Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słychać bulgotanie wody po odpaleniu

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Po odpaleniu auta słysze w środku bulgotanie wody. Słysze to w środku jakby w nagrzewnicy. Po chwili bulgotanie ustaje. Auto w czasie jazdy pracuje w temperaturze 91-94 stopnie. Temperatura cały czas oscyluje w tym zakresie. Po złapaniu odpowiedniej temp powinien wskaźnik temp stać w jednym polozeniu? Wczoraj ją zagrzałem i dmuchawa po włączeniu zbiła normalnie temp. Węże nie są twarde. Czy to normalne? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Napisano

> Witam serdecznie. Po odpaleniu auta słysze w środku bulgotanie wody.

> Słysze to w środku jakby w nagrzewnicy. Po chwili bulgotanie

> ustaje. Auto w czasie jazdy pracuje w temperaturze 91-94

> stopnie. Temperatura cały czas oscyluje w tym zakresie. Po

> złapaniu odpowiedniej temp powinien wskaźnik temp stać w jednym

> polozeniu? Wczoraj ją zagrzałem i dmuchawa po włączeniu zbiła

> normalnie temp. Węże nie są twarde. Czy to normalne? Proszę o

> pomoc. Pozdrawiam

Ja miałem podbny objaw tyle tylko ze słyszałem raczej jakby ktoś wodę przelewał z jednego naczynia do drugiego smile.gif Moze to to samo. Tyle tylko że mnie sie wydawało ze glos odchodzi raczej z lewej strony (tam gdzie jest zbiorniczek płynu chłodzącego). Nie mailem zadnych wycieków a odgłos był słyszalny tylko po uruchomieniu silnika i przygazowywaniu - potem ( 5- 10 min) przechodzilo. Okazało się ze miało to związek z wymianą termostatu jaka robiłem pare dni wczesniej - dolewając płyn który troche wyleciał zmieniajac termostat układ chyba sie troche zapowietrzył. Ale po oklo tygodniu znowu dolalem wody i jak reką odjął - juz nic nie slysze.

Co do temeratury u Ciebie wg mnie moze to wina przycinajacego sie termostatu (moze powoli mowi papa), bo rozumiem ze te ok 94 stopnie to masz jak jezdzisz pewnie w korkach czesto stajesz - a te ok 91 to jak jedziesz jednostajnie ze stałą predkoscia? Wg mnie jedna z przyczyn moze byc wlasnie termostat - poprostu w czasie jednostajnej jazdy wiatr ochładza tak chłodnicę ze tak sie dzieje . Ale niestety przyczyn takiego stanu rzeczy moze byc jeszcze duzo.

U mnie po wymianie termostatu autko nagrzewa sie do licznikowych ok 95 stopni po oklo 5 min jazdy - i tylko duży korek powoduje ze temperatura rosnie pod 100 stopni ale wtedy wlacza sie wentylator , schładza i nzowu jest wtedy okolo 95 .

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

własnie cały problem polega na tym że w czasie jednostajnej jazdy wskazówka lata od 91-94. Nie ma podczas jednostajnej jazdy stałegu punku zaczepienia wskówka temp. Oscyluje jak napisałem. Cały czas rośnie i spada - od 94 do 91

Napisano

> własnie cały problem polega na tym że w czasie jednostajnej jazdy

> wskazówka lata od 91-94. Nie ma podczas jednostajnej jazdy

> stałegu punku zaczepienia wskówka temp. Oscyluje jak napisałem.

> Cały czas rośnie i spada - od 94 do 91

A może wina wskazówki i tego urządzonka (słowo mi zupełnie wyleciało blush.gif) ktore jest w zestawie wskaźników i odpowiada za poprawnę działanie tych wskazówek

Najtanszym sposobem sprawdzenia tego wg mnie było by przysłonienie chlodnicy - jesli sie wskazowka uspokoi to raczej cos z układem chłodznie (obstawiałbym termostat).

Ale poczekaj pewnie zaraz bedziesz miał podane inne mozliwosci przez forumowiczów

Ja teraz ide do roboty wiec zajrze wieczorkiem i zobacze co to moze byc wg innych

Pozdrawiam

Napisano

> Witam serdecznie. Po odpaleniu auta słysze w środku bulgotanie wody.

> Słysze to w środku jakby w nagrzewnicy. Po chwili bulgotanie

> ustaje. Auto w czasie jazdy pracuje w temperaturze 91-94

> stopnie. Temperatura cały czas oscyluje w tym zakresie. Po

> złapaniu odpowiedniej temp powinien wskaźnik temp stać w jednym

> polozeniu? Wczoraj ją zagrzałem i dmuchawa po włączeniu zbiła

> normalnie temp. Węże nie są twarde. Czy to normalne? Proszę o

> pomoc. Pozdrawiam

Nie napisałeś czy było tak "od zawsze" czy zaczęło się teraz. Jeżeli teraz to co ostatnio robiłeś przy aucie "w okolicach" układu chłodzenia. Czy te wahania wskazówki zaczęły się razem z bulgotaniem?

Napisano

> A może wina wskazówki i tego urządzonka (słowo mi zupełnie wyleciało

> ) ktore jest w zestawie wskaźników i odpowiada za poprawnę

> działanie tych wskazówek

> Najtanszym sposobem sprawdzenia tego wg mnie było by przysłonienie

> chlodnicy - jesli sie wskazowka uspokoi to raczej cos z układem

> chłodznie (obstawiałbym termostat).

> Ale poczekaj pewnie zaraz bedziesz miał podane inne mozliwosci przez

> forumowiczów

> Ja teraz ide do roboty wiec zajrze wieczorkiem i zobacze co to moze

> byc wg innych

> Pozdrawiam

Ja mam identycznie ! było tak przed wymianą termostatu i po wymianie tak się dzieje..

WSkazówka od temp. była sprawzana techem przy okazji kasowania usterek (a właściwie ich braku ) .

Słychać to tylko rano, jak jest zimny, właśnie takie przelewanie,a płynu, czy oleju nie ubywa i wszystko jest w normie.

Więc co to jest hmm.gif???

Wyraznie słychać to z nagrzewnicy, tylko gdy zimny (korek od zbiorniczka, również ok ) !

Napisano

> własnie cały problem polega na tym że w czasie jednostajnej jazdy

> wskazówka lata od 91-94. Nie ma podczas jednostajnej jazdy

> stałegu punku zaczepienia wskówka temp. Oscyluje jak napisałem.

> Cały czas rośnie i spada - od 94 do 91

A ile jej zajmuje dojście z 91 do 94 lub z powrotem? Bo jeśli 30 sek - kilka min to jest to normalne, oznacza że termostat działa smile.gif

Napisano
  • Autor

Zapomniałem dodac oczywiscie bulgotanie tylko gdy jest zimny - jak u kolegi (przez pare sekund, najlepeij slychac sekunde po odpaleniu) Wskazówka w czasie jednostajnej jazdy np z predkością 100 osyluje od 91 do 94. Nie stoi w jednej pozycji. Miałem kiedyś Diesla i tu nawet nie drgneła po zagrzaniu się. Stała w ustalonej pozycji i przy jednostajnej jezdzie wksazywała bez wychylen temperature taką samą. Astra do temp 91 - 94 dochodzi po przejechaniu około 5-7 km.

Napisano
  • Autor

I oczywiście dzieje się tak od czasu kiedy wymieniłem termostat. Musiałem zmienić bo temp nie podnosiła sie. Wskazówka była w niebieskim obszarze, czyli był niedogrzany! Moze ten termostat jest do bani ?

Napisano

> I oczywiście dzieje się tak od czasu kiedy wymieniłem termostat.

I oczywiście tę informację postanowiłeś zapodać na koncu... wink.gif

Bulgatanie - nie odpowietrzony poprawnie układ.

Wahania wskazówki - nie bedę pisał drugi raz, odeslę do linku: KLIK

Pozdroofka

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Bulgatanie - nie odpowietrzony poprawnie układ.

> Pozdroofka

Przestało bulgotać! Dokręciłem opaski na wężach ( trójnikach do gazu ) od wody , oraz zmieniłem opaski na skręcane przy zaworze nagrzewnicy ( klima )

Oświeciło mnie po postach kol. lelka za co mu serdecznie brawo.gifbrawo.gifbrawo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.