Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedawac astre czy nie ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Od pewnego czasu zastanawiam sie czy sprzedawac swoj samochod czy tez wziasc sie za niego i winwestowac do stanu idealnego zlosnik.gif . Troche mnie juz znudzil ten samochod(mysle cos o Volvo albo Jaguarze albo Vectrze hmm.gif) aczkolwiek jestem z niego zadowolony - raczej nie zawodzil mnie sam zsiebie i jest dosc dobrze wyposazony cool.gif Dbalem o niego bardzo pastowany woskowany myty co 2 tydzien itp 893goodvibes.gif

Wyposazenie:

- Welur

- El. szyby

- szyberdach

- radio

- 2xPP

- Wspomaganie

- 3sw. stop i roletka z tylu

itd.

Wiecej zdjec do obejrzenia na >> KLIK <<

MINUSY:

SILNIK:

Znika olej 0.8l /1000km (nie dymi naddto) wypadalo by pierscionki zmienic

silnik sie poci->

Miska olejowa(probowalem w zeszlym roku uszczelnic ale nie wyszlo tak jak mialo ) uszczelka nowa jest poprzednia tez w b.dobrym stanie

mokro jest na przewodzie od turbiny (ale u dolu na wysokosci miski olejowej)

mokro jest prawdopodobnie od strony rozrzadu (albo to od poprzednich wyciekow - trudno zdiagnozowac, kijowy dostep)

Samochod po postoju zostawia 1 krople pod soba

Samochod ten mial wyciek plynu chlodniczego - walnelem lekko w kraweznik i uszkodzilem chlodnice przejechalem z 10 Km bez plynu chlodniczego i od tego momentu zaczal chyba brac olej sick.gif

Termostat do wymiany

Sprzeglo do wymiany (szarpie na 90% wina sprzegla)

Powyzsze zeczy chcialbym zrobic

LAKIER:

Samochod jest lekko obdrapany i wgnieciony na 1drzwiach (lekko kierunkowskazem mnie stuknieto) stan lakieru (z racji tego ze jest 1 lakierem i dotad bezwypadkowy) ma sporo drobnych rys i otarc. W paru miejscach robia sie bable (klapa tylna na wylocie wody itp) poki co niewidoczne miejsca

INNE:

Trzeba by bylo winwestowac w Felgi i oponki letnie bo na szajsie jezdze (zimowki mam nojki 4x)

Chlodnice wymienic-> poki co zalatana i nie cieknie ale to nie to samo co bez latania crazy.gif

Malowanie moze w dalszej perspektywie

PLUSY:

Wyposazenie

Dotad niezawodny

Silnik ladnie chodzi raczej nie widac przedmuchow, przyspiesza pieknie i jest bardzo ekonomiczny 893goodvibes.gif

Remonty przeprowadzone:

- regeneracja turbiny

- wtryski

- rozrzad

- nowy akumulator (Bosch Silver)

- wymienione tuleje wachaczy oraz koncowki stabilizatora

- amory nowe

- 2sprezyny na przodzie nowe

Auto przechodzi bez problemow przeglady 893goodvibes.gif ma 193 tys km ja zrobilem 20 000 przez 2 lata uzytkowania. Nie jest wybite i raczej przebieg realny.

Tak licze ze okolo 1000 zl trzeba by bylo wlozyc by samochod byl na TIP - TOP i teraz sie zastanawiam czy warto i czy nie wziasc czegos mlodszego confused.gif auto jak by zostawalo to na 2 lata (pozniej bym zmienil albo zostal by w rodzinie) Ile za niego moge dostac? i co sadzicie naprawiac czy sprzedawac?

czolem

Oberon

Napisano

hmmmm wiesz można tylko doradzać a i tak TY zdecydujesz:

ja osobiście chyba bym jeszcze pojeździł skoro jesteś zadowolony....no chyba że znudziłeś się bardzo.

przemawiało by za tym

- znasz to auto

- trochę już w nim zrobiłeś

- cudów za to też nie weźmiesz

- włożysz tego tysiaka i wiesz co masz

masz święty spokój z łażeniem po urzędach

no nie wiem - czy ci to coś pomoże, zależy jakie jeszcze masz podejście do auta - ma ci służyć i wozić czy ma być wyznacznikiem chociażby twojej sytuacji majątkowej czy jakiejkolwiek innej.

pozdrawiam a resztę decyduj sam

Napisano

jak masz kase to kupuj nowy z samochodem nie bierze sie slubu

jezeli stac kogos na lepszy kafort i wygody to czemu nie zycie krotkie ,fakt faktem wiesz co masz a nowy to roznie sie rafi

Napisano

przyjacielu mam pytanko do ciebie zkad wziales zaslepki w drzwi przednich po galkach od manulnych okiem bo mi takie wlasnie dziurki zostaly

pozdro zmitrodj

Napisano

u mnie w rodzinie zawsze żal nam było sprzedawac "starego" samochodu oslabiony.gif

ale z drugiej strony - "nowy" - to jest zawsze ten dreszczyk emocji... smile.gif

jak sie nie rozlatuje to mozesz nim jezdzic przez jakis czas i zbierac dutki na jakis sporo nowszy, lepszy, droższy

Napisano

a ja Cię trochę postraszę. Jeśli po przegrzaniu zaczął brać ci ten olej, to ja bym czym prędzej ściągał głowicę i zobaczył jak wygladają pierścienie. Dlaczego?

Też kiedyś zapomniałem że nie wlałem wody do traktora po zimie i pojechałem w trasę. Po pół godzinie jazdy wyczuwalnie sam zaczał zchodzic z obrotów. Dałem mu odpocząć, zobaczyłem że nie ma wody, jak trochę ostygł to wlałem i pojechałem do domu.

Nie było żadnych skutków ubocznych poza tym, że zaczął brać olej. Postanowiłem sprawdzić co się stało i po zdjęciu głowicy

okazało się, że jeden pierścień olejowy pękł i porysował dość mocno całą gładź cylindra!! Gdybym szybko tego nie naprawił i jeszcze tak jeździł, to szykowałaby się kapitalka

Napisano

Jak to w leciwym aucie... Trochę rzeczy do zrobienia, ale zawsze to się go zna i jakoś się nim turla.

Sam stałem przed dylematem czy swojego puścić do ludzi (jeżdżę od dłuższego czasu służbowym a w swoim nie mam nawet kiedy zrobić przeglądu...) ale akurat za pozostawieniem go jeszcze "na składzie" przemawia hak i posiadana przyczepa + chałupa do wykończenia. Kokosów za niego bym nie dostał, kasy aż tak pilnie nie potrzebuję, więc jeszcze z rok mi pewnie posłuży. Później może pójść na żyletki choćby. Wystarczająco się nią wytłukłem. Do samochodów nie mam sentymentów, no może tylko do związanych z moim dzieciństwem garbusów (jedynych słusznych samochodów poza vw typ 3 do którego mam jeszcze większy sentyment, ale są to auta już ponad 40 letnie).

Musisz rozważyć swoje potrzeby, ryzyko związane z zakupem kolejnego używanego auta (chyba że szykujesz się na nówkę sztukę).

Jeśli miałbyś sprzedawać auto, to na dzień dobry proponuję Ci zmienić kierunkowskazy na białe, bo jeśli ktoś cokolwiek kojarzy o astrach, to pomarańczowe mogą budzić podejrzenia w tym roczniku.

Pozdrawiam

> Witam

> Od pewnego czasu zastanawiam sie czy sprzedawac swoj samochod czy tez

> wziasc sie za niego i winwestowac do stanu idealnego . Troche

> mnie juz znudzil ten samochod(mysle cos o Volvo albo Jaguarze

> albo Vectrze ) aczkolwiek jestem z niego zadowolony - raczej

> nie zawodzil mnie sam zsiebie i jest dosc dobrze wyposazony

> Dbalem o niego bardzo pastowany woskowany myty co 2 tydzien itp

> Wyposazenie:

> - Welur

> - El. szyby

> - szyberdach

> - radio

> - 2xPP

> - Wspomaganie

> - 3sw. stop i roletka z tylu

> itd.

> Wiecej zdjec do obejrzenia na Malowanie moze w dalszej perspektywie

> PLUSY:

> Wyposazenie

> Dotad niezawodny

> Silnik ladnie chodzi raczej nie widac przedmuchow, przyspiesza

> pieknie i jest bardzo ekonomiczny

> Remonty przeprowadzone:

> - regeneracja turbiny

> - wtryski

> - rozrzad

> - nowy akumulator (Bosch Silver)

> - wymienione tuleje wachaczy oraz koncowki stabilizatora

> - amory nowe

> - 2sprezyny na przodzie nowe

> Auto przechodzi bez problemow przeglady ma 193 tys km ja zrobilem

> 20 000 przez 2 lata uzytkowania. Nie jest wybite i raczej

> przebieg realny.

> Tak licze ze okolo 1000 zl trzeba by bylo wlozyc by samochod byl na

> TIP - TOP i teraz sie zastanawiam czy warto i czy nie wziasc

> czegos mlodszego auto jak by zostawalo to na 2 lata (pozniej

> bym zmienil albo zostal by w rodzinie) Ile za niego moge dostac?

> i co sadzicie naprawiac czy sprzedawac?

> czolem

> Oberon

Napisano
  • Autor

witam

to bylo na samym poczatku uzytkowania od tamtego czasu auto zrobilo 20 k km bezproblemowo

Ale mysle ze remont i tak mu sie przyda bo na dluzsza mete dolewac mu mnie angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> przyjacielu mam pytanko do ciebie zkad wziales zaslepki w drzwi

> przednich po galkach od manulnych okiem bo mi takie wlasnie

> dziurki zostaly

nie mam pojecia w dojczlandzie mial dorabiane szyby elektryczne

Napisano

oberon mam prosbe powiedz mi o tych zaslepkach czy to jest jakas sluzbowa tajemnica??

Napisano
  • Autor

Hmm no to jest duzy plus ze wiem co w tym aucie piszczy i co ewentualnie moze mu dolegac i w sumie az taki zęch nie jest bo naprawde prezentuje sie ładnie po prostu wymaga ciut wkladu tylko wacham sie czy warto bo np jak co to bym musial zrobic sprzeglo i uszczelnic wycieki dotychczasowe bo duzo np miska leci a nie wiem czy czasem po rozkreceniu okaze sie ze cos jeszcze i z 1tys zrobia sie 2 sick.gif a auto to bylo kupowane na "2 lata"

Napisano
  • Autor

> oberon mam prosbe powiedz mi o tych zaslepkach czy to jest jakas

> sluzbowa tajemnica??

zadna tajemnica po prostu z takim czyms go nabylem cool.gif tylko podkleilem na silikon co by nie odpadlo bo jak zdejmowalem boczek jeden to wylatywal pozniej

Napisano

Z drugiej strony, to sprawdź ile byłbyś w stanie wziąć za auto. Ceny z allegro są i tak mało realne, bo tak naprawdę to nie wiadomo ile właściciel chce za samochód a ile tak naprawdę za nie dostaje. Fakt faktem, na starych autach się nie zarobi (o ile to nie zabytkowy unikat), ale jeśli byłbyś w stanie zmienić auto na nowsze, klasę wyższe, czy choćby bardziej zadbane, to dlaczego nie. Z tym, że wiąże się to z nauką na nowo, jeśli nowsze, to nie wiadomo, czy tak łatwo byłoby sobie samemu poradzić z naprawami itp.

Gdybym cokolwiek planował, to jeździłbym nadal astrą i powoli rozglądał się za kolejnym godnym uwagi następcą.

Bądź co bądź to tylko kupa żelastwa i plastiku smile.gif

> Hmm no to jest duzy plus ze wiem co w tym aucie piszczy i co

> ewentualnie moze mu dolegac i w sumie az taki zęch nie jest bo

> naprawde prezentuje sie ładnie po prostu wymaga ciut wkladu

> tylko wacham sie czy warto bo np jak co to bym musial zrobic

> sprzeglo i uszczelnic wycieki dotychczasowe bo duzo np miska

> leci a nie wiem czy czasem po rozkreceniu okaze sie ze cos

> jeszcze i z 1tys zrobia sie 2 a auto to bylo kupowane na "2

> lata"

Napisano
  • Autor

> Z drugiej strony, to sprawdź ile byłbyś w stanie wziąć za auto. Ceny

> z allegro są i tak mało realne, bo tak naprawdę to nie wiadomo

No wlasnie mysle ze moze byc ciezko uzyskac zadawalajaca cene:

- wgniecenie na drzwiach (choc lekkie i drzwi sie zamykaja)

- spreglo do wymiany - szarpie silnikiem

kazdy kupujacy bedzie chcial urwac z powodow powyzszych sick.gif

Napisano

Sprzęgło do wymiany bo szarpie? A nie są to klasyczne dla dtl'a kangury? Których chyba mało komu udało się pozbyć?

> No wlasnie mysle ze moze byc ciezko uzyskac zadawalajaca cene:

> - wgniecenie na drzwiach (choc lekkie i drzwi sie zamykaja)

> - spreglo do wymiany - szarpie silnikiem

> kazdy kupujacy bedzie chcial urwac z powodow powyzszych

Napisano
  • Autor

> Sprzęgło do wymiany bo szarpie? A nie są to klasyczne dla dtl'a

> kangury?

Nie to juz jest szarpanie nieklasyczne biglaugh.gif i podejrzewam ze taka sprezynka na sprzegle strzelila (dlawik drgan czy jakos tak to sie zwie) bo po lekkim wcisnieciu sprzegla ustepuje(w sumie nawet po polozeniu nogi na sprzegle bez wciskania) , przy zmianie opon na letnie nasililo sie szarpanie a i sprzeglo jest podciagniete na maksa na lince wiec mysle ze to sprzeglo (albo poduchy silnika choc wygladaja zdrowo)

czolem

Oberon

Napisano

A jeśli tak, to faktycznie pewnie będzie końcówka sprzęgła.

> Nie to juz jest szarpanie nieklasyczne i podejrzewam ze taka

> sprezynka na sprzegle strzelila (dlawik drgan czy jakos tak to

> sie zwie) bo po lekkim wcisnieciu sprzegla ustepuje(w sumie

> nawet po polozeniu nogi na sprzegle bez wciskania) , przy

> zmianie opon na letnie nasililo sie szarpanie a i sprzeglo jest

> podciagniete na maksa na lince wiec mysle ze to sprzeglo (albo

> poduchy silnika choc wygladaja zdrowo)

> czolem

> Oberon

Napisano

j a bym nigdy nie kupil raczej noiwego chyba z e by mi sie dosc lekka reka przelewało, wołał bym kupic 1-2 letnie autko tylko poszukac naprawde jakies ładne a mozna zaoszczędzic przecież dużo kasiorki cool.gif

Napisano
  • Autor

wlasnie wrocilem z gieldy ale bylem popatrzec na auta ich stan i ich ceny i chyba bede go remontowal sick.gif bo stwierdzilem ze w takim stanie ciezko cos znalezc najwyzej jak mi sie znudzi to dostane po pupie bo niesadze aby mi sie zwrocil naklad 275123014-zielony.gif albo zostanie mi dokonca jego zycia jako 2 autko np. dla przyszlej zony 893goodvibes.gif

PS. jak bede remontowal to pewnie sam bede to robil (wiec jakis manual pewno machne z naprawy) bo jakos poki co nie mam zaufania do mechanikow(jak najszybciej zeby zrobic i wziasc kase a ja chce zeby bylo "po mojemu" zrobione)

dzieki za dyskusje

czolem

Oberon

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.