Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podsumowanie i fotorelacja ponad dwóch lat razem...

Featured Replies

Napisano

W końcu przychodzi czas na małe podsumowanie ponad dwóch lat spędzonych z astrą.

Była ona dla mnie następcą wysłużonego kadetta. Kupiona w styczniu 2005 sprowadzona z niemiec. Silnik C18NZ oleju nie palił, elastyczny był. Blacharka w stanie wizualnie bez zastrzeżeń.

Szczególnie kołpaki smile.gif

0ad00e5d8abf5916.jpg

Pierwsza zmiana to było pozbycie się kołpaków, bo cała rodzina się ze mnie śmiała - do dzisiaj dziwie się czemu zlosnik.gif

Dwa miesiące później przyszedł czas na nowy tłumik, stary nie zniósł trudów zimy.

8b9927617a40dc9d.jpg

Kwiecień 2005 - trafiła się okazja w Iławie, piękne felgi 16 cali o szerokości 7x5 z oponkami 205/50/16. Radości nie było końca, do momentu montażu. Po opuszczeniu z podnośnika auto z tyłu oparło się błotnikami na kołach frown.gif

Szybka decyzja, montaż po dwie gumy w tylne sprężyny - okazało się że zadziałało, ale na krótką metę. Jeździło się jak wozem drabiniastym, wiec tydzień później własnoręcznie przerobiłem tylne nadkola [imadłem, deską i młotkiem smile.gif ] i tak kółka zostały zmieszczone.

da92038de4de294f.jpg

Miesiące mijały, kilometry leciały. Z racji dużego spalania, miasto ok. 11-12 litrów, w październiku 2005 zdecydowałem się na LPG. Koszt ok. 1550 spalanie gazu ok. 14-15 litrów, ale i tak taniej niż na PB. Do dnia dzisiejszego chyba nie żałuje tej decyzji.

Zaczyna się wiosna 2006 i pierwsza rana na błotniku - skoda octawia postanowiła delikatnie wjechać w bok asterki frown.gif szkoda niewielka, no ale zawsze smutno.

Naprawa zrobiona szybko i sprawnie.

Kolejne może z 3-4 tygodnie później, jadę sobie spokojniutko, staje przed pasami, przepuszczam ludzi. Słyszę nagle pisk, huk patrzę w lusterko tuż nad chodnikiem leci biały passat ścinając słupki odgradzające chodnik od jezdni. Ruszam lekko do przodu, ale za późno, passat odbił się od znaku i przykleił do tylnego mojego błotnika frown.gif i znowu blacharz miał co robić...

Miesiąc później pierwsza poważna awaria - do wymiany wałek rozrządu, zatkał się jeden z kanalików i silnik strasznie klekotał.

Po tej wymianie okazało się że silnik nie jest szczelny - do wymiany uszczelka pod głowicą.

Minęły chyba z trzy miesiące, zaczęło się spalanie oleju, silnik w słabej kondycji, ciągle jakieś stuki i puki, aż pewnego dnia trach i się zatarł. Zaczęli go reanimować, postawili go do życia, ale już nie to samo crazy.gif

Październik 2006 - dostaje cynk: w pewnej wsi pod Elblągiem po dachowaniu umiera opel calibra 2.0 8V frown.gif

Szybka decyzja i jedziemy po nią, bierzemy na transplantacje serce...

Operacja trwała tydzień, ale warto było smile.gif Nowe serducho w super kondycji, asterka odzyskała dawną żwawość i zwinność.

f07edc0b86c81335.jpg

Styczeń 2007 - obwodnica trójmiasta - skończyły się hamulce... jadąc ok. 100km/h okazało się że nie ma jak się zatrzymać. Udało się to hamulcem ręcznym, dolałem płynu hamulcowego i powolutku doturlałem się do Elbląga. Przyczyną był wyciek płynu przy tylnym kole.

Luty 2007 - audi 100 wjechało w lewy błotnik frown.gif posypało się szkło kierunku i znajomy blacharz znów miał astrę na stole operacyjnym.

W tym samym miesiącu postanowiłem oddać również aluminiowe buciki asterki do szewca.

bdad50570ba5a1f9.jpg

Dzisiaj astra z nowym dla niej silnikiem i na nowych kołach znowu jest sobą smile.gif

Felgi zostały wypiaskowane, wytarte go gołego i w marcu 2007 dumnie wylądowały w nadkolach astry smile.gif

fc9fd8371e2bdf01.jpg

3043b6684a4e2746.jpg

75fe9ee7cc3e63dd.jpg

be591bc1971bd41b.jpg

ed4f4fc884fdf6c3.jpg

9b8ee5fae31d8a37.jpg

Kiedyś już przymierzałem się do zmiany na coś innego, ale dzisiaj jak na nią patrzę, to nie oddam nikomu za żadne skarby świata smile.gif

Na zakończenie tej małej opowieści chciałbym jeszcze dopisać, że samochód jest moją drugą miłością smile.gif od niego bardziej kocham żonę serce.gif i przepraszam ją za to 526.gif, że ma taką błękitną konkurentkę smile.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> Na zakończenie tej małej opowieści chciałbym jeszcze dopisać, że

> samochód jest moją drugą miłością od niego bardziej kocham żonę

> i przepraszam ją za to , że ma taką błękitną konkurentkę

Piękne LOVE-STORY serce.gif .gratulacje - ładnie asterka teraz wygląda, ale pominąłeś wymianę kierunków wink.gif

pozdrawiam

Napisano

ładne felgi i ładnie widać srebrne zaciski ok.gif

teraz kilka pytań odemnie:

1. Tą chromowaną listwe na drzwi i błotniki gdzie kupowałeś i za ile? Ładnie to wygląda. cool.gif

2.Folia na szybach wydaje się być pod światło filetowa?

3. ile teraz Ci pali?

4. Czyściłeś opony do zjęcia? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ładne felgi i ładnie widać srebrne zaciski

> teraz kilka pytań odemnie:

> 1. Tą chromowaną listwe na drzwi i błotniki gdzie kupowałeś i za ile?

> Ładnie to wygląda.

> 2.Folia na szybach wydaje się być pod światło filetowa?

> 3. ile teraz Ci pali?

> 4. Czyściłeś opony do zjęcia?

1. W sklepie meblowym - 1 zł od metra smile.gif po dwóch latach wyblakły, teraz chce je wymienić na coś lepszego.

2. Folia nie jest fioletowa, czarna, pewnie wyblakła smile.gif

3. C20NE miasto gaz 14-15, benzyna 11-12. Są to wartości przy ostrej jeździe. Jak żona jedzie to mniej o 10-15%

4. Używam czarnidła do opon, ale nie robiłem tego przed zdjęciem smile.gif Jakieś dwa dni wcześniej.

Napisano

Juz teraz rodzina się chyba nie śmieje z felg wink.gif

Napisano

> 1. W sklepie meblowym - 1 zł od metra po dwóch latach wyblakły,

> teraz chce je wymienić na coś lepszego.

> 2. Folia nie jest fioletowa, czarna, pewnie wyblakła

> 3. C20NE miasto gaz 14-15, benzyna 11-12. Są to wartości przy ostrej

> jeździe. Jak żona jedzie to mniej o 10-15%

> 4. Używam czarnidła do opon, ale nie robiłem tego przed zdjęciem

> Jakieś dwa dni wcześniej.

Fajny kolorek.Ona jest cała po lakierowaniu ,polerce czy taka pikna umyta zlosnik.gif

-------------

Astra F 94/95r

1,6 16V 162kkm

Wersja sport

Napisano

bardzo fajnie się prezętuje ,fajniutkie felasie. ok.gif

pozdr

Napisano
  • Autor

> Juz teraz rodzina się chyba nie śmieje z felg

no juz nie smile.gif

raz kiedyś padł komentarz, że są za duże ...

Napisano
  • Autor

> Fajny kolorek.Ona jest cała po lakierowaniu ,polerce czy taka pikna

> umyta

kolorek oryginał, pomijając miejsca spotkań z innymi uczestnikami drogi

Napisano
  • Autor

> kolorek oryginał, pomijając miejsca spotkań z innymi uczestnikami

> drogi

Bardzo fajna Asterka ok.gif

Napisano

> Bardzo fajna Asterka

Super historyjke oraz autko ok.gif

Napisano
  • Autor

> fajna, fajna.

> lpg tez przelozyles do 2.0?

LPG jest to samo, z lekkimi modyfikacjami. Niestety nie mam założonego oryginalnego filtra powietrza tylko stożkowy - pisze niestety bo przy długiej jeździe, boli głowa od głosnej pracy.

Oryginalna puszka z astry nie posiadała przepływomierza, a ta z Calibry była za duża.

Napisano

ile dałes za polerke alu? bo tez sie przymierzam.

P.S. no to teraz twoja asterka ma czym oddychac pod ta maska zlosnik.gifzlosnik.gif.

RESPECT

Napisano

Fajniutka ta asterka i to z serduchem calibry,kółka są wporzo,no i gratuluje takiego przywiazania do niej 20.GIF

Napisano
  • Autor

> ile dałes za polerke alu? bo tez sie przymierzam.

> P.S. no to teraz twoja asterka ma czym oddychac pod ta maska .

> RESPECT

polerka alu w sumie 500 zl - nie mam pojęcia czy to duzo czy to mało, bo nie znalazłem żadnej innej oferty niewiem.gif . Wiem tylko że męczył sie koleś z nimi niemiłosiernie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.