Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seicento + LPG = problem :(

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam problem z moim pojazdem, jest nim SC 899 z przebiegiem na gazie 75 tkm. Instalacja to

komp Lambda Junior Control i do tego parwonik LovTec (klon LOVATO). Ostatnimi czasy coś

dolega autku przy jeździe na LPG frown.gif, otóż nie da się ustawić wolnych obrotów, po spuszczeniu

z gazu samochód gaśnie, śruba do regulacji obojętnie w jakiej pozycji by była (wkręcona

wykręcona) jest tak samo, czasem udaje sie przejechac do zgaszenia samochodu bez problemów,

tzn. na luzie nie gaśnie. Ustawienia komputera są dobre, są takie jak ustawione w momencie

założenia lpg. Dodatkowo objawem jakiejś nieprawidłowowści po zgaszeniu silnika jest dzwięk

wydawany przez parownik takie burczenie, jakby membrany drgały. Tymczasowo moja jazda

wygląda tak że zapalam na benzynie i po ruszeniu przełączam na LPG, wtedy jedzie ale jakby

brakowało mu mocy frown.gif czasami jedzie ok, dojezdzając do świateł znowu na benzyne przełączam

co jest uciązliwe. Po podłączeniu do kompa czasami silnik krokowy chodzi, czasami stoi w

miejscu tzn ma ustawiony step neutralny i jego się trzymie, mieszanka jest cały czas bogata,

nie ma ubogiej, podmieniony silniczek krokowy zachowywał się tak samo. Tankowany było na

rożnych stacjach i dalej to samo. Filtr gazu czysty, zawory magnetyczne przejrzane,

wymienione zostały kable WN i świece,oraz filtr pwoietrza, całą instalke przejrzałem ale nic

nie zauważyłem, spuściłem nawet tą oleistą substancję z parownika. Jak zaczęły się objawy

niedomagania instalacji gazowej to przełączenie na benzyne przy jeździe nie powodowały

zgaszenie silnika, teraz to dopiero jak przejade kawałek na benzynie dopiero mam wolne

obroty na beznynie, mozliwe ze silnik jest zalany i musi wypalic to co w cylindrze jest

(obczerniona końcówka wydechu).

Podejrzewam że to parownik odmówił współpracy, może ktoś ma jakieś pomysły gdzie jeszcze

zajrzec i co sprawdzić??

Jeszcze jedno co mi się przypomniało, po odkręceniu tej śrubki do regulacji (ta z tworzywa

sztucznego) jest sprężynka a wewnątrz jest cały zasyfiony jakąś oleistą mazią, czy tam

wogule powinno coś takiego być, czy powinno byc czyste?? Jest jeszcze jedna śrubka mosiężna

mała, do czego ona służy, może ją poruszać?

Jeśli podejrzewacie również że to parwonik, to wiem że na allegro da się kupić oryginalne

zestawy regeneracyjne, macie jakiegoś zaufanego sprzedawcę u którego zakup byłby pewny??

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Napisano

Ta mosiężna wlasnie sluzy do regulacji obrotow biegu jałowego, ta czarna plastikowa to napiecie membran. Jak ją wykreciles to z pewnoscia reduktor jest rozregulowany i bedzie zle dzialal. Trzeba udac sie na regulacje instalacji.

Spuszczales syf z parownika ? ta substancja co sie sie pokazala po odkreceniu plastikowej srubki to jakies pozostalosci gazu i spuszcza sie je z reduktora. Na dole masz plastikowy korek.

Napisano
  • Autor

> Ta mosiężna wlasnie sluzy do regulacji obrotow biegu jałowego, ta

> czarna plastikowa to napiecie membran. Jak ją wykreciles to z

> pewnoscia reduktor jest rozregulowany i bedzie zle dzialal.

> Trzeba udac sie na regulacje instalacji.

Wcześniej zawsze na bieżąco regulowałem tą śrubką i wszystko było ok.gif teraz w całym zakresie regulacji tą śrubą nic się nie zmienia, jest cały czas bogato. Regulacja była przeprowadzona przez interfejs do instalki.

Skoro ta mosiężna służy do regulacji biegu jałowego to czemu w okresie gwarancji przy regulacji zawsze kręcili tą z tworzywa sztucznego??

> Spuszczales syf z parownika ? ta substancja co sie sie pokazala po

> odkreceniu plastikowej srubki to jakies pozostalosci gazu i

> spuszcza sie je z reduktora. Na dole masz plastikowy korek.

Spuszczałem, trochę jej było, ale to nie pomogło.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Ta mosiężna wlasnie sluzy do regulacji obrotow biegu jałowego, ta

> czarna plastikowa to napiecie membran. Jak ją wykreciles to z

> pewnoscia reduktor jest rozregulowany i bedzie zle dzialal.

> Trzeba udac sie na regulacje instalacji.

> Spuszczales syf z parownika ? ta substancja co sie sie pokazala po

> odkreceniu plastikowej srubki to jakies pozostalosci gazu i

> spuszcza sie je z reduktora. Na dole masz plastikowy korek.

Okazało się że parownik odmówił współpracy, po wymianie na nowy silnik pracuje bez zarzutu zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Pozdro

Napisano

> Okazało się że parownik odmówił współpracy, po wymianie na nowy

> silnik pracuje bez zarzutu

> Pozdro

ok.gif

swoją drogą troche nalotu to ten twoj parownik juz pewnie miał frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.