Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gasnący silnik w Astrze II 1.7 CDI

Featured Replies

Napisano

Witam, mam 3 letnią Astrę II 1.7 CDI. Nie miałem z nią problemów, poza rzadkim przerywaniem mocy przy 2,5-3 tys obrotów. Ale to było rzadko. Natomiast w ciągu ostatnich 3 dni, dwa razy zgasła mi po dojechaniu do świateł. Od razu potem odpaliła, ale zacząłem się niepokoić. Co może być tego przyczyną, jakaś elektryka, coś trzeba wymienić?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No i sam sobie odpowiem. Właśnie dziś zgasła i już nie odpaliła. W serwisie powiedzieli, że padł moduł wtrysku pompy paliwa (o ile dobrze zrozumiałem) za jedyne....4,5 tys.!!! No ale może uda im się go zreperować za 500 zł. Oby, bo normalnie zbankrutuję frown.gif Zostało mi trzymać kciuki za pana z lutownicą, co czynię.

Napisano

> No i sam sobie odpowiem. Właśnie dziś zgasła i już nie odpaliła. W

> serwisie powiedzieli, że padł moduł wtrysku pompy paliwa (o ile

> dobrze zrozumiałem) za jedyne....4,5 tys.!!! No ale może uda im

> się go zreperować za 500 zł. Oby, bo normalnie zbankrutuję

> Zostało mi trzymać kciuki za pana z lutownicą, co czynię.

jeśli oddałeś auto do ASO to raczej szykuj te 4,5 tyś

Napisano
  • Autor

No jak się im nie uda, to wtedy poszukam gdzie indziej. Oby się udało.

Napisano

> No jak się im nie uda, to wtedy poszukam gdzie indziej. Oby się

> udało.

Czy w benzyniakach tez jest taki moduł? bo jak jest to już zaczynam sie bać icon_eek.gif

Napisano

Bez obaw, za ECU zapłacisz ok 2000zł grinser006.gif.

Integrowanie sterowników z pompą wtryskową to wg mnie głupota. Pompa od strony mechanicznej może być idealna, a jak padnie sterownik to trzeba wymienić całość oslabiony.gif.

Kolego Adastra, jeśli nie uda im się naprawić to spróbuj ich wybadać co padło i znajdź kogoś kto naprawia kompy do samochodów, lub podobną elektronikę.

Napisano

> No i sam sobie odpowiem. Właśnie dziś zgasła i już nie odpaliła. W

> serwisie powiedzieli, że padł moduł wtrysku pompy paliwa (o ile

> dobrze zrozumiałem) za jedyne....4,5 tys.!!! No ale może uda im

> się go zreperować za 500 zł. Oby, bo normalnie zbankrutuję

> Zostało mi trzymać kciuki za pana z lutownicą, co czynię.

Baaaaaardzo czesty przypadek. W ASO faktycznie tyle to kosztuje. Moduł pompy jest osobnączęścią od pompy. naprawa kosztuje od 500zł do 1100 z gwarancja usługi u p. Grabowskiego koło Warszawy (serwis elektroniki samochodowaj, musiałbym namiar dokładnie poszukać w sieci).

O ile się orientuję, to padają tranzystory mocy (ponieważ zawory w pompie pracuja na napięciu 42V) albo połączenia lutownicze. tak więc osoba zorientowana w sprawie szybko się z tym upora.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki smile.gif Jak w Oplu nie zrobią, to na pewno poszukam tego specjalisty smile.gif Jeszcze raz dzieki.

Napisano

Sin:

Nie ma, w benzynie jest jeden sterownik ECM (Engine Control Module) co sama nazwa wskazuje ze steruje silnikiem, w dieslu sa dwa ECM i ECU

> Bez obaw, za ECU zapłacisz ok 2000zł .

> Integrowanie sterowników z pompą wtryskową to wg mnie głupota. Pompa

> od strony mechanicznej może być idealna, a jak padnie sterownik

> to trzeba wymienić całość .

> Kolego Adastra, jeśli nie uda im się naprawić to spróbuj ich wybadać

> co padło i znajdź kogoś kto naprawia kompy do samochodów, lub

> podobną elektronikę.

Jak sterownik padnie a pompa spoko to robi sie sam sterownik bez pompy.

Niestety kolego masz to samo co ja jakbys mial na gwarze to zero problemu, a tak to taki pieprzony kawalek metalu z elektronika w srodku 5 tausendow w plecy ( i tak sie ciesz bo do silnikow 2.0 DTH i DTL kosztuje w ASO 7 tysiow:)

Ja jestem w plecy 1tys z hakiem, 3 razy musialem jezdzic bo do konca nie bylo wiadomo co z tym teraz jest ok (jak na razie) ale mam psychiczny uraz ze tak sie glupio okresle bo podczas jazdy caly czas mi sie wydaje ze zaraz mi zgasnie.

Napisano
  • Autor

No, na razie skonczylo sie na 500 zl. Ale fakt, ze tez mam takie wrazenie, ze zaraz zgasnie, oby nie. Ale dowiedzialem sie jak nazywa sie ta usterka: Zemsta Siemensa smile.gif

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Niestety naprawa wystarczyła na parę miesięcy. Skończyło się na wizycie u pana Grabowskiego, gdzie szybko (choć dość drogo, bo za 1500 zł) wymieniono mi moduł na regenerowany z 24 miesięczną gwarancją. Przy okazji dowiedziałem się, że takie felerne moduły w Astrze są dwa, górny i dolny. Koszt obu jest taki sam. Na razie jest wszystko OK i oby tak zostało. Polecam wszystkim, komu silnik przerywa i gaśnie, wizytę w Piasecznie. Drogo bo drogo, ale przez 2 lata mam problem z głowy. Choć ten jeden wink.gif

Napisano

> Niestety naprawa wystarczyła na parę miesięcy. Skończyło się na

> wizycie u pana Grabowskiego, gdzie szybko (choć dość drogo, bo

> za 1500 zł) wymieniono mi moduł na regenerowany z 24 miesięczną

> gwarancją. Przy okazji dowiedziałem się, że takie felerne moduły

> w Astrze są dwa, górny i dolny. Koszt obu jest taki sam. Na

> razie jest wszystko OK i oby tak zostało. Polecam wszystkim,

> komu silnik przerywa i gaśnie, wizytę w Piasecznie. Drogo bo

> drogo, ale przez 2 lata mam problem z głowy. Choć ten jeden

sory ze sie przyczepie, ale masz w koncu silnik DTI czy CDTI? Bo jezeli to CDTI to troche dziwna usterka, a jezeli DTI (na co nie wskazuje Twoj skrot) to faktycznie jest to czesta przypadlosc...

Napisano
  • Autor

Hmm, tak naprawde to wg stacji kontroli ktora rejestrowala samochod w Polsce, to DCI (zrobilem literowke).

Silnik to Y17DT

Wazne, ze dziala nareszcie i oby nie padl drugi modul.

Napisano

ja naprawiam tez ten zajebany modul w rzeszowie w Bosch Hoffman ale daja pol roku gwary wczesniej robilem w Krakowie ale sie nacialem na gosciu bo 3 razy na poprawki jechalem i tak po pol roku gasl dalej (ale juz po gwarze) i polozylem na nim lage (skasowal mnie na ponad tysiaka ale jak to mowia niewiedza kosztuje frown.gif((

Napisano

> ja naprawiam tez ten zajebany modul

A spod której budki z piwem ty do nas przywędrowałeś? Panuj człowieku nad językiem.

Napisano

> Hmm, tak naprawde to wg stacji kontroli ktora rejestrowala samochod w

> Polsce, to DCI (zrobilem literowke).

> Silnik to Y17DT

> Wazne, ze dziala nareszcie i oby nie padl drugi modul.

To masz DTI. To faktycznie pada ten modul wink.gif.

Niestety, wydaje mi sie, po rozpoznaniu tego tematu, ze jedyna metoda na rozwiazanie tych problemow jest przeniesienie modulu poza silnik - np. przeniesienie tego sterownika na karoserie. Inaczej za 100kkm bedziesz mial to samo, o ile nie wczesniej - dlawik niestety po mocniejszym przegrzaniu zmienia swoje parametry i nie da sie tego po prostu "przylutowac".

Nie wiem jeszcze czy da sie to zrobic, bo nie mam dostepu do tego modulu (mam oslone silnika) ale mysle nad tym intensywnie smile.gif

Napisano

no przesadzilem sorki ale wiesz troche nerwow juz zjadlem przy awarii mojej bryki grrrr :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.