Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

filtr powietrza

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Mam takie pytanie.

Wczoraj wymieniłem olej w silniku i teraz, wymienić też filtr powietrza od razu,czy poczekać do wizyty u gazowników pod koniec tygodnia w celu sprawdzeniu nastawów i przeglądu (do gazowników jeżdżę co 10 tyś przy każdym przeglądzie).

Instalacja II generacji, chodzi mi o to że nowy filtr powietrza łatwiej puszcza powietrze i skład mieszanki może być inny, ale to tylko moje takie tam.

Zmieniać od razu, czy tuż przed wizytą u gazowników?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dawniej robiłem tak ty czyli wymieniałem filtr powietrze i jechałem do gazowników ale w tym roku wymieniłem filterek ale jeszcze gazowników nie nawiedzałem ale nie widzę nic niepokojącego w zachowaniu autka więc pojadę standardowo do nich po 15kkm w między czasie mam badania techniczne więc mieszankę sprawdzę tak czy inaczej. Wg mnie filterek można zmienić zawsze miesznaka może się daczku zubożyć ale po niedługnim czasie i tak wróci do normy. Tak czy inaczej silniczek napweno odżyje.

Napisano

> Cześć.

> Mam takie pytanie.

> Wczoraj wymieniłem olej w silniku i teraz, wymienić też filtr

> powietrza od razu,czy poczekać do wizyty u gazowników pod koniec

> tygodnia w celu sprawdzeniu nastawów i przeglądu (do gazowników

> jeżdżę co 10 tyś przy każdym przeglądzie).

> Instalacja II generacji, chodzi mi o to że nowy filtr powietrza

> łatwiej puszcza powietrze i skład mieszanki może być inny, ale

> to tylko moje takie tam.

> Zmieniać od razu, czy tuż przed wizytą u gazowników?

Jaki masz sterownik LPG? Dobra elektronika + sensowne ustawienia powinny skompensować zmiany parametrów dolotu jakie wprowadza wymiana fitrów. Ja nie potrzebuję regulacji po wymienianie filtra bo silnik dostaje taką samą mieszankę jak przed wymianą tylko pasmo pracy silniczka krokowego przesuwa się trochę niżej i tyle.

Napisano

Przeciez jak wymienisz filtr i ustawisz instale (wyregulujesz),

potem znowu wymisz filtr (jest wyregulowana pod czysty filtr) to nie

ma potrzeby znowu regulowac ....

Napisano

> Zmieniać od razu, czy tuż przed wizytą u gazowników?

Przyjmij następującą zasadę: regulację instalacji powinno się przeprowadzać przy sprawnych, czystych i prawie nowych elementach mających wpływ na jej działanie. Dotyczy to: filtrów powietrza i LPG, świec zapłonowych i przewodów WN, kopułek i palców rozdzielaczy zapłonu, odszlamienia parownika.

Poza oczywistym sensem takiego postępowania jest jeszcze ten praktyczny: w ten sposób będziesz zawsze miał kontrolę nad zachowaniem się pojazdu - gdy stwierdzisz, że coś jest nie tak, będzie to sygnał na samodzielną wymianę jednego lub kilku ww. elementów bez potrzeby latania do gazownika i płacenia za wymianą i regulację.

Pamiętaj jeszcze, że LPG jest bardziej wrażliwy na lekkie nawet niesprawności ww. elementów niż benzyna, dlatego podczas jazdy na LPG wymieniamy je częściej niż zaleca producent pojazdu.

Jeśli nie chcesz ogłupić siebie, gazownika i własnego samochodu odnów niektóre z ww. części w miarę możliwości i z rozsądkiem to nie będziesz żałował.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.