Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kreci a nie pali

Featured Replies

Napisano

Witam

Spotkała mnie niemiła niespodzianka ze strony mojego uniacza (1.0 wtrysk z 99r). W sobote wziął sobie przy zmianie biegu po prostu zgasł i już nie ożył. Po sciągnięciu go do garażu okazało się że kable WN na złączeniu ze świecami nr 1 i nr 3 są powypalane (wysypał się po ich zdjęciu biały proszek). Na pierwszy ogień w niedziele poszła więc wymiana kabli i świec. Niestety nie przyniosło to oczekiwanego rezultatu - autko dalej ładnie kręciło silnikiem, ale nawet się nie zająknęło żeby zapalić mieszanke w cylindrach. Kolejny etap to było sprawdzenie pompy poprzez odłączenie przewodu paliwowego przed filtrem - po załączeniu stacyjki chlupnęło ładnie paliwo. Na wszelki wypadek podobny test wykonałem też za filtrem paliwa z identycznym skutkiem. Kolejny element który podległ sprawdzeniu to były świece - czy jest iskra. Niestety takowa również się pojawiła (zarówno na starej świecy - choć trochę słaba, jak i na nowej na każdym z przewodów WN - choć wydaje mi się ze jeżeli paliłby choć na jednym garze to powinny być słyszalne próby zapalenia mieszanki w silniku). W tym momencie moje uno pierwszy raz jak do tej pory wzieło mnie zawiodło (po przejechaniu jakichś 25 kkm w moich rękach)

Może ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?

Wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi. Przeczytałem poprzedni wątek nie pali i wydaje się że jedną z przyczyn może być wskazany tam czujnik halla który powoduje że iskra trafia w nieodpowiednim momencie cyklu.

Napisano

Wygląda na to, że nie dostaje paliwa. Poruszaj przewodami (kostką) idącymi do wtryskiwacza. Masz LPG?

Napisano
  • Autor

> Wygląda na to, że nie dostaje paliwa. Poruszaj przewodami (kostką)

> idącymi do wtryskiwacza. Masz LPG?

Nie mam LPG - za maly silnik ;p

No jak zdjąłem filtr powietrza to z wtryskiwacza wylatywała smuga paliwa (niestety nie wiem jak powinna wyglądać prawidłowa dawka)

Napisano

Teraz, to mi przychodzi do głowy jedna rzecz... przeskoczył pasek. Silnik zgasł przy zmianie biegu na wyższy czy niższy i czy w momencie puszczenia sprzęgła?

Napisano
  • Autor

> Teraz, to mi przychodzi do głowy jedna rzecz... przeskoczył pasek.

> Silnik zgasł przy zmianie biegu na wyższy czy niższy i czy w

> momencie puszczenia sprzęgła?

W momencie wciśnięcia sprzęgła - miało być zapięcia z 3 na 4 przy jakichś 50-60 kmph

Napisano

Nic innego nie wymyślę. Stawiam na pasek. Jak masz rozdzielacz zapłonu, to może jeszcze przestawił się sam aparat zapłonowy i zmienił się moment iskry??? niewiem.gif

Napisano

Jak iskra jest słaba to może coś z modułem zapłonowym a co do czujnika Halla raczej nie ale możesz go sprawdzić . Marelli ma mieć: 758 do 872 ohm .

Napisano

ja jutro musze wykrecic ten czujnik i go przeczyścić, ale on jest tylko odpowiedzialny przy rozruchu ??

Napisano
  • Autor

> Nic innego nie wymyślę. Stawiam na pasek. Jak masz rozdzielacz

> zapłonu, to może jeszcze przestawił się sam aparat zapłonowy i

> zmienił się moment iskry???

Rzeczywiscie wyszlo ze przeskoczyl pasek - o 5 ząbków. Aktualnie autko spokojnie i ladnie pali - mam nadzieję że sytuacja się nie powtórzy, bo w sumie choć problem teoretycznie nie jest duży - na szczęście silniczek jest bezkolizyjny to jednak zawsze troszke pracy i sporo uciążliwości.

Napisano

> Rzeczywiscie wyszlo ze przeskoczyl pasek - o 5 ząbków.

To skontroluj naciag paska - moze za luzny jest?

Napisano
  • Autor

> To skontroluj naciag paska - moze za luzny jest?

Teraz wygląda w porządku - zastanawiam się czy mógł się wyciągnąć z wieku - zainstalowany był półtora roku temu jakieś 20 kkm.

Napisano

> Teraz wygląda w porządku - zastanawiam się czy mógł się wyciągnąć z

> wieku - zainstalowany był półtora roku temu jakieś 20 kkm.

Jak sie wymienia pasek to sie go naciaga, a po kilku tys. km powinno się go skontrolowac i ew. poprawic naciag - wlasnie dlatego ze troche sie napoczatku rozciaga, a potem juz jest ok. Poza tym od czasu do czasu nalezy mimo wszystko go sprawdzic bo i napinacz moze troche popuscic. Ty masz lajt bo masz bezkolizyjny motorek, nie to co ja frown.gif i niestety trza koniecznie sprawdzac. Za jakies 2kkm czeka mnie korekta naciagu - przejechal 3kkm na nowym.

Napisano

> Rzeczywiscie wyszlo ze przeskoczyl pasek - o 5 ząbków. Aktualnie

> autko spokojnie i ladnie pali - mam nadzieję że sytuacja się nie

> powtórzy, bo w sumie choć problem teoretycznie nie jest duży -

> na szczęście silniczek jest bezkolizyjny to jednak zawsze

> troszke pracy i sporo uciążliwości.

Troszkę mnie niepokoi mały przebieg na pasku (20kkm) i fakt, że przeskoczył przy normalnej zmianie biegu na wyższy. Co innego, gdyby to była brutalna redukcja z 4 na 2 przy powiedzmy 90 km/h. Są dwa warianaty: Pasek to jakiś "chiński szmelc", albo problem ze smarowaniem góry silnika, czego efektem mogło być chwilowe "chwycenie" wałka i zonk... Kiedy zmieniałeś olej i filtr?

Napisano
  • Autor

> Troszkę mnie niepokoi mały przebieg na pasku (20kkm) i fakt, że

> przeskoczył przy normalnej zmianie biegu na wyższy. Co innego,

> gdyby to była brutalna redukcja z 4 na 2 przy powiedzmy 90 km/h.

> Są dwa warianaty: Pasek to jakiś "chiński szmelc", albo problem

> ze smarowaniem góry silnika, czego efektem mogło być chwilowe

> "chwycenie" wałka i zonk... Kiedy zmieniałeś olej i filtr?

Pasek wymieniany przez autoryzowany serwis fiata - do tego szefowal wtedy w tym serwisie znajomy, wiec mam nadzieje ze pasek oryginalny. Olej zeminiony jakies 5kkm temu (Mobil semi synthetic). Jezdze z reguly w górnych przedialach oborotow wiec moze to moglo byc przyczyna rozciagniecia paska lub oslabianie naciagu na mimosrodzie. Na razie jest ok, jak sie nie powtorzy to bedzie dobrze a jak sie powtorzy to zaczne sie zastanawiac nad sprawdzeniem sroby od naciagu i kolejna wymiana paska - zawsze moze sie trafic felerny egzemplarz.

Co do smarowania to moze w sumie byc bo przejechalem dopiero z 5 minut autkiem nie cale i jeszcze nie bylo dobrze rozgrzane - więc tu mógł być też jakiś problem. Na wszelki wypadek sprawdze jeszcze raz poziom oleju, ale wydaje mi się że był w dolnej połowie poprawnego przedziału.

btw. Dzisiaj przy okazji wizyty w serwisie autoryzowanym citroena pytalem czy sie konroluje naciag paska pop rzejechaniu jakiegos dystansu mowili ze nigdy sie tego nie robi - teoretycznie pasek nie ma prawa zmienic poziomu naciagu.

Napisano

> btw. Dzisiaj przy okazji wizyty w serwisie autoryzowanym citroena

> pytalem czy sie konroluje naciag paska pop rzejechaniu jakiegos

> dystansu mowili ze nigdy sie tego nie robi - teoretycznie pasek

> nie ma prawa zmienic poziomu naciagu.

Bo to moze i taki serwis jest... Albo w cytrynach naciag sie sam reguluje, albo cus...

Napisano

> Bo to moze i taki serwis jest... Albo w cytrynach naciag sie sam

> reguluje, albo cus...

Ja też twierdze że tego się nie sprawdza. I się nigdy z tym nie spodkałem w silnikach : Pandy, Punto, Palio itp

Napisano

> Ja też twierdze że tego się nie sprawdza. I się nigdy z tym nie

> spodkałem w silnikach : Pandy, Punto, Palio itp

W silnikach bezkolizyjnych mozna olac sprawdzanie - najwyzej bedzie chodzil jak traktor albo wcale, gorzej z kolizyjnymi - co najmniej zawory do wymiany...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.