Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne zachowanei plynu chlodzacego.

Featured Replies

Napisano

Jak juz kiedys wspominalem bylem niedawno na serwisie w ASO, po 40 tysiacach, I czego sie chlopcy dotkneli to prawdopodbnie spier....niczyli. Niedawno pisalem o hamulcach teraz mam problemy z plynem chlodzacym, ale od poczatku.

Poprosilem o wymiane plynu chlodzacego. wiec wymienili(podobno przynajmniej:-)

Wyjezdzajac z ASO bylo oki, ale po paru dnaich zalwazylem ze jest duzo ponizej minimum, wiec odkrecilem i dolalem koncowke plynu ktory mi dali ( rozcienczylem 1:1 woda jak bylo na opakowaniu)

Niestety po jakims czasie zalwazylem ze znow jest duzo ponizej minimum. I teraz hit: po odkreceniu korka plynu nagle przybywa do staniu po moim uzupelnieniu czyli blisko maks. dzisiaj zostawilem wlaczony samochod i obserwowoalem znow plyn chlodniczy. Jest praktycznei na samym dole, odkrece podnosi sie, wlaczy sie chlodzenie natychmias spada ( poprostu w sek robiu siup i nie ma frown.gif

Jakies teorie czym sie kropek zarazil w aso confused.gif

Zaznacze ze temperatura silnika jest oki, brak jakis anomali. Normalnie pojechalbym do ASO i "porozmawial" na ten temat wink.gif ale narazie musze do nich dojechac a mam 1100 km do nich wiec nie chce zeby mi kropek po drodze posluszenstwa odmowil...

Napisano

A czy partacze z ASO odpowietrzyli układ???

Bo jak ja byłem na wymianie płynu chłodzącego, to mi odpowietrzali a następnie powiedzieli, że mnie nie wypuszcza aż do 2-krotnego uruchomienia wentylatora w chłodnicy aby sprawdzić czy wszystko bangla w układzie i czy wentylatorek się włącza waytogo.gif

Oczywiście przy serwisie byłem obecny palacz.gif

Napisano

zapowietrzony uklad-trzeba by dolac plynu i odpowietrzyc

Napisano

Na bank zapowietrzony. Ja bym wrócił do tego ASO i ich opie... , za niedokończoną robotę.

Napisano

Jestescie pewni tego zapowietrzenia ? Mam podobny problem , na poczatku znika szybko , jak doleje , a potem utrzymuje sie gdzies na 1/3 wysokosci do minimum (nie sprawdzalem z odkrecaniem) , tylko ze co wleje sie 50L i gdzie ta woda zniknie ? biglaugh.gif

Napisano

obstawiam jak wyzej koledzy napisali. Uklad zapowietrzony.

Napisano

> Jak juz kiedys wspominalem bylem niedawno na serwisie w ASO, po 40

> tysiacach, I czego sie chlopcy dotkneli to prawdopodbnie

> spier....niczyli. Niedawno pisalem o hamulcach teraz mam

> problemy z plynem chlodzacym, ale od poczatku.

> Poprosilem o wymiane plynu chlodzacego. wiec wymienili(podobno

> przynajmniej:-)

> Wyjezdzajac z ASO bylo oki, ale po paru dnaich zalwazylem ze jest

> duzo ponizej minimum, wiec odkrecilem i dolalem koncowke plynu

> ktory mi dali ( rozcienczylem 1:1 woda jak bylo na opakowaniu)

> Niestety po jakims czasie zalwazylem ze znow jest duzo ponizej

> minimum. I teraz hit: po odkreceniu korka plynu nagle przybywa

> do staniu po moim uzupelnieniu czyli blisko maks. dzisiaj

> zostawilem wlaczony samochod i obserwowoalem znow plyn

> chlodniczy. Jest praktycznei na samym dole, odkrece podnosi sie,

> wlaczy sie chlodzenie natychmias spada ( poprostu w sek robiu

> siup i nie ma

> Jakies teorie czym sie kropek zarazil w aso

> Zaznacze ze temperatura silnika jest oki, brak jakis anomali.

> Normalnie pojechalbym do ASO i "porozmawial" na ten temat ale

> narazie musze do nich dojechac a mam 1100 km do nich wiec nie

> chce zeby mi kropek po drodze posluszenstwa odmowil...

Partacze z Aso na bank nieodpowietrzyli układu.

Gdzie są tacy magicy?

Napisano

Bo w puntach (przynjamniej przy wersji 1,2 8V) trzeba zarówno odpowietrzyć na chłodnicy przy wlewaniu płynu (korek po stronie górnej -prawej chłodnicy) oraz na wężu jak by za silnkiem (wąż z korkiem jest w szczelinie pomiędzy akumulatorem a silnikiem; ok 10 - 15cm poniżej puszki z filtrem powietrza) i w czasie dolewania trzeba miec odkręcony zarówno jeden i drugi odpowietrznik!! tak długo aż przy wlewaniu płynu nie zacznie w tych miejscach mocno cieknąć-- najlepij więc robić to w dwie osoby jeden wlewa płyn - drugi kontroluje korki odpowietrzające!!

Napisano
  • Autor

> Partacze z Aso na bank nieodpowietrzyli układu.

> Gdzie są tacy magicy?

w Krakowie, ulicy moze nie bede podawal, bo to bedzie antyreklama, ale swoja dorga warto bylo by wszystkich ostrzec hehe.gif

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki za wypowiedzi, troche sie uspokoilem jak dowiedzialem sie ze to tylko zapowietrzenie. Teraz tylko pytanie, moge jechac z takim niskim poziomem plynu

(zeby przyjechac i powiedziec co na ten temat mysle w ASO)

Czy lepiej zeby sam sobie to odpowietrzyl i dolal paraflu confused.gif

Napisano

> Jestescie pewni tego zapowietrzenia ? Mam podobny problem , na

> poczatku znika szybko , jak doleje , a potem utrzymuje sie

> gdzies na 1/3 wysokosci do minimum (nie sprawdzalem z

> odkrecaniem) , tylko ze co wleje sie 50L i gdzie ta woda zniknie

> ?

Nie są pewni i głupoty piszą ja tak mam już od 2 lat w moich 2 kropkach i wszystko jest w pożątku. Przerabiałem ten sam problem zaras po zkupie kropka kiedy jeszcze nic nie wiedziałem nic o tym układzie chłodzenia wink.gif

Napisano

A moze mi doradzicie , jak to jest , po jezdzie nie znika mi plyn , tylko po nocnym staniu , tak jakby cos puszczalo w nocy hmm wink.gif Co to moze byc

Napisano

> A moze mi doradzicie , jak to jest , po jezdzie nie znika mi plyn ,

> tylko po nocnym staniu , tak jakby cos puszczalo w nocy hmm Co

> to moze byc

Teraz to ci już zostaje tylko obserwacja węży gumowych i chłodnicy, miałem też leki ubytek płynu i za chiny nie umiałem znaleźć aż w konicu po paru miesiącach całkiem przypadkowo zajrzałem pod nagrzewnice

278630981-324.JPG

278630981-4353.JPG

Najdziwniejsze jest to że nic nie śmierdziało i się nie zapowietrzał confused.gif

post-29300-14352480762648_thumb.jpg

Napisano

W sumie termostat mam jakis nowy , moze cos zle zlozyli , bo na starym nic nie ubywalo grinser006.gif Najbardziej mnie ciekawi to ubywanie plynu w nocy niewiem.gif

Napisano

Spada temperatura i wąz już tak plastyczny nie jest a cisnienie z układu wypycha płyn-sprawdz na połączeniach dolnych węzy chłodnicy-przy opaskach zaciskowych i przy wejsciu do nagrzewnicy

278632444-061007_104801.jpg

post-37614-14352480767936_thumb.jpg

Napisano

przez te wasze kłopoty z płynem chłodniczym, teraz chodze i co chwile kontroluje stan cieczy chłodzącej!

rotfl.gif

Na razie bez wiekszych zmian róznica płynu na gorąco i zimno to jakiś 1 do 2 cm więc nie jest najgorzej! smirk.gifsmirk.gif

893goodvibes.gif

• 1 rok później...
Napisano

Chciałbym się podpiąć do wątku z moim problemem.

Otóż gdy zawsze mam uzupełniony płyn do max poziomu to później widzę w garażu na płytkach plamy - tak jakby płyn wypływał.

Teraz też w czwartek byłem na wymianie płynu (odpowietrzali - pytałem i mieli jakąs maszynkę która najpierw robi próżnię w układzie etc.) Za dzień dwa dolałem znów do max i mam cały czas 'mokro' na podłodze.

Czy to znaczy że samochód 'wydala' (hehe ładnie powiedziane) nadmiar płynu z układu czy po prostu mam gdzieś wyciek?

Aha dodam jeszcze, że wydaje mi się iż jak jest płynu kole minimum to już plam nie ma...

Napisano

> Chciałbym się podpiąć do wątku z moim problemem.

> Otóż gdy zawsze mam uzupełniony płyn do max poziomu to później widzę

> w garażu na płytkach plamy - tak jakby płyn wypływał.

> Teraz też w czwartek byłem na wymianie płynu (odpowietrzali - pytałem

> i mieli jakąs maszynkę która najpierw robi próżnię w układzie

> etc.) Za dzień dwa dolałem znów do max i mam cały czas 'mokro'

> na podłodze.

> Czy to znaczy że samochód 'wydala' (hehe ładnie powiedziane) nadmiar

> płynu z układu czy po prostu mam gdzieś wyciek?

> Aha dodam jeszcze, że wydaje mi się iż jak jest płynu kole minimum to

> już plam nie ma...

co by sie nie działo plyn na postoju na wylaczonym sam nie moze wyplywac.Masz chyba nieszczelny uklad.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.