Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mixer w punto2 - co sadzicie?

Featured Replies

Napisano

Heja, mam taki mixer w swoim wozku aktualnie. Pytam z ciekawosci, bo sie nie wyznaje za zbytnio na tym - czy to dobre jest?

Srednica wewnetrzna wynosi jakies 28mm. Z autem nic sie nie dzieje, chodzi ladnie. Lepiej chyba nawet na gazie niz na benzie;)

O taki siedzi teraz:

IMG_5961-800x600.jpg

IMG_5963-800x600.jpg

IMG_5964-800x600.jpg

Napisano

Na taki to ja właśnie czekam... tylko paczka się spóźnia. Średnica powinna wynosić 30mm - przynajmniej w tym co zamówiłem. Ponoć taki jest dedykowany do MK2.

Napisano

Heja, mam taki mixer w swoim wozku aktualnie. Pytam z ciekawosci, bo sie nie wyznaje za zbytnio na tym - czy to dobre jest? Średnica wewnetrzna wynosi jakies 28mm.

Ja też mam 28 mm i jest ok.gif. Przedtem miałem założoną 30-tkę i nie można było instalacji wyregulować (Tartarini TEC 99). Objawy to brak oscylacji sondy lambda, falowanie obrotów, aż do późniejszego zgaśnięcia silnika włącznie.

Co do montażu to u mnie jest identycznie. zlosnik.gif

Napisano

> Objawy to brak oscylacji sondy lambda, falowanie obrotów, aż do późniejszego zgaśnięcia silnika włącznie.

Ja też miałem takie problemy, ale jak sobie sam ustawiłem granice działania silnika krokowego to problemy się skończyły.

Podejrzewam, że mam właśnie 30mm, ale muszę sprawdzić ...

Miejsce i sposób założenia dokładnie taki sam.

Napisano

> Heja, mam taki mixer w swoim wozku aktualnie. Pytam z ciekawosci, bo

> sie nie wyznaje za zbytnio na tym - czy to dobre jest?

> Srednica wewnetrzna wynosi jakies 28mm. Z autem nic sie nie dzieje,

> chodzi ladnie. Lepiej chyba nawet na gazie niz na benzie;)

> O taki siedzi teraz:

ujdzie ok.gif

Napisano

Exor a jak masz ten mikser przymocowany do obudowy filtra powietrza? Przewód gazu oklejony żywicą (chyba), mikser w podobny sposób przytwierdzony?

Pytam bo mój już dostałem (2 tyg.poczta szła pad.gif) ale jeszcze nie zaglądałem pod maskę - brak czasu.

Napisano
  • Autor

> Exor a jak masz ten mikser przymocowany do obudowy filtra powietrza?

> Przewód gazu oklejony żywicą (chyba), mikser w podobny sposób

> przytwierdzony?

> Pytam bo mój już dostałem (2 tyg.poczta szła ) ale jeszcze nie

> zaglądałem pod maskę - brak czasu.

Szczerze mowiac, to nie wiem dokladnie jak jest to przymocowane. Podejrzewam, ze tez klejone bezposrednio na wylocie do przepustnicy. Waz od gazu - tak - czyms tam jest obsmarowany, zeby bylo szczelnie.

A jaki mixer zanabyles? Tego niebieskiego od rybackiego?

Napisano

> A jaki mixer zanabyles? Tego niebieskiego od rybackiego?

Aluminiowy nie rybackiego bo drogi - zrobię później fotkę to dołączę - generalnie lekkie partactwo (za 27zł można się było tego spodziewać) bo były w nim nieszczelności.. były bo już je silikonikiem wypełniłem w zaznaczonych miejscach. Mam nadzieję, że wystarczy taki zabieg.

278603878-mikser008.jpg

post-78374-1435248057572_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Aluminiowy nie rybackiego bo drogi - zrobię później fotkę to dołączę

> - generalnie lekkie partactwo (za 27zł można się było tego

> spodziewać) bo były w nim nieszczelności.. były bo już je

> silikonikiem wypełniłem w zaznaczonych miejscach. Mam nadzieję,

> że wystarczy taki zabieg.

YYyyyyy, ale chyba nie zakleiles wszystkich mozliwych dziurek? smile.gif Gazik musi byc jakos wysysany z reduktora. Ale to pewnie wiesz.

A rybacki - ile on tam sobie chce za mixer? 6 dyszek? Nie lepiej bylo wlasnie tego wziac? On jest z tworzywa i mozna go troche przerobic jeszcze przez wyciecie jednego z ramion podtrzymujacych srodkowa czesc. Ktos tutaj pisal o takiej modyfikacji i fotki byly nawet. Jak znajde to zapodam linka.

PS. Udalo sie: mixer rybackiego

Napisano

> YYyyyyy, ale chyba nie zakleiles wszystkich mozliwych dziurek? tylko te zaznaczone i to w minimalnej ilości - tak tyci tyci Gazik

> musi byc jakos wysysany z reduktora. Ale to pewnie wiesz.

> A rybacki - ile on tam sobie chce za mixer? 6 dyszek? Nie lepiej bylo

> wlasnie tego wziac? On jest z tworzywa i mozna go troche

> przerobic jeszcze przez wyciecie jednego z ramion

> podtrzymujacych srodkowa czesc. Ktos tutaj pisal o takiej

> modyfikacji i fotki byly nawet. Jak znajde to zapodam linka.

O Rybackim krążą różne opinie od takich że to wcale nie lepszy "rzeźnik" po pochlebne. Nabyłem taki i już więcej nic nie kombinuję, może w sobotę przełożę i zobaczę jak zacznie zachowywać się reduktor?

Napisano
  • Autor

> O Rybackim krążą różne opinie od takich że to wcale nie lepszy

> "rzeźnik" po pochlebne. Nabyłem taki i już więcej nic nie

> kombinuję, może w sobotę przełożę i zobaczę jak zacznie

> zachowywać się reduktor?

Byc moze bedziesz musial nieco pokrecic srubkami. Masz teraz bingo, wiec lambde mozesz obserwowac, chociaz jeden gazownik stwierdzil, ze nie ma to jak ustawianie mieszanki na analizatorze spalin - ostatnio mi regulowal tylko na tym - w ogole nie ruszal nastaw silnika krokowego.

I co ciekawe - calkiem zakrecil srube metalowa na reduktorze i regulowal tylko ta druga, z tworzywa. Powiedzial, ze metalowa sruba powinna byc calkiem wkrecona w takich malych silnikach.

A reduktor mam taki jak na fotkach: instalacja lpg.

Spalanie zgodnie z oczekiwaniami zmalalo a i "kopa" nie stracil... Ale i tak jeszcze trzeba przykrecic ja, bo ostatnio na badaniach technicznych mnie gosc zjechal, ze norma spalin na lpg przekroczona o 50% jest.

Napisano

A czy ta rura od gazu która idzie przez obudowę filtra powietrza musi w miejscu przejścia przez obudowę być uszczelniona i jakie to ma ew. znaczenie. u mnie w tym miejscu dosyc mocno się rozszczelniło

Napisano
  • Autor

> A czy ta rura od gazu która idzie przez obudowę filtra powietrza musi

> w miejscu przejścia przez obudowę być uszczelniona i jakie to ma

> ew. znaczenie. u mnie w tym miejscu dosyc mocno się

> rozszczelniło

No.... raczej tak wg mnie, bo wtedy moze ci zasysac przez te szczeliny i powietrze nie przechodzi wtedy przez filter....

No tak na zdrowy rozum - wszystko co idzie do silnika powinno leciec przez rurke doprowadzajaca z lewej strony i juz.

Napisano

> Ale i tak jeszcze trzeba przykrecic ja, bo ostatnio na badaniach

> technicznych mnie gosc zjechal, ze norma spalin na lpg

> przekroczona o 50% jest.

hehehe - analizator prawdę ci powie spineyes.gif

Ano teraz sobie pokręcę śrubkami bo na razie ta od minimum zakręcona, od czułości odkręcona na 9 obr. i silnik krokowy ustawiony na -74 od 114 bo inaczej na wolnych jest bogato - więc jednym słowem źle wyregulowane (na razie) ale jedynie tak dało się to ustawić (oscylacja s. lambda)

Napisano

Wszystko ładnie i pięknie ale:

1) pomiędzy mikserem a korpusem przepustnicy w tych typach silników fiatowskich (FIRE 1.1 , 1.2 8V) zawsze znajduje się szczelina której niesposób uszczelnić. Przez tą szczelnę do silnika dostaje się powietrze (zanieczyszczone - poza filtrem powietrza) więc generalnie systematycznie niszczy silnik.

2) Chodzi Ci lepiej jak na benzynie? Złudzenie - wywołane ogólnym pogorszeniem warunków pracy silnika na Pb. Porównując dwa seryjne Punciaki (Z i Bez gazu) ten jeżdżący na benzynie rozwinie większą moc (czyli będzie miał lepsze osiągi).

3) Jeśli gaz w tych silnikach - to tylko wtrysk! Wiem że drogi ale jedyny właściwy i gwarantujący (przy odpowiednim montażu) właściwą pracę w całym zakresie obrotów i obciążeń silnika.

Reasumując - Zakłady montujące instalacje II generacji w tych silnikach idą po najniższej lini oporu niszcząc tym samym Wasze samochody.

Te zanieczyszczenia dostające się pod mikserem do silnika powodują po czasie - zwiększone zużycie oleju silnikowego i pogorszenie warunków pracy silnika (porysowanie gładzi cylindra i uszkodzenia pierścieni tłokowych)

Jeździmy na tym szmelcu bo wbija nam się do głowy że tak jest dobrze i tak monyują wszędzie więc jest ok - g..... prawda!!!

Pozdrawiam.

Napisano

Na sekwencje za późno oslabiony.gif pozostaje uszczelnić na ile sie da wink.gif

Napisano

> Wszystko ładnie i pięknie ale:

> 1) pomiędzy mikserem a korpusem przepustnicy w tych typach silników fiatowskich (FIRE 1.1 , 1.2 8V) zawsze znajduje się szczelina której niesposób uszczelnić. Przez tą szczelnę do silnika dostaje się powietrze (zanieczyszczone - poza filtrem powietrza) więc generalnie systematycznie niszczy silnik.

Piszesz oczywiście o punto mk1, bo w mk2 jest trochę inaczej i tego problemu nie ma.

> 2) Chodzi Ci lepiej jak na benzynie? Złudzenie - wywołane ogólnym pogorszeniem warunków pracy silnika na Pb. Porównując dwa seryjne Punciaki (Z i Bez gazu) ten jeżdżący na benzynie rozwinie większą moc (czyli będzie miał lepsze osiągi).

Tak to prawda, ale np. w punto mk2 1.2 8V różnica w mocy maksymalnej jest 5KM i to zauważalna dopiero powyżej 4500 obr/min.

> 3) Jeśli gaz w tych silnikach - to tylko wtrysk! Wiem że drogi ale jedyny właściwy i gwarantujący (przy odpowiednim montażu) właściwą pracę w całym zakresie obrotów i obciążeń silnika.

Tak to prawda i dotyczy punto mk1, bo jeżeli chodzi o mk2, to się nie zgodzę - 55KM zamiast 60KM jest dla mnie do przełknięcia, a koszt tych 5KM sięga 1000zł ...

> Reasumując - Zakłady montujące instalacje II generacji w tych silnikach idą po najniższej lini oporu niszcząc tym samym Wasze samochody.

Montowanie sekwencji to wtrysku grupowego jest trudniejsze niż do sekwencji i nie zawsze daje dobre wyniki ...

Z kolei jeżeli strata 5KM jest aż tak istotna to zgadzam się Twoimi argumentami.

> Te zanieczyszczenia dostające się pod mikserem do silnika powodują po czasie - zwiększone zużycie oleju silnikowego i pogorszenie warunków pracy silnika (porysowanie gładzi cylindra i uszkodzenia pierścieni tłokowych)

Słusznie, ale jak napisałem wcześniej - punto mk1.

> Jeździmy na tym szmelcu bo wbija nam się do głowy że tak jest dobrze i tak monyują wszędzie więc jest ok - g..... prawda!!!

Jeżeli jest dobrze zamontowane, to jest ok.

Napisano

> Piszesz oczywiście o punto mk1, bo w mk2 jest trochę inaczej i tego

> problemu nie ma.

w Mk1 tez nie ma niczego takiego smirk.gif

Kolega Pepcio zawsze będzie wymyślał i psioczył na gaz - on tak po prostu ma.

Napisano

> Piszesz oczywiście o punto mk1, bo w mk2 jest trochę inaczej i tego

> problemu nie ma.

Mylisz się - w punto I tego problemu nie ma - w Punto II ,seicento 1.1 mpi i wszystkich pochodnych pojazdach z tymi silnikami i filtrami powietrza ten problem poprostu JEST.

Napisano

> w Mk1 tez nie ma niczego takiego

> Kolega Pepcio zawsze będzie wymyślał i psioczył na gaz - on tak po

> prostu ma.

Yabolku - w punto II ten problem istnieje - mikser wklejany jest w obudowe filtra powietrza a wszystko to przykręcane jest fabrycznymi śrubami do silnika. Pomiędzy mikserem a korpusem przepustnicy jest szczelina (w nowej instalce mniejsza pod warunkiem prawidłowego montażu miksera) ale z czasem od wibracji szczelina się powiększa i silnik zasysa nią syf. To nie mity to fakty smile.gif

Napisano

> Mylisz się - w punto I tego problemu nie ma - w Punto II ,seicento 1.1 mpi i wszystkich pochodnych pojazdach z tymi silnikami i filtrami powietrza ten problem poprostu JEST.

Jakoś je za bardzo jestem przekonany ...

Obudowa filtra jest połączona z obudową przepustnicy gumową uszczelką, a mikser montowany jest do obudowy filtra i to po stronie wewnętrznej - gdzie więc ta szczelina się pojawia?

Napisano

Wymieniłem mikser ale najpierw musiałem odbudować obudowę filtra bo "fachowcy" zamontowali większy mikser niż być powinien i nowy po prostu wpadał w dziurę pad.gif --> same szkody, takiej "rzeźni" to ja w życiu nie widziałem!

Teraz mogę napisać, że można ładnie regulować reduktorem mieszankę, komputer ustawił krokowy na 103 kroki. Na jałowym i wyższych obrotach s. lambda oscyluje - W KOŃCU instalacja zachowuje się tak jak powinna! Przykre jest to, że musiałem do tego dojść SAM (oraz informacje uzyskane od forumowiczów) bo na "fachowców-przynajmniej tych!" nie można liczyć... a ile jest takich osób nieświadomych tego co mają zamontowane pod maską? Aż strach pomyśleć....

PS.

Uszczelka pomiędzy przepustnicą a obudową filtra niweluje jakiekolwiek szczeliny i zasysanie powietrza bokiem - po to w końcu tam jest waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Wymieniłem mikser ale najpierw musiałem odbudować obudowę filtra bo

> "fachowcy" zamontowali większy mikser niż być powinien i nowy po

> prostu wpadał w dziurę --Teraz mogę napisać, że można ładnie

> regulować reduktorem mieszankę, komputer ustawił krokowy na 103

> kroki. Na jałowym i wyższych obrotach s. lambda oscyluje - W

> KOŃCU instalacja zachowuje się tak jak powinna!

> PS.

> Uszczelka pomiędzy przepustnicą a obudową filtra niweluje

> jakiekolwiek szczeliny i zasysanie powietrza bokiem - po to w

> końcu tam jest

Pojezdzij troche i daj znac ile pali.

Napisano

> Yabolku - w punto II ten problem istnieje - mikser wklejany jest w

> obudowe filtra powietrza a wszystko to przykręcane jest

> fabrycznymi śrubami do silnika. Pomiędzy mikserem a korpusem

> przepustnicy jest szczelina (w nowej instalce mniejsza pod

> warunkiem prawidłowego montażu miksera) ale z czasem od wibracji

> szczelina się powiększa i silnik zasysa nią syf. To nie mity to

> fakty

faktu z druciarskich warsztatów smirk.gif

Montaż odpowiedniego miksera niweluje ten problem.

Napisano

> Mylisz się - w punto I tego problemu nie ma - w Punto II ,seicento

> 1.1 mpi i wszystkich pochodnych pojazdach z tymi silnikami i

> filtrami powietrza ten problem poprostu JEST.

moze u Ciebie jest...

Napisano

> Pojezdzij troche i daj znac ile pali.

Exor, później napiszę jak zatankuję do pełna.

Na razie powiem tak: na 3miejskiej obwodnicy, co prawda z górki było, pomiędzy Dąbrową a Chwarznem w kierunku Gdyni (tubylcy wiedzą o co chodzi) kropas poszedł 170km/h i więcej nie mogłem bo mi jakiś typek przed maske wyskoczył bokser.gif Na prostej mając jakieś 140km/h pod nogą jest jeszcze zapas 1/3-1/4 do podłogi.

Więc.. nie jest źle z tym wyregulowaniem instalki hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Exor, później napiszę jak zatankuję do pełna.

> Na razie powiem tak: na 3miejskiej obwodnicy, co prawda z górki było,

> pomiędzy Dąbrową a Chwarznem w kierunku Gdyni (tubylcy wiedzą o

> co chodzi) kropas poszedł 170km/h i więcej nie mogłem bo mi

> jakiś typek przed maske wyskoczył Na prostej mając jakieś

> 140km/h pod nogą jest jeszcze zapas 1/3-1/4 do podłogi.

> Więc.. nie jest źle z tym wyregulowaniem instalki

Hehe, jak w ten sposob bedziesz sprawdzal, to troche ci wyjdzie to spalanie, oj wyjdzie zeby.GIF

140 spoko moj tez idzie we dwie osoby z bagazem (zreszta zonka wazy tyle co nic zlosnik2.gif). Do 170 nie mialem sumienia go cisnac.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Kolega Pepcio zawsze będzie wymyślał i psioczył na gaz - on tak po

> prostu ma.

dokladnie hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.