Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto 1 LPG.... i pytanie odnośnie dolotu

Featured Replies

Napisano

Witam tydzien temu zalozylem instalacje gazową II gen do mojego Punciaka... zauwazylem ze gazownik scisnąl ( takim zaciskiem ) troszke rurkę która dochodzi do obudowy filtra powietrza i zasysa powietrze wlasnie do niego.

Na moje pytanie czemu to zrobil powiedzial ze musiał. poniewaz gydyb nie zmiejszyl ilosci zasysanego powietrza do samochód mógłby gasnąc na biegu jałowym ( np gdy wrzuce luz i dojezdzam do świateł )

Wyczytalem w archiwum ze to prawda ze zbyt duza ilosc zasysanego powietrza na LPG moze powodawac gasniecie...ale moje pytanie brzmi:

1) Czy przy fabrycznym dolocie w Puncie Mk1 75 km ilosc zasysanego powietrza naprawde jest zaduża i trzeba ją jakos zredukować ???

2) Czy jezeli zdejmę ta objemkę która zmiejsza średnice dolotu to oprocz ewentualnego zgaśniecia silnika mogę cos spartolić ?? Tzn nie poprzestawiają sie wtedy jakieś ustawienia komputera od LPG itd ???

Dziekuje z góry za pomoc....

Aha i jeszcze ostatnie pytanie :

3) Czy to ze dolot jest teraz zwężony to ZNACZNIE wpływa na osiągi mojego Punciaka ?? To ze instalacja LPG wpływa na obnizenie osiagów to sie pogodzilem...ale czy ten nieszczęsny zwęzony dolot dodatkowo to potęguje ??

Napisano

> Witam tydzien temu zalozylem instalacje gazową II gen do mojego

> Punciaka... zauwazylem ze gazownik scisnąl ( takim zaciskiem )

> troszke rurkę która dochodzi do obudowy filtra powietrza i

> zasysa powietrze wlasnie do niego.

> Na moje pytanie czemu to zrobil powiedzial ze musiał. poniewaz gydyb

> nie zmiejszyl ilosci zasysanego powietrza do samochód mógłby

> gasnąc na biegu jałowym ( np gdy wrzuce luz i dojezdzam do

> świateł )

bzdura

> Wyczytalem w archiwum ze to prawda ze zbyt duza ilosc zasysanego

> powietrza na LPG moze powodawac gasniecie...ale moje pytanie

> brzmi:

> 1) Czy przy fabrycznym dolocie w Puncie Mk1 75 km ilosc zasysanego

> powietrza naprawde jest zaduża i trzeba ją jakos zredukować ???

nie

> 2) Czy jezeli zdejmę ta objemkę która zmiejsza średnice dolotu to

> oprocz ewentualnego zgaśniecia silnika mogę cos spartolić ?? Tzn

> nie poprzestawiają sie wtedy jakieś ustawienia komputera od LPG

> itd ???

owszem

> Dziekuje z góry za pomoc....

> Aha i jeszcze ostatnie pytanie :

> 3) Czy to ze dolot jest teraz zwężony to ZNACZNIE wpływa na osiągi

> mojego Punciaka ?? To ze instalacja LPG wpływa na obnizenie

> osiagów to sie pogodzilem...ale czy ten nieszczęsny zwęzony

> dolot dodatkowo to potęguje ??

tak potęguje.

Niech pan gazotwórca założy odpowiedni mikser,to nie trzeba będzie dolotu zwężać angryfire.gif

Ja bym takiego za wiadomo co powiesił...kury niech idzie hodować,a nie gaz zakładać ok.gif

Napisano
  • Autor

Czyli lepiej nie sciągac tej objemki ???

Bo mialem myśl sciagnac ją i przetestowac czy by mi gasł silnik wtedy.... jak radzisz spróbowac ?? Jakby nie gasł to bym ją ściągnał...jak radzisz ?

Napisano

> Czyli lepiej nie sciągac tej objemki ???

> Bo mialem myśl sciagnac ją i przetestowac czy by mi gasł silnik

> wtedy.... jak radzisz spróbowac ?? Jakby nie gasł to bym ją

> ściągnał...jak radzisz ?

jechać do gazownika i powiedzieć,zeby zrobił tak,jak ma być,a nie w stylu Pana Kazia z warsztatów kolumny transportu sanitarnego z lat 80. - drutem i sznurkiem,a dzisiaj opaskami.

Napisano
  • Autor

Jutro do niego pojadę...powiem ze nie chce miec zadnej zwęzki bo to negatywnie wpływa na osiągi silnika...i zarzycze sobie zeby mi to sćiągnąl i powiem ze przejadę sie bez tego shitu i zobacze czy mi bedzie gasł silnik....

Wiem ze juz pytalem ale : jezeli bym sciagnal ten zacisk .. i zostawil normalny dolot.... to czy komputer od LPG ( chyba ) sam nie "ustawi" sobie wszytkiego automatycznie ?? To gazownik bedzie mi wtedy kkolejny raz podpinal samochód pod jakis komputer u siiebie w warsztacie ??

Napisano

wiesz ja tez mam 75 ale sx i zadnej zwezki na dolocie nie mam, mialem 55 i tez nie mialem. jedz do gaziarza i kaz mu to sciagnac! a jak nie umie montowac gazu to niech sie nie bierze...

pozdro

Napisano
  • Autor

Dzis popoludniu jak wroce ze szkoły to tam jade z ojcem...a pytalem Was bo chialem miec argument taki ze np moi znajomi tez mają Punta i nic z dolotem nie mają robione... i ze taka operacja mi napewno zamuliła Punciaka bardziej

Napisano

> Dzis popoludniu jak wroce ze szkoły to tam jade z ojcem...a pytalem

> Was bo chialem miec argument taki ze np moi znajomi tez mają

> Punta i nic z dolotem nie mają robione... i ze taka operacja mi

> napewno zamuliła Punciaka bardziej

to ci jeszcze dodam, ze w 55 musialem zmienic dolot o tyle ze musialem go skierowac w strone kabiny, zeby przy wrzuceniu na luz przy duzych predkosciach obrotowych nie mial tendencji do gasniecia, a w 75 mam zupelnie seyjny dolot w seryjnym miejscu i jeszcze sie nie zdazylo zeby zgasl a testowalem nawet przy wyluzowaniu przy 130km/h...

jeszcze raz zadna zwezka nie jest u mnie potrzebna...

pozdro i powodzenia z gazownikiem cool.gif

Napisano

> to ci jeszcze dodam, ze w 55 musialem zmienic dolot o tyle ze

> musialem go skierowac w strone kabiny, zeby przy wrzuceniu na

> luz przy duzych predkosciach obrotowych nie mial tendencji do

> gasniecia, a w 75 mam zupelnie seyjny dolot w seryjnym miejscu i

> jeszcze sie nie zdazylo zeby zgasl a testowalem nawet przy

> wyluzowaniu przy 130km/h...

> jeszcze raz zadna zwezka nie jest u mnie potrzebna...

> pozdro i powodzenia z gazownikiem

ja mama w 55 seryjy i nic nie gaśnie przy luzowaniu

Napisano

> ja mama w 55 seryjy i nic nie gaśnie przy luzowaniu

zupelnie seryjny? a moze seryjny tylko on jak jest sciety to dluzszym koncem do zdesia? a org. jest krotszym koncem do zdesia...a jak na luz dasz tak przy powyzej 100km/h?

pozdro

Napisano
  • Autor

Bylem zdjal ta zwęzka....i skierował za pomocą gumowego grubego przedowu ( grubosci dolotu ) w stronę kabiny... ten przewoód ma ok 20 cm i robi to ze dolot zasysa powietrze jakby bardziej styłu ( przewód ten lezy mi teraz na nadkolu ) Czy to tez jest niezbyt dobrze ???? Czy dalej sie kłocic zeby calkiem sciągnal i zostawil seryjne ??

Napisano

> Bylem zdjal ta zwęzka....i skierował za pomocą gumowego grubego

> przedowu ( grubosci dolotu ) w stronę kabiny... ten przewoód ma

> ok 20 cm i robi to ze dolot zasysa powietrze jakby bardziej

> styłu ( przewód ten lezy mi teraz na nadkolu ) Czy to tez jest

> niezbyt dobrze ???? Czy dalej sie kłocic zeby calkiem sciągnal i

> zostawil seryjne ??

Jak jest wszystko prawidlowo dobrane to nic nie powinno sie zwezac ani wyginac.

Ja nie wiem gdzie takich gazownikow sieja pad.gif

Napisano

> zupelnie seryjny? a moze seryjny tylko on jak jest sciety to dluzszym

> koncem do zdesia? a org. jest krotszym koncem do zdesia...a jak

> na luz dasz tak przy powyzej 100km/h?

> pozdro

w 100% seryjny, taki jaki wyszedł z fabryki taki jest, nic się nie dzieje, nie gaśnie przyjeździe na luzie z jakakolwiek prędkością na wprost czy na zakrętach

Napisano

> Bylem zdjal ta zwęzka....i skierował za pomocą gumowego grubego

> przedowu ( grubosci dolotu ) w stronę kabiny... ten przewoód ma

> ok 20 cm i robi to ze dolot zasysa powietrze jakby bardziej

> styłu ( przewód ten lezy mi teraz na nadkolu ) Czy to tez jest

> niezbyt dobrze ???? Czy dalej sie kłocic zeby calkiem sciągnal i

> zostawil seryjne ??

tak, ma byc zupełnie seryjnie bez żadnych wydziwiań z dolotem, a jak nie umie to niech oddaje kase... zobaczysz jak się szybko nauczy hehe.gif

Napisano

A czy jesteś pewien, że to instalacja II generacji?

Raz tylko widziałem cudaczną instalację marki "krzak" u ojca w 405-tce. I tam gasł, gdy zdjęło się nogę z gazu, albo wyluzowało.

Zdjęcie przewodu doprowadzającego powietrze do filtra pomogło, ale taki syf jak ta instalacja, to aż wstyd a na gazie zawsze świeci się kontrolka Check Engine... (dobrze, że mnie nie było przy zakupie tego szrota i się z brata i ojca nabijam do dziś od 4 lat)

Tobie tez radzę, sprawdzić tego gazownika, niedawno na forum mieliśmy płonącego zagazowanego Kropasa. A źle założona instalacja, to w w przypadku mało kłopotliwym - wysokie zużycie gazu, średnio kłopotliwym - pompa paliwa do wymiany, a w bardzo kłopotliwym...

Napisano
  • Autor

Pytałem go powidzial ze jak usunie to moze gasnąc... jak pod blokiem potem to zdjolem to po przelaczeniu na gaz odrazu mi zgasł silnik...to musialem spowrotem ta rurka dać

A zalałem 23.5 litra gazu... i na tym przejechalem rownie 235 km...czyli wychodzi ze bierze okrągle 10 Litrów na 100 Km... jazda 80% miasto...20% trasa....buta mam dość cięzkiego... kręce go zazwyczaj do 3,5 ... 4 tys i zmiana biegu....

Co sadzicie o tym spalaniu ???

Napisano

A przepraszam ile chcesz aby Ci palił??? 6?? pad.gif

Imho jest ok ok.gif

Napisano
  • Autor

W miescie mi sie zdaje ze ponizej 8 L to ciezko na gazie zejsc...ale chcialem dal pewnosci zapytac czy te rowne 10 L to jest wporzo....

A Powiedzcie jak wam spadły osiagi na LPG ?? bo ja poczulem to dosc mocno...i niewiem czy mi sie zdaje ale jak przełacze na benzyne to tez jest slabszy troszke niz kiedyś ... czy to normalne ze nawet jak przelacze na benzyne to nie bedzie szedł tak jak przed zalozeniem calej instalacji

Ps. czy dobrze myśle ze na benzynie tez tera bedzie słabszy bo w dolocie tzn pod obudową filtra powietrza znajduje sie teraz "zwężka" ( nie mowie o rurce którą jest modelowany dolot powietrza do obudowy filtra powietrza ) która ogranicza przepływ powietrza ( taka zwęzka jest z tego co wyczyalem montowana w we wszystkich instlacjach LPG ) ??? Ps. zdaje mi sie ze moc spadła zwłaszcza na górnych obrotach...

Napisano

ZTCW to w 75 spadek osiągów jest odczuwalny. Zaradzić temu można montując diwajs, który wyprzedza zapłon.

Poprawia to osiągi ok.gif

Napisano
  • Autor

Lol...co to jest ten diwajs ?? ile tozto kosztuje ?? i czy gazownik bedzie wiedzial i mial cos takiego u siebie ??

Napisano

> Lol...co to jest ten diwajs ?? ile tozto kosztuje ?? i czy gazownik

> bedzie wiedzial i mial cos takiego u siebie ??

Diwajs zwie się wariator, koszt jakoś kiela 300 zł. Dobry gazman będzie wiedział co i jak wink.gif

Napisano
  • Autor

Pisalem ze spadłą moc..a wyglada to nastepujaco...ze przed zalozeniem instalacji na 2 biegu bez problemu te 80 km/h jak pocisnalem...a teraz ledwo 70 km/h.... na trojce max to około 100 Km/h .. na pokladzie 2 osoby ( ja i ojciec ) Czy to normalne ?? Wlasnie na tym polega spadek mocy ?? Czy cos jest nies tak wyregulowane

Napisano

> Pisalem ze spadłą moc..a wyglada to nastepujaco...ze przed zalozeniem

> instalacji na 2 biegu bez problemu te 80 km/h jak pocisnalem...a

> teraz ledwo 70 km/h.... na trojce max to około 100 Km/h .. na

> pokladzie 2 osoby ( ja i ojciec ) Czy to normalne ?? Wlasnie na

> tym polega spadek mocy ?? Czy cos jest nies tak wyregulowane

to jest absolutnie nienormalne pad.gif

Napisano
  • Autor

Wiec co moze to powodowac ?? ta zwężka na dolocie ??? Czy moze cos innego w instalacji jest źle dobrane ?? Jak przelacze na Pb to tez ciezko sie teraz nim wkrecic np na 2 do tych 80 Km/h przyspiesza lepiej ale 80 dych niezbyt wyciaga... co to moze oeirnatacyjnie byc ?? bo jak do nich pojde to zebym wiiedzial mijewiecej co i jak

Napisano

> Wiec co moze to powodowac ?? ta zwężka na dolocie ??? Czy moze cos

> innego w instalacji jest źle dobrane ?? Jak przelacze na Pb to

> tez ciezko sie teraz nim wkrecic np na 2 do tych 80 Km/h

> przyspiesza lepiej ale 80 dych niezbyt wyciaga... co to moze

> oeirnatacyjnie byc ?? bo jak do nich pojde to zebym wiiedzial

> mijewiecej co i jak

Cos mi sie zdaje, ze mikser jest zle dobrany hmm.gif

Napisano

> Wiec co moze to powodowac ?? ta zwężka na dolocie ??? Czy moze cos

> innego w instalacji jest źle dobrane ?? Jak przelacze na Pb to

> tez ciezko sie teraz nim wkrecic np na 2 do tych 80 Km/h

> przyspiesza lepiej ale 80 dych niezbyt wyciaga... co to moze

> oeirnatacyjnie byc ?? bo jak do nich pojde to zebym wiiedzial

> mijewiecej co i jak

to oni sami powinni wiedzieć.Jak nie,to żądaj demontażu...

A co to może być - polecam lekturę pierwszego mojego posta w tym wątku smirk.gif

Napisano
  • Autor

Wlasnie bo na Pb jest podobnie.... na moj rozumowanie to moze ma on zamalą srednicę i dlatego przy wysokich obrotach ma praktycznie malo mocy bo nie da raady zassac powietrza tyla co trza.... w poniedziek do nich jade... i powiem ze moze i moze byc slabszy,,ale nie zebym 75 kkonnym silnikem nie wyciagnal 120 na 3 biegu tak jak wczesniej frown.gif

Napisano

> Wlasnie bo na Pb jest podobnie.... na moj rozumowanie to moze ma on

> zamalą srednicę i dlatego przy wysokich obrotach ma praktycznie

> malo mocy bo nie da raady zassac powietrza tyla co trza.... w

> poniedziek do nich jade... i powiem ze moze i moze byc

> slabszy,,ale nie zebym 75 kkonnym silnikem nie wyciagnal 120 na

> 3 biegu tak jak wczesniej

Partacze i tyle sick.gif Tacy nie powinni gazu montowac oslabiony.gif

Napisano

faktycznie minimalny spadek mocy jest odczuwalny, ale bez przesady...55 spokojnie potrafilem na lpg utrzymac stala predkosc 140km/h mimo, ze dolot mialem wydluzony i skierowany w strone kabiny. w 75 moc nieznacznie spadla ale nie mam problemow podkrecic silnik na 3biegu do czerwonej. no i dolot w 75 mam zupelnie seryjny. spalanie 10/100 cyklu 80%miasto i ciezki but jest w normie. mi (dzis tankowalem ) wypil 12/100- tylko miasto , krotkie podjazdy, jezdzila zona...ma ciezka noge.

a i jeszcze jedno..ile przejechales na tej inst. km? bo do pierwszego tys. instalacja sie uklada tzn membramy ale po korekcie ustawienia na przegladzie po tys km powinno byc oki

pozdro

Napisano
  • Autor

Wiec tak pokolej :

1) przejechalem do dnia dzisiejszego ok. 420 km

2) Spalił mi 10 litrów na 100 km... 80% miasto 20% trasa,,, w miescie czesto trasa 14km

3) Wlasnie wrocilem do domu,,,probowalem na 2 go cisnac,,, pociągnąl licznikowe 80 km/h co prawda wolniej sie rozpędza ale przy gazie juz tak musi byc.....chyba.......

Napisano
  • Autor

A moze powiedzcie jakiej srednicy mikser powienienem miec zalozony ??? to jutro spytam sie jaki mi zalozyli i bede wiedzial.. rozumiem ze mikser moge miec zbyt maly ??? Czy moze zbyt duży ??

A tak pozatym to chlipie mi 10 litrów czyli ok.. nie nie przerywa.. nie szarpie...tylko strasznie muli

Dzis testowalem go... na 5 biegu prosta droga... max poszedł mi 140 na godzien..i zeby go rozkulac to tez musialo minac sporo czasu... powiedzicie mi jaka srednica mikser powienienm miec u siebie... i wogoel czy dobrze obstawiam ze to mikser zle dobral

Ps. czy zle dobrany mikser wlasnie wymusza u mnie posiadanie jakiejs posranej gumy która modyfikuje moj fabryczny dolot ??? Bo jak siaglem ta guma to na luzie na postoju jak przygazowalem to silnik poprostu zgałs

Napisano
  • Autor

Czekamy na naszego speca od LPG zeby.GIF Yaboolll ratuj..bo jutro jade do tych !@$@$@$ i musze miec troche wiedzy

Napisano

> zupelnie seryjny? a moze seryjny tylko on jak jest sciety to dluzszym

> koncem do zdesia? a org. jest krotszym koncem do zdesia...a jak

> na luz dasz tak przy powyzej 100km/h?

> pozdro

sprawdziłem dzisiaj dla czystego sumienia, przy 120 na luzie idzie bez problemu, nic nie gaśnie, nic się nie dusi

ad 140 w 55, bez problemu można utrzymać >150kph licznikowe potwierdzone GPS

Napisano

> A moze powiedzcie jakiej srednicy mikser powienienem miec zalozony

> ??? to jutro spytam sie jaki mi zalozyli i bede wiedzial..

28 mm

> rozumiem ze mikser moge miec zbyt maly ??? Czy moze zbyt duży ??

zapewne zbyt duzy - od SPI smirk.gif

> A tak pozatym to chlipie mi 10 litrów czyli ok.. nie nie przerywa..

> nie szarpie...tylko strasznie muli

> Dzis testowalem go... na 5 biegu prosta droga... max poszedł mi 140

> na godzien..i zeby go rozkulac to tez musialo minac sporo

> czasu... powiedzicie mi jaka srednica mikser powienienm miec u

> siebie... i wogoel czy dobrze obstawiam ze to mikser zle dobral

tu nie ma co obstawiać,tylko trzeba sprawdzić.

Obstawiać to sobie można u bukmachera...

> Ps. czy zle dobrany mikser wlasnie wymusza u mnie posiadanie jakiejs

> posranej gumy która modyfikuje moj fabryczny dolot ???

tak - zbyt duzy mikser nie wytwarza wystarczającego podciśnienia...

Poza tym - ileż to razy można pisać na ten sam temat ? icon_rolleyes.gif

W archiwum jest wszystko ok.gif

Napisano
  • Autor

Mikser mam 28 mm .... na gazie max to 140 km/h na benzynie tlepiej sie zbiera..ale np na 3 biegu 105 km/h to max...a przed zalozeniem 120 ssedł..........Za godzine znowu do nich jade.... ja mowie ze tak spadla moc przez ta zasrana modyfikacja dolotu !!!!!!! CZy dobrze obstawiam ?????

Ps. do wszystkich forumowiczów...ja juz poprostu tak mam ze zadaje zawsze duzo pytań..... wiec nie zloscie sie ze dalej ciagne ten temat...ale wylozlem prawoe 1900 zł i jak na razie zawiedziony na maxa... nie chce dolaczyc do klubu gaz to zło... ale jak narazie to jestem zalamany tym gazem..jedyne co to pali w normie tak 10 litrów... a reszta to osiagi porownywalne z Uno 900 cm mojego wojka frown.gif

Napisano

Ja również używam LPG i też w Punto 75. ŻADNYCH KŁOPOTÓW I SPADKU DYNAMIKI!!!

Jakiś czas temu zgłaszałem wprawdzie na Forum problem z falującymi obrotami i gasnącym silnikiem ale okazało się w końcu, że to pęknięty kominek przy mikserze zasysał dodatkowe powietrze od czego wariowała instalka.

Dolot mam całkowicie seryjny! Beż żadnych zwężek, obrączek i innych wynalazków. Po zdjęciu puszki filtra powietrza całkowicie też wszystko działa jak należy.

Nie czuję w zasadzie różnicy między jazdą na LPG a benzyną. Osiągi są niemal identyczne - na każdym biegu oprócz 5. dochodzę do odcięcia, osiągam max. prędkości na poszczególnych biegach, max. h na gazie 170km/h, benzyna 10km więcej, żadnych szarpań, duszenia, mulenia itd. Moja instalka to BRC Blitz EM z emulacją sondy lamda. Nie wiem czy ma wariator - kupiłem auto z instalką i nie wiem jak toto wygląda, żeby poszukać. Jeżdżę podobnie jak Ty - zmiana biegu między 3 a 4 tys obr/min, spalanie 10l/100km w jeździe pół-miejskiej.

"Gazownik" ewidentnie coś spartolił, stosuje jakieś sztuczki-kruczki, chodzi na skróty. Każ mu zdjąć te pierdoły z dolotu i porządnie wyregulować instalację. Może na czymś zaoszczędził lub źle dobrał komponenty? W sumie to jego problem. Auto ma działać jak na benzynie i tyle.

Przy okazji montażu instalacji wymieniałeś może świece, kable WN, filtr powietrza? Masz szczelny układ wydechowy i sprawną sondę lamda? One tez mogą powodować kłopoty w jeździe na gazie.

Napisano
  • Autor

Filtr mam ponad rok czyscilem go niedawno.... swiecie zalozyli mi nober NGK... kable tez mam NGK wymienione pol roku temu...... zarowno na gazie jak i na benzynie max to 140.. no moze 145 km na godzine...

Powiedzial ze moze zdjac isntalacje jak mi nie podoba... podpial mi laptopa...jechalem autem i mi pokazywal ze sklad mieszanki jest OK,, widzialem na laptopie i ma racje... powiedzial ze nic wiecej on tu niezrobi,.,, mikser mam 28 mm....

To u was 75 idzie wiecej niz 150 na gazie ??

Ps. a tez masz 2 generacje tego gazu ??

Napisano
  • Autor

> Filtr mam ponad rok czyscilem go niedawno.... swiecie zalozyli mi

> nober NGK... kable tez mam NGK wymienione pol roku temu......

> zarowno na gazie jak i na benzynie max to 140.. no moze 145 km

> na godzine...

> Powiedzial ze moze zdjac isntalacje jak mi nie podoba... podpial mi

> laptopa...jechalem autem i mi pokazywal ze sklad mieszanki jest

> OK,, widzialem na laptopie i ma racje... powiedzial ze nic

> wiecej on tu niezrobi,.,, mikser mam 28 mm....

> To u was 75 idzie wiecej niz 150 na gazie ??

> Ps. a tez masz 2 generacje tego gazu ??

Ps. jest ktos z forumowiczów z okolic jastrzębie ?? Rybnika ?? Żor....... to bym do Was podskoczył i bym porownal .. sam juz niewiem Pomozcie

Napisano

moja 55 tez tyle szla na gazie, czy byl to max? nigdy nie probowalem...

pozdro

Napisano
  • Autor

A wiec po regulacji wyraznie lepiej sie zbiera... zmienili mi dolot...teraz ,a, tylko 10 cm rury grubej skierowanej w strone silnika... co prawda leci tylko 140/ 150 km/h ale tera lepiej sie zbiera

I jest taka sprawa tak do 4 tys obrotów jest ok w porownaniu do beny...ale potem na wysokich to juz niejest tak rózowo jak kiedys... domyslame sie ze to przez mikser który ogranicza duze zapotrzebowanie na powietrze ( moj mikser 28 mm ) Jak wroce z trasy to jade do innych gazowników zeby rzucili okiem na moja instalacja... z tego co wiem to mam instalacje firmy BRC czyli z tego co u was czytalem nawet dobra.

Taraz mam maly problem bo na jalowym biefu silnik troche tak trzepie... wczoraj podkrecil mi na reduktorze cos jakas srubka i zaczea chodzic bez drgań ( obrotu nie falują, jedynie silnik drga mocno )dzis do nich jade zeby mi te drgania weliminowali... bo niepoto zmienilem poduche pod skrzynią zeby tera na siedzeniu czuc drgania calej budy..

Napisano

> Filtr mam ponad rok czyscilem go niedawno.... swiecie zalozyli mi

> nober NGK... kable tez mam NGK wymienione pol roku temu......

> zarowno na gazie jak i na benzynie max to 140.. no moze 145 km

> na godzine...

> Powiedzial ze moze zdjac isntalacje jak mi nie podoba... podpial mi

> laptopa...jechalem autem i mi pokazywal ze sklad mieszanki jest

> OK,, widzialem na laptopie i ma racje... powiedzial ze nic

> wiecej on tu niezrobi,.,, mikser mam 28 mm....

> To u was 75 idzie wiecej niz 150 na gazie ??

> Ps. a tez masz 2 generacje tego gazu ??

Własne posty można edytować, jeśli chcesz coś dodać, nie trzeba pisać nowego - opcja na górze po prawej.

Nie rozpoznaję która instalka jest jakiej generacji. Mam reduktor, na przewodzie attuator i mikser na przepustnicy, do tego komputerek Blitz EM zapięty do sondy lambda i emulator wtryskiwaczy(?), więc to chyba druga generacja będzie. Mam w domu fotki, jak nie zapomnę do zapnę.

Skoro na kompie jest dobra mieszanka to instalka wydaje się być ok. Jeśli prawidłowy skład utrzymuje się też na wysokich obrotach, to moim zdaniem autku brakuje powietrza i dlatego traci moc. Pewnie przez tę rurę w dolocie. Ja takiej nie mam i jedzie na gazie 170km/h.

Na drgający silnik jest prosty sposób - odkręcasz odrobinę przeciwnie do ruchu wskazówek zegara to małe pokrętło na reduktorze. Mieszanka na wolnych obrotach wzbogaca się i drgania ustają, przynajmniej u mnie.

Napisano
  • Autor

Tak gazownik kręcił na reduktorze ta sruba.. ale powiedzcie...czy jezeli na reduktorze sie pokreci ta śrubka to mieszanka wzbogaci sie tylko na obrotach biegu jalowego ?? Czy tez podczas "jazdy" no zeby nie bylo tak ze na jalowym pojdzie dobrze...ale za to podczas jazdy bedzie mial zbyt bogatą ...

Napisano

> Tak gazownik kręcił na reduktorze ta sruba.. ale powiedzcie...czy

> jezeli na reduktorze sie pokreci ta śrubka to mieszanka wzbogaci

> sie tylko na obrotach biegu jalowego ?? Czy tez podczas "jazdy"

> no zeby nie bylo tak ze na jalowym pojdzie dobrze...ale za to

> podczas jazdy bedzie mial zbyt bogatą ...

Wg instrukcji, które czytałem to śrubka jest tylko do wolnych obrotów. W trakcie jazdy nie sprawdzałem bo niby jak? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.