Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapach spalenizny -jaka przyczyna?

Featured Replies

Napisano

Od dwóch, trzech tygodni moje stilo po dłuższej jeździe lekko "zalatuje" spalenizną, (zapach wyczuwalny tylko na zewnątr) coś jakby przypiekany ebonit. W samochodzie wszystko funkcjonuje normalnie , nie ma komunikatów o błędach. Jaka może być przyczyna? niewiem.gif

Napisano

> Od dwóch, trzech tygodni moje stilo po dłuższej jeździe lekko

> "zalatuje" spalenizną, (zapach wyczuwalny tylko na zewnątr) coś

> jakby przypiekany ebonit. W samochodzie wszystko funkcjonuje

> normalnie , nie ma komunikatów o błędach. Jaka może być

> przyczyna?

Obstawiam ślizgające się sprzęgło albo przycierające się klocki hamulcowe. Na sprawdzenie obydwu jest metoda. zlosnik.gif

Sprzęgło: spróbuj ruszyć na równym terenie z czwórki - jeśli auto pojedzie, to jest OK

Hamulce: po dłuższej jeździe dotknij delikatnie felg w okolicy piast - uwaga, bo mogą być gorące.

Napisano
  • Autor

> Obstawiam ślizgające się sprzęgło albo przycierające się klocki

> hamulcowe. Na sprawdzenie obydwu jest metoda.

> Sprzęgło: spróbuj ruszyć na równym terenie z czwórki - jeśli auto

> pojedzie, to jest OK

> Hamulce: po dłuższej jeździe dotknij delikatnie felg w okolicy piast

> - uwaga, bo mogą być gorące.

Z klockami był wcześniej problem - zawieszały się i popiskiwały w czasie jazdy, ale sprawdzałem ostatnio i żadna felga nie była gorąca. Co do sprzęgła to muszę sprawdzić. A gdyby się ślizgało to co dalej? - wymiana tarczy?

Jaka możę być ewentualna przyczyna ślizgania się sprzęgła?

Ale klockom muszę poświęcić więcej uwagi - te popiskiwania mogą jednak wskazywać na przyczynę spalenizny.

Napisano

albo alternator...

może piszczeć (u mnie bardziej gwizdał) i walić splenizną...

ale działa dalej...

dostaje jakiegoś zwarcia i dlatego śmierdzi...

Napisano

> Z klockami był wcześniej problem - zawieszały się i popiskiwały w

> czasie jazdy, ale sprawdzałem ostatnio i żadna felga nie była

> gorąca.

> Ale klockom muszę poświęcić więcej uwagi - te popiskiwania mogą

> jednak wskazywać na przyczynę spalenizny.

Rozgrzane klocki/tarcze nie zawsze rozgrzewają felgę. Sprawdź po obydwu stronach samochodu. jeśli smród jest większy po jednej stronie, to na pewno o tej stronie zapiekł się kloc (trzy lata dochodziłem do tego odkrycia icon_eek.gif).

jeśli zdecydujesz się na naprawę zacisku, to wystarczy wyjąć klocki i porównać stronami starcie - wyjaśnia to sprawę który zacisk sobie bumeluje.

Napisano
  • Autor

> Sprzęgło: spróbuj ruszyć na równym terenie z czwórki - jeśli auto

> pojedzie, to jest OK

Ruszyłem, ale zdusiło mi silnik, za drugim razem to samo.

Napisano

> Ruszyłem, ale zdusiło mi silnik, za drugim razem to samo.

Czyli sprzęgło wygląda OK hmm.gif - gdyby się ślizgało, to raczej silnika byś nie zadławił...

Ja bym delikatnie sugerował przyjrzenie się urządzeniom elektrycznym - pamiętam, że kiedyś (co prawda nie w Stilo) miałem do czynienia z delikatnym zapachem spalenizny, którego źródła nie potrafiłem ustalić. Do czasu. Spalił się elektryczny podnośnik szyby i z jego silniczka pochodził ten zapach. Nie sugeruję, że u Ciebie też może być problem z podnośnikiem, ale może po prostu coś elektrycznego dogorywa hmm.gif

Ewentualnie druga teoria: przyjrzałbym się, czy coś przypadkiem nie dotyka kolektora/wydechu: jakiś kabelek, plastik, itp.

Napisano
  • Autor

> Ja bym delikatnie sugerował przyjrzenie się urządzeniom elektrycznym

> - pamiętam, że kiedyś (co prawda nie w Stilo) miałem do

> czynienia z delikatnym zapachem spalenizny, którego źródła nie

> potrafiłem ustalić. Do czasu. Spalił się elektryczny podnośnik

> szyby i z jego silniczka pochodził ten zapach. Nie sugeruję, że

> u Ciebie też może być problem z podnośnikiem, ale może po prostu

> coś elektrycznego dogorywa

> Ewentualnie druga teoria: przyjrzałbym się, czy coś przypadkiem nie

> dotyka kolektora/wydechu: jakiś kabelek, plastik, itp.

Szukałem dzisiaj źródła tego zapachu i najintensywniej jest to odczuwalne w komorze silnika - za silnikiem, patrząc od przodu samochodu. Trzeba będzie obejrzeć samochód od dołu. Też zaczynam podejrzewać jakieś urządzenie elektryczne, ale równie dobrze coś może dotykać do kolektora wydechowego - umiejscowienie źródła smrodku może na to wskazywać (chociaż kolektor jest chyba z przodu?).

Napisano

Gdybyś miał klekota proponował bym sprawdzenie elektrycznego dogrzewania powietrza, podana przez ciebie lokalizacja sugeruje mi alternator, sprawdz czy nie pękł.

Napisano

jak dobrze sobie przypominam, to onegdaj montowałeś sobie samodzielnie tempomat. Może coś przy montarzu poszło nie tak? niewiem.gif Może coś niepotrzebnie gdzieś dotyka jak pisał Kolega? Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> jak dobrze sobie przypominam, to onegdaj montowałeś sobie

> samodzielnie tempomat. Może coś przy montarzu poszło nie tak?

> Może coś niepotrzebnie gdzieś dotyka jak pisał Kolega?

> Pozdrawiam

Nie, to nie to, smrodek pojawił się jeszcze przed montażem tempomatu. Zresztą tak naprawdę montując tempomat raczej trudno jest popełnić błąd, który doprowadzi do jakiegoś zwarcia czy przypiekania instalacji.

Muszę dokładnie obejrzeć samochodu od spodu. Mam nadzieję, że to jakaś drobnostka, ale licho nie śpi.

Również pozdrawiam.

Napisano

> Muszę dokładnie obejrzeć samochodu od spodu. Mam nadzieję, że to

> jakaś drobnostka, ale licho nie śpi.

A może to jest wentylator tłoczący powietrze do kabiny?

Napisano
  • Autor

Chyba znalazłem przyczynę nieprzyjemnego zapachu - chłodnica wody ma przeciek. W związku z tym pytanie - gdzie i za ile mozna kupić zamiennik chłodnicy do stilo 1.4 z klimatyzacją. Oryginalna wg ePER - około 850 zł.

Napisano

> Chyba znalazłem przyczynę nieprzyjemnego zapachu - chłodnica wody ma

> przeciek. W związku z tym pytanie - gdzie i za ile mozna kupić

> zamiennik chłodnicy do stilo 1.4 z klimatyzacją. Oryginalna wg

> ePER - około 850 zł.

A kiedy ci sie skonczyla gwarancja?

Jesli nie dawno i przebieg nie jest duzy to warto sprobowac dostac od FAP czesciowy zwrot kosztow naprawy - moze wyjsc taniej niz zamiennik. I dealer u ktorego kupiles auto powinien ci w tym pomoc.

Napisano
  • Autor

> A kiedy ci sie skonczyla gwarancja?

> Jesli nie dawno i przebieg nie jest duzy to warto sprobowac dostac od

> FAP czesciowy zwrot kosztow naprawy - moze wyjsc taniej niz

> zamiennik. I dealer u ktorego kupiles auto powinien ci w tym

> pomoc.

Gwarancja skończyła się w maju zeszłego roku. Przebieg samochodu to około 38 kkm.

Zamiennik kosztuje około 300,- zł, a koszt wymiany to około 100,- zł.

Zadzwonię na infolinię fiata, ale obawiam się, że nic z tego nie wyjdzie - w przypadku chłodnicy zawsze można powiedzieć, że było uszkodzenie mechaniczne z winy klienta.

Napisano

> Gwarancja skończyła się w maju zeszłego roku. Przebieg samochodu to

> około 38 kkm.

> Zamiennik kosztuje około 300,- zł, a koszt wymiany to około 100,- zł.

> Zadzwonię na infolinię fiata, ale obawiam się, że nic z tego nie

> wyjdzie - w przypadku chłodnicy zawsze można powiedzieć, że było

> uszkodzenie mechaniczne z winy klienta.

Niecale 3 lata i taki przebieg mozna smialo probowac.

Akurat chlodnice w stilo sie czasem rozszczelniaja(chyba wytrzymalosc materialu nie zostala obliczona na polskie dziury zlosnik.gif) i FAP jest sklonny dorzucic sie do wymiany bo to raczej nie jest normalne, ze chlodnica zaczyna cieknac przy takim przebiegu (no chyba, ze jest wyrazny slad po jakims uderzeniu albo auto bylo po wypadku).

Zamiast na infolinie sprobuj zadzwonic do dealera u ktorego kupiles samochod - dobre salony powinny miec kogos kto sie zajmuje reklamacjami pogwarancyjnymi ok.gif

Ale jesli zamiennik kosztuje tylko 300pln to i tak taniej raczej by to nie wyszlo bo mysle ze na wiecej jak 60-70% za czesc nie ma co liczyc.

Wiec jesli zalezy ci zeby miec oryginalna chlodnice to mozesz probowac.

Napisano
  • Autor

> Zamiast na infolinie sprobuj zadzwonic do dealera u ktorego kupiles

> samochod - dobre salony powinny miec kogos kto sie zajmuje

> reklamacjami pogwarancyjnymi

> Ale jesli zamiennik kosztuje tylko 300pln to i tak taniej raczej by

> to nie wyszlo bo mysle ze na wiecej jak 60-70% za czesc nie ma

> co liczyc.

> Wiec jesli zalezy ci zeby miec oryginalna chlodnice to mozesz

> probowac.

Rozmawiałem już w tej sprawie z ASO - sprawo jest czasochłonna, a mnie zależy na szybkim załatwieniu sprawy. Chłodnica wymaga wymontowania i sprawdzenia czy nie ma uszkodzenia mechanicznego, następnym krokiem jest zgłoszenie sprawy do działu technicznego w Bielsku, który podejmuje decyzje odnośnie pokrycia części kosztów. Oryginalna chłodnica + wymiana to okło 1.000 zł - przy pokryciu nawet 60% kosztów przez FAP to i tak pozostaje około 400,- zł. Ponadto konieczne jest posiadanie wpisów w książce gwarancyjnej o dokonywaniu przeglądów okresowych w ASO (ten warunek spełniam). Zamiennik, który mi zaproponowano jest dobrej jakości i kosztuje z wymianą również około 400 zł, ale sprawa jest załatwiona w ciągu 2-3 godzin. Poza tym oryginalna chłodnica nie musi być taka super co pokazuje mój przypadek.

Rozmawiałem z fachowcem, który zajmuje się profesjonalnie naprawą chłodnic - stwierdził, że chłodnice padają również w 3-4 letnich audi, volswagenach itp. Naprawa chłodnicy to koszt 100,- zł, ale nikt nie daje gwarancji, że nie rozszczelni się w innym miejscu. Fachowiec doradził mi wlanie płynnego uszczelniacza do chłodnic - kupiłem i dolałem do płynu chłodzącego - faktycznie przestało cieknąć. Wymiana chłodnicy w poniedziałek.

Napisano

> Fachowiec doradził mi wlanie płynnego uszczelniacza do chłodnic

> - kupiłem i dolałem do płynu chłodzącego - faktycznie przestało

> cieknąć. Wymiana chłodnicy w poniedziałek.

???????????

a czy przypadkiem takie płyny "uszczelniające" nie działają na zasadzie zwiększania gęstości płynu, co w efekcie daje zaktanie niewielkich otworów?? Jeśli tak, to efektem ubocznym jest stopniowe zatykanie kanałów w chłodnicy, nagrzewnicy i silniku.... o zgrozo! no.gif

Mam kolegę, który po zastosowaniu takiego specyfiku przegrzał silnik. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> ???????????

> a czy przypadkiem takie płyny "uszczelniające" nie działają na

> zasadzie zwiększania gęstości płynu, co w efekcie daje zaktanie

> niewielkich otworów?? Jeśli tak, to efektem ubocznym jest

> stopniowe zatykanie kanałów w chłodnicy, nagrzewnicy i

> silniku.... o zgrozo!

> Mam kolegę, który po zastosowaniu takiego specyfiku przegrzał silnik.

Wlałem tego niewiele (mniej więcej 1/3 opakowania jakieś 100 ml), z silnikiem nic się nie dzieje (przejechałem kilkadziesiąt kilometrów, a w poniedziałek płyn i chłodnica zostaną wymienione na nowe.

A odnośnie płynu, to mam pewien dylemat - według instrukcji obsługi samochodu,płynu chłodzącego nie trzeba wymieniać (płyn czerwony Paraflu Up), to samo twierdzą w ASO. Natomiast na stronie producenta jest informacja o konieczności wymiany tego płynu co dwa lata lub po przebiegu określonym przez producenta samochodu. Chyba wyślę w tej sprawie zapytanie do FAP.

Napisano

> A odnośnie płynu, to mam pewien dylemat - według instrukcji obsługi

> samochodu,płynu chłodzącego nie trzeba wymieniać (płyn czerwony

> Paraflu Up), to samo twierdzą w ASO. Natomiast na stronie

> producenta jest informacja o konieczności wymiany tego płynu co

> dwa lata lub po przebiegu określonym przez producenta samochodu.

> Chyba wyślę w tej sprawie zapytanie do FAP.

W polskich warunkach plyn sie wymienia najczesciej razem z chlodnica co 3 lata - dlatego w polskiej instrukcji nic nie jest napisane o koniecznosci wymiany samego plynu zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> W polskich warunkach plyn sie wymienia najczesciej razem z chlodnica

> co 3 lata - dlatego w polskiej instrukcji nic nie jest napisane

> o koniecznosci wymiany samego plynu

1 litr Parflu up kosztuje 34,- zł a potrzeba 3 litry + 3 litry wody destylowanej. Taniej było na Paraflu 11

Napisano
  • Autor

Jeszcze tak na marginesie - chłodnica w stilo 1.4 z klimatyzacją jest taka sama jak w stilo 1.6 z klimatyzacją. W czerwcu 2003 r. coś zmieniono w tej chłodnicy i teraz mają inny numer - w ePER zaczyna się od 5 wcześniej zaczynał się od 4. W ePER wcześniejsze oznaczenie jest podawane jako zamiennik. W wielu hurtowniach motoryzacyjnych taką chłodnicę można znaleźć pod starym numerem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.