A jak hamujesz z duzej predkosci - powyzej 100km/h, auto wpada w wibracje ? Bo wyglada na to, ze jesli nie opony, felgi czy luzy w zawieszeniu, to beda tarcze lub bebny

Napisano

> Heyka

> coś takiego ???

Ja tak miałem i po wymianie tarcz problem na chwile został wyeliminowany ale po kilku (2-3) kkm jedna z tarcz znowu się pokrzywiła (właśnie szykuje się do reklamacji) a tarcze kupiłem BREMBO więc myślałem że wszysko będzie super. Co mi jeszcze powiedział sprzedawca że czasem ludzie nie oczyszczą dobrze piasty i nowa tarcza od razu po zalożeniu ma bicie względem osi. Pomogło by w takim przypadku toczenie na samochodzi ale to jest koszt co najmniej z 60zł a 80 dałem za tarcze więc narazie próbuje reklamować grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.