Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

automatyczny włącznik kilka pytań

Featured Replies

Napisano

przymierzam się do zakupu włącznika i mam kilka pytań czy lepsze są z opóźnieniem czy podczas gdy alternator zacznie ładować, oraz czy one automatycznie gaszą światła po wyłączeniu silnika bo zastanawiam sie nad którymś z tych dwóch

http://allegro.pl/item172518584_automatyczny_wlacznik_swiatel_12v_okazja_.html

http://allegro.pl/item170689454_automatyczny_wlacznik_swiatel_z_dioda_led_.html

Napisano

> oraz czy one automatycznie gaszą światła po wyłączeniu silnika

Pierwszy:

Quote:

Urządzenie samoczynnie włącza światła i
natychmiast wyłącza, gdy silnik zgaśnie
.

Drugi:

Quote:

Urządzenie Samoczynnie włącza światła z chwilą kiedy alternator zacznie ładować

Rozumując logicznie: gdy przestanie ładować światła zgasna.

Jeżeli już musisz kupować a nie chcesz robić sam to weź ten pierwszy, wygląda jakoś solidniej i opis jest bardziej rzetelny co pozwala wnioskować, że i wykonawca jak i wykonanie jest podobne wink.gif Do tego istotna opcja: włącznik zmierzchowy. Z tym, że ta opcja to o kant potłuc skoro trzeba będzie i tak nonstop jeździć na światlach.

Może jednak zrobisz sam? Jest opis na forum - taniej bedzie wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Może jednak zrobisz sam? Jest opis na forum - taniej bedzie

No i satysfakcja gwarantowana ... ok.gif

Napisano

Witam

moge sie mylic ale kolega Lelek chyba jest w błędzie, ten pierwszy włącznik też chyba działa na zasadzie tego drugiego .Czytałem kilka razy pois przedmiotu i tam jest kontrolka prawidłowego ładowania altka.

Ja się przymierzam do kupna tego drugiego,chociaż chciałbym wykonać takie urządzenie sam ale nie mam pojęcia co dokładnie kupić jak polutować - wiem czytałem posty kolegów jest tam tego dużo ale jestem zielony w tym, może jeśli by były jakieś konkrety co i jak kupić i zlutować no i że będzie działało.A napewno byłoby łatwiej bo mam gniazdo do przekaźnika świateł.

Napisano

> ten pierwszy włącznik też chyba działa na zasadzie tego drugiego .

Oba działają na tej samej zasadzie: wykrywają napięcie powyżej normalnego napięcia akumulatora i zapalą światła

Ten pierwszy DODATKOWO ma jeszcze wyłącznik zmierzchowy, który automatycznie włącza swiatła gdy nie są włączone a wjeżdżasz np w tunel albo zapada zmrok.

> Czytałem

> kilka razy pois przedmiotu i tam jest kontrolka prawidłowego

> ładowania altka.

Ta "kontrolka" to żadna kontrolka - pokazuje tylko, że światła są włączone. Oczywiście w pewnym sensie pokazuje, że alternator ładuje bo inaczej nie zapaliły by się światła. Równie dobrze sprzedawca mógł napisać, że urządzenie ma kontrolkę prawidłowego napięcia paska, sprawności regulatora napięcia, diod prostowniczych oraz pracującego silnika. wink.gif

> jeśli by były jakieś konkrety co i

> jak kupić i zlutować no i że będzie działało.

To ostateczna wersja (bez kontrolek działąnia oraz przełącznika ZIMA-LATO) :

278065055-swiataydrez.jpg

Przekaźnik przyłaczony do wyprowadzenia 6 ma mieć obciążalność do 10A (będzie trochę zapasu), ten do wyprowadzenia 3 obciążalność dowolna, nawet tylko 1A, przekażnik do wyprowadzenia 8 obciążalność 20A bo załącza światła mijania.

> A napewno byłoby

> łatwiej bo mam gniazdo do przekaźnika świateł.

No to rób wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Dziękuje postaram się zabrać za to. Tylko mam jeszcze pytanie co to jest przed wyjściem na kontrolke oleju chodzi o ten czerwony prostokącik.

Napisano

> Dziękuje postaram się zabrać za to. Tylko mam jeszcze pytanie co to

> jest przed wyjściem na kontrolke oleju chodzi o ten czerwony

> prostokącik.

O widzisz... Zapomniałem napisać. smile.gif

To rezystor, którego rezystancję trzeba dobrać (ok 160 - 170 ohm). Bez niego podczas działania urządzenia żarzy się kontrolka oleju. Dobieranie polega na tym, że dajesz rezystor np 150 ohm i patrzysz czy żarzy się kontrolka. Jeżeli tak to dajesz 160, itd. Jeżeli przy 150 nie żarzy się to dajesz 140 itd. Chodzi o to aby dobrać tak aby kontrolka już się nie żarzyła a przekaźnik jeszcze pewnie załączał.

W temacie, który jak mówisz czytałeś wszystko jest dokładnie opisane i wytłumaczone.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

a mam pytanko korzystając z tych automatycznych wyłączników nie można zgasić świateł jeśli nie przełączy się na lato, i pytanie czy można zrobić tak że światła sie zapalają jeśli alternator ruszy i będzie przełącznik w pozycji świateł mijania a zgasną jeśli wyłączę tym pokrętłem od świateł no i oczywiście przy wyłączeniu silnika, czy do tego zda się zastosować gotowe układy z allegro i ewentualnie przerobić ?

Napisano

> a mam pytanko korzystając z tych automatycznych wyłączników nie można

> zgasić świateł jeśli nie przełączy się na lato, i pytanie czy

> można zrobić tak że światła sie zapalają jeśli alternator ruszy

> i będzie przełącznik w pozycji świateł mijania a zgasną jeśli

> wyłączę tym pokrętłem od świateł no i oczywiście przy wyłączeniu

> silnika, czy do tego zda się zastosować gotowe układy z allegro

> i ewentualnie przerobić ?

Teoretycznie da się przerobić. Przewód, który wychodzi z urządzenia (obojętne czy "naszego", kacikowego czy tego z allegro) i ma iść na światła mijania dać nie na światła ale do wyłącznika świateł, w miejsce usuniętego przewodu czerwonego 2,5 mm2 na konektorze 30 wyłącznika. Normalnie przewód ten zasila wyłącznik napięciem "z akumulatora". Po zmianie będzie zasilało go napięcie załączone przez urządzenie. Wtedy warunkiem zaświecenia się się świateł będzie zadziałanie urządzenia oraz włączenia wyłącznika.

Dlaczego teoretycznie? Ano dlatego, że Opel tak wymyslił ten wyłącznik, że spełnia kilka funkcji na raz. Podłączenia o jakim mówie skutecznie uniemożliwi zaświecenie świateł pozycyjnych bez włączenia silnika. I pewnie jeszcze coś o czym nie chce mi się mysleć, bo to piewrsze już dyskwalifikuje takie kombinacje smile.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.